Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
28. mars 09:44

Bondevik: – Kan bety ny omdreining i saken

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik har vært engasjert i Martine-saken i mange år og var senest for noen måneder siden i Oman for å diskutere saken med lederne av Houthi-bevegelsen i Jemen.

Han tok også i sin tid opp Martine-saken med jemenittiske myndigheter og Farouk Abdulhaks far.

Det at Farouk Abdulhak innrømmer ansvar for Martine Vik Magnussens død for 15 år siden, sier Bondevik er et nytt, viktig skritt i saken.

– Det er et nytt skritt, selv om det ikke er så overraskende for oss som har vært involvert i saken, sier Bondevik til TV 2.

I en ny dokumentarserie på TV 2 snakker den drapsmistenkte milliardærsønnen for første gang offentlig om natten da den norske studenten døde. Dokumentaren vil også sendes på BBC Arabic i regionen, inkludert Jemen. 

– Dokumentaren kan skape stor oppmerksomhet i Jemen, og sannsynligvis også et press mot ham om å dra til England for å møte opp i retten og ta ansvar for ugjerningen, sier Bondevik.

– Dokumentaren kan bety ny omdreining i saken, sier Bondevik også.

Den tidligere statsministeren sier at han er engasjert i saken fordi han har empati med Magnussen-familien og fordi saken speiler en brist i den internasjonale lovgivningen; at det er ikke er en utleveringsavtale på plass, som gjør at man kan slippe unna. 

ENGASJERT: Kjell Magne Bondevik har i mange år vært engasjert i Martine-saken.
Foto: Christian Roth Christensen / TV 2

USA: Russland skal bygge dronefabrikk med iransk hjelp

Russland skal med hjelp fra Iran bygge en dronefabrikk som kan stå ferdig alt neste år, sier en talsmann for president Joe Bidens nasjonale sikkerhetsråd.

– Det russisk-iranske militære partnerskapet ser ut til å bli styrket, sier John Kirby.

Amerikanske satellittbilder tyder ifølge ham på at den nye dronefabrikken skal bygges i Alabuga, rundt 900 kilometer øst for Moskva.

Ifølge USA har Russland mottatt hundrevis av angrepsdroner og annet militært utstyr fra Iran siden invasjonen av Ukraina.

Iran fastholder at landet ikke har bistått Russland med våpen eller militært utstyr til bruk i Ukraina, men USA hevder det motsatte.

– Russland har de siste ukene benyttet iranske droner i angrep mot Kyiv og for å terrorisere den ukrainske befolkningen, sier Kirby.

Iran ønsker på sin side å kjøpe kampfly av typen Su-35, angrepshelikoptre, radarsystemer og annet militært utstyr fra Russland, sier han.

(©NTB)

STOR AKSJON: Politiet tok på seg verneutstyr før de tok seg inn i leiligheten med det farlige stoffet. 

Gift-alarmen: Ber om to ukers varetektsfengsel

Det pågår fredag ettermiddag et fengslingsmøte i Oslo, etter at en tenåring ble siktet for å ha fremstilt gift i en leilighet på Bøler torsdag kveld. 

Politiet ønsker å varetektsfengsle gutten i to uker. 

– Vi ber om to ukers varetektsfengsel med restriksjoner. Det er det vi har anledning til når han er mindreårig, sier politiadvokat Børge Enoksen til TV 2.

Begjæringen begrunnes med bevisforspillelsesfaren.

Nødetatene rykket torsdag kveld ut til Bøler i Oslo med store ressurser, etter melding om at en person hadde blitt eksponert for et ukjent stoff på armen og følte seg uvel.

Etter å ha tatt prøver av stoffet bekreftet politiet at prøvesvarene viste at stoffet er giftig.

– Det er i aller høyeste grad mistanke om at han har produsert det på hjemmebane. Jeg er ingen kjemiker, men jeg har skjønt at det ikke er veldig lett å fremstille det, sa politiets innsatsleder Tore Barstad til TV 2 i etterkant av hendelsen.

Russlands president Vladimir Putin sier at den ukrainske motoffensiven er i gang, men at den hittil ikke har vært vellykket. Foto: Sputnik / AP / NTB

Putin: Ukrainas motoffensiv har definitivt startet

– Vi kan definitivt si at den ukrainske motoffensiven har startet, sier Russlands president Vladimir Putin til det statlige russiske nyhetsbyrået RIA Novosti. 

 Ifølge Putin viser Ukrainas bruk av såkalte strategiske reserver at offensiven nå er i gang.

Den ukrainske motoffensiven har ifølge ham vært mislykket så langt, takket være «de russiske soldatenes mot og riktige organisering». 

Ifølge Putin har de ukrainske styrkene de siste dagene lidd «betydelig tap», men han legger til at de fortsatt har «et offensivt potensial».

Ifølge Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu har ikke de ukrainske styrkene greid å bryte gjennom de russiske forsvarslinjene i Zaporizjzja-regionen.

Ukraina har det siste døgnet mistet 945 soldater, 33 stridsvogner, 28 stormpanservogner og 38 pansrede personellkjøretøy, hevder han.

Opplysningene er ikke bekreftet fra uavhengig hold.

Pentagon: Gir luftvernpakke til Ukraina verdt to milliarder dollar

Pentagon annonserer fredag at de gir luftvern og ammunisjon til en verdi av to milliarder amerikanske dollar til Ukraina.

Pakken inneholder ifølge Reuters sårt tiltrengt luftvern at typen HAWK, artilleri-ammunisjon, det ubemannede flysystemet Puma, laserstyrt rakett-system og bistand til trening og vedlikehold. Det skriver det amerikanske forsvarsdepartementet i en uttalelse. 

Putin med sjelden våpeninnrømmelse

Foto: Artem Geodakyan/NTB. 

President Vladimir Putin kommer fredag med en sjelden innrømmelse når det kommer til landets våpenlager. 

Russland mangler moderne våpen, men våpenindustrien utvikler seg rask, heter det i en uttalelse fra Putin, ifølge Reuters, som siterer Kreml-styrte Tass. 

Dokumenter på våpenkontrakter, som Sky News nylig har fått tilgang til, beviser angivelig at Iran har solgt ammunisjon til Russland til bruk i Ukraina-krigen.

Flere land frykter nå at Russland kan finne på å utvide våpenavtalen med Iran. 

SAMARBEID: Russlands president Vladimir Putin har gjennom krigen hatt et tett samarbeid med Iran. 

Frykter Russland utvider våpensamarbeid

Foto: SPUTNIK/NTB.

Russland har så langt mottatt hundrevis av iranske droner for å angripe Ukraina, og nå frykter Det hvite hus at det krigførende landet vil utvide forsvar- og våpensamarbeidet med Iran for å sikre seg ytterligere leveranser. 

Det melder nyhetsbyrået Reuters fredag, og viser til en uttalelse fra Det hvite hus. 

– Russland har brukt iranske UAV-er (droner) de siste ukene for å angripe Kiev og terrorisere den ukrainske befolkningen, og det militære samarbeidet mellom Russland og Iran ser ut til å bli dypere, sier talsmann John Kirby. 

I februar ble det kjent at Russland og Iran gikk videre med en plan om å bygge en ny fabrikk i Russland som kan lage rundt 6000 iranskdesignede droner til krigen i Ukraina, ifølge den amerikanske avisen Wall Street Journal

Bidens regjering har tidligere advart om at Russland og Iran er på vei til å utvikle et fullverdig forsvarssamarbeid.

Flere land har reagert på bruken av iranske droner i Ukraina, og Frankrike, Storbritannia, Tyskland og USA har bedt FNs generalsekretær, António Guterres, om en uavhengig gransking. 

16:43
BOIKOTT: Alfred Bjørlo sitter på Stortinget for Venstre. 

Vil fjerne Freia fra Stortingskantina

Foto: Ole Berg-Rusten

Alfred Bjørlo fra venstre hyller boikottbølgen

– Vi trenger engasjement nedafra for å stoppe gigantkonserner som velger å bli i Russland og i praksis er med å støtte Putin, sier stortingsrepresentanten.

– Flere norske dagligvarekjeder sier de følger sanksjonene fra EU og norske myndigheter. Er ikke sanksjonene bra nok?

– Sanksjonene kan man sikkert se på, men jeg mener at alle har et selvstendig ansvar for å kjenne på om det man gjør er greit, sier Bjørlo.

– Vi i Norge må si at Mondelez må ut av Russland. Så skal vi kjøpe Kvikklunsj, smil og melkesjokolade etterpå.

Ødeleggelsen av Kakhovka-demningen har ført til store oversvømmelser nedover langs elva Dnipro. Foto: Maxar Technologies / AP / NTB

FN: For tidlig å kalle ødeleggelse av demning en krigsforbrytelse

Det er ennå ikke fastslått hva som fikk Kakhovka-demningen til å bryte sammen og derfor for tidlig å kalle det krigsforbrytelse, sier FNs menneskerettskontor.

– Siden omstendighetene rundt hendelsen fortsatt er uklare, er det for tidlig å vurdere om en krigsforbrytelse kan ha blitt begått, sier menneskerettskontorets talsmann Jeremy Laurence.

– Vi gjentar vår oppfordring om at det blir gjennomført en uavhengig, upartisk, grundig og transparent etterforskning, sier han.

Amerikanske satellitter og Norges seismologiske institutt (NORSAR) registrerte en kraftig eksplosjon kort tid før det ble meldt at demningen hadde kollapset.

Demningen ligger i et russisk-okkupert område, og Russland hevder at den ble utsatt for et ukrainsk angrep. Ukraina hevder at det var Russland som sprengte demningen.

Flere Aker-selskaper forbyr Tiktok

Aker Solutions og flere andre Aker-selskaper forbyr ansatte å bruke Tiktok på bedriftenes digitale enheter. 

– Etter nøye vurderinger har Aker Solutions IT vedtatt å forby bruken av Tiktok, både appen på mobile enheter og webversjonen på bedriftens PC-er, skriver Aker Solutions i en epost til ansatte. 

Videre i eposten, som Framtida.no omtaler, skriver selskapet at telefoner som har Tiktok-appen installert vil miste tilgangen til bedriftens systemer til appen er fjernet.   

Pressesjef i Aker Solutions Hallvard Norum, sier at også andre Aker-selskaper er i ferd med å forby Tiktok. 

– Vi ser at mange store selskaper legger seg på samme linje rundt Tiktok-bruk. Forbudet vårt er også i tråd med det andre Aker-selskaper nå er i ferd med å gjennomføre, sier han til Framtiden.no.

(©NTB)

AVTALE: I midten av mai ble det kjent at Russland ønsker å trekke seg fra nedrustningsavtalen CFE.  

Nato fordømmer russisk utmelding

Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Forsvarsalliansen Nato fordømmer fredags Russlands beslutning om å trekke seg seg fra nedrustningsavtalen CFE om konvensjonelle våpen i Europa.

– Russlands beslutning om å trekke seg fra CFE-traktaten er den siste i en rekke handlinger som systematisk undergraver den euroatlantiske sikkerheten, heter det i en uttalelse fra alliansen, ifølge Reuters. 

– Russlands avgjørelse viser også at Kreml fortsatt ignorerer våpenkontroll, sier Nato.

«CFE-avtalen er en avtale om reduksjon av de konvensjonelle styrkene i Europa. Konvensjonelle styrker er militære styrker som ikke bruker masseødeleggelsesvåpen», skriver Store Norske Leksikon

Hensikten med avtalen er å redusere slagkraften for konvensjonelle våpensystemer, som betyr stridsmidler som ikke er atomvåpen, kjemiske våpen eller biologiske våpen.

Fordømmingen fra Nato kommer etter meldingen om at Russland begynner utplasseringen av taktiske atomvåpen i nabolandet Belarus rundt 7.–8. juli. 

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?