17. mars 16:42
INGEN BETYDNING: Kremls talskvinne Maria Zakharova fnyser av at Russlands president Vladimir Putin har fått arrestordre på seg. 

Russland fnyser av Putins arrestordre

Foto: SHAMIL ZHUMATOV / NTB. 

Dommere ved Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag har utstedt en arrestordre på Russlands president Vladimir Putin, ifølge Reuters.

Nyheten ble kjent rett over klokken 16.00 fredag ettermiddag, og kort tid etterpå svarer Kreml på arrestordren.

– Den internasjonale straffedomstolens avgjørelser har ingen betydning for landet vårt, heller ikke fra et juridisk synspunkt, sier Kremls talskvinne Maria Zakharova i ett innlegg på Telegram.

Den utenrikspolitiske talskvinnen påpeker igjen at Russland ikke er forpliktet i Roma-vedtektene til Den internasjonale straffedomstolen, og dermed ikke har noen forpliktelser i henhold til den.

Roma-vedtektene for Den internasjonale straffedomstol er en FN-traktat som etablerer en fast, internasjonal straffedomstol med myndighet til å straffeforfølge og dømme enkeltindivider for internasjonale forbrytelser.

I første omgang gjelder dette for folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser.

RASER: Dmitrij Medvedev under en militærparade i Russland i 2020.

Medvedev: – Mulig å forestille seg rakettangrep mot Haag

Foto: Yekaterina SHTUKINA / SPUTNIK

– Akk, mine herrer, alle går under gud og missiler. Det er fullt mulig å forestille seg et rakettangrep mot domstolen i Haag, med hypersoniske missiler fra russiske skip i Nordsjøen, sier Dmitrij Medvedev, nestleder for Russlands sikkerhetsråd.

Medvedev, som tidligere har vært både president og statsminister i Russland, uttaler seg på Telegram. 

Truslene kommer han med etter at dommere ved Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i nederlandske Haag utstedte fredag en arrestordre på Vladimir Putin.

– Det er bare en elendig internasjonal organisasjon. Dommerne bør følge nøye med på himmelen, sier Medvedev. Han er ansett som en av Putins mest lojale støttespillere.

ICC anklager Putin for å være ansvarlig for krigsforbrytelser utført i Ukraina. Krigsforbrytelsene gjelder bortføring og omskolering av ukrainske barn.

Nederland er i likhet med Norge et av landene som har vært med i forsvarsalliansen Nato siden den ble opprettet i 1949. Et angrep mot Haag ville derfor ført Russland i åpen krig med Nato.

Dette gjør et russisk angrep mot domstolen derfor svært usannsynlig.

Høysterett nekter snøkrabbefangst ved Svalbard – latvisk rederi tapte sak mot staten

Norge har eksklusive rettigheter på kontinentalsokkelen utenfor Svalbard, slår Høyesterett fast. Et latvisk rederi tapte saken om snøkrabbefangst.

I den såkalte «snøkrabbesaken» mente den norske stat at de etter Svalbardtraktaten har rett til å straffe både norske og utenlandske krabbefiskere som uten tillatelse har satt ut teiner på norsk sokkel i området rundt Svalbard.

Det latviske rederiet Sia North Star har argumentert med at Svalbardtraktaten gjelder på hele sokkelen og ikke bare innenfor tolvmilsgrensen. De gikk derfor til sivil sak mot Nærings- og fiskeridepartementet.

Et avgjørende spørsmål var hvordan begrepet «territorial waters» i traktaten skulle defineres. Rederiet har tidligere tapt både i tingretten og lagmannsretten.

Kuwaitisk oljeselskap varsler krise etter oljeutslipp

Kuwait Oil Company har erklært nødsituasjon som følge av et større oljeutslipp.

Oljeutslippet oppgis å ha skjedd på land vest i landet, men det er ikke meldt om personskader eller at produksjonen er rammet.

Kuwait Oil Company er statseid og ett av verdens største oljeselskap.

(©NTB)

NRK: PST startet ikke skjult etterforskning før terroren i Oslo 

NRK melder mandag at Politiets sikkerhet­stjeneste (PST) ikke startet skjult etterforskning, til tross for at de i forkant av terroren i Oslo i fjor sommer ble varslet av E-tjenesten.

To personer døde og 21 personer skadet i skytingen ved C.J. Hambros plass i Oslo sentrum natt til 25. juni.

Hendelsen fant sted i et område med flere utesteder og barer – blant annet London pub, som er et kjent utested for skeive.

43 år gamle Zaniar Matapour er siktet for drap, drapsforsøk og terror etter skytingen.

Til tross for at storbanken UBS redder Credit Suisse gjennom et oppkjøp, vil aksjonærene i sistnevnte tape rundt 60 prosent av verdiene de satt på før helgen. Illustrasjonsfoto: Michael Buholzer / Keystone / AP / NTB

Credit Suisse-aksje stuper tross redningspakke

Oppkjøpsplanen som skal redde Credit Suisse, verdsetter banken til langt mindre enn da børsene stengte fredag. Dermed stuper aksjekursen mandag morgen.

Aksjeverdien falt mer enn 60 prosent da handelen startet mandag. Fredag var sluttkursen på 1,86 sveitserfranc, mens oppkjøpstilbudet lyder på 0,76 franc per aksje. Dermed er budet rundt 60 prosent lavere enn børsverdien fredag ettermiddag, og det brå fallet mandag morgen gjenspeiler dette.

UBS kjøper Credit Suisse for 3 milliarder franc, noe som altså innebærer et betydelig tap for dem som fortsatt satt med aksjer i storbanken da børsen tok helg. Oppgjøret på rundt 34 milliarder kroner kommer i form av UBS-aksjer til dagens Credit Suisse-aksjonærer.

En annen gruppe som taper selv om banken blir reddet, er de som har investert i obligasjoner utstedt av banken. Det er utstedt såkalte AT1-obligasjoner for rundt 17 milliarder dollar, men disse skrives ned til null.

Det har satt sinnene i kok hos mange obligasjonseiere, som trodde de var bedre beskyttet enn aksjonærene.

(©NTB)

Oslo Børs faller fra start mandag. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Oslo Børs faller kraftig fra start

Bankuroen og fall i oljeprisen gjør at Oslo Børs faller kraftig etter åpning mandag. Eksperter mener uroen vil fortsette den nærmeste tiden.

Etter 10 minutters handel har hovedindeksen falt med 2,3 prosent.

Det skjer etter at det søndag kveld ble klart at sveitsiske storbanken UBS kjøper kriserammede Credit Suisse.

Samtidig faller oljeprisen. Mandag morgen handles ett fat nordsjøolje for rundt 71 dollar etter å ha ligget på i overkant av 72 dollar da børsen stengte fredag.

Alle de største selskapene på hovedindeksen på Oslo Børs faller mandag morgen. Equinor faller med rundt 1,8 prosent, mens DNB etter noen minutters handel er ned 2,2 prosent. Aker BP faller med rundt 2 prosent.

Sjefstrateg i Danske Bank, Anders Johansen, sier til E24 at det fortsatt er usikkerhet å spore.

Han forklarer at detaljene i oppkjøpet av Credit Suisse skaper usikkerhet blant obligasjonseiere fordi de fikk 17 milliarder dollar visket ut til 0. Aksjonærene fikk på sin side igjen 40 prosent av aksjeverdiene målt mot sluttkursen i Credit Suisse på fredag.

– Dette vil skape mye usikkerhet fremover fordi bankfinansiering kan bli dyrere. Det smitter fort over i lavere oljepris, også på Oslo Børs, sier Johansen.

Seniorøkonom Oddmund Berg i DNB skriver i sin morgenrapport mandag at det er uklart om oppkjøpet vil sørge for at markedsuroen forsvinner.

– Trolig vil den kommende uken innebære videre uro og til dels store bevegelser i rentemarkedene mens aktørene fortsetter å fordøye alt som har skjedd, og gradvis skifter fokus fremover, skriver han.

(©NTB)

Thailands statsminister Prayut Chan-o-cha har oppløst nasjonalforsamlingen. Foto: Sakchai Lalit / AP / NTB

Thailands nasjonalforsamling er oppløst – nyvalg i mai

Thailands statsminister Prayut Chan-O-Cha har oppløst nasjonalforsamlingen, noe som innebærer at det blir nyvalg i mai.

Det er andre gang det skal holdes valg i Thailand siden Prayut, en pensjonert general, tok makten i et militærkupp i 2014.

Kunngjøringen ble offentliggjort i form av en notis i et kongelig lysningsblad mandag.

Ifølge den thailandske grunnloven skal et valg holdes tidligst 45 dager og senest 60 dager etter at nasjonalforsamlingen blir oppløst.

(©NTB)

PARTIFORMANN: Kinas president Xi Jinping.

Kina ber ICC unngå «dobbeltmoral»

Foto: WANG Zhao / AFP

Kina ber Den internasjonale straffedomstolen (ICC) unngå det som omtales som «dobbeltmoral» og respektere statsoverhoders rettslige immunitet.

Reaksjonen fra Beijing kommer etter at ICC i helgen utstedte en arrestordre mot Russlands president Vladimir Putin. Arrestordren ble utstedt fordi han er siktet for krigsforbrytelser i forbindelse med tvangsflytting av ukrainske barn til Russland.

Kina er ikke fornøyd med ICCs arrestordre, og nå ber utenriksdepartementet i Beijing domstolen om å innta «en objektiv og upartisk holdning»

Ifølge talsmann Wang Wenbin bør ICC også unngå «politisering og dobbeltmoral». (NTB)

Meteorologene: Kos deg med et blaff av vår mens du kan

OPPSTILT: Japans statsminister Fumio Kishida og Indias statsminister Narendra Modi i New Delhi mandag.

Besøker India – skal diskutere forsvarssamarbeid

Foto: Manish Swarup / AP / NTB

Japans statsminister Fumio Kishida har innledet et todagers besøk i India der oppmerksomheten er rettet mot handel, teknologiutveksling og bekymring for Kina.

Japan og India har innledet et samarbeid med USA og Australia – den såkalte Quad-alliansen – for å motvirke Kinas økende innflytelse i Asia.

På forhånd har Kishida uttalt at han ønsker å kunngjøre en ny plan som skal sikre frie og åpne havområder i Indiahavet og Stillehavet.

Planen er ventet å inneholde tiltak for maritim sikkerhet, økt satsing på kystvaktpatruljering og annet samarbeid om utstyr og infrastruktur.

Det er bare to uker siden Indias statsminister Narendra Modi tok imot Australias statsminister Anthony Albanese på besøk. Også da handlet samtalene om et stadig mektigere Kina, samt handelsspørsmål.

Quad-alliansen avviser at den er fiendtlig innstilt mot Kina, men myndighetene i Beijing har ikke latt seg overbevise og anklager de fire landene for å ville «omringe» landet. (NTB)

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?