TV 2 Play
Min konto

Siste nytt

9. mars 2023 17:57
STORSATSING: Theo Bertram fra TikTok, Hamar-ordfører Einar Busterud og konsernsjef Svein Atle Hagaseth i Green Mountain under den offisielle byggestarten.

– En veldig viktig dag for TikTok

Det norske datasenterselskapet Green Mountain har inngått en avtale med TikTok, som ønsker å møte stadig strengere krav fra EU ved å lagre europeisk brukerdata på servere i Europa.

Torsdag ble dette markert med en offisiell åpning av byggingen av det som vil bli det største datasenteret i Norge.

– Det er ikke bare en stor dag for Green Mountain. Det er en særdeles stor dag for Norge og en stor dag for Innlandet med denne lanseringen, sa konsernsjef Svein Atle Hagaseth i Green Mountain.

Green Mountain skal investere 15 milliarder kroner i anlegget.

– Dette er en veldig viktig dag for TikTok. Dette er en mulighet til å oppfylle det vi har lovet, nemlig å lagre europeiske brukerdata i Europa. Å ha et datasenter her i Norge er et viktig skritt på veien dit, sa Theo Bertram, som er visepresident for TikToks myndighetsrelasjoner i Europa.

Ordfører Einar Busterud i Hamar kommune var også særdeles fornøyd.

– Dette er den største industrisatsingen på Innlandet noensinne. Mye kroner, sa Busterud.

Hagaseth sa til E24 onsdag at en analyse av prosjektet viser at investeringene i datasenteret totalt vil kunne havne på 29 milliarder, og at det er beregnet å gi mer enn 350 arbeidsplasser, i tillegg til rundt 8300 årsverk i byggefasen.

Ordfører Busterud fortalte at Hamar kommune besøkte Luleå på nyåret, for å se hvordan Facebooks datasenteranlegg der har påvirket den svenske kommunen. 

– Én ting er anlegget, som er noe mindre enn det her, men det Luleå har fått ut av forskning, annen industri, utdanning og så videre var en skikkelig inspirasjon for oss, konstaterte ordføreren.

11:31
NTB
10:45
NTB
10:20
NTB , Tørmoen  & Talsnes
10:06

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?