17. mars 07:03

Bil havnet på taket i Asker – trafikale problemer på E18

E18 ved Asker er helt sperret i inngående retning etter en bilulykke fredag morgen. En bil har havnet på taket rundt en kilometer før Asker, noe som fører til trafikale utfordringer. Det er ikke meldt om personskader etter ulykken. 

– Fører fremstår uskadd. Trafikken går forbi i ett kjørefelt, skriver Oslo politidistrikt på Twitter. 

11 minutter siden
HARDE KAMPER: Russland har endret strategi ved Bakhmut, tror britisk etterretning. Bildet viser ukrainske soldater som avfyrer antiluftskyts nær den smadrede byen, 20. mars.

Britisk etterretning: Russland har skiftet fokus

De blodige kampene om «kjøttkvernen» Bakhmut har rast i månedsvis. Tross stadige meldinger om at den ruinerte byen er omringet og står for fall, har russerne ennå ikke tatt kontroll over byen.

Nå skriver britene i sin siste etterretningsrapport at Russland har skiftet fokus, etter at fremgangen har stanset.

– Dette er sannsynligvis først og fremst et resultat av ekstrem utmattelse av den russiske styrken. Ukraina har også lidd store tap under sitt forsvar, skriver britene.

Videre mener de den russiske situasjonen kan ha forverret seg på grunn av den økende spenningen mellom de ordinære russiske styrkene og leiesoldatgruppen Wanger, som begge har tropper i området.

De tror Russland kan ha flyttet sitt operasjonelle fokus mot byen Avdiivka, sør for Bakhmut, og til Kremina-Svatove-området i nord. Der vil Russland trolig prøve å etablere en stabil frontlinje, skriver etterretningen.

Dette antyder at de går tilbake til en mer defensiv operasjon, mener britene, etter at de forsøkte å gjennomføre en storstilt offensiv som startet i januar i år. 

Nylig advarte Wagner-gruppens leder, Jevgenij Prigozjin, mot at en ukrainsk motoffensiv kunne være nært forestående.

Enighet mellom EU og Tyskland om utfasing av fossilbiler

EU og Tyskland har løst et stridsspørsmål knyttet til planen om utfasing av biler som bruker fossilt drivstoff.

EUs klimakommissær Frans Timmermans skriver på Twitter at det er oppnådd enighet om framtidig bruk av det som kalles e-drivstoff.

Dette er en type syntetisk drivstoff. Ifølge Tysklands samferdselsminister Volker Wissing vil det fortsatt være mulig å registrere biler med forbrenningsmotorer etter 2035, forutsatt at de utelukkende bruker CO2-nøytralt drivstoff.

(©NTB)

Markeringen av Earth Hour er i gang

Lys ble slukket på kjente landemerker på New Zealand lørdag da markeringen av Earth Hour begynte.

Sky Tower i Auckland og New Zealands nasjonalforsamling i hovedstaden Wellington var blant bygningene som ble mørklagt.

Etter hvert vil lys bli skrudd av i stadig nye land for å rette fokus på klimaendringene og andre miljøproblemer. Også i Norge oppfordres folk til å slukke lyset i én time, mellom klokken 20.30 og 21.30.

Miljøorganisasjonen Verdens naturfond (WWF) står bak Earth Hour.

(©NTB)

Høyres landsmøte avviser mobilforbud i skolen

Et forslag om å innføre mobilforbud på skolen ble nedstemt på Høyres landsmøte.

Uttalelsen med navnet «Høyre vil skjerme barna for digitaliseringens skyggesider» påpekte blant annet at skjermbruk og sosiale medier fører til psykisk uhelse, svekket konsentrasjonsevne og dårligere leseferdigheter. Det var også disse sidene av mobilbruk som ble nevnt i innleggene til støtte for forslaget.

Men til slutt ble hele uttalelsen avvist av landsmøtet, med et overveldende flertall.

Tidligere kunnskapsminister Jan Tore Sanner påpekte at Høyres program lar beslutningen om mobilforbud ligge hos rektor.

– Det er en diskusjon rundt kjøkkenbordet, på lærerværelset, i klasserommet og på foreldremøtene. La diskusjonen være der, sa han fra talerstolen.

Sanner mente uttalelsen ikke dreide seg om ja eller nei til mobiltelefon, men om «ansvarliggjøring eller umyndiggjøring av skoler og foreldre».

Unge Høyres nestleder, Håkon Snortheim, sammenlignet forslaget med å innføre en statlig leggetid og innetid for tenåringer. Mange talere mente også dette er en politikk som føres lokalt.

Tilhengerne viste til forskning om hvor skadelig mobilbruk er.

– Jeg mener dette er et nasjonalt samfunnsproblem og da er det naturlig at vi legger noen nasjonale rammer for dette, sa stortingsrepresentant Nikolai Astrup. (NTB)

LEIESOLDATER: Dette bilder, som Wagner-gruppen publiserte 2. mars, skal vise leiesoldater fra gruppen på toppen av en ødelagt bygning i Bakhmut øst i Ukraina.

Hevder mer enn 5000 russiske leiesoldater er benådet

Foto: CONCORD PRESS SERVICE / Reuters / NTB

For å skaffe nok soldater til Ukraina-krigen har de beryktede leiesoldatene i Wagner-gruppen rekruttert fanger fra russiske fengsler, med lovnad om benådning på livstid.

Nå skal mer enn 5000 straffedømte ha blitt dimittert og benådet, skal man tro Wagner-gruppens leder, Jevgenij Prigozjin.

Tallene er ikke verifisert, men det har tidligere vært meldt at russiske drapsmenn går fri i gatene. Blant dem 66-åringen Alexander Tyutin, som var dømt for å ha drept sin forretningspartner og hans familie på fire. De drepte barna var 11 og 15 år gamle.

Russiske journalister har prøvd å få svar på det nøyaktige antallet som er sluppet fri, men myndighetene har vært tilbakeholdne med informasjon.

Prigozjin hevder at så lite som 0,31 prosent av de løslatte begikk nye forbrytelser. Han sier kriminaliteten i Russland, takket være ham, er nede på en tidel av hva det var før. Dette er ikke dokumentert.

Wagner-gruppen er beryktet for sin brutalitet og er anklaget for en rekke krigsforbrytelser. Gruppen er ikke en del av Russlands ordinære hær, men har vært viktig i den seneste offensiven i Bakhmut øst i Ukraina, som har kostet ekstremt mange menneskeliv.

De har etter hvert også blitt beryktet også for sin aktive rekruttering av soldater, fra fengsler, og angivelig på treningssenter og videregående skoler, til nå nylig på et pornonettsted.

20230324, Thon Hotel Oslo Airport, Gardermoen, Erna Solberg holder tale på Høyres Landsmøte 2023

Høyre vil lytte til laksenæringen – går imot grunnrenteskatt

Foto: Gorm Røseth / TV 2

Høyre sier nei til regjeringens forslag til grunnrenteskatt på havbruk og vil i stedet utrede en produksjonsavgift, slik laksenæringen har bedt om.

«Høyre vil utrede forslaget fra næringen om en inntektsgradert produksjonsavgift («færøysk» modell) og andre modeller, før det tas endelig stilling til havbruksskatt», vedtok Høyres landsmøte lørdag.

Partiet vil også avvise regjeringens forslag om grunnrenteskatt. Forslaget har vært på høring, men regjeringen har ennå ikke lagt fram sitt endelige forslag. Det er varslet i løpet av mars.

Grunnrenteskatt betales av inntekter man får ved å utnytte fellesskapets naturressurser, slik som vann, vind og hav. Kommer fra det engelske uttrykket «ground rent», altså jordleie eller landleie.

(©NTB)

Pilen på bildet peker mot asteroiden 2023 DZ2. 

Asteroide passerer mellom jorda og månen

Foto: Gianluca Masi / Virtual Telescope Project / AP / NTB

En stor asteroide passerer lørdag mellom jorda og månen, noe som skjer omtrent én gang hvert tiende år.

Objektet har fått kodenavnet 2023 DZ2 og antas å være mellom 40 og 70 meter bredt.

En såpass stor asteroide kunne utslettet en stor by om den hadde truffet jorda. Men det gjør den ikke.

Mellom jorda og månen er det god plass – nærmere bestemt 385.000 kilometer. På det nærmeste vil asteroiden være 175.000 kilometer unna oss.

Hastigheten vil være 28.000 kilometer i timen når asteroiden suser forbi klokka 20.49 i kveld. Astronomer skal bruke anledningen til å trene på hva som kan gjøres hvis en asteroide en gang i framtida skulle ha kurs rett mot jorda.

(©NTB)

SOHR: Stigende dødstall etter USAs angrep i Syria

Antall drepte etter USAs luftangrep mot Iran-tilknyttede mål i Syria har steget til 19, ifølge organisasjonen SOHR.

Tidligere har Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) opplyst at 14 militsmedlemmer ble drept i angrepene øst i Syria torsdag kveld.

Et av angrepene skal ha rammet et ammunisjonslager i byen Deir ez-Zor. USA har beskrevet luftangrepene som gjengjeldelse for et droneangrep på en amerikansk militærbase i Syria. Her ble én amerikansk kontraktør drept og flere andre amerikanere såret.

SOHRs opplysninger om antall drepte er ikke bekreftet av andre kilder. Organisasjonen holder til i Storbritannia og baserer seg på informasjon fra et nettverk av kilder i Syria.

(©NTB)

Drosjesjåfør sparket og slått av passasjerer på Jæren

To personer er pågrepet i Hå kommune på Jæren, etter at en drosjesjåfør lørdag morgen skal ha blitt sparket og slått av flere personer.

Det er to menn på 19 og 20 år som er pågrepet i saken, skriver Sørvest politidistrikt på Twitter.

Sjåføren skal ifølge politiet være påført skader blant annet i hodet og er sendt til legevakten for behandling.

(©NTB)

Vannlekkasjen i Levanger: Sykehuset har fått tilbake vannet

Sykehuset har fått tilbake vannet etter en større vannlekkasje i Levanger lørdag morgen. Hvor lekkasjen har skjedd, er fortsatt ikke kjent.

Kommunikasjonsrådgiver Berit Røflo bekreftet overfor NTB at sykehuset var uten vann.

– Det vi vet, er at det er en vannlekkasje i Levanger kommune. Vi jobber med å få til en reserveløsning, men det positive er at det ikke er planlagt noe større aktivitet her i dag, sa Røflo.

Ved 9-tiden kan ordfører Anita Sand (Sp) fortelle at sykehuset hadde fått vannet tilbake.

– Vi har ikke tall på hvor mange som er rammet av vannlekkasjen, men det viktigste er at sykehuset har fått tilbake vannet, sier hun til NTB.

Det var Trønder-Avisa som først meldte om vannlekkasjen, som skal berøre beboere i områdene Bamberg og Gjemble.

Levanger kommune skrev i en SMS til beboere i området, som gikk ut klokken 06.17 lørdag morgen:

«Det pågår leting etter en større vannlekkasje på ledningsnettet. Hele Bamberg og Gjemble er nå for tiden uten vann. Mannskap er nå ute og leter. Usikkert når vannet vil komme tilbake. Vanntanker vil bli utkjørt hvis utbedringen tar lang tid».

Teknisk vakt i kommunen, Per Kåre Brenne, sa til Trønder-Avisa like før klokka 08.30 at feilen er lokalisert til sentrum av Levanger, men at de ennå ikke har funnet lekkasjens nøyaktige posisjonen.

– Vi er i gang med å stenge ut enkelte soner for å på den måten kunne lokalisere lekkasjen, forklarer Brenne.

Seks personer er ute og leter etter lekkasjen, men Brenne ber publikum ta kontakt, hvis de ser at det har samlet seg opp vann noen steder. (NTB)

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?