17. mars 10:08

Solberg om Vedums MS-diagnose: – Det gjør inntrykk

– Det gjør inntrykk å høre Trygve fortelle om dette. Det er veldig trist at han har fått en alvorlig sykdom som kan ramme hvem som helst, når som helst. Jeg synes også det er veldig fint at han velger å være åpen om sykdommen, sier Høyre-leder Erna Solberg til TV 2. 

Partileder Trygve Slagsvold Vedum åpnet Senterpartiets landsmøte med å åpne opp om MS-diagnosen han fikk i 2020

– Jeg håper han får så god oppfølging og behandling som mulig. I Norge har vi heldigvis en fantastisk helsetjeneste. Trygve er en bra mann, og selv om vi er politiske motstandere, ønsker jeg ham alt godt, sier Solberg. 

Også helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier at hun er glad for at Vedum velger å være åpen om sykdommen. 

– Trygve har en svært krevende jobb. Med god behandling og oppfølging hindrer ikke sykdommen han i  ta på seg store oppgaver for felleskapet. Jeg er glad og takknemlig for at han velger å fortelle åpent om sykdommen og den behandlingen han får. Det betyr nok mye for mange andre som opplever sykdom, sier hun til TV 2. 

8 minutter siden
Bybanen til Åsane i Bergen vil koste rundt 21 milliarder kroner. Foto: Marit Hommedal / NTB

Bybanen i Bergen anslås å bli over 3 milliarder kroner dyrere

Foto: Marit Hommedal / NTB

Bybanen til Åsane i Bergen vil koste rundt 21 milliarder kroner, ifølge nye anslag. Det er 3,3 milliarder kroner mer enn det kommunen anslo i fjor.

Rundt 2 milliarder av kostnadsøkningen skyldes prisvekst. Det er også lagt inn et nytt påslag for usikkerhet, skriver Bergensavisen.

Byggestart blir trolig i 2024/2025, ifølge Ingrid Nergaard Fjeldstad (V), byråd for klima, miljø og byutvikling.

Hun fikk fredag overlevert det reviderte planforslaget fra direktør Tarje Wanvik i plan- og bygningsetaten i Bergen kommune. Ifølge Wanvik kan banen tidligst stå klar i 2032.

Bystyret skal etter planen behandle planforslaget 31. mai, skriver Bergens Tidende

Neste steg for byrådet blir å få tak i tilstrekkelig finansiering.

De fem reguleringsplanene for Bybanen til Åsane har tatt fem år å lage og har kostet 260 millioner kroner i utredninger og konsulentarbeid. Prosjektet består av 12,7 kilometer med bane, 5,7 kilometer nye tunneler, 14 holdeplasser og 13 kilometer stamsykkelvei.

Banen skal i utgangspunktet gå fra Kaigaten i Bergen sentrum til Vågsbotn i Åsane.

(©NTB)

Åpner tilsyn etter selvmord i Bredtveit fengsel

Statsforvalteren i Oslo og Viken har tatt grep etter et selvmord i Bredtveit fengsel, og åpner nå for videre tilsynsmessig oppfølging med Oslo universitetssykehus HF (OUS).

Det melder Statsforvalteren i en pressemelding fredag ettermiddag. 

– Vi har derfor bedt OUS om å gjennomgå og evaluere hendelsen. Vi har bedt om en tilbakemelding på hva gjennomgangen har vist og hvilke eventuelle tiltak som er blitt iverksatt, står det i meldingen. 

Fristen for tilbakemelding er satt til 15. mai, og etter dette vil det tas videre beslutninger og vurderinger om det er behov for ytterligere tilsynsmessig oppfølging, eller om saken kan avsluttes.

En rapport fra Sivilombudet viser at det var 95 selvmordsforsøk i norske fengsler i 2022, mot 57 året før.

Det ble begått fire selvmord i fjor, og elleve i 2021.

Høyesterett skal behandle dronesaken mot russisk-britiske Andrey Yakunin

Den dronetiltalte milliardærsønnen, Andrey Yakunin ble i desember frifunnet for å ha flydd drone på Svalbard.

Fredag melder NTB at høyesterett nå skal behandle dronesaken mot den britisk-russiske forretningsmannen.

Statsadvokaten anket frikjennelsen til Høyesterett, som nå har besluttet å behandle saken.

Høyesterett skal vurdere om det er forbudt for russiske statsborgere å fly drone over norsk territorium.

Yakunin, en 47 år gammel oligarksønn, var tiltalt for å ha flydd drone over norsk territorium. Det skjedde under en seiltur rundt Spitsbergen i båten «Firebird» i høst.

Det er innført forbud mot droneflyging i Norge for alle russere etter invasjonen av Ukraina og de påfølgende sanksjonene mot Russland.

Yakunin innrømmet droneflyging under seilturen, men nektet straffskyld da han hevdet at han ikke kjente til droneforbudet for russere.

ARRESTERT: Wall Street Journals korrespondent i Russland, Evan Gershkovich, ble torsdag varetektsfengslet i Russland, anklaget for spionasje. 

WSJ ber USA svare på russisk arrestasjon

Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB.

Avisen Wall Street Journal ber USA utvise den russiske ambassadøren og russiske journalister, som svar på pågripelsen av deres korrespondent i Russland.

WSJ-journalisten Evan Gershkovich ble denne uka pågrepet i Jekatarainaburg, 1.800 kilometer øst for Moskva, anklaget for å ha spionert for amerikanske myndigheter.

Avisa og amerikanske myndigheter avviser anklagen og kaller den latterlig.

WSJ krever nå at amerikanske myndigheter svarer på fengslingen av Gershkovich ved å utvise Russlands ambassadør i Washington, samt russiske journalister som befinner seg i USA.

– En utvisning av Russlands ambassadør til USA, samt alle russiske journalister som jobber her, er det minste vi forventer, skriver avisa i en lederartikkel.

– Timingen av arrestasjonen ser ut til å være en nøye kalkulert provokasjon for å sette USA i forlegenhet og skremme utenlandsk presse som fortsatt er til stede i Russland, heter det videre.

Det hvite hus har fordømt fengslingen av Gershkovich og advarer amerikanske statsborgere mot å reise til Russland. Amerikanere som alt befinner seg der, oppfordres til å forlate landet.

(©NTB)

UTREDNING: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) presenterte fredag innholdet i årets stortingsmelding om forvaltningen av Statens pensjonsfond. 

Norges Bank skal vurdere om oljefondet kan investere i unoterte aksjer

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (SP) har bedt Norges Bank utrede om oljefondet skal få tillatelse til å investere i unoterte aksjer.

Finansministeren la fredag fram resultatet for Statens pensjonsfond, både innland og utland. Da sa han også at Norges Bank var bedt om å utrede om Statens pensjonsfond utland (oljefondet) bør få utvidet adgang til å investere i unoterte selskaper.

I dag kan SPU sette penger i unotert eiendom og unotert infrastruktur for fornybar energi, men har ut over det ingen adgang til å investere penger i andre former for virksomheter som ikke er børsnotert. Etter innspill fra Sverdrup-utvalget i fjor, ber regjeringen Norges Bank utrede ulike sider ved å åpne for slike investeringer.

– I sitt høringsinnspill viser Norges Bank til at en stadig større del av den globale verdiskapingen skjer i selskaper som ikke er børsnoterte, skriver Finansdepartementet.

I dag utgjør oljefondet over 14.000 milliarder kroner. Avkastningen i fjor var negativ på 14 prosent sammenlignet med året før. Likevel eier fondet nesten 1,5 prosent av alle børsnoterte selskaper i verden.

– Er det en god økonomisk utvikling, er det bra for fondet, men er det en dårlig økonomisk utvikling, ja så følger det også. I dag er det nesten utrolig å tenke på at nesten uansett hvor du drar, så eier oljefondet 1,5 prosent av alle selskapene på det stedet. Det eier vi sammen og skal danne grunnlaget for videre finansiering av vårt velferdssamfunn, sa Vedum.

(©NTB)

Putin har godkjent ny utenrikspolitikk – mener landet er under «eksistensielle trusler»

Foto: Alexey Maishev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Russlands president Vladimir Putin har godkjent landets nye utenrikspolitikk, melder Kreml på sine nettsider. 

Det skjer etter et møte i Russlands sikkerhetsråd.

Den nye politikken tar til orde for å skape en «multipolar verdensorden» og tar utgangspunkt i det Russland mener er et internasjonalt press uten like mot Russland, ledet an av USA. 

Landets utenriksminister, Sergej Lavrov, sier at den nye utenrikspolitikken anerkjenner det Russland hevder er den «eksistensielle naturen i truslene mot sikkerheten og utviklingen av landet» deres fra Vesten.

Videre sier han at den nye politikken skisserer hvordan Russland kan gjennomføre «symmetriske og asymmetriske tiltak som svar på fiendtlige handlinger mot Russland».

Sterke protester mot vindpark nær elefant-reservat i Sør-Afrika

Planer om å bygge en vindpark med over 200 turbiner nær et elefant-reservat i Sør-Afrika, blir møtt med sterke protester. 

Sør-Afrikas miljøverndepartement ga nylig grønt lys til bygging av vindparken i nærheten av Addo Elephant National Park sør i landet. 

Reservatet er i dag hjem for over 600 elefanter og er landets tredje største naturpark. 

Beslutningen har opprørt turoperatører og miljøaktivister, som William Fowlds. Han driver en turisthytte i området og frykter at vindparken vil ødelegge for safariturister på leting etter urørt natur og ville dyr. 

– Det er katastrofalt, sier han. 

– Vi er ikke vindkraftmotstandere, men om man plasserer vindparker i et område som har stor miljømessig verdi og stor verdi for økoturisme, så skader man både lokalmiljøet og dem som lever her, sier han. 

Sør-Afrika dekker i dag rundt 80 prosent av energibehovet ved hjelp av kullkraft, noe som fører til store utslipp av skadelige klimagasser. En overgang til vindkraft er en sentral del av myndighetenes forsøk på å få ned utslippene og leve opp til sine internasjonale forpliktelser. (NTB)

ChatGPT blokkert i Italia av personvernshensyn

Den italienske personvernmyndigheten har midlertidig blokkert KI-tekstroboten ChatGPTs tilgang til data fra italienske brukere, frem til den respekterer landets personvernlovgiving, melder nyhetsbyrået Ansa.

Samtidig har myndighetene åpnet en etterforsking – i den kommer det frem at de mener at det er mangler ved informasjon brukerne av tjenesten får om hvem sine data som blir samlet inn av tjenestens eier, OpenAI.

De trekker også frem fraværet av et rettslig grunnlag som rettferdiggjør det de omtaler som den massive innhentingen og lagringen av personlig data. 

ChatGPT er en kunstig intelligens-basert tekstgenereringsmodell.

Den er trent ved hjelp av en teknikk kalt «maskinlæring» på et stort datamateriale. Dette gjør at den kan generere tekst som ligner på menneskers skriving.

Tysk politi: Ingen pågrepet i etterforskning av kokainbeslaget som førte til rekordfunn i Norge

Funn av kokain i et parti frukt i Tyskland førte norske tollere på sporet av 800 kilo kokain i fruktkasser på et Bama-lager. Ingen er pågrepet i saken.

Ingen pågrepet i etterforskning av kokainbeslaget som førte til rekordfunn i Norge, melder NTB fredag.

Reuters: Elon Musk skal besøke Kina

Foto: REUTERS/Mike Blake

Tesla-sjef og Twitter-eier Elon Musk planlegger å besøke Kina i løpet av april, skriver nyhetsbyrået Reuters som har snakket med to personer som er kjent med reisen. 

Her vil milliardæren ifølge nyhetsbyrået søke å møte den kinesiske statsministeren Li Qiang. 

De eksakte datoene for besøket skal være avhengig av når Li er tilgjengelig, sier en av kildene til Reuters.

Verken Kina eller Tesla har kommentert saken.

Kina er Teslas nest største marked etter USA, mens Shanghai-fabrikken er selskapets største.

Det ventede Musk-besøket vil være første gang han er i Kina siden koronapandemien.

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?