18. mars 11:14

Alvorlig ulykke på E6: Tre personer til sykehus

Nødetatene i Nordland har rykket ut på melding om en trafikkulykke på E6 ved Trofors lørdag formiddag. 

– To kjøretøy involvert. Det er meldt om personskade, skriver politiet klokken 11.11. 

Veien ble stengt som følger av ulykken. Like etter klokken 13.00 opplyser politiet at den er åpnet igjen. 

Politiet beskriver ulykken som alvorlig. 

– Tre personer er fraktet til sykehus med ambulanse, sier operasjonsleder i politiet, Remi Johansen, til TV 2 rundt klokken 12.00.

Politiet har startet etterforskning av hendelsen. 

– Vi vil avhøre de involverte, når dette blir mulig, skriver de i meldingen. 

04:32
Bolighus i Longyearbyen på Svalbard eies for det aller meste av staten. Å leie bolig koster det samme som i sentrale Oslo-strøk. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Svalbard får ikke vokse mer

Regjeringen vil ikke ha vekst og flere innbyggere på Svalbard. 2.600 innbyggere er mer enn nok.

I mai neste år kommer Svalbardmeldingen, der norske myndigheter beskriver sin strategi for øygruppen i Arktis. Men nå sender regjeringen ut to viktige signaler:

Folketallet på øygruppen er for høyt, og kan ikke vokse mer og befolkningen må ha et høyere innslag av norske statsborgere.

– Longyearbyen skal ikke vokse mer, sier statssekretær John-Erik Vika (Sp) i Justisdepartementet til Klassekampen.

Hovedmålet med Svalbard-politikken er å bevare ro og stabilitet på øygruppen, sier han. Men til tross for at norske myndigheter lenge har hatt som uttalt mål at folketallet ikke skal øke, er det blitt flere fastboende på øygruppen.

Vika peker på at dagens folketall er rekordhøyt - 2.600 personer fra 50 nasjoner. Andelen utlendinger er rundt en tredel og økende.

– Vi er opptatt av kvalitet framfor kvantitet, sier statssekretæren.

Driften i den siste kullgruven går mot slutten og turisme er nå i ferd med å bli den dominerende næringen, sammen med forskning og satellittindustri.

(©NTB)

04:27

Pågrepet etter trussel med våpen 

En mann i 20-årene er pågrepet som følge av at han skal ha truet en annen person med våpen i Trondheim natt til lørdag. 

– Mannen skal ha truet en annen person. Mannen ble pågrepet utendørs ved hjelp av politihund, skriver politiet i Trøndelag på Twitter. 

Ingen personer ble fysisk skadd i hendelsen. 

Politiet har tatt kontroll på mannens våpen. Vedkommende var alene om handlingen, ifølge politiet. 

Politiet ble varslet om hendelsen klokken 00:58 natt til lørdag. 

03:39

Mexico ønsker å være vertskap for sommer-OL i 2036

Mexico har levert inn formell søknad om å få bli med i kampen om å være vert for sommer-OL i 2036.

Utenriksminister Marcelo Ebrard og den mexicanske olympiske komiteens president Maria Jose Alcala leverte fredag inn søknaden i Lausanne i Sveits, der de møtte Den internasjonale olympiske komités president Thomas Bach.

Søknaden sammenfaller med at det i år er hundre år siden opprettelsen av Mexicos olympiske komité. Mexico var vertskap for sommer-OL i 1968.

Fra før er det kjent at India ønsker å være vertskap for OL i 2036. Tidligere har det vært meldinger om OL-interesse fra land som Qatar, Egypt, England og Indonesia.

Neste sommer-OL er i Paris i 2024. Deretter følger Los Angeles i 2028 og Brisbane i 2032.

(©NTB)

03:39
TO DØDE: Minst to personer er død som følge av en eksplosjon på en sjokoladefabrikk i USA natt til lørdag norsk tid. 

Minst to døde i eksplosjon på sjokoladefabrikk

Foto: TWITTER @Based_In410  / Reuters 

To personer er døde og ni er savnet etter en eksplosjon i en sjokoladefabrikk i den amerikanske delstaten Pennsylvania.

I tillegg til de to døde og ni savnede, ble flere personer skadd. Eksplosjonen sendte flammer, røyk, støv og skrot til værs, viser et videoopptak på fjernsynsstasjonen WTXF.

– Redningsarbeidet på stedet pågår fortsatt, sier politisjef Wayne Holden i West Reading i en kort uttalelse til journalister.

Fjernsynsstasjonen WGAL har vist bilder av skrot som ligger strødd i gaten utenfor og en brann som fortsatt herjer på stedet flere timer etter eksplosjonen.

Tragedien rammet R.M. Palmer Company, som ifølge sitt eget nettsted har laget godteri siden 1948. Fabrikken spesialiserer seg på sesongrelatert godteri til påske, allehelgensaften og valentinsdagen og har 850 ansatte.

Eksplosjonen ødela en bygning og gjorde skader på en tilliggende bygning på anlegget, opplyser Holden.

(©NTB)

03:14
– Svært få tenkte på å fornye passet sitt da alle holdt seg hjemme og innenlands i pandemien, sier Siw Hind i Trøndelag politidistrikt. Foto: Lise Åserud / NTB

Passkøene øker igjen

Sesongen for lang ventetid på nye pass er i gang. På Trondheim sentrum politistasjon er det ingen ledige timer det neste halvåret.

Det bekrefter Siw Hind, leder for Felles enhet for utlending og forvaltning i Trøndelag politidistrikt.

– Det er mange i Trøndelag som har pass som går ut eller utløper om kort tid. Det er viktig at folk kommer til oss og fornyer passene sine. Det har mange ikke gjort, sier hun til Adresseavisen.

De som ikke får timer i Trondheim, kan reise til Stjørdal eller Heimdal, som begge har ledige timer kommende uke.

– Vi ser at det er færre timer ledig og gjør det vi kan for å imøtekomme etterspørselen. I fjor hadde vi bra med ekstraressurser tilgjengelig. Nå bemanner vi opp så godt vi kan.

Ifølge Hind er det etterslepet etter pandemien som gjør at mange nå ikke har et gyldig pass. I tillegg glemmer folk å sjekke om de har gyldige pass så lenge det er vinter.

(©NTB)

02:42

Migranter funnet døde i togvogn i Texas

To migranter er funnet døde av kvelning i en togvogn i Texas og minst ti andre er sendt til sykehus, opplyser politiet.

Politiet i Uvalde opplyste natt til lørdag norsk tid at grensepatruljestyrken grep inn og fikk stanset toget etter at myndighetene var blitt oppringt o mat migranter «var i ferd med å kveles» i en togvogn.

Fem helikoptre og flere ambulanser ble sendt til stedet opplyser ordfører Don McLaughlin.

Toget befant seg nær byen Knippa da det ble stanset. Byen ligger omtrent halvveis mellom San Antonio og den mexicanske grensen.

Antallet migranter som var på toget varierer. Politiet har oppgitt at både 15 og minst 17 migranter var i togvognen, mens avisen Uvalde News-Leader siterer politi på at det var tolv migranter om bord.

Det antas at migrantene oppholdt seg ulovlig i USA, ifølge politiet. Omstendighetene rundt hendelsen var natt til lørdag norsk tid ikke kjent.

(©NTB)

01:59

Truende mann med kniv pågrepet 

En mann har blitt pågrepet på Solsiden i Trondheim natt til lørdag. Mannen hadde en kniv i bukselommen.

Det var en vekter som oppdaget mannen. Da politiet kom til stedet, utagerte mannen. Han er innbrakt til arrest og anmeldes for bæring av kniv på offentlig sted. 

Politiet ble varslet om hendelsen klokken 01:09 natt til lørdag. 

01:38
Casper Ruud i aksjon i Indian Wells tidligere i mars. Foto: Mark J. Terrill / AP / NTB

Ruud enkelt videre i Miami Open

Tennisstjernen Casper Ruud tok seg videre til tredje runde av Masters1000-turneringen Miami Open med seier over belarusiske Ilja Ivasjka i strake sett fredag.

Ruud er seedet som nummer tre i Miami og gikk med det direkte til den andre runden i storturneringen som spilles på hardcourt.

Der fikk nordmannen belarusisk motstand og tok seg relativt enkelt videre til den tredje runden med seier. Nordmannen vant med settsifrene 6-2, 6-3.

– Det var en bra match i dag med veldig god intensitet fra første poeng. Forehanden fungerte veldig godt i dag, og Casper var god på de viktige ballene. Jeg er veldig fornøyd med kampen, sier far og trener Christian Ruud til TV 2.

I neste runde venter nederlandske Botic van de Zandschulp. De to har møttes tre ganger før, der Ruud har vunnet én av kampene.

Ruud hadde aldri tidligere møtt Ilja Ivasjka. Belaruseren er på 80.-plass på verdensrankingen og hadde fem strake tap i forskjellige turneringer før han fikk en opptur i Indian Wells. Der ble det to seirer før han røk i den tredje runden mot den tapende finalisten Daniil Medvedev.

Ruud har ikke hatt noen kjempegod start på sesongen. I Indian Wells sist ble det exit mot 97.-rangerte Christian Garin fra Chile i 3. runde.

Ruud har 600 rankingpoeng å forsvare i Miami. I fjor ble det finale i Masters 1000-turneringen. Der kom han til kort mot nåværende verdensener Carlos Alcaraz.

Miami Open er på nivået under de fire Grand Slam-turneringene. Turneringen i USA er den siste før grussesongen går i gang.

TV 2 / NTB

01:29

Krasjet i fjellvegg – to til sykehus 

Et barn og en kvinne i 30-årene er sendt til sykehus som følge av en bilulykke i Skien fredag kveld. 

Bilen kjørte inn i en fjellvegg, og det er meldt om store materielle skader på kjøretøyet og en del søl i veibanen. Personene skal ikke være alvorlig skadet. 

– Fører får sitt førerkort beslaglagt, skriver politiet i Sør-Øst på Twitter. 

Politiet fikk melding om hendelsen klokken 23:50 fredag kveld. 

00:10

To personer reddet fra synkende sjark 

Foto: Gjert Wilhelmsen / Redningsselskapet 

To personer er hentet opp fra sjøen som følge av at en sjark forliste i Øksfjord i Finnmark fredag kveld. 

Personene ble reddet opp av båter som var i nærheten, opplyser Redningsselskapet på Twitter. 

– Sjarken lot seg ikke berge, skriver de videre. 

Forliset skjedde like ved moloen i Øksfjord klokken 20.45, og det gikk bare fem minutter fra båten begynte å gå ned, til de om bord var over i andre båter.

Sjarken holdt seg flytende en liten stund før den sank.

– Båten står igjen med bare baugen oppe, sa vakthavende redningsleder Ørjan Delbekk ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til i iFinnmark fredag kveld.

En redningsskøyte har lett etter vrakgods i området. 

Redningsselskapet meldte om hendelsen klokken 23:50 fredag kveld. 

Årsaken til havariet er ikke avklart.

TV 2 / NTB

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?