Sindre Camilo Lode skriver...
6. februar 15:52

VG: Breddeidretten får 100 millioner kroner i krisehjelp

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) sier til VG at regjeringen vil punge ut med krisestøtte til breddeidretten.

– Det økte overskuddet blir på cirka 100 millioner kroner, selv om den eksakte summen ikke kommer før i mai. Disse pengene vil deles ut på en ubyråkratisk måte. Målet er å hjelpe dem som sliter med å kunne delta i idretten, sier Trettebergstuen til VG.

Bakgrunnen for pengeutdelingen er at stadig flere melder om at økonomi er et problem for deltakelse i idretten.

TV 2 har satt fokus på at stadig flere idrettsforeldre sliter med å betale medlemskontingenten for barna sine.

NRK: Endrer siktelse etter voldshendelse på Torshov

Politiet endrer siktelsen til grovkroppsskade fra drapsforsøk etter voldshendelsen på Torshov i Oslo natt til torsdag.

9 minutter siden
Justisminister Emilie Enger Mehl på Stortinget.

Ba justisministeren svare på datasenter-kritikk

Foto: Kristin Grønning / TV 2

Stortingsrepresentant fra Fremskrittspartiet, Per Willy Amundsen ba justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) svare på om Norge har god nok kontroll på datasentre som bygges av utenlandske selskaper i Norge. 

– Det er viktig at man har kontroll på innholdet i disse datasentrene, og kanskje en noe mer tilbakelent holdning, og et ønske om ikke å etablere disse sentrene, sa Amundsen i Stortinget torsdag.

Mehl adresserte ikke spørsmålet direkte men sa at regjeringen jobber med flere tiltak for å øke sikkerheten knyttet til datasentre.

Blant annet jobber de med å revidere Norges dataseterstrategi. 

– I den forrige datasenterstrategien var det ingen tiltak for å sikre kontroll som var gode nok, sa justisministeren. 

Hun la til at regjeringen jobber også med en ny ecom-lov i forbindelse med dette.

– Det vil også bli gjort betydelige grep for å øke sikkerheten rundt datasentre, og innføre nye reguleringer, sa Mehl. 

Spørsmålet fra Amundsen kom etter at TV 2 meldte at Kripos er bekymret for at Norge ikke har kontroll på datasentre som bygges i Norge. 

Bekymringen kommer mens Tiktok er i ferd med å etablere et stort datasenter på Hamar. 

Kong Charles på talerstolen i Bundestag - den tyske nasjonalforsamlingen - i Berlin torsdag. Den britiske monarkens ankom Tyskland onsdag og er på et tredagers besøk. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB

Kong Charles: Invasjonen truer Europas sikkerhet

Europas sikkerhet har kommet under press som følge av Russlands krigføring i Ukraina, sier Storbritannias kong Charles.

Uttalelsen kom i forbindelse med monarkens statsbesøk til Tyskland torsdag. Reisen er hans første som konge, etter at han tok over for sin mor, dronning Elizabeth, som døde i september i fjor.

– Krigens svøpe er tilbake i Europa. Angrepskrigen mot Ukraina har ført til ufattelige lidelser for så mange uskyldige mennesker, sa kong Charles.

– Sikkerheten til Europa, så vel som våre demokratiske verdier, er truet. Men verden står ikke og ser på … Vi kan hente mot fra måten vi står samlet, tilføyde han.

Kong Charles skulle egentlig først til Frankrike, men dette besøket er inntil videre utsatt på grunn av de omfattende protestene mot pensjonsreformen i landet.

(©NTB)

FHI: Covid-epidemien er økende

Foto: Magnus Nøkland / TV 2

FHI skriver i sin ukesrapport at forekomsten av luftveisinfeksjoner i befolkningen er svakt økende. 

Forekomsten av innleggelser med luftveisinfeksjoner foreløpig stabilt.

Samtidig har antall koronainnleggelser mer enn doblet seg de siste fem ukene, og koronasmitten øker, heter det i rapporten.

– Covid-19-epidemien er økende. Overvåkingen av virus i avløpsvann har vist betydelig økning gjennom februar og mars, skriver FHI.

Antall intensivinnleggelser og dødsfall assosiert med covid-19 er lavt. Det er virus-varianten omikron XBB.1.5 som er dominerende i Norge.

FHI slår fast at sykehusene og kommunene må være forberedt på at innleggelser med covid-19 kan øke i tiden fremover – samtidig som influensaepidemien fortsatt kan vare noen uker til.

GUDS MANN: Pave Frans får hjelp over i bilen sin etter audiens i Peterskirken onsdag. Senere samme dag ble han innlagt på sykehus.

Paven på bedringens vei: «Hjemmekontor» på sykehuset

Foto: AP Photo/Alessandra Tarantino

Pave Frans ble onsdag innlagt på sykehus, etter at han fikk påvist en luftveisinfeksjon.

Torsdag sier Vatikanet at paven er på bedringens vei.

– Hans hellighet pave Frans sov godt gjennom natten. Det kliniske bildet forbedrer seg gradvis, og han fortsetter den planlagte behandlingen, sier Vatikanets talsperson Matteo Bruni ifølge Reuters.

Paven har torsdag gjenopptatt noen av arbeidsoppgavene sine fra sykehuset. Han har også vært i bønn i et kapell på sykehuset.

– Etter frokost i dag tidlig, leste han noen aviser og fortsatte arbeidet, sier Bruni.

Ifølge italienske Ansa mener sykehuset at paven forhåpentligvis kan skrives ut allerede så tidlig som søndag.

Torkil Damhaug får Rivertonprisen 2022 for krimromanen «Hund uten grav»

Foto: Terje Pedersen / NTBTerje Pedersen / NTB

Torkil Damhaug får Rivertonprisen for 2022. Han er dermed den første forfatteren som har fått prisen tre ganger.

Torkil Damhaug har tidligere fått Rivertonprisen for «Ildmannen» (2011) og «En femte årstid» (2016).

Damhaug er utdannet lege med spesialisering innenfor psykiatri. Han debuterte med «Flykt, måne» i 1996, og har til sammen gitt ut elleve bøker. 

– Jeg kjenner meg lettet og glad, kanskje enda mer enn sist. Når Riverton-juryen nå gir meg en tredje revolver, velger jeg å forstå det slik at de ser en utvikling i forfatterskapet mitt, og ikke bare en gjentakelse av noe jeg har skrevet tidligere, sier Damhaug.

«Ulike fortellinger konkurrerer i denne kriminalromanen som i kraft av personskildringer, skiftende miljøbeskrivelser, intrikate og troverdige konflikter, og en mesterlig håndtering av alle skiftende fortellemåter, utvilsomt også kan kalles en samtidsroman av uvanlig litterær kvalitet,» heter det blant annet i juryens begrunnelse.

«Jeg hadde håpet at det skulle være mulig, i alle fall innenfor min tid i juryen for Riverton-prisen, å unngå å gi prisen til samme forfatter for tredje gang. «Hund uten grav» gjorde ethvert slikt håp til skamme», skriver juryleder Hans H. Skei i begrunnelsen.

Rivertonprisen, «Den gylne revolver», deles ut årlig av Rivertonklubben for det beste arbeidet innen norsk kriminallitteratur. Prisen er et samarbeid mellom Rivertonklubben, Den norske Forleggerforening og Bokhandlerforeningen. Prisen ble delt ut for første gang i 1973.

Prisvinneren ble overrakt sin tredje gylne revolver under en seremoni på Litteraturhuset i Oslo torsdag formiddag. (NTB)

PÅGREPET: Wall Street Journal-journalist Evan Gershkovich er pågrepet av FSB i Russland.

WSJ om arrestasjonen: Benekter anklager fra FSB

Foto: AFP.

Arrestasjonen av den amerikanske journalisten i Wall Street Journal, Evan Gershkovich, har skapt stor oppsikt verden over. 

Russiske FSB hevder Gershkovich er arrestert på bakgrunn av blant annet spionasje. 

De hevder, uten å fremlegge noen bevis, at Gershkovich har handlet på instruksjon fra USA ved å innhente statshemmelig informasjon om et selskap underlagt den russiske hæren, ifølge den uavhengige russiske avisen Meduza.

Rett rundt klokken 12.00 kommer den amerikanske avisen med en uttalelse. 

– The Wall Street Journal benekter på det sterkeste anklagene fra FSB og ber om umiddelbar løslatelse av vår betrodde og dedikerte reporter, Evan Gershkovich. Vi står i solidaritet med Evan og hans familie, skriver WSJ, ifølge nyhetsbyrået Reuters. 

Avisen skriver også at de er «dypt bekymret for sikkerheten til Gershkovich».

Russland på sin side, hevder hardbarket at journalisten «ikke har drevet journalistisk arbeid»

– Dessverre er dette ikke første gang statusen som «utenrikskorrespondent», et journalistisk visum og akkreditering brukes av utlendinger i vårt land for å dekke over aktiviteter som ikke er journalistikk, skriver Kreml-talskvinnen. Maria Zakharova, i et innlegg på Telegram.

Brasils tidligere president Jair Bolsonaro.

BBC: Bolsonaro tilbake i Brasil

Foto: Evaristo SA/AP

Brasils tidligere president, Jair Bolsonaro, har kommet tilbake fra et selvpålagt eksil på tre måneder.

BBC melder torsdag formiddag at Bolsonaro har landet i Brasilia. 

Dette er første gang Bolsonaro er tilbake i Brasil etter at hans tilhengere stormet presidentboligen i den brasilianske hovedstaden 8. januar.

Han er under etterforskning for om han fremprovoserte opprørene som oppsto etter at han tapte presidentvalget i fjor mot Luiz Lula Da Silva.

Ny rapport: – Ser organiserte cyberkriminelle i Norge 

En fersk rapport fra Nasjonalt cyberkrimsenter (NC3) avslører at organiserte cyberkriminelle fra utlandet nå kan operere ut i fra Norge, med fornærmede i både inn- og utland.

Det fremgår av en pressemelding fra politiet torsdag formiddag. 

– Trusselbildet i det digitale rom blir stadig mer komplekst, og omfanget av kriminalite­ten er stort. Norge er et attraktivt mål for kriminelle i utlandet. Tidligere har gjerningspersoner som har rammet norske virksomheter vært lokalisert i utlandet. Kripos tror at vi framover også vil se organiserte cyberkriminelle som opererer fra Norge, med fornærmede i både inn- og utland, sier Kripos-sjef, Kristin Kvigne.

Politiet bekrefter at truslene er sammensatte, og at de kriminelle stadig finner nye virkemidler. Det peker også på store mørketall og lav anmeldelsesrate. 

– Rapporten skal bidra til et bedre kunnskapsgrunnlag for politiet i det forebyggende arbeidet med å redusere trusselen fra cyberkriminalitet. Kripos ønsker også å styrke politiets evne til aktivt å avdekke, forebygge og avverge alvorlig cyberkriminalitet, og straffefor­følge kriminelle gjennom etterforskning og påtale, sier leder for NC3, Olav Skard.

ARRESTERT JOURNALIST: Den amerikanske journalisten Evan Gershkovich er arrestert og anklaget for spionasje i Russland.

Russland svarer: Gershkovich ble «tatt på fersken»

Foto: Alexander Zemlianichenko / NTB. 

Kremls talskvinne Maria Zakharova kommenterer torsdag arrestasjonen av den amerikanske Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich.

Det WSJ-reporteren gjorde i Jekaterinburg, er «ikke relatert til journalistikk», heter det i en uttalelse fra Zakharova, ifølge nyhetsbyrået Reuters. 

– Dessverre er dette ikke første gang statusen som «utenrikskorrespondent», et journalistisk visum og akkreditering brukes av utlendinger i vårt land for å dekke over aktiviteter som ikke er journalistikk, skriver Kreml-talskvinnen på Telegram. 

Kreml skal også ha uttalt at Gershkovich ble «tatt på fersken», og legger til at saken i sin helhet skal håndteres videre av FSB. 

Den russiske sikkerhetstjenesten (FSB) har arrestert Gershkovich med bakgrunn i at de anklager ham for spionasje.

De hevder, uten å fremlegge noen bevis, at Gershkovich har handlet på instruksjon fra USA ved å innhente statshemmelig informasjon om et selskap underlagt den russiske hæren, ifølge den uavhengige russiske avisen Meduza.

Gershkovich, som er amerikansk statsborger, har tidligere jobbet for Moscow Times.

Om han dømmes etter tiltalen, vil han risikere fengsel i 20 år.

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?