Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
6. februar 11:20
Statsministeren Jonas Gahr Støre legger fram regjeringens milliard-hjelpepakke til Ukraina for de andre partilederne på Stortinget. På bildet (f.v.) Geir Pollestad (Sp), Trygve Slagsvold Vedum (Sp), Jonas Gahr Støre (Ap), Rigmor Aasrud (Ap) og Irene Ojala (for partiet Pasientfokus i Finnmark). 
Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Regjeringen vil gi 75 milliarder kroner til Ukraina

Regjeringen foreslår å gi totalt 75 milliarder kroner i støtte til Ukraina de neste årene. Planen er å få med Stortinget på et bredt forlik.

– Vi foreslår at det skal bevilges 15 milliarder kroner til Ukraina hvert år i fem år. Det er 75 milliarder kroner, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til pressen etter å ha presentert pakken for de parlamentariske lederne på Stortinget.

Han opplyste at støtten for 2023 vil fordeles 50 prosent til militær hjelp og 50 prosent til sivil, humanitær hjelp. Men denne brøken kan bli endret de neste årene.

– Fleksibilitet er viktig, slik at vi svarer på Ukrainske behov, sier Støre.

Støtten skal samordnes med andre land og gis via etablerte kanaler.

Regjeringen foreslår også å øke bistanden til land i sør som er rammet av krigen i Ukraina. Fem milliarder kroner skal gå til humanitær støtte og mat.

– Vi foreslår en økning av bistand til de landene i sør som er mest rammet av krigen i Ukraina, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Halvparten av de fem milliardene skal gå til humanitær støtte, mens den andre halvparten skal gå til matvare-støtte for land som nå opplever sult som følge av krigen.

Det var Dagens Næringsliv som var først ute med opplysningene og siterte flere anonyme kilder. Senere fikk VG bekreftet det samme. 

Støre har gjort det klart at han vil ha med seg de andre partiene på et bredt forlik om Ukraina-pakken. 

Mandag møtte han i Stortinget for å redegjøre om saken for de parlamentariske lederne. 

– Jeg vet at det vil bli verdsatt i Ukraina og av de mange ukrainske flyktningene som nå har kommet til Norge. Og det vil verdsettes av våre allierte dersom vi – på tvers av skillelinjer – kan enes om et ambisiøst program som står seg over tid og med bred støtte i denne sal, sa Støre i sin Ukraina-redegjørelse før helgen. 

(TV 2 / NTB)

18:44

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?