Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
21. februar 11:49
Vladimir Putin snakket i rundt to timer tirsdag formiddag. Han fyrte løs mot Vesten, hyllet sine egne, og kunngjorde til slutt at landet setter Ny Start-avtalen på vent.

Russland setter atomavtale med USA på vent

Russlands president Vladimir Putin sier tirsdag formiddag at de vil suspendere avtalen de har med USA om nedrusting av atomvåpen.

Han påpeker at de ikke trekker seg fra avtalen, men at den settes på vent.

Ny Start-avtalen er en nedrustningsavtale inngått mellom USA og Russland i 2010. Den skal sørge for at de to landene reduserer og begrenser sine atomvåpenarsenaler.

Putin hevder det er USA som har tvunget Russland til å gå til det skrittet. Han mener USA og Nato krever at Russland opprettholder alle sine forpliktelser, mens de selv gjør som de vil.

– Hvis USA gjennomfører tester av atomvåpen, vil vi gjøre det samme, sier Putin ifølge Reuters.

Samtaler mellom Moskva og Washington om å fornye nedrustningsavtalen skulle egentlig finne sted i november i fjor, men ble avlyst i siste øyeblikk, skriver NTB.

Da Joe Biden kom til makten i 2021 ble Ny Start-avtalen utvidet i ytterligere fem år. Avtalen regulerer blant annet hvor mange kjernefysiske stridshoder Russland og USA kan ha i sitt arsenal. 

Med over 6000 stridshoder har Russland verdens største kjernefysiske arsenal, skriver Reuters. 

Til sammen sitter USA og Russland på rundt 90 prosent av verdens atomvåpen, mer enn nok til å utslette jordkloden en rekke ganger.

6 minutter siden

Ulykke skaper mye kø på E18

Politiet i Sør-Øst har mottatt meldinger om en påkjørsel bakfra på E18 Barkåker i Tønsberg, mandag formiddag. 

Det er ikke meldt om personskade, men ulykken skaper mye kø, ifølge politiet.

Politiet opplyser til TV 2 at de tror køene vil løse seg opp relativt raskt.  

Har du bilder eller tips? Kontakt TV 2 her.

Mandag er mange bilister på vei tilbake etter pinsehelgen. Vegtrafiksentralene rundt om kring i landet ber derfor folk være forberedt på økt trafikk. 

– Ta dere god tid. Det er ikke noe vits å stresse i trafikken, sier operasjonsleder Ottar Steinstø i Sør-Øst politidistrikt. 

7 minutter siden
Amerikanske KFOR-soldater holder vakt ved kommunehuset i Leposavic, nord i Kosovo, mandag. 

Uro i Kosovo – Nato-soldater satt inn

Foto: REUTERS/Valdrin Xhemaj 

Nato-soldater fra de fredsbevarende styrkene Kosovo Force (KFOR) er blitt satt inn for å sikre områder rundt fire rådhus i Kosovo, melder nyhetsbyrået Reuters mandag.

Det skjer for å holde serbiske demonstranter borte fra etniske albanske ordførere som inntar verv i områder med serbisk majoritet, etter at serbere boikottet lokale valg i fire kommuner. Valget her hadde 3,5 prosent oppmøte.

I byen Zvecan tok statlig politi, bestående bare av etniske albanere, etter at alle serberne sluttet sist år, i bruk pepperspray for å skyve tilbake serbiske demonstranter som hadde tatt seg over barrikadene og forsøkte å ta seg inn i kommunehuset, ifølge et vitne.

Mens i byen Leposavic, nær grensen til Serbia, utplasserte amerikanske fredsbevarende styrker ståltråd utenfor kommunehuset for å beskytte det mot det Reuters skriver er hundrevis av sinte serbere. 

Amerikanske KFOR-soldater holder vakt ved kommunehuset i Leposavic, nord i Kosovo, mandag. 
Foto: REUTERS/Valdrin Xhemaj 

– Denne morgenen har det Nato-ledede KFOR-oppdraget økt sin tilstedeværelse i fire kommuner i nordlige Kosovo etter den siste utviklingen her, sier KFOR i en uttalelse gjengitt av Reuters.

– I tråd med sitt mandat er KFOR rede for å ta alle nødvendige handlinger for å sikre et trygt miljø på en nøytral og upartisk måte, heter det videre i uttalelsen.

Styrken sier også at de er i nær kontakt med sikkerhetsorganene både i Serbia og Kosovo.

Serbere, som er majoritet nord i Kosovo, har aldri akseptert Kosovos selvstendighetserklæring fra Serbia i 2008, og de ser fremdeles på Beograd som sin hovedstad mer enn to tiår etter det kosovoalbanske opprøret mot det undertrykkende serbiske styret. 

Serbia nekter også å anerkjenne et selvstendig Kosovo. 

Mann savnet etter fisketur 

Natt til søndag foregikk det en leteaksjon ved en innsjø i Nord-Aurdal. En av et turfølge på to ble meldt savnet. 

Mandag leter politiet fortsatt etter den savnede mannen, men søker nå etter en antatt omkommet person, opplyser politiet til TV 2. 

 VG omtalte saken først. 

– Vi tror han har druknet. Det fremstår som en tragisk ulykke, sier operasjonsleder Bernhoft von Obstfelder til avisen.

Pårørende er varslet. 

– Vi er fortsatt på stedet og gjør undersøkelser i håp om å finne den savnende, sier oppdragsleder Kasper Amundsen til TV 2. 

Mannen ble sist sett fredag kveld. 

Tyrkisk lire nær bunnotering, bare timer etter Erdogans seier

Foto: Emrah Gurel / AP / NTB

Den tyrkiske lire falt i Asia ned mot et bunnivå mot dollaren, bare timer etter at president Recep Tayyip Erdogans autoritære styre fikk fornyet tillit av velgerne. 

Den tyrkiske valutaen har svekket seg med over 7 prosentpoeng siden årsskiftet og har tapt over 90 prosent av sin verdi mot dollaren i løpet av det siste tiåret. 

Tyrkisk økonomi kjennetegnes av markante opp- og nedturer, galopperende inflasjon og en vedvarende valutakrise.

Siden 2021 har myndighetene grepet direkte inn i valutamarkedet, og de daglige kurssvingningene er strengt regulert og blir av utenlandske observatører betegnet som unaturlig små. 

– Erdogans seier er ingen oppmuntring for mulige investorer. Bare de mest optimistiske håper at presidenten nå føler seg trygg nok til å gjeninnføre en ortodoks økonomisk politikk, sier Hasnain Malik i analyseselskapet Tellimer Equity Research.

Benjamin Picton, ledende makrostrateg i Rabobank, sier til Reuters at Erdogans seier vil øke presset mot den tyrkiske lire ytterligere. 

Den overraskende sterke oppslutningen om Erdogan i første valgomgang utløste et salgsrush av tyrkiske statsobligasjoner og økende forsikringspremier for dem som er eksponert med tyrkisk statsgjeld. (NTB)

Sveriges utenriksminister skal møte tyrkisk motpart for å diskutere Nato-medlemskap

Den svenske utenriksministeren Tobias Billström sier at han skal møte sin tyrkiske motpart torsdag for å diskutere landets Nato-medlemskap. Det melder SVT.

Samtalen dem mellom, vil finne sted når Nato-toppmøtet arrangeres i Oslo denne uken, hvor utenriksministre fra medlemslandene deltar.

Tyrkia har i rundt ett år trenert Sveriges medlemskap, etter at Tyrkia godkjente en innledende avtale om å ta landet inn i forsvarsalliansen. 

Men siden har de valgt ikke formelt å godkjenne søknaden, noe også Ungarn har ventet med å gjøre. 

Tyrkia har krevd at Sverige oppfyller flere krav for at de skal godkjenne dem. 

For at et nytt land skal bli et fullverdig medlem av Nato, må samtlige medlemsland godkjenne det. 

Finland søkte seg inn i Nato samtidig som Sverige, i kjølvannet av Russlands angrepskrig mot Ukraina, og ble etter trenering både fra Ungarn og Tyrkia, innlemmet i forsvarsalliansen i april.

«USS Gerald R. Ford» forlater Oslofjorden - følg ferden her 

Mandag formiddag forlater hangarskipet «USS Gerald R. Ford» Oslofjorden etter å ha ligget ankret i Oslo siden onsdag. 

Skipet ankret opp rundt 11.45 og en halvtime senere er skipet i bevegelse. Klokken 12.35 er skipet utenfor Nesoddtangen.

Flere slepebåter er på plass for å følge skipet ut av Oslofjorden. 

Etter oppholdet i Oslo skal kursen settes mot arktiske farvann, ifølge opplysninger til TV 2 fra sentralt hold i US Navy.

Det skal delta i øvelser med Hæren, Sjøforsvaret, Luftforsvaret og Forsvarets spesialstyrker mens det er på sitt første operative tokt. Oslo var første havn skipet besøkte.  

Det amerikanske hangarskipet er 333 meter langt. Bredden er på 41 meter ved vannlinjen, mens flydekket er 78 meter bredt, skriver NTB. Om bord er et mannskap på 4.500, og det er plass til rundt 90 fly og helikoptre.

11:30

Ber om 5,5 års fengsel for dobbeltiltalt i overgrepssakene i Bergen

Måndag 2.pinsedag er det siste dag av rettssaken i dei tre grove overgrepssakene i Bergen der totalt fem menn i 20-åra er tiltalt.

Mennene er tiltalt i ulike saker som gjeld gruppevaldtekt, sex med 15 år gamal jente og ei sovevaldtekt. Tre kvinner er fornærma i sakene.

Før helga varsla statsadvokat Benedicte Hordnes at ho meinte riktig straff for gruppevaldtekta var fem års fengsel. Sidan ein av dei tiltalte i den saka også er tiltalt i ei anna sak, kom endeleg påstand først i dag.

Aktor ber Hordaland tingrett dømme dei tiltalte mennene slik:

  • Mann (23) - tiltalt for gruppevaldtekt og sex med 15-åring: Fem og eitt halvt års fengsel
  • Mann (24) - tiltalt for gruppevaldtekt: Fem år fengsel
  • Mann (26) - tiltalt for gruppevaldtekt: Fem år fengsel
  • Mann (25) - tiltalt for sex med 15-åring: Eitt år fengsel
  • Mann (25) - tiltalt for sex med 15-åring og sovevaldtekt: Ikkje endeleg prosedert

Alle mennene nektar straffskuld. I gruppevaldtektssaka har forsvararane alle bedt om at dei tiltalte blir frifunne. Dei to siste forsvararane skal prosedere seinare i dag.

AKTOR: Statsadvokat Benedicte Hordnes.
Foto: Eva Frimanslund / TV 2

Putin trekker Russland ut av den nedrustningsavtalen CFE 

Mandag formiddag har Russlands president Vladimir Putin signert en lov som gjør at Russland trekker seg helt ut av nedrustningsavtalen CFE – som er den mest omfattende nedrustningsavtalen som er inngått. 

Avtalens fulle navn er Treaty on Conventional Armed Forces in Europe som på norsk er Avtale om konvensjonelle styrker i Europa – og trådte i kraft i 1992 mellom de daværende 16 Nato-landene de seks medlemslandene fra Warszawapakten.

Den omfatter altså mål om nedrustning av konvensjonelle styrker og våpensystemer – altså ikke atomvåpen, kjemiske eller biologiske våpen.

Allerede i 2007 pauset Russland sin medvirkning til avtalen – et forsøk fra daværende president Barack Obama i USA til å gjenopplive avtalen, lyktes ikke, og forhandlinger har vært strandet siden 2011, ifølge Store norske leksikon.

– Et vakuum skapes i området for våpenkontroll som følge av dårlige bånd til en rekke stater, sier Kreml i en uttalelse ifølge Reuters.

Det gjør at avtalen ikke er virksom opp mot Russland.

Spanias nasjonalforsamling oppløses – utlyser nyvalg

Den spanske statsministeren Pedro Sánchez sier at han har valgt å oppløse landets nasjonalforsamling etter søndagens regionale valg, melder Reuters. 

Han utlyser samtidig nyvalg for nasjonalforsamlingen 23. juli.

– Jeg tok avgjørelsen da jeg så resultatene av valget i går, sier Sanchez i en TV-sendt tale mandag formiddag.

Statsministerens parti sosialdemokratene gjorde det dårligere enn ventet under lokalvalget. Før søndag styrte de, enten på egen hånd eller i koalisjon, ti av de tolv regionene som det var valg i. I tre av disse har makten nå gått til de konservative

Før lokalvalget insisterte Sanchez på at han uansett ville fullføre sine fire år som statsminister, og at valget dermed ville være i desember som planlagt. (TV 2/NTB)

Det pågår harde kamper i Sudans hovedstad Khartoum mandag. Her fra et angrep 22. april. Arkivfoto: Marwan Ali / AP / NTB

Kraftige kamper i Sudans hovedstad

Lyden av kraftige og vedvarende kamper kunne høres i deler av den sudanske hovedstaden Khartoum mandag.

Det var enda flere timer igjen av en inngått våpenhvile som har gitt befolkningen mulighet til å senke skuldrene noe, selv om det har vært vanskelig å få brakt inn humanitær hjelp.

Kampene mellom regjeringsstyrker og soldater fra de halvmilitære RSF-styrkene fortsatte mandag i den sørlige og vestlige delen av Omdurman, et av tre byområder som inngår i Khartoum.

Kampene mellom de rivaliserende styrkene brøt ut 15. april. Flere hundre personer er blitt drept, og nesten 1,4 millioner er drevet på flukt, ifølge FN-tall.

En avtale om en ukelang våpenhvile ble meklet fram av Saudi-Arabia og USA for at mat og medisinsk hjelp skulle sendes inn i de rammede områdene. Avtalen utløper mandag kveld lokal tid. De krigførende partene sier de vurderer en forlengelse.

(©NTB)

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?