Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
20. februar 10:01

Lønnsveksten var lavere enn prisveksten i fjor

Årslønnsveksten var på 4,1 prosent i fjor innenfor de største forhandlingsområdene, viser nye tall fra Teknisk beregningsutvalg for inntektsoppgjørene (TBU).

Samtidig økte prisene med 5,8 prosent i fjor. Dermed fikk de fleste mindre kjøpekraft i fjor.

For lønnstakere under ett viser foreløpige tall at veksten i gjennomsnittlig årslønn fra 2021 til 2022 var på 4,4 prosent.

– Lønnstakere med en slik årslønn og lønnsvekst, har fått en nedgang i reallønn etter skatt på 1 prosent fra 2021 til 2022, opplyser TBU.

Det såkalte frontfaget danner grunnlaget for hovedlinjene i lønnsoppgjøret i Norge, og i fjor ble det enighet om en ramme på 3,7 prosent. Nå viser det seg at lønnen innenfor dette området økte med 4 prosent.

TBU sørger for at partene har likt tallgrunnlag og en mest mulig felles forståelse av situasjonen i norsk økonomi når de skal forhandle om årets lønnsoppgjør.

Årets oppgjør er et mellomoppgjør, noe som betyr at det kun skal forhandles om lønn.

(NTB)

Varekjeden Elkjøp valgte lørdag som flere andre norske næringsvirksomheter, å stoppe salget av Freia-produkter. Foto: Terje Pedersen / NTB

Elkjøp stanser salg av Freia-produkter

Kjeden Elkjøp fulgte lørdag etter flere andre norske næringsvirksomheter og stoppet salget av Freia-produkter.

– Vi har fulgt situasjonen med Mondelez og Freia-produkter tett de siste dagene, og tok i dag avgjørelsen om å fjerne Freia-produkter fra våre butikker og på elkjop.no. Dette iverksettes umiddelbart og produktene vil senest være fjernet før åpningstid på mandag, sier varekjedens administrerende direktør i Linda Frid Andresen i en kommentar til NTB lørdag.

Andresen mener at jo flere selskaper som nå tar en rask avgjørelse med tanke på boikott, jo sterkere vil signalet som sendes bli, og forhåpentlig fremskynde et grep hos Mondelez.

– Samtidig går tankene våre til de ansatte hos Mondelez, dersom de blir berørt. Vi håper på en rask løsning i denne saken, slik at vi, og andre selskaper, kan ta deres produkter inn i sortimentet igjen, sier Linda Frid Andresen.

(©NTB)

Salgsmål mellom flere personer på Karmøy

Like etter klokken 19 lørdag fikk politiet melding om slagsmål mellom flere personer utenfor en butikk på Karmøy i Nord-Rogaland. 

Da politiet kom til stedet viste det seg at fire personer hadde vært involvert i slagsmålet.

Ingen av dem ble skadet. 

– Én av de involverte klager over smerter, men har ingen synlige skader, opplyser politiet. 

Politiet på stedet forsøker å få få klarhet i foranledningen til slagsmålet.  

Stockholm: Fire personer skutt - en død

Fire personer er funnet med skuddskader i Farsta sør i Stockholm etter en skuddveksling, opplyser svensk politi. 

Ifølge SVT skal en person være død etter skytingen og tre personer er sendt til sykehus. 

To personer er arrester etter en biljakt på E4, skriver svenske Aftonbladet. 

To ble funnet utenfor en T-banestasjon, en utenfor en kirke og en ved Larsbodavägen, opplyser politiets pressetalsperson Towe Hägg. I 18.30-tiden var skadeomfanget for de fire ukjent.

Etter skytingen er flere områder i Farsta avsperret, og T-banen stanser i øyeblikket ikke på stasjonen Farsta centrum. Formålet er å hindre gjerningspersoner i å ta seg ut av området, opplyser politiet.

I alt er sju personer skutt i Storstockholm det siste døgnet, i tillegg til de fire i Farsta, er to skutt i Solna og en i Jordbro fredag kveld.

(NTB / TV 2)

18:50

Unabomberen er død i fengsel

Ted Kaczynski, kjent som Unabomberen, er død, skriver ABC News-journalisten Luke Barr på Twitter.

81-åringen døde i fengsel, melder nyhetsbyrået AP.

Den amerikanske teknologihateren ble i 1998 dømt til fire ganger livsvarig fengsel for sin 17 år lange brevbombekampanje. Terroren drepte tre mennesker og såret 29 andre.

Fra 1978 til 1995 var han FBIs mest ettersøkte forbryter, men ble til slutt pågrepet i en hytte i Montana. I 1998 ble han dømt til livsvarig fengsel, skriver NTB.

Theodore Kaczynski ble i 1998 dømt til fire ganger livsvarig fengsel for sin 17 år lange brevbombekampanje.
ADVARER: Emmanuel Macron er tydelig på at han ikke ønsker et utvidet våpensamarbeid mellom Russland og Iran. 

Macron advarer Iran: – Slutt umiddelbart

Frankrikes president Emmanuel Macron advarer lørdag sin iranske motpart Ebrahim Raisi om konsekvensene ved å levere ytterligere våpen og droner til Russland. 

I en telefonsamtale med Raisi, ba Macron Iran om å slutte med støtten umiddelbart. 

Presidenten uttrykker stor bekymring rundt Irans atomprogram, ifølge Reuters. 

Det er enn så lenge uklart hvordan Iran stiller seg til advarslene fra Frankrike. 

Så langt i krigen har Russland mottatt hundrevis av angrepsdroner og annet militært utstyr fra Iran til bruk i krigføringen mot Ukraina, og mye tyder på at Russland vil ha mer. 

Det hvite hus meldte fredag at landene ser ut til å utvide forvars- og våpensamarbeidet.

I februar ble det kjent at Russland og Iran gikk videre med en plan om å bygge en ny fabrikk i Russland som kan lage rundt 6000 iranskdesignede droner til krigen i Ukraina, ifølge den amerikanske avisen Wall Street Journal.

Talsmann for Det hvite hus, John Kirby, sier mye tyder på at den nye dronefabrikken skal bygges i Alabuga, rundt 900 kilometer øst for Moskva. 

Bil i fart tok fyr – totalt utbrent  

En personbil begynte å brenne mens den kjørte på fylkesvei 1366 på Kråkstad i Nordre Follo ved 18.30-tiden lørdag kveld. 

Politiet opplyser at hele bilen skal være overtent. 

Det er ikke meldt om personskader. 

Like før klokken 19 melder politiet at brannvesenet har kontroll, men bilen er helt utbrent. 

Kvinne reddet ned fra fjell

Det ble iverksatt en redningsaksjon i Møre og Romsdal lørdag ettermiddag, etter at en kvinne hadde gått seg fast i det 600 meter høye fjellet Storaksla. 

Politiet opplyser at kvinnen skal være uskadet. 

En time senere opplyser politiet at kvinnen er trygt nede fra fjellet igjen, og redningsaksjonen er avsluttet.

Ung mann anmeldt etter kollisjon på vannscooter 

En mann i 20-årene er anmeldt for å ikke ha båtførerbevis samt høyhastighetsbevis, etter at to vannscootere kolliderte i sjøen utenfor Maurholen ved Eigersund lørdag ettermiddag. 

Den ene vannscooteren holdt på å synke etter kollisjonen.

Ingen personer ble skadet. 

Mange ressurser var involvert etter kollisjonen, der det var hovedredningssentralen Sør som ledet og koordinerte aksjonen. 

17:55

DSB styrker beredskap etter lyngbrann

Statens skogbrannhelikopter opplyser like før klokken 18 at at Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) styrker beredskapen ytterligere med en maskin på hovedbasen Værnes til og med søndag. 

Dermed er det totalt syv helkoptere i beredskap denne helgen, fra Kjevik i sør til Værnes i nord.

Et skogbrannhelikopter fra Sauda er på vei til Bømlo der det brenner i terrenget. Det er meldt om kraftig røykutvikling og fare for spredning.

Nigerias sentralbanksjef avsatt og pågrepet

Nigerias nye president har avsatt landets sentralbanksjef Godwin Emefiele. Kort tid etter ble Emefiele pågrepet.

Den tidligere sentralbanksjefen er satt i varetekt av «en del etterforskningsmessige årsaker», opplyser Nigerias hemmelige politi i en uttalelse. Nærmere detaljer om saken er ikke gitt.

Landets nyinnsatte president Bola Tinubu avsatte fredag kveld Emefiele som sentralbanksjef, ni år etter at han ble utnevnt. Nigeria har både Afrikas største befolkning og kontinentets største økonomi.

Etterforskningen av den tidligere sentralbanksjefen knyttes til planlagte finansielle reformer, men detaljene er så langt uklare.

Folashodun Adebisi Shonubi er innsatt som fungerende sentralbanksjef i Nigeria etter Emefiele.

(©NTB)

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?