Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
13. mars 09:22
Ifølge Mohamed Hamzaoui, tiltaltes forsvarer, vil han forsøke å forklare seg for retten mandag.

Erkjenner ikke straffskyld for dobbeltdrap

Foto: Frode Sunde

Mandag startet rettssaken mot en mann i 50-årene som er tiltalt for ha drept sin kone og datter i mars i fjor. Familien bodde i Kristiansand da drapene fant sted, 28. mars 2022. 

I retten erkjenner mannen ikke straffskyld for drapene i Agder tingrett mandag.

– Jeg husker ikke, jeg husker ingenting, sa mannen i retten. 

Ifølge tiltalen skal han skal først ha brukt hammer og kniv til å utsette datteren for minst tolv skader i overkroppen og hodet. Kort tid etter skal han ha utsatt ektefellen for minst tre tilsvarende skader.

Han er også tiltalt for å ha gjennomført handlingene foran sin egen sønn. 

Rettsoppnevnte sakkyndige har erklært mannen tilregnelig, men dette er noe hans forsvarer, Mohamed Hamzaoui, er kritisk til.  

– Vi ser på det som en noe svak vurdering. Det handler blant annet om tidligere historikk og hvordan vi også vurderer situasjonen i dag. Det har blitt kalt inn en del vitner, blant annet tidligere behandlere, som vil belyse tidligere diagnoser, sier han, og legger til:

– Så får vi håpe dette blir belyst i noe større grad enn hva de sakkyndige har gjort i sin rapport.

Det satt av fem dager til rettssaken i Agder tingrett. 

5 minutter siden

Tre skutt i Stockholm-området

Tre menn ble skutt i og rundt den svenske hovedstaden Stockholm fredag kveld.

To menn ble funnet skutt i Solna, mens det kort tid etter kom melding om skyting i forstaden Jordbro der en mann ble skutt.

Politiet sier det er for tidlig å si om det er en sammenheng mellom skytingene.

De to mennene som ble skutt i Solna, ble funnet ved en lekeplass. Ifølge politiet har vitner forklart at en mann forlot stedet på en sparkesykkel. Det er uklart om det var flere involvert enn de to.

Mannen som ble skutt i Jordbro er fraktet til sykehus og saken etterforskes som drapsforsøk. (©NTB)

01:03

Person funnet død i leilighet i Steinkjer

Politiet i Trøndelag melder på Twitter natt til lørdag om funn av en død person i Steinkjer.

Det er omstendigheter som gjør dette til et mistenkelig dødsfall og politiet jobber ut fra flere hypoteser, skriver de på Twitter.

Politiet er på stedet og gjør rundspørringer, avhør og krimtekniske undersøkelser. I en oppdatering melder politiet at det er ingenting som tyder på at det er fare for andre personer. 

00:50

Argentinas inflasjon kan nå 149 prosent

Argentinske analytikere intervjuet av sentralbanken, tror prisveksten i år blir på svimlende 149 prosent.

Det søramerikanske landet er rammet av skyhøy og langvarig inflasjon. Mens vi her hjemme snakker om en prisvekst på godt under 10 prosent, er prisveksten i Argentina på et annet nivå.

Sentralbanken har nå oppjustert anslaget for hvor høy prisveksten blir på i år. Tidligere i år anslo ekspertene sentralbanken har intervjuet en inflasjon på 126 prosent, nå tror de den blir på 149 prosent. (©NTB)

00:29

Slåsskamp i Ski

Politiet rykket ut etter melding om en slåsskamp med flere involverte på en adresse i Ski i Follo.

En person blir ivaretatt av ambulanse etter å ha blitt slått i hodet, det skriver politiet i Øst på Twitter. 

00:26
Den nyeste stortingsmålingen for juni viser at det fortsatt er et solid borgerlig flertall på Stortinget. Erna Solbergs Høyre får alene flere mandater enn de to nåværende regjeringspartiene.
Foto: Frederik Ringnes / NTB

Bunnsolid borgerlig flertall

Hadde det vært stortingsvalg i dag, ville Erna Solberg og Høyre surfet rett inn i regjeringskontorene. Det viser en fersk stortingsmåling for juni.

Meningsmålingen er gjennomført av Norfakta på vegne av Klassekampen og Nationen.

De borgerlige får til sammen 93 mandater, mens de rødgrønne har beskjedne 73, svært langt unna de 85 representantene som trengs for gjenvalg.

Regjeringspartnerne Arbeiderpartiet og Senterpartiet ville fått kun 47 mandater, og med de 14 mandatene til samarbeidspartiet SV ville de totalt ha kommet opp i bare 61 mandater.

Høyre alene får hele 59 mandater, langt flere enn de to regjeringspartiene har i dag.

Arbeiderpartiet hadde kanskje satt sin lit til at det å få nytt blod inn i ledelsen, med nestlederne Tonje Brenna og Jan Christian Vestre, skulle gi partiet et løft. En framgang på 1,4 prosentpoeng viser at det ikke har slått til og er solid innenfor feilmarginen.

Hele målingen (endring fra forrige måned i parentes): 

Rødt 5,8 (+0.5), SV 7,9 (-0,5), Ap 18,4 (+1,4), Sp 6,5 (+0,6), Venstre 4,0 (-1,5), KrF 4,1 (-0,1), Høyre 31,6 (-0,2), Frp 13,0 (+0,7), MDG 3,3 (-0,3), andre partier 5,4 (-0,6).

I sekkeposten «andre» er det Næringspartiet og Sentrum som er et hestehode foran de øvrige, begge med 1,3 prosents oppslutning.

Undersøkelsen er gjennomført mellom 6. og 7. juni blant et representativt utvalg på 1002 personer. (©NTB)

00:14

Komité vil legge fram Johnson-rapport

Parlamentskomiteen som har gransket Boris Johnson, sier den vil legge fram rapporten om ham raskt.

Johnson trakk seg fredag som parlamentariker etter å ha blitt informert om hvilken vei det går med komiteens rapport. Johnson anklager komiteen for å ha ignorert sannheten.

Detaljene i rapporten er ikke kjent for offentligheten.

En talsperson for komiteen sier ifølge Sky News at den skal møtes mandag med ønske om å offentliggjøre rapporten raskt. Talspersonen anklager Johnson for å ha gjort skader på parlamentets integritet med sine uttalelser.

Granskningen har handlet om hvorvidt Johnson snakket sant eller ikke til Parlamentet i granskningen av partygate, skandalen om fester i statsministerens kontor i pandemitida. (©NTB)

I går 23:30

Truet med kniv: Piratangrep utenfor Italia

Italienske spesialstyrker har tatt kontroll over et tyrkisk fraktskip etter melding om at besetningen ble truet med kniv.

Ifølge forsvarsminister Guido Crusetto ble spesialstyrkene sendt til skipet med helikopter etter at blindpassasjerer truet besetningen med kniv. Han omtaler det som pirater.

Angrepet skjedde på skipet Galata Seaways, som er et fraktskip under tyrkisk flagg med 22 besetningsmedlemmer.

Det la ut fra Topcular i Tyrkia onsdag og var på vei mot Sete sør i Frankrike.

Repubblica skriver at det var 15 migranter som hadde kommet seg om bord i skipet i Tyrkia, med håp om å komme seg til Europa. Disse ble oppdaget av besetningsmedlemmer og forsøkte da å ta noen av dem som gisler på brua, melder nyhetsbyrået Ansa.

Skipet var i italiensk farvann nær Ischia da kapteinen sendte ut nødsignal.

Ifølge Crusetto ble noen av blindpassasjerene pågrepet umiddelbart da spesialstyrkene kom, mens andre gjemte seg.

– Det er et stort skip og det er ikke vanskelig å gjemme seg der. Men skipet er omringet og vi får se de neste timene hvem piratene er og hva de ville, sier han.

Skipet har nå ankret opp utenfor Napoli.

(©NTB)

I går 23:28
REKORD: Allerede etter 74 dager under vann, tok «Dr. Deep Sea» ny Guinness-rekord. 

«Dr. Deep Sea»: Bodde hundre dager under vann

Foto: Mariano Lorde/Florida Keys News Bureau via AP/NTP. 

Etter å ha levd under vann siden 1. mars 2023 kan doktor Joseph Dituri, ofte omtalt som «Dr. Deep Sea», smykke seg med en helt ny Guinness-rekord. 

Rekorden ble slått allerede etter 74 dager. 

Universitetsprofessoren har likevel tilbragt hele 100 dager under vann, nede på en dybde på rundt ni meter, i en hytte i Florida, USA, ifølge nyhetsbyrået AP

– Det handlet aldri om rekorden, Det handlet om å utvide menneskelig toleranse for undervannsverdenen og for et isolert, innestengt, ekstremt miljø, sier Dituri. 

Professoren, som er en pensjonert amerikansk marineoffiser, er også pedagog ved University of South Florida og har en doktorgrad i biomedisinsk ingeniørfag.

«Prosjektet hadde som mål å lære mer om hvordan menneskekroppen og sinnet reagerer på langvarig eksponering for ekstremt press og i et isolert miljø», skriver AP.  

I går 23:13
Freia er i Hardt vær etter at SAS valgte å boikotte selskapets produkter. Foto: Jil Yngland / NTB

Tidligere kommunikasjonssjef for Freia: – Katastrofe

Foto: Jil Yngland / NTB

Tidligere kommunikasjonssjef i Freia Kristian Hvilen, mener selskapet er i en alvorlig situasjon etter at eierselskapet Mondelez ble svartelistet i Ukraina.

– Det er klart dette er en katastrofe. Freia har vært en av Norges mest elskede merkevarer gjennom mange år, og folk både kan og vil tilgi, men det må tas grep, sier Hvilen til Kampanje og utdyper: 

– Det er viktig for meg å understreke at dette ikke er en kommunikasjonskrise, men en krise som følge av strategiske valg som man ikke kan kommunisere seg bort fra, sier Hvilen, som sluttet i selskapet i 2015.

Torsdag trakk SAS alle Freia-produkter som er blitt solgt på flyene deres. Norges Fotballforbund har gjort siden det samme, og flere andre har vurdert å følge etter. Bakgrunnen er at Mondelez, som eier merkevaren Freia, har produksjon i Russland og er blitt svartelistet av Ukraina og karakterisert som krigssponsor.

Hvilen påpeker at Freia er prisgitt vurderinger hos eierselskapet Mondelez, siden det er de som har aktivitet i Russland. 

Alle Freias produkter blir produsert i Norge og ingen produkter som produseres i Russland er tilgjengelig her i landet. 

Mondelez understreker i en melding til pressen at de har opprettholdt en begrenset virksomhet i Russland, slik flere andre selskaper også har. Men de sier de har avsluttet kapitalinvesteringer og reklame, og har hele tiden fordømt den brutale krigen. De understreker videre at de har bidratt til å opprettholde matforsyningen gjennom sine langtidsholdbare matvarer for vanlige folk.

(©NTB)

I går 23:08

Huitfeldt besøkte Jemen

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) besøkte fredag havnebyen Aden i Jemen, der landets internasjonalt anerkjente regjering holder hus. 

Huitfeldt møtte både Jemens statsminister og utenriksminister under besøket og hadde kvelden før også et møte med landets president i Riyadh i Saudi-Arabia.

– Jemen må ikke bli en glemt krise. Langvarig væpnet konflikt har kostet ufattelig mange menneskeliv og er viktigste årsak til at to av tre jemenitter i dag lever i ekstrem fattigdom, sier Huitfeldt til NRK.

– Nå er det håp om en fredelig løsning på konflikten. Da må vi være på plass og vise støtte til regjeringens innsats for en politisk løsning og ikke minst støtte til Jemens befolkning, sier hun.

Saudi-Arabia gikk i 2015 til krig mot den lokale Houthi-bevegelsen i Jemen, som etter år med kaos hadde tatt kontroll over hovedstaden Sana og store områder nord i landet.

Landet har siden gjennomført over 25.000 flyangrep mot Jemen og bidratt til det FN har omtalt som den verste humanitære krisen i vår tid.

Saudi-Arabia og houthiene forhandler nå om permanent våpenhvile, noe som kan legge grunnlag for en FN-ledet fredsprosess.

– For at jemenittene skal få et bedre liv er det helt nødvendig med en varig våpenhvile og en politisk løsning som legger grunnlag for stabilitet og utvikling. Derfor støtter vi fullt ut arbeidet til FNs spesialutsending for Jemen, Hans Grundberg, sier Huitfeldt.

(©NTB)

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?