15. mars 07:01

FHI: Sterk økning av klamydia og gonoré i siste halvdel 2022

Antall meldte tilfeller av klamydia og gonoré økte betydelig i siste halvdel av 2022. Det viser tall fra overvåkingen av seksuelt overførbare sykdommer som er meldt til Folkehelseinstituttet (FHI) i 2022. 

FHI utelukker ikke at oppblussingen har en sammenheng med gjenåpningen av samfunnet, etter at tallene var lave under pandemien. 

– Fra august 2022 har antall meldte tilfeller av klamydia ligget høyere enn tidligere år. Dette sammenfaller med en tilsvarende økning i gonoré blant unge heteroseksuelt smittede, og kan skyldes økt sosial kontakt etter gjenåpningen av samfunnet, sier overlege Anne Olaug Olsen ved FHI.

Overlegen påpeker at også kriteriene for innrapportering og overvåkning har endret seg, noe som kan være med på å forklare deler av økningen. 

I 2022 ble det meldt om 29.271 tilfeller av klamydia – en klar økning sammenliknet med de 23.447 tilfellene som ble rapportert under pandemiåret 2021. Tallene for 2022 er på samme nivå som rekordåret 2019, melder FHI.  

Kvinner står for mesteparten (58 prosent) av tilfellene, mens unge under 25 år er kraftig overrepresentert (67 prosent) i klamydia-statistikken. Av de som tester seg for klamydia er det også flest kvinner (69 prosent). 

Foto: FHI

Overlege Anne Olaug Olsen har en klar oppfordring:

–  Økt kondombruk er avgjørende for å begrense smittespredningen av klamydia og gonoré. Samtidig er det svært viktig med god smittevernveiledning og grundig smitteoppsporing rundt hvert tilfelle, sier Olsen.

Også gonoré økte kraftig i 2022. I fjor registrerte FHI 1857 tilfeller, sammenliknet med 555 tilfeller i 2021. Økningen er spesielt stor hos unge kvinner i forhold til situasjonen før pandemien.

Også syfilis- og hiv-tallene gikk opp fra 2021 til 2022.

Foto: FHI
9 minutter siden
Aktivister fra organisasjonen Stopp oljeletinga har forsøkt å lime seg fast til rammen til Munch-maleriet «Skrik» på Nasjonalmuseet. Foto: Terje Pedersen / NTB

To kvinner dømt for å forsøke å lime seg fast til «Skrik»

Foto: Terje Pedersen / NTB

To kvinner på 25 og 34 år er dømt til å betale bøter for at de forsøkte å limte seg fast til Edvard Munchs maleri «Skrik» i november i fjor.

25-åringen er dømt til å betale en bot på 16.000 kroner. Den andre kvinnen må betale 24.500 kroner. Sistnevnte må også betale sakskostnader på 1.500 kroner, ifølge Aftenposten.

Kvinnene ble opprinnelig ilagt forelegg av politiet, men nektet å betale. Derfor ble det rettssak i Oslo tingrett, der de ble dømt for å ha forstyrret alminnelig fred og orden.

Kun den ene kvinnen greide å lime seg fast til sikkerhetsglasset utenpå maleriet, ifølge dommen. Den andre kvinnen ble stoppet av sikkerhetsvakter.

Retten var ikke i tvil om at de var sammen om både planlegging og gjennomføring, så begge ble dømt.

Maleriet ble ikke ødelagt av hendelsen.

(©NTB)

ETTERSØKT: Nadya Tolokonnikova er plassert på en liste over etterlyste i Russland. Foto: Angela Weiss / AFP / NTB

Pussy Riot-medlem ettersøkt i Russland

Det statlige, russiske nyhetsbyrået TASS melder at Russland har plassert Nadya Tolokonnikova på «etterlysningslisten».

Tolokonnikova er medlem av feministgruppen Pussy Riot.

Hun er etterlyst under en artikkel i straffeloven, ifølge TASS. Det er ikke spesifisert hvilket lovbrudd hun angivelig har begått.

Mann ble fastklemt under bil – kjøres til sykehus

En mann i 50-årene har havnet i klem under en bil på en privatadresse i Steinkjer. 

Ulykken skjedde da bilen begynte å rulle mens mannen skrapte is, opplyser politiet i Trøndelag klokken 13.50.

Nødetater er på vei til stedet.

– Vi har kommet frem. Ambulansepersonell jobber med pasienten på stedet. Han er våken og klager på smerter i et bein, sier politiets operasjonsleder Ebbe Kimo til TV 2.

Det er ikke snakk om en livstruende skade, men trolig et beinbrudd. Mannen blir kjørt til Levanger sykehus.

Det er ventet mye snø flere steder i landet de neste dagene. Foto: Paul Kleiven / NTB

Farevarsel for snø flere steder i landet

Foto: Paul Kleiven / NTB

Torsdag er det sendt ut farevarsel for snø flere både nord og sør i Norge.

Meteorologisk institutt skriver på varslingstjenesten varsom.no at det er svært mye snø i deler av Troms og Vest-Finnmark. I løpet av de 24 neste timene er det varslet mellom 40 og 60 centimeter snø, samt sterk kuling fra nord. Mest snø er ventet rundt Kåfjord.

På Twitter skriver instituttet at de også har sendt ut farevarsel for deler av Agder og Telemark. Her er det ventet mellom fem og 15 centimeter med snø fra torsdag morgen til fredag morgen.

(©NTB)

Russland: Har stanset alle atomrelaterte varsler til USA

Foto: Fabrice COFFRINI / AFP

Den russiske viseutenriksministeren, Sergej Ryabkov, sier onsdag at Russland har stanset å gi USA beskjed om sine atomaktiviteter, melder Reuters som siterer det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Stansen inkluderer også advarsler om testoppskytninger. 

Nyheten kommer etter at Russland i februar pauset atomvåpenavtalen Ny Start som de har med USA og etter at USA tirsdag kunngjorde at de ikke vil dele data om atomvåpen med Russland.

– Alle varsler, alle typer beskjeder, all datautveksling, all inspeksjon, generelt sett alt arbeid som ligger under avtalen, er stanset, og vil ikke bli gjennomført, siteres Rjabkov på.

Å stanse informasjonsutveksling ville vært et tydelig brudd på Ny Start-avtalen, om den ikke hadde vært pauset. Avtalen sier at begge land skal informere motparten om blant annet utplassering av atomvåpen, hvilke våpen som er utplassert og hva slags stridshoder de har ved hver enkelt base. 

USA har tidligere anklaget Russland for å ha brutt atomvåpenavtalen. Det skjedde for første gang i januar, som følge av at Russland skal ha blokkert inspeksjoner som avtalen sier at begge land kan utføre ved den andre parts baser.

Avtalen ble inngått mellom USA og Russland i 2010 og erstattet START-avtalen og SORT-avtalen. Den trådte i kraft i februar 2011 for ti år, med mulighet til fornyelse i ytterligere fem år, og i 2021 ble den forlenget til februar 2026.

Det er i dag ni land i verden som har atomvåpen i sitt arsenal: USA, Russland, Storbritannia, Frankrike, Kina, India, Pakistan, Israel og Nord-Korea.

Det finnes i hovedsak to typer atomvåpen – langtrekkende strategiske våpen med kraftige stridshoder som kan utslette byer, og taktiske atomvåpen med kortere rekkevidde og mindre sprengkraft.

Russland og USA er de to landene i verden som har flest atomvåpen – USA har i dag 1744 stridshoder klare til umiddelbar bruk, Russland har 1588, Frankrike 280 og Storbritannia 120.

Politi og ambulanse på stedet hvor dobbeltdrapet skjedde.

56-åring dømt til 21 års fengsel for dobbeltdrap

Foto: Tor Erik Schrøder/NTB

56-åringen som sto tiltalt for å ha drept sin
kone og datter på Søm i Kristiansand i fjor er dømt
til 21 års fengsel.

Han ble også funnet skyldig i grov mishandling, ettersom han begikk drapene med sin yngste sønn som vitne, og må betale nærmere fire millioner i erstatning til sine seks gjenlevende barn.

Aktor Jan Tallaksen ba retten dømme 56-åringen til lovens strengeste straff.
– Drapshandlingene var en brutal og hjerteskjærende handling, utført med et sinne og en kraft som førte til at de døde innen kort tid. Tiltalte er kald og beregnende, og jeg kan ikke se at det foreligger noen formildende omstendigheter, sa Tallaksen, ifølge Fædrelandsvennen.

To rettsoppnevnte sakkyndige har konkludert med at 56-åringen ikke var psykotisk.

Dommen er ikke rettskraftig og kan ankes til lagmannsretten.
Les mer om saken her.

– MILEPÆL: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) holder pressekonferanse om havvind, ombord i den helelektriske båten MS Brisen på tur i Oslofjorden.

Lyser ut Norges første havvindområder: – Et stort steg videre

OSLOFJORDEN (TV 2) – I dag tar regjeringen arbeidet med havvind i Norge et stort steg videre. Olje- og energidepartementet lyser nå ut de første konkurransene om prosjektområder til havvind, skriver Regjeringen i en pressemelding onsdag.

– Å lede Norge gjennom det grønne skiftet, er en av våre viktigste oppgaver som regjering. For å utvikle Norge videre, er svaret på nesten alle spørsmål at vi trenger mer kraft. Derfor er dagen i dag en milepæl, sier statsminister Jonas Gahr Støre i pressemeldingen.

Regjeringens ambisjon er ifølge Støre å tildele områder for 30.000 MW fra havvind innen 2040.

– Det vil si om lag like mye som hele Norges kraftproduksjon i fjor. Nå går startskuddet, og det er viktig at vi fortsetter å holde tempoet oppe, sier statsministeren.

PÅ FJORDEN: Vinden tok i det norske flagget på MS Brisen på Oslofjorden onsdag.
Foto: TV 2

Det er to områder på den norske sokkelen som lyses ut: Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord.

– Nå ser vi frem til mange gode søknader fra aktuelle utbyggere, slik at vi kan tildele prosjektområdene senere i år, sier olje- og energiminister Terje Aasland.

Søknadsfristen for Sørlige Nordsjø II er 4. august i år. For Utsira Nord er fristen 1. september.

Tesla-sjef Elon Musk er en av ekspertene som frykter at kraftig kunstig intelligens kan true menneskeheten. Foto: 
Susan Walsh / AP / NTB

Eksperter advarer – ber om pause i utviklingen av kraftig kunstig intelligens

Foto: Susan Walsh / AP / NTB

Elon Musk og et stort antall eksperter og akademikere ber om en pause i utviklingen av kraftig kunstig intelligens (KI), som de frykter kan true menneskeheten.

Oppfordringen kommer i et åpent brev som ble offentliggjort onsdag. Det er så langt undertegnet av over tusen eksperter, akademikere og næringslivsledere. Blant dem er Steve Wozniak, en av Apples grunnleggere, og Tesla-sjef Elon Musk.

De ber om en seks måneders pause i all utvikling av KI-systemer som er kraftigere enn GPT-4, den siste språkmodellen til selskapet OpenAI.

Pausen trengs for å utvikle retningslinjer som kan sikre at KI-systemene ikke utgjør en fare, mener ekspertene. De peker på risikoen for å «miste kontrollen over vår sivilisasjon», «automatisere bort alle jobber, også de som er givende» og å utvikle systemer som til slutt kan «erstatte oss». (NTB)

Regjeringen vil avskaffe au pair-ordningen – sender nytt forslag på høring

Foto: Javad Parsa / NTB

Arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap) mener au pair-ordningen ligner mer på en tjener-ordning enn kulturutveksling. Nå skal ordningen fjernes.

– Det er en ordning som ikke fungerer etter hensikten. Det er ikke lenger en kulturutvekslingsordning, som det en gang var. Ordningen brukes for å skaffe seg billig arbeidskraft i hjemmet, enten til barnepass eller husarbeid, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) til NTB.

Onsdag sender hun ut et forslag om å fjerne ordningen fullstendig, noe regjeringen også har lovet i Hurdalsplattformen. Dette gjøres ved å fjerne muligheten for å søke oppholdstillatelse som au pair i Norge. 

– Samtidig legges det opp til gode overgangsordninger, sånn at avviklingen ikke går på bekostning av de au pairene som allerede er i Norge, sier Persen.

Les mer her.

Observerte med sverdlignende gjenstand ved skole – ingen konkret trussel

Politiet i Nordland rykket ut til Melbu etter observasjon av en mann med en sverdlignende gjenstand i nærheten av Melbu videregående skole.

– Det har ikke vært noen konkret truende situasjon, meldte politiet, som brukte litt tid på å oppdrive personen.

En snau time senere opplyser politiet om at situasjonen er avklart, og at det hele fremstår som en ubetenksom handling.

– Personen har vært på skolen og vist frem gjenstanden til en venn, som er elev. 

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?