Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
Håkon Kvam Lyngstad skriver...
8. mars 16:14
SABOTSJE: Gassen bobler opp fra lekkasjen ved Nord Stream 2, i dette bildet fra september i fjor. 

Sveriges forsvarsminister om Nord Stream: – Vil ikke spekulere i årsak

Foto: DANISH DEFENCE COMMAND via REUTERS

Sveriges forsvarsminister Pål Jonson kommenterer ifølge Reuters onsdag eksplosjonene på gassledningen Nord Stream:

– Så lenge etterforskningen rundt Nord Stream-eksplosjonene pågår, vil jeg ikke spekulere rundt årsaken sier han.

Tirsdag meldte New York Times at amerikanske etterretningskilder mener det er en mulighet for at en proukrainsk gruppe uten tilknytning til ukrainske myndigheter sto bak sprengingen.

Ukraina har onsdag avvist at eksplosjonene har noe med dem å gjøre. Forsvarsminister Oleksij Reznikov kaller det en «rar historie».

– Det er et kompliment til våre spesialstyrker, men dette er ikke våre aktiviteter, sier han.

Sveriges økonomi vokser raskere enn ventet

Sveriges bruttonasjonalprodukt (BNP) økte med 0,6 prosent i første kvartal. Det er langt mer enn ventet og kan bidra til fortsatt høy prisvekst.

Sammenlignet med første kvartal i fjor ligger svenskenes BNP 0,8 prosent høyere, viser tall fra Statistiska centralbyrån (SCB).

Ifølge økonomer Bloomberg har snakket med, var det ventet at økonomien skulle vokse med langt mer beskjedne 0,1 prosent i årets tre første måneder. 

– Dette er betydelig bedre enn ventet og tyder på at økonomien er motstandsdyktig, sier sjeføkonom Alexandra Stråberg i Länsförsäkringar. Hun påpeker at også arbeidsmarkedet står sterkt.

– Det forklarer hvorfor vi har hatt så høy inflation. Med så sterk etterspørsel blir det kraftig oppadgående press på prisene, sier hun.

Tallene fra SCB viser samtidig at det private forbruket faller for tredje kvartal på rad.

– Det er som ventet, men forventningen er likevel at Riksbanken kommer til å øke renten igjen i juni, sier Stråberg.

(©NTB)

NRK: Bhattis rettsmøte i Pakistan utsatt igjen

Foto: Kyrre Lien / NTB

Tirsdagens planlagte rettsmøte med Arfan Bhatti blir utsatt en uke, melder NRK. Han blir dermed sittede i varetekt til 6. juni. 

Grunnen skal være at Bhattis forsvarer, Zia ur Rehman, ikke møtte opp i retten. I en SMS til NRK skriver Rehman at han var opptatt med en annen sak i høyesterett i landet.

Både politiadvokaten og Bhatti møtte opp, men dommeren kunne ikke fortsette forhandlingene uten at forsvareren var til stede.

Han har fått forlenget varetektsfengslingen i Pakistan med en og en uke siden midten av april.

UTRYKNING: Stor politiaksjon ved Hellerud videregående skole i Oslo.

Stor politiaksjon på skole i Oslo

Foto: Erik Edland / TV 2

Nødetatene rykket ut til Hellerud videregående skole på Tveita i Oslo, etter melding om at en person angrep en eller flere med kniv.

Politiet sendte et stort antall patruljer til skolen.

– Vi er i kontakt med to personer vi mener er de fornærmede, som mistenkte har gått etter på skolens område, sier operasjonsleder Eirik Sannes.

Politiet håper å få mer informasjon fra disse to personene.

– Ingen av de fornærmede fremstår som skadd, legger operasjonsleder til.

Mistenkte er en person utenfor skolen, opplyser rektor Arnfinn Stautland til TV 2. 

– Slik det fremstår for oss nå har det vært en krangel/slagsmål mellom partene i forkant av at mistenkte tar frem en kniv. Vi er i kontakt med de som vi mener er de fornærmede og søker etter mistenkte i området, sier Sannes i en oppdatering klokken 12.41.

Et politihelikopter sirkulerer over skolens område mens TV 2 er til stede.

Ifølge Stautland vil skoledagen gå som normalt resten av dagen.

Hellerud VGS har cirka 650 elever og rundt 120 ansatte, ifølge NTB.

Har du bilder eller tips i saken? Send inn til: tips@tv2.no

GLADNYHET: Artisten Freddy Kalas har blitt pappa til en liten gutt. 

Freddy Kalas har blitt pappa

Foto: Camilla Blok / God morgen Norge

Musikkartisten Freddy Kalas, som egentlig heter Fredrik Auke, har blitt pappa. 

Det melder kjæresten Jeanette Krogsether i ett innlegg på Facebook, hvor hun har delt bilde av begge foreldrene sammen med den lille gutten. 

– Søndag 28. mai klokken 01.38 kom vår elskede Johannes med sine 4590g og 53cm ren kjærlighet til verden, skriver den nybakte mammaen. 

– Mamma og Pappa elsker deg og kunne ikke blitt mer stolte, legger Krogsether til. 

Gladmeldingen har allerede fått mange kommentarer og gratulasjoner. 

Nye detaljer i bortføringssaken

En mann i 20-årene har i politiavhør forklart at han ble holdt mot sin vilje i omtrent én måned, skriver NRK.

Tre menn er pågrepet og siktet i saken.

– Vi ser på dette som en alvorlig straffesak, sier politiadvokat Christian Finnanger i Øst politidistrikt.

Finnanger sier til NRK at mannen kan ha blitt holdt fanget i Moss-området. Hans bistandsadvokat Kenneth Hansen sier at klienten er sterkt preget.

– Han har det tøft, sier Hansen.

Bekrefter: Russland deltar på BRICS-toppmøte

Kreml bekrefter tirsdag at Russland vil ta del i BRICS-toppmøtet i Sør-Afrika på et «passende nivå», ifølge nyhetsbyrået Reuters. 

Landets president Vladimir Putin er invitert til å delta på møtet, men en deltagelse kan føre til arrestasjon av presidenten, etter arrestordren fra dommere ved Den internasjonale straffedomstolen (ICC).

Hvorvidt Putin selv skal delta på møtet, er ikke kjent, men Kremls talsmann Dmitrij Peskov sier mandag at ytterligere detaljer vil bli kunngjort ved en senere anledning. 

– Russland mener utviklingen av dette integreringsformatet er veldig viktig. Og Russland vil delta på dette toppmøtet på et passende nivå, sier Peskov. 

Arrestordren innebærer nemlig at Putin ikke lenger vil kunne reise til land som støtter og anerkjenner ICC, noe som er tilfellet for Sør-Afrika. 

I forkant av toppmøtet mellom BRICS-landene (Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika) i Durban i august, har flere bedt sørafrikanske myndigheter om å sette Putin i fengsel hvis han reiser inn i landet.

EU og USA diskuterer Kina i Luleå

USAs utenriksminister Antony Blinken er blant deltakerne når EU og USA møtes i den svenske byen Luleå for å diskutere 6G-nett, kunstig intelligens og Kina.

Det to dager lange møtet innledes tirsdag og holdes i regi av Trade and Technology Council (TTC). Det er et forum som er etablert for at USA og EU skal samordne sine tilnærminger til global handel samt økonomiske og teknologiske spørsmål.

I et utkast til en felles uttalelse er Kina kun nevnt to ganger, men Kina kommer likevel til å ta stor plass på møtet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Ikke navngitte diplomater sier at USA har presset på for at uttalelsen skal gjenspeile de samme bekymringene som ble uttrykt på G7-toppmøtet i Hiroshima for en uke siden – et møte som ble stemplet som en «antikinesisk workshop» av den statskontrollerte kinesiske avisen Global Times.

(©NTB)

– Veldig tung avgjørelse å ta

Vaktsjefen på broa vil ikke ha skylden for kollisjonen mellom fregatten Helge Ingstad og tankeren Sola TS. Nå er ankesaken allerede berammet.
Les hele artikkelen

Tjener grovt på rentehopp: – Rentefest for eierne i banken

Boliglånsrentene stiger i takt med styringsrenten. Nå ber Huseierne myndighetene ta bankgrep – og bankene ta samfunnsansvar.
Les hele artikkelen
I fjor ble regnbueflagget heist på Løvbakken ved Stortinget for å markere åpningen av Oslo Pride. Det var et unntak – og i år blir det ingen flagging. Arkivfoto: Marianne Løvland / NTB

Ingen pride-flagging på Stortinget

Stortinget kommer ikke til å flagge i anledning Oslo pride eller på årsdagen for terrorhandlingen i fjor, 25. juni.

Stortinget opplyser dette i et svar til MDG, som har spurt om regnbueflagget blir heist denne sommerdagen. Partiet påpeker at mange skeive er blitt reddere etter terrorangrepet, og at det derfor er viktig at Stortinget markerer at hat og diskriminering ikke hører hjemme i samfunnet.

Men Stortinget viser til det nye flaggreglementet, som ble vedtatt i 2019.

– Etter en grundig vurdering våren 2019 besluttet presidentskapet at man ikke ønsker å åpne for flagging fra stortingsbygningen ved politiske markeringsdager og arrangementer. Presidentskapet holder fast ved denne vurderingen, heter det i brevet undertegnet stortingspresident Masud Gharahkhani.

Flaggingen i fjor var et unntak i forbindelse med 50-årsmarkeringen av at homofili ble avkriminalisert.

Han understreker at han og flere andre fra Stortinget også i år kommer til en rekke pride-arrangementer og til årsdagen for angrepet 25. juni.

(©NTB)

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?