Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
23. mars 10:22

Stortinget forbyr appene TikTok og Telegram på tjenestetelefoner

Stortinget forbyr appene Tiktok og Telegram på enheter med tilgang til Stortingets systemer med umiddelbar virkning.

Beslutningen ble fattet i Stortingets presidentskap torsdag formiddag.

– Presidentskapet har i dag besluttet at appene Tiktok og Telegram ikke tillates installert på enheter med tilgang til Stortingets systemer. Beslutningen er i tråd med NSMs anbefaling. I tillegg har administrasjonen gjort egne vurderinger, sier stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap).

Han sier beslutningen har umiddelbar virkning.

– Dette innebærer at representanter og ansatte som har installert Tiktok og Telegram på enheter med tilgang til Stortingets systemer, bes om å fjerne appene så raskt som mulig, sier han.

11 minutter siden

Skuespiller arrestert: Tilknyttet stormingen av Kongressen

Foto: NTB. 

Skuespilleren Jay Johnston, kjent fra blant annet «Mr. Show», «Arrested Development», «Bob's Burgers» og «Anchorman» er blitt arrestert i California, USA.  

Det melder NBC News onsdag ettermiddag, og skriver at Johnston er arrestert og siktet i forbindelse med angrepet på Kongressen i USA, den 6. januar 2021. 

Ifølge rettsdokumenter publisert av kanalen ble Johnston observert på overvåkningskameraer, hvor han skal ha skubbet politiet og hjulpet andre demonstranter med å finne inngangen til Kongressen. 

Saken oppdateres.

Politiet pågrep «etterlyst person» på tog i Drammen

Sør-Øst politidistrikt melder onsdag på Twitter at de har bidratt i pågripelsen av en etterlyst person i Drammen etter at vedkommende kom med et tog. 

– Pågripelsen skjedde inne på toget, og var helt udramatisk, skriver politiet. 

Bakgrunnen for pågripelsen var ikke kjent, men den skal ha skjedd i samarbeid med Oslo politidistrikt, som i etterkant utdyper at det var snakk om et barn som rømte fra en institusjon.  

Politiet bekrefter at en annen mann skal ha løpt fra stedet mens pågripelsen fant sted, av uklare årsaker. 

Demningskollapsen har utløst omfattende oversvømmelser. Røde Kors frykter at landminer nå kan ligge under vann eller bli fraktet av gårde med strømmen. Bildet er fra Kherson onsdag og viser en kvinne som blir evakuert fra en flomrammet bydel. Foto: Roman Hrytsyna / AP / NTB

Røde Kors advarer om minetrussel etter demningskollaps

Kollapsen av Kakhovka-demningen i Ukraina kommer til å føre til katastrofale følger i arbeidet med å finne landminer i området, advarer Røde Kors.

– Vi visste hvor farene befant seg. Nå vet vi det ikke. Det eneste vi vet nå er at minene har blitt tatt med vannmassene, sier Erik Tollefsen i Den internasjonale Røde Kors-komiteen.

– Dette er en stor bekymring, ikke bare blir lokalbefolkningen berørt, men også alle som kommer til stedet for å hjelpe, legger han til.

Røde Kors har brukt mange måneder på å hjelpe til med mineopprydning i Ukraina, kartlegging og markering av minefelter, og ved å gi opptrening og utstyr.

– Nå er alt dette blitt skylt bort, sier Tollefsen.

Kakhovka-demningen kollapset natt til tirsdag. Flere titalls landsbyer ble oversvømmet, i likhet med deler av en nærliggende by. Tusener av mennesker er berørt.

Flomvannet kan verken skade eller deaktivere landminer som er blitt skylt av gårde, og de vil dermed utgjøre en trussel i mange tiår fremover, frykter Røde Kors. (@NTB)

President Andres Manuel Lopez Obrador kaller soldatenes drap på fem menn en likvidering. Arkivfoto: Fernando Llano / AP / NTB

Mexico etterforsker soldater etter drapsvideo

Mexicansk påtalemyndighet har startet etterforskning etter at soldater filmet og drepte fem menn i det som landets president kaller en likvidering.

Forsvarsdepartementet i landet bekrefter at etterforskningen er satt i gang. Det skjer etter at mexicanske medier tirsdag viste en video datert 18. mai fra delstaten Tamaulipas nord i landet. Der kan man se rundt tolv soldater omringe en pickup som hadde krasjet i en vegg i høy fart.

Videoen viser soldatene dra fram fem personer fra kjøretøyet og hvordan soldatene slår og sparker dem. Deretter blir de fem dyttet mot en vegg.

En soldat fjerner et våpen fra pickupen. Soldatene ser deretter ut til å søke ly og skyte ut i luften, før de deretter begynner å skyte de fem mennene.

President Andres Manuel Lopez Obrador sa på en pressekonferanse onsdag at drapene så ut til å være en ren likvidering.

Episoden skjedde i byen Nuevo Laredo, samme sted der menneskerettighetsgrupper hevder at mexicanske soldater drepte fem menn i februar i år.

(©NTB)

Tidligere stortingsrepresentant Aud Blattmann er død, 85 år gammel. Arkivfoto: NTB

Tidligere stortingsrepresentant Aud Blattmann er død

Foto: NTB

Aud Blattmann, tidligere stortingsrepresentanten for Arbeiderpartiet, er død 85 år gammel.

Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om at Aud Blattmann er gått bort, skriver partiet i en melding til Fædrelandsvennen.

Blattmann sovnet inn mandag 5. juni, etter en tid med sykdom.

Blattmann var den første kvinnen fra Vest-Agder som ble fast innvalgt på Stortinget. Der satt hun i fire perioder fra 1985 til 2001. 

Stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap) sier at budskapet om den tidligere kollegaens bortgang var svært trist å få.

– Hun var en markant politiker som var enormt opptatt av saker som er viktige også i dag. Hun forsvarte og ledet an i Arbeiderpartiet for å ha bredt og fungerende forsvar, og engasjerte seg for næring og industri på Sørlandet.

Blattmann er mor til Trond Henry Blattmann, tidligere styreleder for Nasjonal støttegruppe etter 22. juli. 

(©NTB)

19:54

Pence kastet seg inn i presidentkampen med et angrep på Trump

Foto: JONATHAN ERNST

– Alle som setter seg selv over grunnloven, burde aldri være president, sier tidligere visepresident Mike Pence i følge Reuters.

Onsdag kveld norsk tid annonserte han sitt kandidatur til presidentkampen i en tale i delstaten Iowa.

Videre sier Pence at det republikanske partiet skal være grunnlovens parti. 

Det hvite hus bekrefter Nato-møte i USA

USA, med president Joe Biden i ledelsen, skal være vertskap for det kommende Nato-møtet. 

Møtet er satt til 12. juni, bekrefter Det hvite hus, ifølge nyhetsbyrået Reuters. 

STIGER: Tusenvis av hus står under vann etter at demningen i Ukraina angivelig ble sprengt. 

Ukraina: Vannmengden har steget med 5,5 meter

Foto: AP Photo/Libkos/NTB. 

Vannmengdene etter kollapsen av demningen i Nova Kakhovka fortsetter å øke, og titusenvis er ventet å måtte evakuere fra hjemmene sine i regionen. 

Enn så lenge skal vannstanden i Kherson ha økt med 5,51 meter. 

Det melder den ukrainske avisen The Kyiv Independent på Twitter onsdag kveld, og siterer en uttalelse fra ukrainske nødetater. 

Frykten er at en økning av vannmassene kan føre med seg spredning av sykdommer, som igjen kan få store konsekvenser for innbyggernes helse. 

Det ukrainske helsedepartementet har tidligere advart om at giftige kjemikalier kan havne i flomvannet og dermed komme inn i drikkevannet via brønner, noe de tar vannprøver av for å finne ut av. 

Det er også innført forbud mot å spise fisk fra elva av frykt for at det kan resultere i dødelig botulisme, ifølge NTB. 

Zelenskyj raser: – Jeg er sjokkert

Foto: LUDOVIC MARIN

Titusenvis av innbyggere står i fare etter at demningen i Nova Kakovka kollapset tirsdag.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj (45) uttrykker onsdag stort sinne over - det han opplever som - manglende nødhjelp fra FN og Røde Kors. 

Det melder nyhetsbyrået Reuters, og siterer et intervju med tyske Bild, Die Welt og Politico. 

Selv om katastrofen skjedde for mange timer siden, så «er de ikke på plass her», heter det i en uttalelse fra Zelenskyj til avisen. 

– Vi har fått null respons. Jeg er sjokkert, sier presidenten. 

Zelenskyj er tydelig på at behovene for å håndtere konsekvensene etter demnings-kollapsen er pressende og får støtte fra landets statsminister Denys Sjmyhal.

– De russiske okkupantene gjør ikke engang en innsats for å hjelpe disse menneskene, de lar dem gå til grunne, sier Sjmyhal i en video på meldingstjenesten Telegram. 

Der kom han med en klar oppfordring til flere internasjonale humanitære organisasjoner på vegne av den ukrainske regjeringen om å handle umiddelbart. 

– Vi appellerer til dere om å ta ansvar for å evakuere folk fra territoriet til Kherson fylke okkupert av Russland, vi må redde livene til folk som okkupantene har dømt til døden.

19:11

Fløyet til sykehus etter MC-ulykke

En motorsyklist er skadd i en kollisjon med en personbil på riksvei 7 ved Ustaoset i Hol kommune øverst i Hallingdal.

Det er manuell dirigering forbi ulykkesstedet, ifølge Vegtrafikksentralen. 

Politiet meldte om hendelsen rett før klokken 18.30 onsdag.

I en oppdatering klokken halv åtte skriver politiet at MC-føreren er fløyet til Ringerike sykehus i luftambulanse. 

– Opplysninger til politiet på steder tyder på at han ikke er alvorlig skadet, skriver politiet på Twitter.

– Det var personbilen som kom over i motgående felt og traff MC-føreren, heter det i oppdateringen på mikrobloggtjenesten.

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?