Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
6. februar 11:20
Statsministeren Jonas Gahr Støre legger fram regjeringens milliard-hjelpepakke til Ukraina for de andre partilederne på Stortinget. På bildet (f.v.) Geir Pollestad (Sp), Trygve Slagsvold Vedum (Sp), Jonas Gahr Støre (Ap), Rigmor Aasrud (Ap) og Irene Ojala (for partiet Pasientfokus i Finnmark). 
Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Regjeringen vil gi 75 milliarder kroner til Ukraina

Regjeringen foreslår å gi totalt 75 milliarder kroner i støtte til Ukraina de neste årene. Planen er å få med Stortinget på et bredt forlik.

– Vi foreslår at det skal bevilges 15 milliarder kroner til Ukraina hvert år i fem år. Det er 75 milliarder kroner, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til pressen etter å ha presentert pakken for de parlamentariske lederne på Stortinget.

Han opplyste at støtten for 2023 vil fordeles 50 prosent til militær hjelp og 50 prosent til sivil, humanitær hjelp. Men denne brøken kan bli endret de neste årene.

– Fleksibilitet er viktig, slik at vi svarer på Ukrainske behov, sier Støre.

Støtten skal samordnes med andre land og gis via etablerte kanaler.

Regjeringen foreslår også å øke bistanden til land i sør som er rammet av krigen i Ukraina. Fem milliarder kroner skal gå til humanitær støtte og mat.

– Vi foreslår en økning av bistand til de landene i sør som er mest rammet av krigen i Ukraina, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Halvparten av de fem milliardene skal gå til humanitær støtte, mens den andre halvparten skal gå til matvare-støtte for land som nå opplever sult som følge av krigen.

Det var Dagens Næringsliv som var først ute med opplysningene og siterte flere anonyme kilder. Senere fikk VG bekreftet det samme. 

Støre har gjort det klart at han vil ha med seg de andre partiene på et bredt forlik om Ukraina-pakken. 

Mandag møtte han i Stortinget for å redegjøre om saken for de parlamentariske lederne. 

– Jeg vet at det vil bli verdsatt i Ukraina og av de mange ukrainske flyktningene som nå har kommet til Norge. Og det vil verdsettes av våre allierte dersom vi – på tvers av skillelinjer – kan enes om et ambisiøst program som står seg over tid og med bred støtte i denne sal, sa Støre i sin Ukraina-redegjørelse før helgen. 

(TV 2 / NTB)

14 minutter siden

Stanset rabiat mann med elektrosjokkvåpen

Politiet måtte lørdag kveld ta i bruk elektrosjokkvåpen for å stanse det de definerer som en rabiat mann på Kolsås i Bærum. 

– I forbindelse med pågripelsen gjorde mistenkte kraftig motstand og politiet måtte benytte elektrosjokk våpen for å få kontroll på mannen, opplyser politiet. 

To polititjenestepersoner ble lettere skadet i hendelsen.

Bilbrann stenger tunnel på E6

Stavsjøfjelltunnelen på E6 i Stav i Trøndelag er stengt lørdag kveld på grunn av en bilbrann. 

Politiet opplyser at det ikke er fare for personer eller andre biler, men det er kraftig røykutvikling på stedet. 

21 omkom i voldsomt regn i Pakistan

Minst 21 personer har omkommet i voldsomt regn og tordenvær nordvest i Pakistan, opplyser myndighetene i landet.

Rundt 80 personer er også skadd som følge av at tak og vegger har rast sammen i deler av Khyber Paktunkhwa-provinsen.

Dødsfall og ødeleggelser er meldt i distriktene Karak, Bannu og Lakki Marwat i provinsen, sier Taimur Ali, som er talsperson for regionens kriseetat. Ifølge Ali kan dødstallet komme til å stige.

I forrige måned omkom et titall personer i et snøskred etter kraftig snøvær i området, noe som er uvanlig for sesongen.

(©NTB)

STENGT: E18 i Bærum er stengt i helga.  

Statens vegvesen: – Unngå E18

Foto: Ingvill Drægni/ TV 2

Statens vegvesen oppfordrer bilister til å unngå E18 i Bærum denne helgen. 

Lørdag var det åpenbart at mange ikke hadde fått med seg denne oppfordringen. 

I 17-tiden sto svært mange bilister i saktegående kø på E18 fra Holmen og hele veien innover til Sandvika. 

Årsaken er at vegvesenet stengte Bjørnsvikbrua på E18 i Bærum i retning Oslo klokken 15 lørdag, på grunn av vedlikeholdsarbeid. 

Brua vil være stengt fram til søndag 11. juni til klokken 12. 

Statens vegvesen opplyser at de stenger brua i retning Drammen fordi de skal koble ny pilar til brudekket, og dette er arbeid som ikke kan gjennomføres med trafikk på brua. 

Stengingen må i tillegg ha en slik varighet for å sikre nødvendig herding av betongen.

Bjørnsvikbrua i retning Oslo blir også sperret for trafikk mens disse arbeidsoperasjonene pågår, og trafikken i begge retninger vil i stengningsperioden gå over brua i retning Drammen. 

Statens vegvesen beklager ulempene stengingen medfører for trafikantene, men opplyser at dette er helt nødvendig arbeid. 

Det vil bli redusert framkommelighet og det er fare for kø.

– Vi oppfordrer trafikanter til å unngå å bruke strekningen hvis de ikke må under stengingen. De som må bruke strekningen under stengingen bør beregne god tid, opplyser Statens vegvesen. 

KØØØØØØ: Det var stillestående, lange køer på E18 innover mot Oslo lørdag ettermiddag. 
Foto: Ingvill Drægni/ TV 2
Varekjeden Elkjøp valgte lørdag som flere andre norske næringsvirksomheter, å stoppe salget av Freia-produkter. Foto: Terje Pedersen / NTB

Elkjøp stanser salg av Freia-produkter

Kjeden Elkjøp fulgte lørdag etter flere andre norske næringsvirksomheter og stoppet salget av Freia-produkter.

– Vi har fulgt situasjonen med Mondelez og Freia-produkter tett de siste dagene, og tok i dag avgjørelsen om å fjerne Freia-produkter fra våre butikker og på elkjop.no. Dette iverksettes umiddelbart og produktene vil senest være fjernet før åpningstid på mandag, sier varekjedens administrerende direktør i Linda Frid Andresen i en kommentar til NTB lørdag.

Andresen mener at jo flere selskaper som nå tar en rask avgjørelse med tanke på boikott, jo sterkere vil signalet som sendes bli, og forhåpentlig fremskynde et grep hos Mondelez.

– Samtidig går tankene våre til de ansatte hos Mondelez, dersom de blir berørt. Vi håper på en rask løsning i denne saken, slik at vi, og andre selskaper, kan ta deres produkter inn i sortimentet igjen, sier Linda Frid Andresen.

(©NTB)

Salgsmål mellom flere personer på Karmøy

Like etter klokken 19 lørdag fikk politiet melding om slagsmål mellom flere personer utenfor en butikk på Karmøy i Nord-Rogaland. 

Da politiet kom til stedet viste det seg at fire personer hadde vært involvert i slagsmålet.

Ingen av dem ble skadet. 

– Én av de involverte klager over smerter, men har ingen synlige skader, opplyser politiet. 

Politiet på stedet forsøker å få få klarhet i foranledningen til slagsmålet.  

En politikriminaltekniker jobber på åstedet etter en skyteepisode ved Farsta kjøpesenter lørdag kveld, der en 15 år gammel gutt ble drept.  

Stockholm: 15-åring skutt og drept 

En 15 år gammel gutt er skutt og drept, mens tre andre ble skadet under en skuddveksling i Farsta sør i Stockholm lørdag kveld. 

Det var like etter klokken 18 lørdag nødetatene rykket ut til T-banestasjon i Farsta etter melding om skuddveksling. 

Ifølge SVT skal en 15 år gammel gutt er død etter skytingen, i tillegg er tre andre personer sendt til sykehus med ukjent skadeomfang. 

I følge svenske Aftonbladet er de tre skadde en gutt på 15 år, en 45 år gammel mann og en 65 år gammel kvinne. 

To personer er arrestert etter en biljakt på E4. 

To av de skadde ble funnet utenfor en T-banestasjon, en utenfor en kirke og en ved Larsbodavägen, opplyser politiets pressetalsperson Towe Hägg. 

Etter skytingen er flere områder i Farsta avsperret, og T-banen stanser i øyeblikket ikke på stasjonen Farsta centrum. Formålet er å hindre gjerningspersoner i å ta seg ut av området, opplyser politiet.

I alt er sju personer skutt i Storstockholm det siste døgnet, i tillegg til de fire i Farsta, er to skutt i Solna og en i Jordbro fredag kveld.

(NTB / TV 2)

18:50

Unabomberen er død i fengsel

Ted Kaczynski, kjent som Unabomberen, er død, skriver ABC News-journalisten Luke Barr på Twitter.

81-åringen døde i fengsel, melder nyhetsbyrået AP.

Den amerikanske teknologihateren ble i 1998 dømt til fire ganger livsvarig fengsel for sin 17 år lange brevbombekampanje. Terroren drepte tre mennesker og såret 29 andre.

Fra 1978 til 1995 var han FBIs mest ettersøkte forbryter, men ble til slutt pågrepet i en hytte i Montana. I 1998 ble han dømt til livsvarig fengsel, skriver NTB.

Theodore Kaczynski ble i 1998 dømt til fire ganger livsvarig fengsel for sin 17 år lange brevbombekampanje.
ADVARER: Emmanuel Macron er tydelig på at han ikke ønsker et utvidet våpensamarbeid mellom Russland og Iran. 

Macron advarer Iran: – Slutt umiddelbart

Frankrikes president Emmanuel Macron advarer lørdag sin iranske motpart Ebrahim Raisi om konsekvensene ved å levere ytterligere våpen og droner til Russland. 

I en telefonsamtale med Raisi, ba Macron Iran om å slutte med støtten umiddelbart. 

Presidenten uttrykker stor bekymring rundt Irans atomprogram, ifølge Reuters. 

Det er enn så lenge uklart hvordan Iran stiller seg til advarslene fra Frankrike. 

Så langt i krigen har Russland mottatt hundrevis av angrepsdroner og annet militært utstyr fra Iran til bruk i krigføringen mot Ukraina, og mye tyder på at Russland vil ha mer. 

Det hvite hus meldte fredag at landene ser ut til å utvide forvars- og våpensamarbeidet.

I februar ble det kjent at Russland og Iran gikk videre med en plan om å bygge en ny fabrikk i Russland som kan lage rundt 6000 iranskdesignede droner til krigen i Ukraina, ifølge den amerikanske avisen Wall Street Journal.

Talsmann for Det hvite hus, John Kirby, sier mye tyder på at den nye dronefabrikken skal bygges i Alabuga, rundt 900 kilometer øst for Moskva. 

Bil i fart tok fyr – totalt utbrent  

En personbil begynte å brenne mens den kjørte på fylkesvei 1366 på Kråkstad i Nordre Follo ved 18.30-tiden lørdag kveld. 

Politiet opplyser at hele bilen skal være overtent. 

Det er ikke meldt om personskader. 

Like før klokken 19 melder politiet at brannvesenet har kontroll, men bilen er helt utbrent. 

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?