Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
21. mars 17:14
DØDELIG: Soppinfeksjonen candida auris sprer seg med voldsom fart i USA. 

Dødelig soppinfeksjon sprer seg i USA: – Urovekkende

Foto: Shawn Lockhart/Centers for Disease Control and Prevention via AP

En dødelig soppinfeksjon uten noen åpenbar kur sprer seg «urovekkende» raskt i USA, sier Center for Disease Control and Prevention (CDC) i en fersk rapport. Bare i 2021 økte antallet tilfeller av candida auris fra 756 til 1471, skriver BBC

– Økningen, særlig i løpet av de siste årene, er virkelig bekymringsfull, sier Dr Meghan Lyman, til NBC News. Lyman har forfattet rapporten og er CDCs overlege innenfor soppinfeksjoner. 

– Vi ser ikke bare økning i områder hvor det allerede er påvist smitte, men også nye steder hvor det tidligere ikke var noe smitte, sier overlegen. 

Soppinfeksjonen er i utgangspunktet ufarlig for friske mennesker, men personer med nedsatt immunsystem kan bli svært syke eller i verste fall dø dersom de blir smittet. Flere av pasientene blir smittet på sykehus eller sykehjem, og rundt en tredjedel av smittede med nedsatt immunforsvar dør. 

De fleste smittetilfellene responderer heller ikke på normal behandling mot sopp-infeksjon. Dette får CDC til å betegne utbruddet som en «akutt antimikrobiell trussel». 

Etter at det første smittetilfellet ble registrert i 2016, er candida auris nå registrert i over halvparten av USAs delstater. CDC mener den drastiske økningen i antall registrerte tilfeller skyldes dårlig hygiene på helseinstituasjoner, så vel som mer omfattende testing. 

Nyheten kan få mange til å tenke på den dødelige (og ekte) soppinfeksjonen cordyceps fra TV-serien «The Last of Us». Legene ber derimot folk om å ta det med ro – det er ingen grunn til å frykte en zombieapokalypse med det første. 

– Vi vil ikke at folk som har sett «The Last of Us» skal tro at vi alle kommer til å dø. Dette er en infeksjon som rammer svært syke mennesker, som i utgangspunktet allerede har en rekke andre helseproblemer, sier epidemiolog Dr. Waleed Javaid til NBC. 

UTBREDT: Over halvparten av amerikanske delstater har registrert smittetilfeller av soppinfeksjonen. GRAFIKK: CDC
Jeanette Nyhammer Vik skriver...

Høyre-topp i Rogaland ber Solberg tre til side inntil videre

Modolf Haraldseid, som sitter i ledelsen i Rogaland Høyre, mener at Erna Solberg bør få fritak fra politiske verv i partiet inntil videre, skriver Stavanger Aftenblad.

– Jeg mener at sentralstyret bør frita Erna Solberg fra sine politiske verv i Høyre inntil saken er tilstrekkelig belyst av kontroll- og konstitusjonskomiteen og eventuelt Økokrim, sier han til avisen.

– Går det i det hele tatt an å lede Høyre i situasjonen hun er i nå?

– Det er et relevant spørsmål. Jeg mener det er ganske vanskelig. Erna burde ha trådt til side og blitt fritatt sine politiske verv i Høyre, sier Haraldseid til Aftenbladet.

7 minutter siden
DREPT: Milo (13) ble ifølge politiet skutt i hodet i forbindelse med den pågående gjengvolden i Sverige

Bekrefter at Milo (13) ble skutt i hodet

Svensk politi bekrefter at det var 13 år gamle Milo ble funnet skutt og drept i Haninge, sør for Stockholm.

Gutten ble skutt i hodet. Ifølge politiet ble han drept i forbindelse med en pågående gjengkonflikt.

– Det er opplysninger, som jeg ikke kan gå nærmere inn på på grunn av hensyn til etterforskningen, som viser at gutten ble utsatt for den grove og fullstendig hensynsløse gjengvolden, sier etterforskningsleder Lisa dos Santos i den svenske påtalemyndigheten.

Milo ble ifølge svenske medier funnet drept i et skogholt 11. september.

Ifølge Aftonbladets opplysninger er politiets teori at Milo var drept et annet sted men at liket er flyttet til skogsområdet der det ble funnet. Påtalemyndigheten har ifølge avisen tidligere lagt til grunn at Milo var ukjent for politiet fra før.

Drapet føyer seg i rekken av en lang rekke brutale drap og voldssaker knyttet til gjengkriminalitet i Sverige. Ifølge svensk politi har barn og ungdom i økende grad blitt involvert i den brutale volden.

Statsadvokat Kristian Jarland vil fredag komme med beslutningen om påtalemyndigheten anker Oslo tingretts dom om prøveløslatelse av Stig Millehaugen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Statsadvokaten varsler avgjørelse om Millehaugen-anke

Fredag vil statsadvokat Kristian Jarland avgjøre om påtalemyndigheten anker prøveløslatelsen av forvaringsdømte Stig Millehaugen.

– Det kommer en avgjørelse i løpet av fredagen, sier Jarland til NTB. 

13. september kom dommen avgjørelsen fra Oslo tingrett om at Stig Millehaugen skal prøveløslates fra 1. juni. 

Retten festet lit til Millehaugens forsikringer om at han gjennom soningen av forvaringsdommen har fått ny og bedre innsikt i seg selv og kriminaliteten han har begått siden tenåringsalderen.

Retten stilte sju spesifikke krav som Millehaugen må overholde i prøvetiden. Kravene knytter seg til oppfølging, bosted og behandling. Han må også avstå fra å bruke alkohol eller andre berusende eller bedøvende midler som ikke er lovlig foreskrevet av lege, herunder steroider, understrekte retten.

Svaret om ankespørsmålet vil komme fredag mellom klokken 11 og 14, opplyser Jarland i en pressemelding.

(©NTB)

14:03

Solberg om statsministerkandidaturet: Et åpent spørsmål

Foto: Christian Roth Christensen / TV 2

Under den mye omtalte pressekonferansen fredag forrige uke sa Erna Solberg at hun ville stille som Høyres statsministerkandidat i valget 2025.

Nå er det en litt annen tone fra partilederen.

– Jeg har sagt at det er opp til partiet.

– Men hva vil du?

– Jeg fatter aldri beslutninger av denne typen midt i krisesituasjoner. 

– Så det er et åpent spørsmål det nå?

– Ja, fordi jeg ser at det avhenger av om Høyre har tillit til meg, og om velgerne kan ha tillit til meg.

– Så du vil prøve å gjenopprette den tilliten? Du vil være statsministerkandidat?

– Jeg er fortsatt partileder i Høyre, jeg kommer til å være det så lenge jeg har tillit, eller til det kommer opp noe i denne saken som gjør at jeg skjønner at det bør være noen andre. Jeg tror ikke på å kaste beslutninger i en krisetid, jeg synes ofte at mange ledere velger å gjøre det.

Solberg har tidligere sagt at hvis noen av de andre i arverekken ville ta over som leder, så ville ikke hun være en stopper for det.

– Er det ikke et naturlig tidspunkt å la den nye generasjonen overta? Om to år vil du også være 64 år gammel.

– Til alder vil jeg få si at jeg er opptatt av at damer på 62 og 64 har fortsatt mye å gi. Jeg mener folk pensjonerer seg alt for tidlig. Men spørsmålet om hvem som skal lede Høyre er et spørsmål til Høyre.

Ukraina: Store skader på flybase på Krim

Det ukrainske forsvaret sier de natt til torsdag gjennomførte et vellykket angrep mot en militærbase på Krim-halvøya.

– Forsvarsstyrkene har gjennomført et kombinert angrep på en flybase nær byen Saki på midlertidig okkuperte Krim, heter det i en uttalelse på Telegram.

Ifølge kilder gjengitt i ukrainske medier, brukte ukrainerne droner til å overliste luftforsvaret i området. Deretter skal konverterte antiskip-raketter av typen Neptun ha blitt avfyrt mot flybasen.

Angrepet forårsaket store skader, opplyser en etterretningskilde til Reuters.

Russiske militærbloggere har også gitt lignende rapporter om nattens angrep. Russland har ikke kommentert de siste hendelsene på Krim, annet enn å melde at de har ødelagt 19 ukrainske droner i området.

Voldtektsdømt mann i Nordland rømte landet – pågrepet i Sveits

En mann i Nordland ble i mai dømt til ti års fengsel for flere voldtekter. Han rømte landet og ble etterlyst internasjonalt. Nå er han pågrepet i Sveits, opplyser politiet.

– Politiet i Nordland er svært fornøyd med et velfungerende politisamarbeid på tvers av landegrensene. Når vi ser resultater som dette av internasjonale etterlysninger, er det betryggende å vite at det kan gi gode resultater, sier politiadvokat Jonas Nerdal ved Mosjøen politistasjon.

Mannen er nå utlevert til Norge, og han har startet soningen av dommen på 10 års fengsel.

Nytt virus funnet på 8.900 meters dybde

Et nytt virus er funnet i Marianergropen på 8.900 meter under havoverflaten i Stillehavet. 

Det melder Sky News torsdag ettermiddag, og skriver at funnet antas å være det dypeste som noen gang er funnet. 

Viruset har fått navnet «vB_HmeY_H4907», og kan ikke smitte mennesker. 

– Ekstreme miljøer tilbyr optimale muligheter for å avdekke nye virus, sier marinebiologen Min Wang fra den kinesiske universitetet Ocean. 

Viruset skal være av typen bakteriofag, som angriper og formerer seg i prokaryote celler som bakterier, arker og blågrønnalger, ifølge Store Norske Leksikon

Marianegropen er målt til å være verdens dypeste punkt med 11.035 meter.  

Det britiske hangarskipet HMS Queen Elizabeth under sitt Oslo-besøk i november i fjor. 

Nytt hangarskip skal trene langs norskekysten

Foto: Terje Pedersen / NTB

Norge deltar i en britiskledet hangarskipsstyrke som skal øve langs norskekysten. Storbritannias flaggskip, hangarskipet HMS Queen Elizabeth, er med i øvelsen.

– Aktiviteten sender et viktig signal om vårt nære forhold til våre allierte og øker troverdigheten av kollektivt forsvar og avskrekking, sier sjefen for Marinen, flaggkommandør Trond Gimmingsrud

Det er planlagt flere øvelser med blant annet Sjøforsvaret, Luftforsvaret og andre forsvarsgrener. 

– Med krig i Europa er samholdet i Nato viktigere enn noen gang for å ivareta vår kollektive sikkerhet. Dette er et praktisk eksempel på nettopp det, sier sjefen for Marinen, flaggkommandør Trond Gimmingsrud.

Hangarskipsstyrken ledes av Storbritannias flaggskip, hangarskipet HMS Queen Elizabeth, og består av fartøyer fra: Storbritannia, Norge og Nederland – som alle er med i hurtigreaksjonsstyrken Joint Expeditionary Force (JEF). 

I tillegg deltar fartøy fra Tyskland, Belgia og Frankrike; samt luftfartøy fra Storbritannia, USA, Norge, Finland og Sverige.HMS Queen Elizabeth ble døpt i 2014 og dro ut på første oppdrag i 2021. Hangarskipet var på sitt første norgesbesøk i fjor. 21. november seilte det inn Oslofjorden og ble liggende et par dager ved Søndre Akershuskai, skriver Teknisk Ukeblad.

(©NTB)

12:55
HØYRE-SENTRUM: Kent Ranum fra Trondheim Høyre og kompanjongpartiene, KrF, Sp, PP, MDG og Venstre annonserte at de går i forhandlinger på en pressekonferanse forrige uke.

- God fremdrift, sier Høyre i Trondheim

Ti dager etter valget er det fortsatt uklart hvem som skal styre Trondheim de neste fire årene. 

Høyre sitter fortsatt i forhandlinger med Venstre, MDG, Pensjonistpartiet, Senterpartiet og KrF. Det bekrefter Høyres ordførerkandidat, Kent Ranum, til TV2 torsdag formiddag. 

– Sentrum-Høyre-samarbeidet har god fremdrift i forhandlingene for en grønnere og mer nyskapende retning for Trondheim, skriver Ranum i en SMS til TV2. 

Hva det konkret forhandles om er imidlertid hemmelig inntil videre. 

– Det blir mellom oss og vi ønsker ikke kommentere innholdet i forhandlingene før vi har en plattform med en ny ledelse å presentere for byen, skriver Høyres ordførerhåp. 

Hvor lenge Trondheims befolkning må vente før en styringsdyktig politisk ledelse foreligger, er fortsatt i det blå. 

– Vi holder på til vi er ferdige, skriver Kent Ranum. 

Arbeiderpartiet har hatt ordføreren i Trondheim i 20 år. Dersom forhandlingene til Høyre og kompani lykkes, kan det ende med at Ranum overtar sjefsposisjonen. 

UTLEVERT: Rawa Majid risikerer utlevering til Sverige dersom han mister sitt tyrkiske statsborgerskap. 

SVT: «Den kurdiske reven» kan bli utlevert til Sverige

Sveriges mest beryktede gjengleder Rawa Majid, kjent som «den kurdiske reven», risikerer nå å miste sitt tyrkiske statsborgerskap, som hindrer han i å bli utlevert til Sverige. 

Det melder den svenske statskanalen SVT torsdag, etter å ha fått tilgang på tyrkiske rettsdokumenter. 

Bakgrunnen for en mulig tilbaketrekking av det tyrkiske statsborgerskapet er en pågående rettssak om dokumentforfalskning, hvor Majid nå er tiltalt, ifølge kanalen. 

Dersom «Den kurdiske reven» blir dømt, kan ha bli utlevert til Sverige. 

Dokumentforfalskningen skal ha funnet sted i forbindelse med at Majid ble tyrkisk statsborger, og i Tyrkia er gjenglederen registrert under et helt annet navn, Miran Othman.

– Navnet kommer fra et irakisk pass som skal ha blitt brukt som grunnlag for hans tyrkiske identitetsdokumenter og statsborgerskap, skriver SVT. 

Majid avviser skal ha avvist alle anklagene, og hevder at han endret navn i Irak på lovlig vis grunnet en arvetvist. 

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?