Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
20. februar 08:21
Inkassoselskapet Intrum har sett en kraftig økning i bilinkasso. De varsler at situasjonen vil forverres med dyrtiden. Illustrasjonsfoto: Fredrik Hagen / NTB

Stadig flere sliter med å betale på billånet

Tidene ser ikke bra ut for de som sitter med dyre billån eller leasingavtaler. De siste tre månedene har inkassosaker knyttet til billån økt med 20 prosent.

– Så langt har vi sett at inflasjonen har satt sine spor hos nordmenn med lav inntekt og tilhørende lite tilgang til kreditt, men nå øker betalingsproblemene hos andre grupper, sier sjefanalytiker Morten Trasti i Intrum i en pressemelding. Intrum er Skandinavias største inkassoselskap.

– Årsaken til at vi først nå ser at misligholdet på billån stiger, er at mange nordmenn bygget opp en solid sparebuffer under pandemien, sier han videre.

De som kjøpte bil med lav rente eller inngikk rimelige leasingavtaler under pandemien, vil nå se at kostnader øker vesentlig, advarer Trasti.

I perioden fra november 2022 til januar 2023 registrerer selskapet en femdel flere inkassosaker sammenlignet med samme periode året før.

Trasti sier dette er det første sykdomstegnet i privatøkonomien til folk flest. Selskapet frykter at utviklingen kommer til å fortsette fordi det er ventet at rentene kommer til å forbli høye eller øke enda mer.

(©NTB)

8 minutter siden

Fikk etsende lut i drikkevannet 

Innbyggere i Kvinesdal i Agder fikk en spesiell melding fra kommunen mandag kveld. 

Beboere i et spesifikt område fikk en tydelig advarsel mot å drikke vannet i springen. 

Kommunens melding gikk ut til alle beboere som er tilknyttet drikkevannskilden på Storekvina om at vannet i springen ikke kan drikkes da det er brunt og har høye verdier av lut.

– Før det brukes drikkevann må det tappes en halv time, der man veksler mellom kaldt og varmt vann. Det må gjøres i alle kraner, informerer kommunen i en tekstmelding til aktuelle vann-abonnenter.

Folkehelseinstituttet definerer lut som svært farlig og svært etsende. 

Selv godt utblandet kan lut være irriterende på hud og slimhinner. 

Det er Avisen Agder som ført skrev om saken. 

Estonia-forliset høsten 1994 krevde 852 menneskeliv. I sommer skal nye dykk forhåpentligvis gi et bedre innblikk i forholdene på bildekket på den forliste fergen. Arkivfoto: Bjørn Larsson Ask / Scanpix / NTB

Norsk selskap skal dykke ved Estonia-vraket i sommer

I midten av juli skal norske Reach Subsea utføre nye dykk ved vraket av Estonia i Østersjøen. 852 mennesker mistet livet da fergen forliste i 1994.

Målet med sommerens dykk er å filme bildekket på den forliste fergen og heve den såkalte baugrampen fra skipet.

– Vi regner med å komme i gang rundt 15. juli, sier utredningsleder og fungerende sjef for den svenske havarikommisjonen, Jonas Bäckstrand. Det nøyaktige tidspunktet blir bestemt kort tid før dykkene.

Hovedmålet er å filme så mye som mulig på bildekket og få et tydeligere bilde av forholdene der, forteller Bäckstrand.

– Det er veldig vanskelig, både med tanke på å komme seg inn uten å bli sittende fast og med tanke på at det er vanskelig å forutsi hvor god sikten er.

Bäckstrand sier alt tyder på at ulykkesforløpet var slik det ble beskrevet i rapporten fra 1997. Der ble det fastslått at vann kom inn på bildekket og så rant videre ned i skipet.

– Da er det interessant om vi kan se på tilstanden til dører og ventilasjonsrør og om det er spor av stropper eller surringer. Rett og slett å se hvordan det ser ut, sier han.

I tillegg er planen å heve den såkalte baugrampen. Baugvisiret, som løsnet under forliset, ble hevet allerede i 1994, samme år som fergen sank. Etter heving skal rampen sendes til Estland for tekniske undersøkelser.

Bäckstrand sier planen er å publisere resultatene av undersøkelsene i høst, men at sluttrapporten trolig kommer først til neste år.

MS Estonia var på vei fra Estlands hovedstad Tallinn til Stockholm med 989 personer om bord da den sank i åpen sjø natt til 28. september 1994. 852 mennesker døde i det som er den verste skipskatastrofen i fredstid i Norden. Kun tre av de ni nordmennene som var om bord, overlevde forliset.

(©NTB)

E16 ble stengt etter firhjuling kjørte i tunnelvegg

Motorveitunnelen, Bjørnegården, på E16 i Bærum ble stengt klokken 21.30 mandag kveld, etter at en firhjuling kjørte i tunnelveggen og kantret. 

Politiet opplyser at føreren av ATVen er lettere skadet og blir tilsett av ambulansepersonell. 

Tunnelen var helt stengt som følge av hendelsen, men ble åpnet igjen for trafikk klokken 22.07.

NRK: Tre menn siktet etter bortføring 

En mann skal i følge NRK ha vært bortført «over en betydelig tid» på Østlandet. Politiet mener mannen skal ha blitt utsatt for vold og trusler mens han var bortført. 

Tre menn er pågrepet og siktet i saken. 

– Han er veldig preget av det som har skjedd. Han har det tøft, sier bistandsadvokat Kenneth Hansen til NRK.

Natt til lørdag ble tre menn i 30- og 40-årene pågrepet. De er siktet for frihetsberøvelse, vold og trusler mot den fornærmede mannen. De tre fremstilles for varetektsfengsling mandag. 

Politiet ønsker ikke å opplyse nøyaktig hvor lenge mannen har vært bortført. 

– Jeg ønsker ikke å gå ut med den eksakte varigheten, men det er snakk om at han skal ha vært frihetsberøvet over en betydelig tid, sier Bækkemoen til NRK.

Den 50 år gamle veteransykkelen sto i fyll fyr da brannvesenet kom til stedet. 

Veteran tapt i brann

Foto: VIB

Mandag kveld rykket Vestfold interkommunale brannvesen ut etter melding om brann i en motorsykkel i Holmestrand. 

Det viste seg å være en veteransykkel som sto i brann. 

– Fører var på tur da motorsykkelen plutselig fusket litt og i neste øyeblikk slo plutselig flammer opp mellom beina på føreren. Han hadde ikke slukkemidler for hånden, forsøkte forgjeves å slå ned flammene med jakka si samtidig som han ringte 110, sier brannmester Jardar Aftret.

Da brannvesenet kom fram til stedet, var sykkelen så og si utbrent. 

– Eieren var fryktelig lei seg over å ha tapt den nesten 50 år gamle sykkelen, som han omtalte som sin øyesten, sier brannmesteren.

Skytterhus i full fyr

Det brenner i klubbhuset til skytterlaget på Eidsvoll mandag kveld. 

Politiet. som meldte om brannen klokken 20.19, opplyser at det ikke skal være personer inne i klubbhuset. 

Politiet er på stedet sammen med brannvesenet.

– Det er et klubbhus tilknyttet det lokale skytterlaget som brenner, skriver politiet i Øst politidistrikt på Twitter. 

Klokken 20.35 melder brannvesenet at de har kontroll på brannen og det ikke lengre er spredningsfare.

KOSOVO: Det har vært mye uroligheter i Kosovo andre pinsedag. 

Minst 25 Nato-soldater skadet i Kosovo

Foto: Laura Hasani / Reuters

Nato-soldatene fra Italia og Ungarn skal ha blitt skadd i sammenstøt nord i landet, ifølge KFOR. 

KFOR er en Nato-ledet internasjonal fredsbevarende styrke. Gruppen har ansvar for å skape fred i Kosovo. 

Nato fordømmer på det sterkeste angrepet mot den fredsbevarende styrken, står det i en uttalelse fra forsvarsalliansen.

– Slike angrep er fullstendig uakseptable. Volden må opphøre umiddelbart. Vi ber alle parter gå i dialog og unngå handlinger som kan gjøre situasjonen mer betent, sier en talsperson for Nato.

Urolighetene i landene begynte tidligere på dagen andre pinsedag, etter at politiet og serbiske demonstranter barket sammen. Urolighetene begynte fordi det har blitt satt inn kosovoalbanske ordførere i tre rådhus i Kosovo. Det skriver Reuters.

Serbias president har beordret hæren til å iverksette det høyeste beredskapsnivået. 

Ifølge Reuters skal serbiske protestanter ha spraymalt bokstaven «Z» på flere Nato-biler. Symbolet blir ofte brukt av russere som kriger i Ukraina. 

I den kosoviske grensebyen Leposavic har amerikanske fredsbevarende styrker plassert piggtråd rundt rådhuset for å holde serberne vekke. Ordføreren sin bil skal ha blitt kastet egg på.  

(TV 2 / NTB)

Joe Biden sier alle aspekter ved samarbeidet med Uganda inngår i vurderingen av hvordan USA vil reagere på en ny lov som åpner for dødsstraff for homofile handlinger i det afrikanske landet. Arkivfoto: Susan Walsh / AP / NTB

Biden vurderer sanksjoner mot Uganda

USAs president sier han vil se på konsekvensene for alle typer samarbeid med Uganda etter en lovendring som åpner for dødsstraff for homofile i landet.

Mandag fordømte Joe Biden den nye loven, som er en av verdens strengeste mot lhbt-personer.

– Denne skammelige loven er den seneste utviklingen i en alarmerende trend av menneskerettskrenkelser og korrupsjon i Uganda, heter det i en uttalelse fra Biden. Han sier USA vil se på alle aspekter ved landets samarbeid med Uganda og hva konsekvensene kan bli for det afrikanske landet.

Ifølge Reuters kan det blir snakk om sanksjoner og visumrestriksjoner. Også bistand knyttet til kampen mot aids vil inngå i amerikanernes vurdering. Dødsstraffen vil gjelde for «serieforbrytere» og for å ha sex med funksjonshemmede av samme kjønn, ifølge Human Rights Watch (HRW).

Loven har blitt fordømt av FN, vestlige styresmakter, bedrifter og menneskerettighetsorganisasjoner.

Homofili er ulovlig i over 30 afrikanske land, inkludert Uganda.

(©NTB)

Skogbrann i Sarpsborg: – Har en viss form for kontroll

Det brenner i et område på 100 ganger 50 meter mellom Børtevann og Oppsjø i Sarpsborg. Brannvesenet ble oppmerksomme på brannen mandag ettermiddag etter at de fikk melding fra noen som hadde flydd over området, sier vaktleder Leif Høyland i 110-sentralen Øst til TV 2.

– Det er ikke fare for at brannen sprer seg til bebyggelse. Det er godt trekk i området, men vi har en form for kontroll, sier Høyland. 

Statens skogbrannhelikopter har et helikopter på vei fra Torp.

Kystvaktfartøyet KV «Nornen»  ledet oppdraget med styrkebeskyttelse av hangarskipet «USS Gerald R. Ford».

Beskyttet verdens største 

Kystvaktfartøyet KV «Nornen» ledet oppdraget med styrkebeskyttelse da verdens største hangarskip «USS Gerald R. Ford» besøkte Oslo i pinsen. 

Kystvakten opplyser at styrken besto av fartøy fra marinen, kystvakten og politiet. 

I tillegg fikk de støtte fra politihelikopteret, samt Oslo og Akershus heimevernsdistrikt fra landsiden.

Den amerikanske marinens største og nyeste hangarskip skal nå videre for å delta i øvelsen Arctic Challenge Exercise i Vesterålen-området.

Foto: Kystvakten

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?