18. mars 13:55
PÅ REISE: Vladimir Putin bøker lørdag krim-halvøya. Dagen etter arrestordren fra ICC. 

Ria: Putin besøker Krim-halvøya

Foto: Pavel Bednyakov / NTB. 

Statlige russiske medier melder at president Vladimir Putin besøker Krim-halvøyen på årsdagen for landets annektering. 

Lørdag er det ni år siden Russland annekterte Krim fra Ukraina. 

På det russiske nettsamfunnet VK, har avisen publisert en video av Putin, som de hevder er fra presidentens besøk i byen Sevastopol. 

– Vladimir Putin ble vist rundt på «School of Arts» og på barnesenteret «Korsun» i Sevastopol, står det i innlegget. 

Informasjonen er enn så lenge ikke bekreftet av russiske myndigheter. 

Annekteringen av halvøya er ikke internasjonalt anerkjent, og de aller fleste land anser fortsatt området for å tilhøre Ukraina, skriver NTB. 

Besøket kommer dagen etter at Den internasjonale straffedomstolen (ICC) utstedte en arrestordre på Putin, hvor de anklager han for å være ansvarlig for krigsforbrytelser utført i Ukraina. 

Krigsforbrytelsene gjelder bortføring og omskolering av ukrainske barn.

– Den internasjonale straffedomstolens avgjørelser har ingen betydning for landet vårt, heller ikke fra et juridisk synspunkt, sa Kremls talskvinne Maria Zakharova i ett innlegg på Telegram fredag kveld.

SENIORRÅDGIVER: Martin Bernsen i Politiets Sikkerhetstjeneste.
Foto: Gorm Kallestad / NTB

E24: PST etterforsker flere mulige brudd på Russland-sanksjoner

PST etterforsker tolv mulige brudd på sanksjonsloven eller eksportkontrolloven. Det sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til E24. De fleste sakene dreier seg om Russland. 

– Det er vårt ansvar å straffeforfølge brudd på sanksjonsloven, og vi ser at det har blitt en økning i antall saker etter invasjonen av Ukraina. Det er også saker som omhandler varer som ikke kan selges til russiske selskaper, sier lederen av påtaleseksjonen i PST, Nina Bakken, til avisa. 

Boligbrann i Hemnes – fare for spredning

Brannvesenet har rykket ut til en bolig som står i brann i Hemnes kommune i Nordland. 

Slukkeinnsatsen pågår, men det er fare for spredning, skriver politiet i Nordland på Twitter. 

Ingen personer befinner seg i huset.

(NTB)

Kvinne med rullator påkjørt i gangfelt

Klokken 20.30 fikk politiet i Innlandet melding om en påkjørsel i Skarnes. En kvinnelig fotgjenger med rullator ble påkjørt da hun skulle krysse et gangfelt, opplyser politiet. 

– En bil kom ut fra en parkeringsplass og en kvinne ble påkjørt, opplyser operasjonssentralen ved Innlandet politidistrikt. 

Føreren fikk sitt førerkort beslaglagt og kvinnen er kjørt til Kongsvinger sykehus med ambulanse.

Operasjonsleder Atle Bernhoft von Obstfelder sier til NTB at kvinnen ikke er alvorlig skadd.

– Vi gjennomfører vitneavhør på stedet. Det er ikke besluttet hva som blir utfallet for sjåføren, sier Bernhoft von Obstfelder.

Stor oljelekkasje sør i England –over 30.000 liter i vannet 

Sky News melder om en «alvorlig hendelse» ved et oljefelt ved sørkysten av England søndag kveld.

Havnevakta ved Poole Harbour i Dorset sier det har vært en lekkasje i en oljeledning tilknyttet oljefeltet Wytch Farm. 

Ifølge BBC har 200 fat reservoarvæske lekket ut i havna – over 31.000 liter. Reservoarvæske kan inneholde ulike typer olje. 

– Lekkasjen er nå under kontroll, har men oljen har lekket ut i vannet og til det nærliggende området, opplyser Phillip Broadhead, byrådsleder i Bournemouth, Christchuch og Poole, i en uttalelse til Sky News. 

Flere etater er nå i sving for å få situasjonen under kontroll. 

– Det er selvsagt ekstremt skuffende å høre om dette, og mens vi vil være en tid for sinne og etterforskning på et senere tidspunkt, vil vi nå fokusere på å begrense omfanget av hendelsen, sier Broadhead videre. 

Wytch Farm er et av de største onshore oljefeltene i Europa. Den aktuelle rørledningen drives av olje- og gasselskapet Perenco. 

MISFORNØYDE: Det er store demonstrasjoner i Jerusalem etter at Israels forsvarsminister fikk sparken.

Store protester etter at Israels forsvarsminister fikk sparken: – Netanyahu har krysset en rød linje

Foto: REUTERS/Ronen Zvulun

Saken oppdateres her.

Søndag ga statsminister Benjamin Netanyahu sin egen forsvarsminister Yoav Gallant sparken søndag. Det skjer dagen etter at forsvarsministeren gikk hardt ut mot Netanyahus kontroversielle rettsreform. 

– Israels sikkerhet har alltid vært, og vil alltid være mitt livs viktigste oppgave, sier Gallant kort tid etter at nyheten ble kjent. 

Søndag kveld tar tusenvis av rasende israelere til gatene for å demonstrere mot avgjørelsen. Ifølge Reuters blokkerer store folkemengder motorveien i Tel Aviv i misnøye mot Netanyahus siste trekk. 

Samtidig tordner opposisjonen i Israel mot statsministeren. 

– Netanyahu har krysset en rød linje i kveld, sier opposisjonen ifølge Reuters.

Like etter klokken 22 har demonstranter i Jerusalem også brutt barrikader i nærheten av Netanyahus hjem i Jerusalem, melder Reuters.

Samtidig velger Israels generalkonsul i New York, Asaf Zamir, å trekke seg i protest. 

– Etter dagens utvikling, er det nå tid for meg å kjempe for Israels fremtid for å forsikre meg om at det forblir en forkjemper for demokrati og frihet, sier Asaf Zamir i en uttalelse. 

Gallant var den første av Netanyahus egne regjeringsmedlemmer til å uttale seg kritisk om rettsreformen lørdag.

– Prosessen må stoppes, for sikkerheten til Israel og for våre sønner og døtre. Dette har jeg ikke tenkt å være med på, sa Gallant før han fikk sparken. 

Loven innebærer blant annet at parlamentet skal kunne overprøve avgjørelser fra Høyesterett og at politikere skal ha større innflytelse over nominasjoner av dommere til samme domstol. Den beskytter også Netanyahu juridisk under rettssaken hvor han er anklaget for korrupsjon.

Store demonstrasjoner med titusenvis av deltakere har vært holdt hver lørdag i tre måneder. Ifølge israelske medier deltok over 100.000 mennesker i en gigantisk demonstrasjon i Tel Aviv lørdag. De ble blant annet møtt av politi utstyrt med vannkanoner.

– Sinne, smerte og misnøye vokser i alle retninger, med en styrke som jeg aldri har sett maken til. Hvis bare én side vinner, enten det er på gata eller inne i Knesset, så er staten Israel den store taperen, advarte Gallant lørdag.

SPARKEN: Israels forsvarsminister Yoav Gallant får sparken dagen etter at han uttalte seg kritisk om statsminister Benjamin Netanyahu.
Foto: Amir Cohen/AFP

Brann i lagerbygg i Oslo – ber naboer holde vinduer lukket

Foto: Kajsa Garmann Lønrusten / TV 2

Nødetatene rykket ut til et større lagerbygning i Gamle Oslo, etter melding om kraftig røykutvikling. Brannmannskapet var på plass med åtte biler, og fikk slukket en mindre brann inne i bygget klokken 18.30.

Brannvesenet kunne melde om store mengder røyk. 

– Vi oppfordrer alle som bor i Turbinveien og området rundt om å holde vinduet lukket på grunn av røyk, sa vaktkommandør Robert Gudmundsen til TV 2. 

Det var ingen mennesker i bygget.

– Vi søker gjennom bygget som om det kan være mennesker der, men vi har ingen indikasjoner på at det faktisk er noen der, sa Gudmundsen. 

Det var en innringer som meldte om brannen.

– Det har vært sett flammer, ifølge melder. Det kommer hvit røyk derifra som patruljen vår har sett. Brannvesenet jobber seg innover bygget for å finne ut av dette, sier operasjonsleder Sven Christian Lie i politiet.

Politiet vil nå etterforske saken videre for å finne brannårsaken. 

Etterforskes for blind vold mot mann i 80-årene

En ung mann etterforskes for blind vold mot en mann i 80-årene i Stavanger. Mannen er siktet for grov kroppskrenkelse. 

Voldshendelsen skal ha funnet sted i nærheten av DNB Arena på Tjensvoll utenfor Stavanger sentrum lørdag ettermiddag, skriver Stavanger Aftenblad

– Vedkommende er siktet for grov kroppskrenkelse. Volden fremstår som uprovosert, og derfor kommer hendelsen inn under denne bestemmelsen, sier jourhavende jurist Per Terje Brundtland i Sørvest politidistrikt. 

Mannen i 80-årene skal etter det Brundtland erfarer ikke ha blitt fysisk skadd som følge av volden, men det skal ha vært en skremmende opplevelse for ham.

Den siktede mannen er avhørt av politiet. 

– Han har avgitt forklaring, og det ble tatt blodprøve. Siktede er løslatt, forteller Brundtland.

(NTB)

KØ: Passasjerene må vente lengre enn vanlig med å levere bagasjen på Oslo Lufthavn Gardermoen søndag.

Bagasjetrøbbel på Oslo Lufthavn

Foto: Roy-Arne Salater / TV 2

Oslo Lufthavn har hatt problemer med bagasjeinnleveringen siden søndag ettermiddag.

– De med bagasje henvises til en annen skranke hvor de kan få sjekket inn bagasjen sin. Det medfører litt ventetid, sier Erik Lødding, leder for samfunnskontakt i Avinor.

Han anslår at det på det meste har vært opptil 25 minutter ventetid på å sjekke inn bagasjen.

Innsjekkingsautomatene fungerer som normalt, sier Lødding, slik at de uten bagasje kan gjøre som vanlig. Ingen fly skal være forsinket som følge av problemene.

– Er det passasjerer som står i fare for å ikke rekke flyene sine?

– Det vet vi ikke. De må eventuelt ta kontakt med flyselskapet sitt på flyplassen, sier Lødding.

UD om varselskudd mot Ocean Viking: – Viktig å få alle fakta på bordet 

Norske myndigheter vurderer behovet for videre oppfølging, etter at den libyske kystvakten avfyrte flere varselskudd mot det norsk-eide skipet Ocean Viking lørdag. Det sier Ragnhild Simenstad i Utenriksdepartementet til TV 2. 

– Vi kan bekrefte at vi har vært i kontakt med rederiet nå i helgen. Det er viktig å få alle fakta på bordet. Vi vil nå vurdere behovet for oppfølging og hvordan dette eventuelt kan gjøres, skriver Simenstad i en e-post. 

Hendelsen utenfor den libyske kysten fikk blant andre Harald Solberg, administrerende direktør i Norges Rederiforbund, til å reagere. 

– Det synes tydelig at denne hendelsen fant sted i internasjonalt farvann. I så tilfelle er denne typen trussel mot et norskflagget fartøy ikke akseptabelt, og bør medføre en reaksjon fra norske myndigheter, sa Solberg lørdag. 

Tulletelefon utløste storutrykning: – Noe vi sterkt misliker

Klokken 16.20 rykket nødetatene ut med store ressurser til en privatadresse på Borre, etter melding om brann på stedet. Da brannvesen og politi kom frem til stede, viste det seg at brannen var en spøk. Skøyermakerne var noen lokale barn. 

– Dette er noe vi sterkt misliker. Patruljen snakker med barnas foreldre nå, skriver Sør-Øst politidistrikt på Twitter. 

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?