8. mars 13:29

Tiktok i samarbeid om datasenter i Norge

Foto:  REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

I en e-post til TV 2 skriver sosiale medier-giganten Tiktok at de vil inngå i et samarbeid med et datasenter i Norge.

Det er datasentereselskapet Green Mountain som har signert en avtale med det kinesiske selskapet. Det skriver Green Mountain i en pressemelding onsdag.

– Datasenterselskapet Green Mountain har inngått en avtale med Tiktok for å dekke deres økende datalagringsbehov i Europa. Selskapet etablerer derfor et nytt datasenteranlegg i Heggvin Næringspark i Hamar og Løten kommuner.

Slik kommenterer Tiktok selv samarbeidet, som de påstår at innføres for å styrke beskyttelse for brukerne.

– For å gi uavhengig tilsyn og kontroller av dette, har Tiktok  annonsert at de vil utnevne en tredjeparts europeisk datasikkerhetspartner, som vil overvåke og revidere datakontrollene og beskyttelsene, overvåke dataflyter, sørge for uavhengig verifisering og rapportere eventuelle hendelser, heter det i e-posten.

De skriver videre at de allerede har begynt å rekruttere i Norge, og at de satser på å vokse gjennom året. 

Bakgrunn: Dette kan Tiktok finne ut om deg

Tirsdag ble det også klart at Det hvite hus ønsker velkommen et lovforslag som åpner for å forby Tiktok.

Mange vestlige land er bekymret for at data som samles inn av den populære appen kan havne hos kinesiske myndigheter. Nylig ga flere EU-institusjoner sine ansatte beskjed om å fjerne Tiktok fra sine jobbtelefoner.

Begravelsesarbeidere bærer kisten til et av ofrene for Russlands krigsherjinger i Butsja, utenfor Kyiv. Massedrapene på sivile i Butsja er blant hendelsene som etterforsker som en mulig krigsforbrytelse. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB

Verdens justisministre møtes for å diskutere krigsforbrytelser i Ukraina

Storbritannia og Nederland er vertskap for en internasjonal konferanse som skal se på ansvarsforholdet for krigsforbrytelser begått i Ukraina-krigen.

Over 40 nasjoner samles i London mandag for å støtte arbeidet som Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC) gjør om krigsforbrytelser i Ukraina.

Storbritannias visestatsminister Dominic Raab og hans nederlandske motpart er verter for konferansen, som også Norges justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) deltar på.

– Vi samles i London i dag forent av én sak, og det er å holde krigsforbrytere til ansvar for grusomhetene som har blitt begått i Ukraina under denne urettferdige, uprovoserte og ulovlige invasjonen, sa Raab mandag.

Samtidig lovet han at Storbritannia vil fortsette å støtte ICCs arbeid med å avdekke krigsforbrytelser i det krigsherjede landet.

Norges justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) bekreftet overfor TV 2 søndag at eksperter fra Kripos kan bli sendt inn i Ukraina for å bidra til å identifisere ofre for krigsforbrytelser.

– Det kan bli aktuelt å sende personell som kan bidra med identifiseringen av ofre og med kriminalteknisk kompetanse. Vi er også gode på avhør av barn eller særlig sårbare personer. Alt dette er viktig i tiden som ligger foran oss, sa hun til kanalen.

ICC utsendte i helgen en arrestordre på Russlands president Vladimir Putin, som er siktet for krigsforbrytelser i forbindelse med tvangsflytting av ukrainske barn til Russland.

Russland, som ikke anerkjenner ICC, avviser anklagene som juridisk ugyldige, mens Kina har bedt ICC om å unngå en «dobbeltmoral».

Arrestordren er den første ICC har utstedt mot en leder av ett av de fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd.

Xi i Moskva for å diskutere Ukraina-plan med Putin

Kinas president Xi Jinping har ankommet Moskva der en kinesisk fredsplan for Ukraina er blant samtaleemnene.

Xi har på forhånd beskrevet reisen til Russland som en reise for «vennskap, samarbeid og fred».

Like før Xi landet mandag formiddag, opplyste Kreml at de kinesiske forslagene helt sikkert kommer til å bli diskutert, og at Putin kommer til å klargjøre Russlands syn på Ukraina.

– På en eller annen måte, så kommer spørsmål som er reist i Kinas plan for Ukraina, til å bli berørt under forhandlingene. President Putin kommer til å gi en utfyllende forklaring på Russlands standpunkt, sa Kremls talsmann Dmitrij Peskov til pressen.

Han anklaget samtidig USA for å skape hindringer som gjør en nedtrapping i kampene vanskelig.

(©NTB)

14 minutter siden

Raser mot dotilbud: – Ydmykende og nedverdigende

Toalettsituasjonen flere steder fører til et evigvarende dilemma for Stein Arne Sørli.
Les hele artikkelen
15 minutter siden

«Tyrkias Gandhi» utfordrer Erdogans grep om makten

Kemal Kiliçdaroglu beskrives som en undervurdert, stille kraft i tyrkisk politikk. Nå tar «Tyrkias Gandhi» opp kampen mot Recep Tayyip Erdogan i presidentvalget.
Les hele artikkelen
15 minutter siden

Samtlige togselskap slakter avtale med Bane Nor

TV 2 kan avdekke konflikt mellom togselskapene og Bane Nor. De mener Bane Nor fraskriver seg ansvar og sprer feilopplysninger.
Les hele artikkelen
Røyk fyller gatene i Nablus på den israelskokkuperte Vestbredden under et sammenstøt mellom palestinere og israelske soldater den 22. februar. Arkivfoto: Majdi Mohammed / AP / NTB

Norge får kraftig kritikk

For å opprettholde folkerettens prinsipper må Norge se på sitt forhold til Israel, mener FNs spesialrapportør Francesca Albanese.

Albanese er spesialrapportør for FN i okkuperte palestinske områder.

Hun mener at både Oslo-avtalene og Giverlandsgruppa for Palestina, som Norge leder, har bidratt negativt til palestinernes rett til selvbestemmelse.

I et åpent brev til utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) som er publisert i Dagsavisen , retter hun også kraftig kritikk mot Norges bidrag til å opprettholde folkeretten.

– Det er nedslående at vestlige stater, inkludert Norge, kategorisk nekter å treffe tiltak nedfelt i FN-pakten. Til tross for Israels ugjerninger og oppfordringer fra sivilsamfunnet, som norsk fagbevegelse, heter det i brevet.

Hun kritiserer blant annet Norge for å avstå å stemme ja til resolusjon 77/247 i FNs hovedforsamling, der Den internasjonale domstolen blir bedt om å uttale seg om lovligheten i den israelske okkupasjonen.

– Det er ikke en måte å gi folkeretten forrang på, skriver hun.

(©NTB)

SVARER MED BÆSJE-EMOJI: Elon Musk har innført ny praksis for håndtering av pressehenvendelser hos Twitter. Foto: Jim Watson / AFP / NTB

Twitter svarer journalister med bæsje-emoji

Twitter-eieren Elon Musk melder – via Twitter, selvsagt – at pressehenvendelser heretter møtes med et autosvar med en bæsje-emoji.

TV 2 har sjekket, ved å sende en henvendelse til press@twitter.com, og kan bekrefte at det kommer en bæsje-emoji i retur.

Musk har ifølge tyske Der Spiegel sparket nesten hele kommunikasjonsavdelingen i selskapet. I stedet kommenterer han ofte saker selv, via Twitter.

Eposten press@twitter.com har i årevis blitt brukt til å svare på henvendelser fra media. TV 2 benyttet adressen til å spørre om Twitter vil kommentere sin bruk av bæsje-emoji:

– 💩, svarer Twitter.

Vi vil oppdatere denne posten dersom det kommer et annet og mer – eller mindre – utfyllende svar.

RASER: Dmitrij Medvedev under en militærparade i Russland i 2020.

Medvedev: – Mulig å forestille seg rakettangrep mot Haag

Foto: Yekaterina SHTUKINA / SPUTNIK

– Akk, mine herrer, alle går under gud og missiler. Det er fullt mulig å forestille seg et rakettangrep mot domstolen i Haag, med hypersoniske missiler fra russiske skip i Nordsjøen, sier Dmitrij Medvedev, nestleder for Russlands sikkerhetsråd.

Medvedev, som tidligere har vært både president og statsminister i Russland, uttaler seg på Telegram. 

Truslene kommer han med etter at dommere ved Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i nederlandske Haag utstedte fredag en arrestordre på Vladimir Putin.

– Det er bare en elendig internasjonal organisasjon. Dommerne bør følge nøye med på himmelen, sier Medvedev. Han er ansett som en av Putins mest lojale støttespillere.

ICC anklager Putin for å være ansvarlig for krigsforbrytelser utført i Ukraina. Krigsforbrytelsene gjelder bortføring og omskolering av ukrainske barn.

Nederland er i likhet med Norge et av landene som har vært med i forsvarsalliansen Nato siden den ble opprettet i 1949. Et angrep mot Haag ville derfor ført Russland i åpen krig med Nato.

Dette gjør et russisk angrep mot domstolen derfor svært usannsynlig.

Høysterett nekter snøkrabbefangst ved Svalbard – latvisk rederi tapte sak mot staten

Norge har eksklusive rettigheter på kontinentalsokkelen utenfor Svalbard, slår Høyesterett fast. Et latvisk rederi tapte saken om snøkrabbefangst.

I den såkalte «snøkrabbesaken» mente den norske stat at de etter Svalbardtraktaten har rett til å straffe både norske og utenlandske krabbefiskere som uten tillatelse har satt ut teiner på norsk sokkel i området rundt Svalbard.

Det latviske rederiet Sia North Star har argumentert med at Svalbardtraktaten gjelder på hele sokkelen og ikke bare innenfor tolvmilsgrensen. De gikk derfor til sivil sak mot Nærings- og fiskeridepartementet.

Et avgjørende spørsmål var hvordan begrepet «territorial waters» i traktaten skulle defineres. Rederiet har tidligere tapt både i tingretten og lagmannsretten.

Kuwaitisk oljeselskap varsler krise etter oljeutslipp

Kuwait Oil Company har erklært nødsituasjon som følge av et større oljeutslipp.

Oljeutslippet oppgis å ha skjedd på land vest i landet, men det er ikke meldt om personskader eller at produksjonen er rammet.

Kuwait Oil Company er statseid og ett av verdens største oljeselskap.

(©NTB)

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?