Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
22. mars 13:04
SNAKKER: President Emmanuel Macron snakket om pensjonsreformen på fransk TV. Foto: Ludovic MARIN / AFP / NTB

Macron: Må beordre folk tilbake på jobb

BRUSSEL/OSLO (TV 2): De landsomfattende demonstrasjonene i Frankrike fortsetter onsdag morgen, samtidig som president Emmanuel Macron møtte pressen for første gang siden han presset igjennom pensjonsreformen som har skapt så sterke reaksjoner.

– Jeg forsvarer retten til å demonstrere, men ikke volden. Det er beskjeden til demonstrantene fra Frankrikes president, Emmanuel Macron. 

Sist torsdag presset han gjennom en omstridt pensjonsform, uten å gå veien om den valgte Nasjonalforsamlingen. 

Reformen innebærer blant annet at pensjonsalderen økes fra 62 til 64 år. Det har vært voldsomme demonstrasjoner i Frankrike de siste ukene, i protest mot reformen.

– Reformen skal tre i kraft innen utgangen av året, sa Macron. Han viste ingen tegn til å ville trekke eller endre reformen.

TV-bilder fra kanalen France 3 viser at demonstrantene onsdag har detonert røykbomber i sentrum av byen Rennes, og politiet i byen melder at demonstrantene nå stenger av flere veier.

Demonstrantene skal også ha skutt fyrverkeri mot politiet under protestene, skriver lokalavisen Actu Rennes.

Politiet svarer angivelig med vannkanoner og tåregass. Videoer i sosiale medier viser tilsynelatende at politiet slår med batonger i det de griper inn. Flere er pågrepet.

– Vi må høre på raseriet og svare på det, sa Macron i intervjuet han ga med de to største TV-stasjonene. 

– Det er ulike former for protester. Det er legitimt å organisere demonstrasjoner for noe man er imot. Det er normalt. Jeg fordømmer volden og blokadene. Og man må forhandle og beordre folk tilbake på jobb, la han til.

I snart to uker har Frankrike hatt søppelstreik i de store byene. I Paris ligger over 10.000 tonn søppel i gatene.

Jeanette Nyhammer Vik skriver...
15:06
14:38

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?