Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
22. mars 19:00
HEVER: Sentralbanksjef Jerome Powell setter opp renten, som nå er på sitt høyeste siden 2007.

Den amerikanske sentralbanken hever renten med 0,25 prosentpoeng – høyeste rente siden 2007

Foto: Andrew Harnik/AP Photo

Den amerikanske sentralbanken setter opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng, til tross for bankkollaps og kraftig uro i markedet. Frem til Silicon Valley Bank kollapset tidligere denne måneden, var det ventet at renten ville gå opp med 0,5 prosentpoeng, slik sentralbanken gjorde ved forrige renteheving. 

Samtidig er inflasjonen fremdeles høy i USA, og økningen på 0,25 prosentpoeng var som ventet. 

Styringsrenten ligger nå i intervallet 4,75 til 5 prosentpoeng, noe som er den høyeste renten siden 2007. Sentralbanken indikerer også at renten vil heves ytterligere i tiden fremover. 

Rentehevingen er som ventet, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SpareBank1 SR-Bank.

– For kort tid siden trodde alle at renten skulle settes opp med 0,5 prosent, men på grunn av bankuroen har dette blitt nedjustert. Dette viser hvor fort det snur for tiden, sier Knudsen, som mener usikkerheten nå gjør at man ikke hever renten ytterligere. 

– Likevel måtte USA sette opp renta med 0,25 på grunn av at det fortsatt er bra trykk i den amerikanske økonomien og at inflasjonen holder seg høy, poengterer sjeføkonomen.

Torsdag klokken 10 er det rentemøte i Norges Bank. Knudsen tror den norske sentralbanken følger i samme spor som den amerikanske: 

– Jeg tror Norges Bank gjør det samme som USA. De tar et rentehopp på 0,25 og justerer rentebanen noe opp sammenlignet med banen fra desember. Isolert sett trekkes rentebanen ned av uroen i markedet, men hensynet til inflasjonen er tross alt det viktigste hensynet til sentralbanken, sier Knudsen. 

På samme måte som den amerikanske sentralbanken varsler ytterligere rentehopp, tror ikke Knudsen rentetoppen er nådd her hjemme med det første. 

– Jeg tror også renten skal opp ytterligere 0,25 prosent på rentemøtet i juni og et siste rentehopp i september. Jeg tror det blir rentetoppen - 3,50 prosent.

Elias Håvarstein skriver...
10 minutter siden

Aktiviteten fremdeles redusert for kronprinsesse Mette-Marit

Foto: Emilie Holtet / NTB

Onsdag morgen opplyser Slottet at kronprinsesse Mette-Marits aktivitet fremdeles er redusert. 

– Kronprinsessen vil fortsatt ha redusert aktivitet og har ikke planlagt offisielt program denne uken eller i høstferien, skriver kommunikasjonssjef Guri Varpe ved Slottet i en SMS til NTB.

Hun ble etter råd fra lege sykemeldt 13. september og to uker frem i tid, men er altså ikke frisk nok til å komme tilbake i full aktivitet. 

Kronprinsesse Mette-Marit har sykdommen lungefibrose.

15 minutter siden
AVFYRER FLAMMERAKETT: Ukrainske styrker avfyrer flammekastersystemet TOS-1A mot russiske stillinger ved fronten nær Kreminna i Luhansk fylke. 

Britisk etterretning: Ny russisk motoffensiv lite sannsynlig

Russland har siden midten av september høyst sannsynlig satt inn en ny kombinert hærstyrke i Ukraina.

Det skriver Forsvarsdepartementet i Storbritannia si sin daglige etterretningsrapport på X.

To enheter fra hærstyrken er rapportert å kjempe sammen med motoriserte infanteristyrker ved fronten vest for byene Sievjerodonetsk og Kreminna i Luhansk fylke. 

Siden invasjonen av Ukraina i februar 2022 har Russland sjelden opprettholdt en uengasjert hærstyrke som kan danne grunnlaget for en ny stor offensiv, skriver departementet videre.

– Med den nye hærstyrken tilsynelatende utplassert stykkevis for å styrke den utstrakte frontlinjen, virker en samlet ny russisk offensiv mindre sannsynlig i de kommende ukene.

Denne kapselen kom nylig tilbake til jorda etter en ferd på flere milliarder kilometer til Bennu.

Nasa åpnet kapselen: Har trolig funnet asteroide-støv

Foto: Keegan Barber / AP / NTB

Etter sju års ventetid kan Nasa-forskere ta fatt på arbeidet med å undersøke prøver som romsonden Osiris-Rex har tatt med seg hjem fra asteroiden Bennu.

Søndag landet kapselen med den verdifulle lasten i Utah i USA. Om bord var rundt 250 gram med støv og småstein fra asteroiden Bennu, håper Nasa.

Romfartsbyrået omtaler kapselen som «en vitenskapelig skattekiste».

– Forskere gispet da lokket ble løftet av kapselen, og avslørte et mørkt pulver og partikler på størrelse med sand, skriver Nasa i en uttalelse.

De bekreftet ikke at støvet kommer fra asteroiden. Beholderen med prøvene fra asteroiden ble åpnet i et lufttett rom i Johnson Space Center i Texas.

Det er første gang Nasa har hentet prøver fra en asteroide til jorden. Tidligere har japanske romforskere lyktes med to lignende prosjekter.

En del av prøvene skal vises fram for offentligheten på en pressekonferanse 11. oktober.

Asteroider som Bennu regnes som «overskuddsmateriale» fra dannelsen av solsystemet for 4,5 milliarder år siden, og prøver herfra kan gi et innblikk i forholdene da jorda og de andre planetene ble dannet.(TV 2 / NTB)

MARSJ: Viseadmiral Viktor Sokolov under en seremoni i Sevastopol på Krim 13. mai i år.

ISW: Skjebnen til Svartehavsflåtens sjef fortsatt uklar

Foto: REUTERS / ALEXEY PAVLISHAK

Det er fortsatt uklart om Viktor Sokolov, sjefen for den russiske svartehavsflåten, lever, sier den USA-baserte tankesmia Institute for the Study of War (ISW).

Mens ukrainske spesialstyrker har hevdet at Sokolov og 33 andre russiske offiserer ble drept i angrepet mot svartehavsflåtens hovedkvarter i Sevastopol fredag, har russiske myndigheter offentliggjort en video som angivelig viser at Sokolov lever.

Videoen som ble publisert tirsdag, skal vise Sokolov som deltar på et møte via videolink, men uten at han tar ordet. 

Tankesmia ISW sier i sin nyeste oppdatering
at det fortsatt er umulig å verifisere ektheten i videoen og at det dermed umulig å kunne fastslå om Sokolov er i live eller ikke. (NTB)

Konsernsjef Anders Opedal og Equinor går videre med utbyggingen av Rosebank-feltet på britisk sokkel.

Equinor går videre med utbygging på britisk sokkel

Equinor og Ithaca Energy vil gå videre med utbyggingen av Rosebank-feltet på britisk sokkel og investere 3,8 milliarder dollar i fase 1.

3,8 milliarder dollar tilsvarer i overkant av 41 milliarder kroner. 

Konserndirektør Geir Tungesvik for prosjekter, boring og anskaffelser i Equinor sier at utbygging av Rosebank-feltet vil bidra til å styrke selskapets posisjon som en bred energipartner til Storbritannia og øker energiforsyningen i Europa.

– Rosebank gir mulighet til å bygge ut et felt på britisk sokkel som vil gi betydelige ringvirkninger i Skottland og Storbritannia, sier Tungesvik i en pressemelding. 

Rosebank-feltet ligger om lag 130 kilometer nordvest for Shetlandsøyene på ca. 1100 meters dyp. Utvinnbare ressurser er anslått til over 300 millioner fat olje for fase 1 og 2, der estimatet for fase 1 utgjør 245 millioner fat olje. (NTB)

VG og E24: Finnes eide aksjer for over 100.000 kroner i minst 45 selskaper

Foto: Tuva Åserud/NTB

Ifølge beregninger VG og økonominettstedet E24 har gjort, eide Sindre Finnes på ett eller flere tidspunkt aksjer for over 100.000 kroner i flere enn 45 selskaper i løpet av perioden kona Erna Solberg (H) var statsminister mellom 2013 og 2021.

Solberg har innrømmet at investeringene til Finnes har gjort henne inhabil i flere saker. Hun har også erkjent at hvor mye penger ektemannen hadde i ulike selskaper hadde noe å si for habiliteten hennes som statsminister. 

Ifølge Solberg ville eierskapet til Finnes i Hydro på under 50.000 være under grensen for at hun var inhabil, mens i et intervju med Klassekampen har hun uttalt at en eierandel på 180.000 kroner «kan» ha gjort henne inhabil.

Overfor TV 2 har justisdepartementet bekreftet at størrelse og eller den prosentvise eierandelen har en betydning for vurderingen av habilitet.

Færre får hjerteinfarkt og hjerneslag

Fra 2017 til 2022 har nye tilfeller med akutt hjerteinfarkt falt med 31 prosent hos kvinner og 22 prosent hos menn, skriver Folkehelseinstituttet i en pressemelding onsdag morgen. 

Antallet som har fått akutt hjerneslag har også falt i denne perioden, med åtte prosent hos kvinner og ti prosent hos menn.

Hjerte- og karsykdommer er likevel fremdeles den nest vanligste dødsårsaken i Norge, og hele 23 prosent av dødsfallene i 2022 var forårsaket av dette, ifølge nye tall fra Hjerte- og karregisteret.

I gjennomsnitt dør 28 personer daglig hjerte- og karsykdommer i Norge.

Bloomberg: Evergrande-sjef holdes i husarrest i Kina

Foto: Bobby Yip/Reuters

Styreleder Xu Jiayin i det kriserammede kinesiske eiendomsselskapet Evergrande holdes i husarrest der han er under overvåking, ifølge anonyme kilder til nettstedet Bloomberg. 

Xu ble tatt med av myndighetene tidligere i september, og blir nå holdt i husarrest, opplyser anonyme kilder til Bloomberg. Det dreier seg om såkalt overvåking i boligen, som ikke betyr at han er pågrepet eller siktet for et lovbrudd.

Evergrandes enorme gjeld har bidratt til krisen i det kinesiske eiendomsmarkedet og ført til frykt for at utviklingen kan smitte over til verdensøkonomien. 

Et av Evergrandes underselskaper klarte ikke å betale ned et viktig gjeldsavdrag denne uka. Finansnettstedet Caixin har meldt at tidligere toppledere i selskapet er blitt pågrepet. (NTB)

06:27

Politiet: Flere har mottatt bombetrussel - ikke reelt

Politiet opplyser til pressen onsdag morgen at flere beboere i Oslo har mottatt en tekstmelding med informasjon om at det er plassert en bombe i deres nabolag. 

De har fått krav om at det skal vippses penger, opplyser operasjonsleder Per-Ivar Iversen.  

Gjerningspersonen har også ringt til politiet og fremsatt trusler som ikke er vurdert som reelle. 

Politiet har kontroll på personen det gjelder.

05:25
En mann i 40-årene er siktet for flere tilfeller av seksuell omgang med ei mindreårig jente. Flere av hendelsene skjedde mens jenta var pasient på Rikshospitalet.
Foto: Frederik Ringnes / NTB

Mann hadde sex med mindreårig jente på sykehus – må i retten åtte år senere

En mann som i 2015 og 2016 hadde sex med ei ung jente på Rikshospitalet, må i desember møte i retten tiltalt for seksuell omgang med et barn mellom 14 og 16 år.

Mannen i 40-årene hadde seksuell omgang med jenta flere ganger i 2015 og 2016, deriblant på Rikshospitalet på Gaustad. Jenta skal på den tiden ha vært pasient på sykehuset.


Mannens forsvarer Bjørn Rudjord sier til Nordre Aker Budstikke at mannen erkjenner forholdet.

Politiadvokat Henrik Steenfeldt-Foss i Oslo politidistrikt sier til avisen at det er vanskelig å si noe om hva som gjør at saken ikke kommer fram før nå, men at det på generelt grunnlag ofte tar en stund før de fornærmede er modne nok til å innse hva som er galt.

Steenfeldt-Foss sier at begge partene har forklart til politiet at de på det daværende tidspunktet hadde et «kjærestelignende» forhold, men understreker at saken er alvorlig siden det dreier seg om en mindreårig og det er snakk om gjentatte hendelser.

– Straffenivået blir dermed høyere i denne hendelsen enn om det er snakk om et engangstilfelle, sier han.

Man kan straffes inntil seks år om man har seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år. 

(©NTB)

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?