USA, Japan og Sør-Korea vil dele varslinger om nordkoreanske raketter
USAs forsvarsminister Lloyd Austin og Japans statsminister Fumio Kishida under et møte i Tokyo tidligere i uka. Foto: Eugene Hoshiko / AP / NTBFoto: Eugene Hoshiko / AP / NTB
USA, Japan og Sør-Korea ønsker å få på plass deling av varslingsdata om nordkoreanske raketter i løpet av 2023.
Det oppgir de tre landene i en uttalelse under et forsvarsministermøte i Singapore lørdag.
Planen går ut på å etablere en mekanisme som varsler om nordkoreanske rakettutskytinger i sanntid. Mekanismen skal bidra til at landene blir bedre til å oppdage og vurdere rakettutskytingene.
Så sent som onsdag forsøkte Nord-Korea å skyte opp en spionsatellitt. Den styrtet i sjøen som følge av en feil med utskytingsraketten.
Ifølge Sør-Korea har landet greid å lokalisere og hente opp noen av vrakdelene.
I et intervju med Wall Street Journal sier Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj at Ukraina er klare for å sette i gang en etterlengtet motoffensiv.
– Vi har stor tro på at vi vil lykkes.
– Jeg vet ikke hvor lang tid det vil ta. For å være ærlig kan det utarte seg på mange måter, men vi skal gjennomføre en offensiv, og vi er klare, forsikrer han.
Ukraina håper en motoffensiv og potensielt gjenvinning av områder vil forandre dynamikken i krigen. I mai sa Zelenskyj at de trengte flere pansrede kjøretøy fra Vesten før de starter en motoffensiv.
Stjernen ble sexsymbol: – Vet ikke om han liker det
DUO: Bella Ramsey og Pedro Pascal på rød løper i april.Foto: Jordan Strauss/Invision/AP
«The Last of Us»-stjerne Bella Ramsey sier i et intervju med Vanity Fair at det har blitt hverdagskost å se medstjernen Pedro Pascal (48) få stor oppmerksomhet på nettet.
Pascal har fått status som en såkalt «daddy», altså en attraktiv, noe eldre mann.
– Jeg spilte veldig på det selv til å begynne med, men nå er jeg redd det kan ha gått for langt, sier Ramsey.
– Jeg vet ikke om han fortsatt liker det. Jeg må spørre ham. Han er et globalt fenomen slik han bør være, fordi han er spektakulær, fortsetter de.
Pascal har i «The Last of Us»-serien rollen som Joel – en farsfigur for Ramseys rollefigur Ellie.
Selv har Pascal tidligere sagt at han har satt pris på det som har florert av «memes» om ham på internett.
– Jeg har det gøy med det, svarte han til The Hollywood Reporter i mai. Pascal mente da at statusen henger sammen med rollene han har hatt i «The Last of Us» og «The Mandalorian».
Men han presiserte at han ikke er pappa på ekte. Det har han heller ingen planer om å bli:
– Jeg er ikke en «daddy». Og jeg kommer heller aldri til å være en «daddy», sa han bestemt.
Gjorde forhistorisk funn på strand: – Ekstremt viktig
Foto: Jennifer Schuh/AP
Fagfolk fryder seg etter at det ble gjortet oppsiktsvekkende funn på en strand i California, men det var ikke bare bare for dem å få kloa i funnet.
Da Jennifer Schuh gikk seg en tur på stranda i Santa Cruz forrige helg, så hun noe stikke opp fra sanden, skriver The Guardian.
Schuc måtte ty til sosiale medier for å finne ut av hva det var. Etter å ha lagt ut et bilde på Facebook fikk hun svar fra kompetent hold.
Paleontolog ved det naturhistoriske museet i Santa Cruz, Wayne Thompson, kontaktet henne. Han kunne avsløre at hun hadde kommet over et eldgammelt funn: En mammut-tann.
Nærmere bestemt har tanna tilhørt en voksen stillehavsmastodont, en for lengst utdødd elefantlignende art.
– Dette er et ekstremt viktig funn, skrev han til Schuh.
Det var bare ett problem: Fossilet lå igjen på stranda, og da de dro tilbake for å lete, var den borte. Etter en uke med mislykket søk, tok Thompson til sosiale medier for å spre budskapet om den forsvunne tanna.
Torsdag fikk de en gledelig nyhet, da en jogger hadde gjenfunnet tanna. Nå ligger den på plass hos museet.
– Tanna er under en million år gammel, som er relativt «ungt» når det kommer til fossiler, sier representant for museet, Liz Broughton.
– Vi er begeistret over funnet og hva det har å si for forståelsen av forhistorisk liv, legger hun til.
Liz Broughton ved museet for naturvitenskap i Santa Cruz og joggeren som klarte å gjenfinne tanna og var villig til å donere den bort, Jim Smith.Foto: AP
Forskere anslår at tanna er under en million år gammel.Foto: Jennifer Schuh/AP
Kina tar avstand fra Stoltenbergs trusselstempling
RØDT FLAGG: Det kinesiske flagget vaier utenfor Folkerepublikken Kinas ambassade på Vinderen i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Kinas ambassade i Oslo tar sterkt avstand fra at uttalelsen til Nato-sjef Jens Stoltenberg om at Kina utgjør en trussel.
– Kina ber Nato om å slutte å nøre oppunder regionale konflikter og skape splittelse og uro, heter det i en uttalelse fra ambassaden.
Stoltenberg har ifølge uttalelsen beskyldt Kina for å true naboland og for å undertrykke land som ikke retter seg etter kinesisk politikk.
– Nato hevder å være en regional forsvarsallianse, men visse medlemmer av Nato beveger seg konstant utover den tradisjonelle forsvarsregionen og etablerer ofte militære kontakter med land i Asia- og Stillehavsregionen, noe som fører til økt spenning, skriver ambassaden.
– Det står klart for verdenssamfunnet hvem som er den virkelige trusselen mot regional og global fred, heter det videre. (NTB)
Mener Nord-Korea blir ignorert av «enkelte land»: – Vil forverre sikkerheten
ADVARER: Den sørkoreanske forsvarsministeren Lee Jong-sup på sikerhetskonferansen Shangri-La Dialogue lørdag.Foto: AP Photo / Vincent Thian
Den sørkoreanske forsvarsministeren Lee Jong-sup sier ifølge Yonhap at «enkelte land» ignorerer ulovlige nordkoreanske handlinger.
Han sikter med dette trolig til Russland og Kina, som ikke har gått med på resolusjonen i FNs sikkerhetsråd om å fordømme nordkoreanske rakettoppskytinger.
– Å velge ingen handling for å møte Nord-Koreas ulovlige handlinger vil forverre sikkerheten ikke bare på Korea-halvøya, men i hele verden, sier Lee.
Uttalelsene gir han på sikkerhetskonferansen Shangri-La Dialogue i Singapore.
– Jeg ber om at vi samler vår stryke i møte med trusler fra Nord-Korea – en stat som gjør Stillehavet til sin skytterbane, fortsetter forsvarsministeren.
Britisk etterretning: Luftbårne styrker stadig viktigere for Russland i Bakhmut
Foto: UKRAINIAN ARMED FORCES
Det britiske forsvarsdepartementet skriver i sin oppdatering lørdag at Russland fortsetter med å sette ut styrker i Bakhmut, øst i Ukraina, samtidig som soldater fra Wagner-gruppen fortsetter sin tilbaketrekking.
De skriver videre at de russiske luftbårne styrkene har fått en stadig viktigere rolle i Bakhmut, med to brigader i området.
– Russiske kommandører har trolig prøvd å holde disse relativt kompetente styrkene som en oppspart reserve, skriver de.
Men det kommer ikke uten en hake, ifølge britisk etterretning.
– Siden disse styrkene har blitt plassert utover hele frontlinjen i Bakhmut, vil trolig hele den russiske hæren bli mindre fleksible når det kommer til å reagere operative utfordringer.
Iran: Dansk statsborger løslatt – skulle lage Youtube-video
Foto: Skjermbilde via Youtube
28 år gamle Thomas Kjems er én av fire europeere som blir løslatt i en fangeutveksling mellom Iran og Belgia.
Det melder danske TV2 lørdag.
Kjems har reist til både Ukraina og Iran for å lage innhold til sin Youtube-kanal. Han har litt over 1000 abonnenter, og omtaler seg selv som «youtuber» på nettverket Linkedin.
– Thomas er en viking anno 2023. Han er en ung youtuber/influenser som elsker å reise og lære andre kulturer og folkeslag å kjenne, sier hans advokat Sam Jalaei til den danske TV-kanalen.
Den unge dansken skal ifølge advokaten ha blitt kjent med flere unge folk i Teheran, og blitt værende lenger enn han hadde planlagt.
URO: Slik så det ut i gatene i Irans hovedstad Teheran i september i fjor. Demonstrantene var opprørte etter at unge Mahsa Amini døde etter å ha blitt pågrepet.Foto: WANA NEWS AGENCY via Reuters
Iransk politi pågrep ham for å ha deltatt i demonstrasjoner. Advokat Jalaei avviser at klienten hans skal ha deltatt, men at han kun var på feil sted til feil tid.
– Jeg er både gald og lettet over at en dansk statsborger nå er på vei hjem til sin familie, etter å ha vært fengslet i Iran, sier utenriksminister Lars Løkke Rasmussen til Ritzau.
Iran ble i fjor høst preget av stor uro, etter at en ung kvinne døde i det såkalte moralpolitiets varetekt. De hadde pågrepet henne for å angivelig ha båret hijaben sin feil.
På TV 2s nettsider bruker vi og våre partnere informasjonskapsler (cookies) for personlig tilpasning av annonser og måling. Du kan lese mer om dette i vår personvernpolicy og vår informasjonsside om informasjonskapsler.