19. mars 09:41

Observerte mann med stor kjøkkenkniv: – Ubehagelig

Nødetatene i Trøndelag har rykket ut til Byåsen med flere patruljer, etter melding om en mann med kniv. 

– Politiet har kontroll på en mann, skrev politiet på Twitter rett etterpå. 

Operasjonsleder Wenche Johnsen bekrefter til TV 2 at de fikk første melding rundt klokken 09.30, og at en mann er på anholdt og på vei inn til politihuset.

– En person skal ha kjørt forbi vedkommende, og da tok mannen opp en kniv. Det ble beskrevet som en stor kjøkkenkniv, sier Johnsen om den første meldingen inn til politiet. 

Kort tid etterpå får politiet en ny melding fra en annen person som skal ha vært vitne til hendelsen. Denne personen har mer informasjon om hvor mannen beveget seg, noe som igjen førte til at politiet fikk kontroll på mannen. 

Operasjonslederen beskriver pågripelsen som udramatisk og ingen skal være skadet i hendelsen. 

– Har dere snakket med vitnene? Hvordan opplevde de situasjonen?

– Ingen av dem ble truet. Den første satt i en bil og den andre så det fra leiligheten sin. Men det er klart at når man ser noen ta opp en kniv og se på deg, så føles det ubehagelig, sier Johnsen. 

Politiet vil ikke si om det er gjort noe beslag på nåværende tidspunkt, men undersøker saken videre fremover. 

Høyres landsmøte på Gardermoen avviser regjeringens forslag til lakseskatt, som enda ikke er lagt fram.  

Høyre vil lytte til laksenæringen – går imot grunnrenteskatt

Foto: Heiko Junge / NTB

Høyre sier nei til regjeringens forslag til grunnrenteskatt på havbruk og vil i stedet utrede en produksjonsavgift, slik laksenæringen har bedt om.

«Høyre vil utrede forslaget fra næringen om en inntektsgradert produksjonsavgift («færøysk» modell) og andre modeller, før det tas endelig stilling til havbruksskatt», vedtok Høyres landsmøte lørdag.

Partiet vil også avvise regjeringens forslag om grunnrenteskatt. Forslaget har vært på høring, men regjeringen har ennå ikke lagt fram sitt endelige forslag. Det er varslet i løpet av mars.

Grunnrenteskatt betales av inntekter man får ved å utnytte fellesskapets naturressurser, slik som vann, vind og hav. Kommer fra det engelske uttrykket «ground rent», altså jordleie eller landleie.

(©NTB)

Pilen på bildet peker mot asteroiden 2023 DZ2. 

Asteroide passerer mellom jorda og månen

Foto: Gianluca Masi / Virtual Telescope Project / AP / NTB

En stor asteroide passerer lørdag mellom jorda og månen, noe som skjer omtrent én gang hvert tiende år.

Objektet har fått kodenavnet 2023 DZ2 og antas å være mellom 40 og 70 meter bredt.

En såpass stor asteroide kunne utslettet en stor by om den hadde truffet jorda. Men det gjør den ikke.

Mellom jorda og månen er det god plass – nærmere bestemt 385.000 kilometer. På det nærmeste vil asteroiden være 175.000 kilometer unna oss.

Hastigheten vil være 28.000 kilometer i timen når asteroiden suser forbi klokka 20.49 i kveld. Astronomer skal bruke anledningen til å trene på hva som kan gjøres hvis en asteroide en gang i framtida skulle ha kurs rett mot jorda.

(©NTB)

SOHR: Stigende dødstall etter USAs angrep i Syria

Antall drepte etter USAs luftangrep mot Iran-tilknyttede mål i Syria har steget til 19, ifølge organisasjonen SOHR.

Tidligere har Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) opplyst at 14 militsmedlemmer ble drept i angrepene øst i Syria torsdag kveld.

Et av angrepene skal ha rammet et ammunisjonslager i byen Deir ez-Zor. USA har beskrevet luftangrepene som gjengjeldelse for et droneangrep på en amerikansk militærbase i Syria. Her ble én amerikansk kontraktør drept og flere andre amerikanere såret.

SOHRs opplysninger om antall drepte er ikke bekreftet av andre kilder. Organisasjonen holder til i Storbritannia og baserer seg på informasjon fra et nettverk av kilder i Syria.

(©NTB)

Drosjesjåfør sparket og slått av passasjerer på Jæren

To personer er pågrepet i Hå kommune på Jæren, etter at en drosjesjåfør lørdag morgen skal ha blitt sparket og slått av flere personer.

Det er to menn på 19 og 20 år som er pågrepet i saken, skriver Sørvest politidistrikt på Twitter.

Sjåføren skal ifølge politiet være påført skader blant annet i hodet og er sendt til legevakten for behandling.

(©NTB)

Vannlekkasjen i Levanger: Sykehuset har fått tilbake vannet

Sykehuset har fått tilbake vannet etter en større vannlekkasje i Levanger lørdag morgen. Hvor lekkasjen har skjedd, er fortsatt ikke kjent.

Kommunikasjonsrådgiver Berit Røflo bekreftet overfor NTB at sykehuset var uten vann.

– Det vi vet, er at det er en vannlekkasje i Levanger kommune. Vi jobber med å få til en reserveløsning, men det positive er at det ikke er planlagt noe større aktivitet her i dag, sa Røflo.

Ved 9-tiden kan ordfører Anita Sand (Sp) fortelle at sykehuset hadde fått vannet tilbake.

– Vi har ikke tall på hvor mange som er rammet av vannlekkasjen, men det viktigste er at sykehuset har fått tilbake vannet, sier hun til NTB.

Det var Trønder-Avisa som først meldte om vannlekkasjen, som skal berøre beboere i områdene Bamberg og Gjemble.

Levanger kommune skrev i en SMS til beboere i området, som gikk ut klokken 06.17 lørdag morgen:

«Det pågår leting etter en større vannlekkasje på ledningsnettet. Hele Bamberg og Gjemble er nå for tiden uten vann. Mannskap er nå ute og leter. Usikkert når vannet vil komme tilbake. Vanntanker vil bli utkjørt hvis utbedringen tar lang tid».

Teknisk vakt i kommunen, Per Kåre Brenne, sa til Trønder-Avisa like før klokka 08.30 at feilen er lokalisert til sentrum av Levanger, men at de ennå ikke har funnet lekkasjens nøyaktige posisjonen.

– Vi er i gang med å stenge ut enkelte soner for å på den måten kunne lokalisere lekkasjen, forklarer Brenne.

Seks personer er ute og leter etter lekkasjen, men Brenne ber publikum ta kontakt, hvis de ser at det har samlet seg opp vann noen steder. (NTB)

Russisk toppolitiker vil straffe dem som bistår ICC

Lederen for den russiske Dumaen foreslår å straffe alle som bistår Den internasjonale straffedomstolen (ICC), som anklager Vladimir Putin for krigsforbrytelser.

Vjatsjeslav Volodin ønsker også å forby alle ICCs aktiviteter i Russland.

ICC, som holder til i Haag i Nederland, utstedte en arrestordre på Putin tidligere denne måneden.

(©NTB)

Brann i trebygning i Hadsel: Ber naboer lukke vinduer

Det brenner i en trebygning på Melbu havn i Hadsel kommune i Nordland. 

To personer har kommet seg ut av bygget, og det skal ikke være flere igjen, opplyser politiet i Nordland på Twitter. 

Det er ikke meldt om personskader. 

– Nødetatene er kommet frem og det jobbes på stedet - en god del røyk fra bygget, skriver politiet klokken 07.19.

– Røyken går inn over boligområder. Beboere bes holde vinduer lukket og ikke bevege seg i områder med røyk.

Like før klokken 10 opplyser politiet at brannvesenet fremdeles driver med slukking. 

– Alle beboere gjort rede for. De evakuerte ivaretas av kommunen.

USA: Minst 21 døde i tornado

Foto: MHP Greenwood

Minst 21 er døde etter kraftige stormer og minst én tornado herjet i delstaten Mississippi i USA natt til lørdag norsk tid, opplyser tjenestepersoner lørdag formiddag norsk tid ifølge CNN

Tornadoen oppsto i byen Rolling Fork, som er «stort sett ødelagt», sier lederen for de frivillige redningsmannskapene Todd Terrell til ABC.

Deretter beveget tornadoen seg nordøst.

Ifølge CNN er hele nabolag jevnet med jorden og tusenvis er uten strøm. 

– Jeg har aldri sett lignende, sier Brandy Showah som bor i Rolling Fork til kanalen. 

– Dette var en veldig flott, liten by, og nå er den borte.

Det ble sendt ut farevarsel i påvente av tornadoen i hele den amerikanske delstaten. Myndighetene opplyser at den har etterlatt seg skader i et område som strekker seg over 161 kilometer.

Guvernør Tate Reeves skriver på Twitter at det pågår redningsarbeid, og at de setter et økende antall ambulanser og andre medisinske ressurser i beredskap. 

Torgeir Knag Fylkesnes og finanspolitisk talsperson, Kari Elisabeth Kaski i SV understreker begge at det er «på høy tid» med en grunnrenteskatt på oppdrettsnæringen nå. 

SV vil ha lakseskatt også for torsk – og en sats på 48 prosent

SV vil ha lavere bunnfradrag, strengere miljøkrav og en skattesats på 48 prosent for oppdrettsnæringen. Og lakseskatten skal også gjelder for torsk, om SV får det som de vil, skriver Dagens Næringsliv.

Regjeringens forslag til skattesats ble slaktet av oppdrettsnæringen og barberte om lag 50 milliarder av selskapenes børsverdier da nyheten kom. Nå vil SV øke den ytterligere.

Det forteller nestleder Torgeir Knag Fylkesnes og finanspolitisk talsperson, Kari Elisabeth Kaski i SV til Dagens Næringsliv. Begge understreker at det er «på høy tid» med en grunnrenteskatt på oppdrettsnæringen nå.

– Det er en utrolig lukrativ næring, og den er tuftet på utnyttelsen av det som er fellesskapets ressurser, som igjen har gitt opphav til noen av landets aller største private formuer. Det er grunnlag for en solid grunnrente, sier Kaski.

Regjeringens endelige forslag til grunnrenteskatt på oppdrettsnæringen er ventet å komme til Stortinget i løpet av neste uke. Deretter venter høringer i finanskomiteen og forhandlinger mellom partiene.

Det er foreslått en skatt på 40 prosent, i tillegg til ordinær selskapsskatt på 22 prosent. Bunnfradraget er foreslått til å ligge på 4.000-5.000 tonn før skatten slår inn.

SVs krav er at satsen økes til 48 prosent. Verdien på fisken bør fastsettes av et normprisråd. Bunnfradraget skal reduseres, slik at minst halvparten av selskapene kommer i grunnrenteskatteposisjon. Torsk skal i tillegg inkluderes etter samme modell som ørret og regnbueørret.

(©NTB)

New Zealands utenriksminister Nanaia Mahuta, her under en pressekonferanse i Wellington tidligere denne måneden, avsluttet lørdag et fire dager langt besøk i Kina. 

New Zealand tar opp Taiwan-bekymring med Kina

New Zealands utenriksminister sier at hun i et møte med sin kinesiske motpart har tatt opp landets bekymring til menneskerettigheter i Kina og Taiwan-spenning.

Nanaia Mahuta sier at hun i møte med sin kinesiske motpart Qin Gang tok opp New Zealands «dype bekymringer knyttet til menneskerettighetssituasjonen i Xinjiang og svekkelsen av rettigheter og friheter i Hongkong». Det står i en uttalelse fra kontoret hennes.

I møtet med Qin tok hun også opp bekymring knyttet til utviklingen i Sør-Kinahavet og Taiwanstredet, står det.

Mahutas fire dager lange besøk til Kina ble avsluttet lørdag. Dette var det første besøket fra en newzealandsk utenriksminister siden før koronapandemien brøt ut.

Kinas bånd til Russland sto også på agendaen, uttaler hun.

– New Zealand vil være bekymret over enhver tilretteleggelse av dødelig hjelp til støtte for Russlands ulovlige krig, sier hun.

I Beijing møtte Mahuta også Kinas toppdiplomat Wang Yi, kvinnelige ledere og representanter for næringsliv. Wang sier i en uttalelse at Kina og New Zealand alltid har respektert og stolt på hverandre.

Mahuta sier at hun håpet besøket kunne markere starten på gjenopptakelse av samtaler på høyt nivå mellom de to landene, og åpner for et mulig kommende besøk fra New Zealands nye statsminister Chris Hipkins, kanskje senere i år.

– Jeg la vekt på Aotearoa New Zealands interesse av en fredelig, stabil og solid stillehavsregion, sier Mahuta, som inviterte Qin på besøk til Wellington.

Kina er New Zealands største handelspartner.

(©NTB)

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?