18. mars 04:18
Pilleglass med abortpillene mifepristone og misoprostol. Pillene, som brukes i et flertall av abortene i USA, blir forbudt i delstaten Wyoming. Det er den første delstaten til å innføre et slikt forbud. Foto: Charlie Neibergall / AP / NTB

Amerikansk delstat forbyr abortpiller

Wyoming vil innføre et forbud mot abortpiller. Delstaten blir den første i USA til å forby pillene, som brukes i et flertall av abortene i landet.

Loven, som ble vedtatt av delstatsforsamlingen tidligere i mars, ble undertegnet av den republikanske guvernøren Mark Gordon fredag.

Samme dag sa han at han vil la et bredere abortforbud som forbyr abort under nesten alle omstendigheter, bli innført uten hans signatur.

– Jeg har handlet uten forutinntatthet og etter omfattende bønn, og vil tillate at disse lovforslagene blir innført, skriver Gordon i et brev fredag, ifølge New York Times.

Loven om abortpillene gjør det ulovlig for leger og andre å «skrive ut, utlevere, distribuere, selge eller bruke legemidler med formål å bringe til veie eller utføre en abort». Straffen er 9.000 dollar, 96.000 kroner, i bot og opptil seks måneder i fengsel. Den trer i kraft 1. juli. Den gravide blir ikke straffet, ifølge avisa.

Etter at USAs høyesterett i fjor sommer opphevet retten til abort i USA, har abortmotstanderne fått blod på tann og går nå inn for et forbud mot abortpillen Mifepristone som brukes i halvparten av alle aborter i USA.

En konservativ dommer i Texas skal i nær framtid bestemme om det skal innføres et landsomfattende forbud mot pillen. USAs mat- og helsetilsyn FDA har bedt ham avvise søksmålet.

– Det vil være til stor skade for offentligheten å trekke tilbake fra markedet en trygg og effektiv medisin som har vært lovlig tilgjengelig i 22 år, sier FDA.

Rundt 15 delstater har innført mer eller mindre strenge forbud mot abort og innført forbud mot salg av abortpillen siden abortkjennelsen i høyesterett. .

(©NTB)

Colombias president Gustavo Petro sier landet hans har noe av skylden for attentatet på Haitis president i 2021. Foto: Ariana Cubillos / AP / NTB

Colombia tar på seg noe av skylden for attentatet på Haitis president

Colombias president Gustavo Petro sier landet hans har noe av skylden for attentatet på Haitis president Jovenel Moïse i juli 2021.

Moïse ble drept i boligen sin i Port-au-Prince av en væpnet gruppe som i stor grad besto av colombianske leiesoldater. Attentatet gjorde den politiske og økonomiske krisen i Haiti verre.

– Jeg vil dra til Haiti. Det er et problem der Colombia har medansvar, for det første fordi det var Haiti som i sin tid hjalp oss med å bli et land, og for det andre fordi det var colombianske leiesoldater som drepte Haitis president, og utløste en krise som ble verre enn den de allerede sto i, sa Petro til pressen under et toppmøte i Den dominikanske republikk.

Petro sa ikke når han vil besøke Haiti, men sa det var opp til befolkningen i Haiti å løse sine egne kriser.

– Men de trenger diplomatisk hjelp, ikke hjelp basert på våpen, sa Petro.

Minst 17 colombianske ekssoldater er pågrepet i Haiti etter attentatet. Ytterligere elleve personer er pågrepet i USA for å ha deltatt i attentatet derfra.

(©NTB)

00:01

To til sykehus etter ulykke på E6

To personer er sendt til sykehus som følge av en trafikkulykke på E6 nordgående ved Olavsgård søndag kveld. 

Skadeomfanget er ukjent. 

Politiet opplyser at to kjøretøy var involvert i ulykken. Den ene havnet inn i autovernet. 

– Fører av den ene bilen hadde ikke gyldig førerkort og var skyld i at ulykken inntraff, skriver politiet i Øst på Twitter. 

I går 22:16
SENIORRÅDGIVER: Martin Bernsen i Politiets Sikkerhetstjeneste.
Foto: Gorm Kallestad / NTB

E24: PST etterforsker flere mulige brudd på Russland-sanksjoner

PST etterforsker tolv mulige brudd på sanksjonsloven eller eksportkontrolloven. Det sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til E24. De fleste sakene dreier seg om Russland. 

– Det er vårt ansvar å straffeforfølge brudd på sanksjonsloven, og vi ser at det har blitt en økning i antall saker etter invasjonen av Ukraina. Det er også saker som omhandler varer som ikke kan selges til russiske selskaper, sier lederen av påtaleseksjonen i PST, Nina Bakken, til avisa. 

I går 21:40

Boligbrann i Hemnes – fare for spredning

Brannvesenet har rykket ut til en bolig som står i brann i Hemnes kommune i Nordland. 

Slukkeinnsatsen pågår, men det er fare for spredning, skriver politiet i Nordland på Twitter. 

Ingen personer befinner seg i huset.

(NTB)

I går 20:56

Kvinne med rullator påkjørt i gangfelt

Klokken 20.30 fikk politiet i Innlandet melding om en påkjørsel i Skarnes. En kvinnelig fotgjenger med rullator ble påkjørt da hun skulle krysse et gangfelt, opplyser politiet. 

– En bil kom ut fra en parkeringsplass og en kvinne ble påkjørt, opplyser operasjonssentralen ved Innlandet politidistrikt. 

Føreren fikk sitt førerkort beslaglagt og kvinnen er kjørt til Kongsvinger sykehus med ambulanse.

Operasjonsleder Atle Bernhoft von Obstfelder sier til NTB at kvinnen ikke er alvorlig skadd.

– Vi gjennomfører vitneavhør på stedet. Det er ikke besluttet hva som blir utfallet for sjåføren, sier Bernhoft von Obstfelder.

I går 20:31

Stor oljelekkasje sør i England –over 30.000 liter i vannet 

Sky News melder om en «alvorlig hendelse» ved et oljefelt ved sørkysten av England søndag kveld.

Havnevakta ved Poole Harbour i Dorset sier det har vært en lekkasje i en oljeledning tilknyttet oljefeltet Wytch Farm. 

Ifølge BBC har 200 fat reservoarvæske lekket ut i havna – over 31.000 liter. Reservoarvæske kan inneholde ulike typer olje. 

– Lekkasjen er nå under kontroll, har men oljen har lekket ut i vannet og til det nærliggende området, opplyser Phillip Broadhead, byrådsleder i Bournemouth, Christchuch og Poole, i en uttalelse til Sky News. 

Flere etater er nå i sving for å få situasjonen under kontroll. 

– Det er selvsagt ekstremt skuffende å høre om dette, og mens vi vil være en tid for sinne og etterforskning på et senere tidspunkt, vil vi nå fokusere på å begrense omfanget av hendelsen, sier Broadhead videre. 

Wytch Farm er et av de største onshore oljefeltene i Europa. Den aktuelle rørledningen drives av olje- og gasselskapet Perenco. 

I går 20:05
MISFORNØYDE: Det er store demonstrasjoner i Jerusalem etter at Israels forsvarsminister fikk sparken.

Store protester etter at Israels forsvarsminister fikk sparken: – Netanyahu har krysset en rød linje

Foto: REUTERS/Ronen Zvulun

Saken oppdateres her.

Søndag ga statsminister Benjamin Netanyahu sin egen forsvarsminister Yoav Gallant sparken søndag. Det skjer dagen etter at forsvarsministeren gikk hardt ut mot Netanyahus kontroversielle rettsreform. 

– Israels sikkerhet har alltid vært, og vil alltid være mitt livs viktigste oppgave, sier Gallant kort tid etter at nyheten ble kjent. 

Søndag kveld tar tusenvis av rasende israelere til gatene for å demonstrere mot avgjørelsen. Ifølge Reuters blokkerer store folkemengder motorveien i Tel Aviv i misnøye mot Netanyahus siste trekk. 

Samtidig tordner opposisjonen i Israel mot statsministeren. 

– Netanyahu har krysset en rød linje i kveld, sier opposisjonen ifølge Reuters.

Like etter klokken 22 har demonstranter i Jerusalem også brutt barrikader i nærheten av Netanyahus hjem i Jerusalem, melder Reuters.

Samtidig velger Israels generalkonsul i New York, Asaf Zamir, å trekke seg i protest. 

– Etter dagens utvikling, er det nå tid for meg å kjempe for Israels fremtid for å forsikre meg om at det forblir en forkjemper for demokrati og frihet, sier Asaf Zamir i en uttalelse. 

Gallant var den første av Netanyahus egne regjeringsmedlemmer til å uttale seg kritisk om rettsreformen lørdag.

– Prosessen må stoppes, for sikkerheten til Israel og for våre sønner og døtre. Dette har jeg ikke tenkt å være med på, sa Gallant før han fikk sparken. 

Loven innebærer blant annet at parlamentet skal kunne overprøve avgjørelser fra Høyesterett og at politikere skal ha større innflytelse over nominasjoner av dommere til samme domstol. Den beskytter også Netanyahu juridisk under rettssaken hvor han er anklaget for korrupsjon.

Store demonstrasjoner med titusenvis av deltakere har vært holdt hver lørdag i tre måneder. Ifølge israelske medier deltok over 100.000 mennesker i en gigantisk demonstrasjon i Tel Aviv lørdag. De ble blant annet møtt av politi utstyrt med vannkanoner.

– Sinne, smerte og misnøye vokser i alle retninger, med en styrke som jeg aldri har sett maken til. Hvis bare én side vinner, enten det er på gata eller inne i Knesset, så er staten Israel den store taperen, advarte Gallant lørdag.

SPARKEN: Israels forsvarsminister Yoav Gallant får sparken dagen etter at han uttalte seg kritisk om statsminister Benjamin Netanyahu.
Foto: Amir Cohen/AFP
I går 18:31

Brann i lagerbygg i Oslo – ber naboer holde vinduer lukket

Foto: Kajsa Garmann Lønrusten / TV 2

Nødetatene rykket ut til et større lagerbygning i Gamle Oslo, etter melding om kraftig røykutvikling. Brannmannskapet var på plass med åtte biler, og fikk slukket en mindre brann inne i bygget klokken 18.30.

Brannvesenet kunne melde om store mengder røyk. 

– Vi oppfordrer alle som bor i Turbinveien og området rundt om å holde vinduet lukket på grunn av røyk, sa vaktkommandør Robert Gudmundsen til TV 2. 

Det var ingen mennesker i bygget.

– Vi søker gjennom bygget som om det kan være mennesker der, men vi har ingen indikasjoner på at det faktisk er noen der, sa Gudmundsen. 

Det var en innringer som meldte om brannen.

– Det har vært sett flammer, ifølge melder. Det kommer hvit røyk derifra som patruljen vår har sett. Brannvesenet jobber seg innover bygget for å finne ut av dette, sier operasjonsleder Sven Christian Lie i politiet.

Politiet vil nå etterforske saken videre for å finne brannårsaken. 

I går 18:30

Etterforskes for blind vold mot mann i 80-årene

En ung mann etterforskes for blind vold mot en mann i 80-årene i Stavanger. Mannen er siktet for grov kroppskrenkelse. 

Voldshendelsen skal ha funnet sted i nærheten av DNB Arena på Tjensvoll utenfor Stavanger sentrum lørdag ettermiddag, skriver Stavanger Aftenblad

– Vedkommende er siktet for grov kroppskrenkelse. Volden fremstår som uprovosert, og derfor kommer hendelsen inn under denne bestemmelsen, sier jourhavende jurist Per Terje Brundtland i Sørvest politidistrikt. 

Mannen i 80-årene skal etter det Brundtland erfarer ikke ha blitt fysisk skadd som følge av volden, men det skal ha vært en skremmende opplevelse for ham.

Den siktede mannen er avhørt av politiet. 

– Han har avgitt forklaring, og det ble tatt blodprøve. Siktede er løslatt, forteller Brundtland.

(NTB)

I går 18:07
KØ: Passasjerene må vente lengre enn vanlig med å levere bagasjen på Oslo Lufthavn Gardermoen søndag.

Bagasjetrøbbel på Oslo Lufthavn

Foto: Roy-Arne Salater / TV 2

Oslo Lufthavn har hatt problemer med bagasjeinnleveringen siden søndag ettermiddag.

– De med bagasje henvises til en annen skranke hvor de kan få sjekket inn bagasjen sin. Det medfører litt ventetid, sier Erik Lødding, leder for samfunnskontakt i Avinor.

Han anslår at det på det meste har vært opptil 25 minutter ventetid på å sjekke inn bagasjen.

Innsjekkingsautomatene fungerer som normalt, sier Lødding, slik at de uten bagasje kan gjøre som vanlig. Ingen fly skal være forsinket som følge av problemene.

– Er det passasjerer som står i fare for å ikke rekke flyene sine?

– Det vet vi ikke. De må eventuelt ta kontakt med flyselskapet sitt på flyplassen, sier Lødding.

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?