Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
26. mars 18:07
KØ: Passasjerene må vente lengre enn vanlig med å levere bagasjen på Oslo Lufthavn Gardermoen søndag.

Bagasjetrøbbel på Oslo Lufthavn

Oslo Lufthavn har hatt problemer med bagasjeinnleveringen siden søndag ettermiddag.

– De med bagasje henvises til en annen skranke hvor de kan få sjekket inn bagasjen sin. Det medfører litt ventetid, sier Erik Lødding, leder for samfunnskontakt i Avinor.

Han anslår at det på det meste har vært opptil 25 minutter ventetid på å sjekke inn bagasjen.

Innsjekkingsautomatene fungerer som normalt, sier Lødding, slik at de uten bagasje kan gjøre som vanlig. Ingen fly skal være forsinket som følge av problemene.

– Er det passasjerer som står i fare for å ikke rekke flyene sine?

– Det vet vi ikke. De må eventuelt ta kontakt med flyselskapet sitt på flyplassen, sier Lødding.

7 minutter siden

Enighet i sykehusoppgjøret

Onsdag kveld ble det enighet lønnsoppgjøret mellom Spekter Helse, Fagforbundet og YS.

– Jeg er godt fornøyd med at vi har fått til reallønnsvekst og et oppgjør som sikrer uttelling for kompetanse og ivaretar våre fagarbeidere, sier forhandlingsleder Trond Ellefsen i YS Spekter.

Han er spesielt fornøyd med å ha fått gjennomslag for et nytt ansiennitetstrinn på 16 år for fagarbeidere som gir en minstelønn på kr 500 000 per år.

– Vi er godt fornøyde med et generelt kronetillegg for alle, og at vi fikk på plass nye lønnstrinn, sier forhandlingsleder Anne Green Nilsen i Fagforbundet.

Ansatte i stillingsgruppene 1, 2 og 3 har fått et generelt kronetillegg på 23.000,- fra 1. mai.

Gruppene 4 og 5 får et tillegg på 5 prosent. Gruppe 4 fra 1. mai, gruppe 5 fra 1. juli og direkte plasserte 1. juni.

– Løsningen innebærer et resultat i tråd med normen fra frontfaget, sier Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten.

Forhandlingene har omfattet landets helseforetak med sykehusdrift, Martina Hansens Hospital og Lovisenberg diakonale sykehus.

Medier: Tidligere visepresident Mike Pence vil stille som presidentkandidat

Foto: AP Photo/Charlie Neibergall

Ifølge kilder til TV-kanalen NBC vil tidligere visepresident i USA, Mike Pence, stille som presidentkandidat.

Også nyhetsbyrået Reuters melder at kilder sier til dem at Pence, som var Donald Trumps visepresident i fire år, vil melde seg på i nominasjonskampen til Det republikanske partiet.

Kunngjøringen er ventet 7. juni.

Pence, som er en konservativ kristen, ble valgt av Trump som sin visepresidentkandidat da han var guvernør av delstaten Indiana i 2016. Han har ifølge NBC lenge vært en av Det republikanske partiets tydeligste ledere i å fremme konservativ politikk, inkludert strenge restriksjoner for kvinners rett til abort og innskrenkning i skeives rettigheter.

For tiden leder Trump på meningsmålingene foran Florida-guvernør Ron DeSantis.

I slutten av Trump og Pence tid i Det hvite hus, etter at de hadde tapt gjenvalget mot Joe Biden, nektet Trump å erkjenne valgnederlaget. 

Det endte med at tilhengerne hans 6. januar 2021 angrep Den amerikanske kongressbygningen – flere av dem ropte slagord som «heng Mike Pence» da de på ulovlig vis tok seg inn i bygningen i Washington. 

Mens dette skjedde, ledet Pence – sammen med den daværende demokratiske flertallslederen i Representantenes hus Nancy Pelosi – den formelle opptellingen av valgmannstemmene. 

I forkant av angrepet på Kongressen, hadde Trump lagt press på Pence til å trosse grunnloven og forkaste Bidens valgseier og sende stemmene tilbake til delstatene. Dette valgte Pence imidlertid ikke å gjøre

Like før stormingen, la Pence ut en brev på Twitter, der han beskrev sin rolle som «i stor grad seremoniell» og avfeide at han ville blokkere den formelle godkjenningen av Biden.

Pence har også uttalt at historien vil holde Trump ansvarlig for rollen sin i stormingen av Kongressen. 

Minst syv personer døde som følge av, eller i forbindelse med, stormingen

Biden vil uttale seg om gjeldstaket onsdag kveld

USAs president Joe Biden vil uttale seg om det amerikanske gjeldstaket onsdag kveld, opplyser Det hvite hus ifølge Reuters.

Videre heter det at Biden forventer at avtalen vil være klar til signering innen 5. juni, dagen da finansdepartementet sier at den amerikanske statskassa går tom om ikke gjeldstaket heves. 

Biden og flertallsleder Kevin McCarthy i Representantenes hus ble enige om en prinsippavtale for å heve gjeldstaket i helga. Det er planlagt avstemning om avtalen i Representantenes hus onsdag. (NTB)

USA: Har ikke informasjon om hvem som er ansvarlige for Moskva-angrepet

Foto: SAUL LOEB / AFP

Talsperson John Kirby for nasjonal sikkerhet i Det hvite hus sier onsdag at USA fremdeles ikke har informasjon om hvem som er ansvarlige for det angivelige droneangrep mot Moskva tirsdag. 

Åtte droner ble sendt mot den russiske hovedstaden. Samtlige skal angivelig ha blitt skutt ned eller avskåret, men rester fra dem skadet to boligblokker. 

Ingen personer ble skadet som følge av hendelsen.

Kirby legger til at USA ikke planlegger å undersøke saken videre.

Russland hevder at Ukraina står bak angrepet. Ukraina nekter for at de er direkte involvert, men sier at de så på «med glede».

USA kunngjør ny militær hjelpepakke til Ukraina

USA har onsdag kunngjort en ny militær hjelpepakke til Ukraina i krigen mot Russland. Det sier talsperson for nasjonal sikkerhet, John Kirby, i Det hvite hus. 

– Den militære hjelpepakken vil inkludere mer luftvernsystemer, antipansersystemer og artilleri til Kyiv, sier Kirby.

Siden januar 2021 har USA donert 37,6 milliarder dollar i militær hjelp til Ukraina – som tilsvarer 397 milliarder norske kroner, eller i overkant av fem norske 2022-forsvarsbudsjett.

listen som er lagt ut av det amerikanske forsvarsdepartementet, er blant annet luftvernraketter til Ukrainas Patriot, AIM-7 og Stinger-systemer. Ammunisjon til rakettartillerisystemet Himars er også på listen, det samme er artillerigranater med kaliber 155mm og 105mm.

USA skaffer også til veie 30 millioner patroner til håndvåpen, samt utstyr til minerydding og reservedeler, generatorer og annet utstyr.

Pentagon skriver at pakken er den 39. fra USA til Ukraina siden august 2021. (TV 2/NTB)

INNGANGSPORT: Det russiske konsulatet i Frankfurt avbildet onsdag. 

Tyskland stenger russiske konsulater: – Vil ikke bli stående ubesvart

Foto: AP Photo/Michael Probst

Den tyske regjeringen har bestemt seg for å stenge fire av i alt fem russiske konsulater på tysk jord.

– Det kan ikke være noen som helst tvil om at disse dårlig vurderte, provokative handlingene ikke vil bli stående ubesvart fra vår side, sier det russiske utenriksdepartementet i en uttalelse onsdag kveld.

Tyskland svarer med sin avgjørelse på at at russiske myndigheter har satt en øvre grense for antallet tyske diplomater og statsborgere i Russland. 

Dette har gjort at Tyskland selv stenger to av sine av sine konsulater i Russland. De tyske konsulatene i Kaliningrad, Jekaterinburg og Novosibirsk blir stengt. 

Bare ambassaden i Moskva og konsulatet i St. Petersburg vil kunne opprettholde sin virksomhet, opplyser Tysklands utenriksdepartement. 

Regjeringen har gitt Russland beskjed om at de vil stenge fire russiske konsulater, opplyser en talsmann for det tyske utenriksdepartementet.

Russiske myndigheter bestemte først at det innen utgangen av året ikke kan være flere enn 350 tyske representanter i Russland. Men de varsler altså ytterligere tiltak etter det tyske svaret.

Sunniva-drapet: Drapsdømt anker straffeutmålingen til Høyesterett

Foto: Sorosh Sadat / TV 2

En 30 år gammel mann ble i fjor høst dømt til 17 års fengsel for det brutale drapet på Sunniva Borgen (23).

Hordaland tingrett dømte Borgens ekskjæreste til ett års fengsel mer enn det påtalemyndigheten ba om.

Mannen – som erkjenner straffskyld – valgte å anke straffeutmålingen.

I forrige uke ble det kjent at Gulating lagmannsrett forkastet anken hans.

I en tekstmelding til Bergens Tidende onsdag skriver 30-åringens forsvarer John Christian Elden at straffeutmålingen vil bli anket til Høyesterett.

– Skyldspørsmålet, og hva som skjedde, har vi fått svar på ved tingrettens dom. Nå gjenstår bare å fastsette riktig straff, skriver Elden til avisen.

Nasa med folkemøte om ufo-prosjekt

Nasa har holdt folkemøte om ufoer før organisasjonen skal legge fram sin endelige rapport om en studie av flygende objekter.

Romfartsorganisasjonen kringkastet selv det timelange møtet, der et uavhengig ekspertpanel deltok. Panelet besto av 16 forskere og andre eksperter utpekt av Nasa.

– Om jeg skal oppsummere i én linje hva vi har lært, så er det at vi trenger bedre data, sa panelets leder David Spergel.

Flere av medlemmene i panelet har blitt utsatt for trakassering og netthets for deltakelsen, noe som tar oppmerksomheten bort fra den vitenskapelige prosessen, sa Nasa-forsker Dan Evans. 

– Det er akkurat denne flittige, bevisbaserte framgangsmåten som gjør at man kan skille fakta fra fiksjon, sa Evans. Prosjektet, som ble startet i fjor høst, har som mål å forklare observasjoner på himmelen av det Nasa kaller uidentifiserte flygende fenomener.

Den omhandler ikke fortrolig militær informasjon om for eksempel den angivelige kinesiske spionballongen som svevet over USA tidligere i år.

En endelig rapport ventes innen slutten av juli. (NTB)

Fredag nøt folk det gode været på stranden i Bournemouth. 

Stor utrykning til strand i Bournemouth etter «alvorlig hendelse»

Foto: Andrew Matthews

Nødetater har rykket ut til Bournemouth strand i byen ved samme navn i Storbritannia etter meldinger om en hendelse her. 

Det er uklart hva som har skjedd, men den lokale avisen Bournemouth Echo har delt en Twitter-melding fra sin reporter Andrew Goldman som skriver at det «tydelig er en alvorlig hendelse».

Videoer og bilder fra stranden viser flere helikoptre i luften over stranden og at stranden evakueres. 

– Vi ble kalt ut til East Beach i Bournemouth for å bistå i en hendelse som krever flere etater, sier brannvesenet i Dorset og Wiltshire i en uttalelse.

Politiet opplyser at de ble bedt av ambulansetjenesten om å bistå i arbeidet på stranden.

Politiet har sperret av deler av stranden, mens flere ambulanser står langs en promenade.

Politiet undersøker leilighet i Moss etter bortføringssak

Politiet har forseglet døren til en leilighet i Moss, der det er gjort undersøkelser i forbindelse med en bortføringssak på Østlandet.

– Vi har gode indikasjoner på én adresse i Moss. Etterforskningen vil avdekke hvorvidt det kan være snakk om flere steder, sier politiadvokat Christian Finnanger til NRK.

Ifølge politiet var den fornærmede mannen «frihetsberøvet over en betydelig tid». De har derimot ikke ville si noe om hvor bortføringen fant sted.

To av de tre siktede nekter straffskyld, mens den tredje ikke har tatt stilling til skyldspørsmålet. Alle tre er ifølge politiet tidligere straffedømte.

Mennene ble mandag varetektsfengslet i Søndre Østfold tingrett. To av dem er varetektsfengslet i to uker med brev- og besøksforbud, mens den tredje er varetektsfengslet i én uke.

To av mennene ble pågrepet ved bilen, mens den tredje mannen ble pågrepet senere samme natt. (NTB)

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?