4. februar 08:33

To mindreårige siktet etter «svært alvorlig» voldshendelse i Kristiansand

En ung mann er fløyet til sykehus i Oslo. Han er utsatt for en svært alvorlig voldshendelse i Kristiansand, opplyser Agder politidistrikt. De pårørende er informert.

– Politiet fikk melding om en alvorlig voldshendelse der en person hadde blitt utsatt for vold av to gjerningsmenn. Fornærmede ble først fraktet til Sørlandet sykehus og så videre til Ullevål sykehus i Oslo, sier jourhavende Svein Håland i politiet til TV 2.

To gutter under 18 år er pågrepet og siktet for grov kroppsskade.

– De sitter i arresten og vil avhøres så fort som mulig. Vi må få en viss oversikt over saken først, sier Håland.

Klokken 12 jobber politiet med å få klarhet i hvilke forsvarere de pågrepne guttene ønsker.

– Det er fortsatt uavklart skadeomfang. Vi har ikke fått håndfast informasjon fra sykehuset, sier Håland.

Politiet fikk melding om hendelsen litt før klokken 00.30 natt til lørdag.

Les hele saken her.

SOHR: Stigende dødstall etter USAs angrep i Syria

Antall drepte etter USAs luftangrep mot Iran-tilknyttede mål i Syria har steget til 19, ifølge organisasjonen SOHR.

Tidligere har Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) opplyst at 14 militsmedlemmer ble drept i angrepene øst i Syria torsdag kveld.

Et av angrepene skal ha rammet et ammunisjonslager i byen Deir ez-Zor. USA har beskrevet luftangrepene som gjengjeldelse for et droneangrep på en amerikansk militærbase i Syria. Her ble én amerikansk kontraktør drept og flere andre amerikanere såret.

SOHRs opplysninger om antall drepte er ikke bekreftet av andre kilder. Organisasjonen holder til i Storbritannia og baserer seg på informasjon fra et nettverk av kilder i Syria.

(©NTB)

Drosjesjåfør sparket og slått av passasjerer på Jæren

To personer er pågrepet i Hå kommune på Jæren, etter at en drosjesjåfør lørdag morgen skal ha blitt sparket og slått av flere personer.

Det er to menn på 19 og 20 år som er pågrepet i saken, skriver Sørvest politidistrikt på Twitter.

Sjåføren skal ifølge politiet være påført skader blant annet i hodet og er sendt til legevakten for behandling.

(©NTB)

Vannlekkasjen i Levanger: Sykehuset har fått tilbake vannet

Sykehuset har fått tilbake vannet etter en større vannlekkasje i Levanger lørdag morgen. Hvor lekkasjen har skjedd, er fortsatt ikke kjent.

Kommunikasjonsrådgiver Berit Røflo bekreftet overfor NTB at sykehuset var uten vann.

– Det vi vet, er at det er en vannlekkasje i Levanger kommune. Vi jobber med å få til en reserveløsning, men det positive er at det ikke er planlagt noe større aktivitet her i dag, sa Røflo.

Ved 9-tiden kan ordfører Anita Sand (Sp) fortelle at sykehuset hadde fått vannet tilbake.

– Vi har ikke tall på hvor mange som er rammet av vannlekkasjen, men det viktigste er at sykehuset har fått tilbake vannet, sier hun til NTB.

Det var Trønder-Avisa som først meldte om vannlekkasjen, som skal berøre beboere i områdene Bamberg og Gjemble.

Levanger kommune skrev i en SMS til beboere i området, som gikk ut klokken 06.17 lørdag morgen:

«Det pågår leting etter en større vannlekkasje på ledningsnettet. Hele Bamberg og Gjemble er nå for tiden uten vann. Mannskap er nå ute og leter. Usikkert når vannet vil komme tilbake. Vanntanker vil bli utkjørt hvis utbedringen tar lang tid».

Teknisk vakt i kommunen, Per Kåre Brenne, sa til Trønder-Avisa like før klokka 08.30 at feilen er lokalisert til sentrum av Levanger, men at de ennå ikke har funnet lekkasjens nøyaktige posisjonen.

– Vi er i gang med å stenge ut enkelte soner for å på den måten kunne lokalisere lekkasjen, forklarer Brenne.

Seks personer er ute og leter etter lekkasjen, men Brenne ber publikum ta kontakt, hvis de ser at det har samlet seg opp vann noen steder. (NTB)

Russisk toppolitiker vil straffe dem som bistår ICC

Lederen for den russiske Dumaen foreslår å straffe alle som bistår Den internasjonale straffedomstolen (ICC), som anklager Vladimir Putin for krigsforbrytelser.

Vjatsjeslav Volodin ønsker også å forby alle ICCs aktiviteter i Russland.

ICC, som holder til i Haag i Nederland, utstedte en arrestordre på Putin tidligere denne måneden.

(©NTB)

Brann i trebygning i Hadsel: Ber naboer lukke vinduer

Det brenner i en trebygning på Melbu havn i Hadsel kommune i Nordland. 

To personer har kommet seg ut av bygget, og det skal ikke være flere igjen, opplyser politiet i Nordland på Twitter. 

Det er ikke meldt om personskader. 

– Nødetatene er kommet frem og det jobbes på stedet - en god del røyk fra bygget, skriver politiet klokken 07.19.

– Røyken går inn over boligområder. Beboere bes holde vinduer lukket og ikke bevege seg i områder med røyk.

USA: Minst syv døde i tornado

Foto: MHP Greenwood

Minst syv er døde etter at en tornado rammet Mississippi i USA, sier Angelia Easton i Sharkey County til ABC.

Det ble sendt ut farevarsel i påvente av tornadoen i hele den amerikanske delstaten. Nå sier myndighetene at den har etterlatt seg skader i et område som strekker seg over 161 kilometer.

Guvernør Tate Reeves skriver på Twitter at det pågår redningsarbeid, og at de setter et økende antall ambulanser og andre medisinske ressurser i beredskap. 

Torgeir Knag Fylkesnes og finanspolitisk talsperson, Kari Elisabeth Kaski i SV understreker begge at det er «på høy tid» med en grunnrenteskatt på oppdrettsnæringen nå. 

SV vil ha lakseskatt også for torsk – og en sats på 48 prosent

SV vil ha lavere bunnfradrag, strengere miljøkrav og en skattesats på 48 prosent for oppdrettsnæringen. Og lakseskatten skal også gjelder for torsk, om SV får det som de vil, skriver Dagens Næringsliv.

Regjeringens forslag til skattesats ble slaktet av oppdrettsnæringen og barberte om lag 50 milliarder av selskapenes børsverdier da nyheten kom. Nå vil SV øke den ytterligere.

Det forteller nestleder Torgeir Knag Fylkesnes og finanspolitisk talsperson, Kari Elisabeth Kaski i SV til Dagens Næringsliv. Begge understreker at det er «på høy tid» med en grunnrenteskatt på oppdrettsnæringen nå.

– Det er en utrolig lukrativ næring, og den er tuftet på utnyttelsen av det som er fellesskapets ressurser, som igjen har gitt opphav til noen av landets aller største private formuer. Det er grunnlag for en solid grunnrente, sier Kaski.

Regjeringens endelige forslag til grunnrenteskatt på oppdrettsnæringen er ventet å komme til Stortinget i løpet av neste uke. Deretter venter høringer i finanskomiteen og forhandlinger mellom partiene.

Det er foreslått en skatt på 40 prosent, i tillegg til ordinær selskapsskatt på 22 prosent. Bunnfradraget er foreslått til å ligge på 4.000-5.000 tonn før skatten slår inn.

SVs krav er at satsen økes til 48 prosent. Verdien på fisken bør fastsettes av et normprisråd. Bunnfradraget skal reduseres, slik at minst halvparten av selskapene kommer i grunnrenteskatteposisjon. Torsk skal i tillegg inkluderes etter samme modell som ørret og regnbueørret.

(©NTB)

New Zealands utenriksminister Nanaia Mahuta, her under en pressekonferanse i Wellington tidligere denne måneden, avsluttet lørdag et fire dager langt besøk i Kina. 

New Zealand tar opp Taiwan-bekymring med Kina

New Zealands utenriksminister sier at hun i et møte med sin kinesiske motpart har tatt opp landets bekymring til menneskerettigheter i Kina og Taiwan-spenning.

Nanaia Mahuta sier at hun i møte med sin kinesiske motpart Qin Gang tok opp New Zealands «dype bekymringer knyttet til menneskerettighetssituasjonen i Xinjiang og svekkelsen av rettigheter og friheter i Hongkong». Det står i en uttalelse fra kontoret hennes.

I møtet med Qin tok hun også opp bekymring knyttet til utviklingen i Sør-Kinahavet og Taiwanstredet, står det.

Mahutas fire dager lange besøk til Kina ble avsluttet lørdag. Dette var det første besøket fra en newzealandsk utenriksminister siden før koronapandemien brøt ut.

Kinas bånd til Russland sto også på agendaen, uttaler hun.

– New Zealand vil være bekymret over enhver tilretteleggelse av dødelig hjelp til støtte for Russlands ulovlige krig, sier hun.

I Beijing møtte Mahuta også Kinas toppdiplomat Wang Yi, kvinnelige ledere og representanter for næringsliv. Wang sier i en uttalelse at Kina og New Zealand alltid har respektert og stolt på hverandre.

Mahuta sier at hun håpet besøket kunne markere starten på gjenopptakelse av samtaler på høyt nivå mellom de to landene, og åpner for et mulig kommende besøk fra New Zealands nye statsminister Chris Hipkins, kanskje senere i år.

– Jeg la vekt på Aotearoa New Zealands interesse av en fredelig, stabil og solid stillehavsregion, sier Mahuta, som inviterte Qin på besøk til Wellington.

Kina er New Zealands største handelspartner.

(©NTB)

Emilia Garcia Marquez og Federico Cachero danser tango for turister utenfor en restaurant i sentrum av Buenos Aires. Men landets økonomi er ingen dans på roser. 

Kredittvurderingsselskap: Argentina snart konkurs

Argentina nærmer seg konkurs, ifølge kredittvurderingsselskapet Fitch, som nedgraderer landets utenlandsgjeld.

Nedgraderingen fra CCC- til C betyr at kredittvurderingsselskapet mener en konkurs kan være nær forestående ved at landet ikke vil være i stand til å betale tilbake gjeld i utenlandsk valuta.

Fitch opplyser at Argentina kan komme til å bli ytterligere nedgradert til konkursstatus etter gjennomføringen av regjeringens ferske ordre om å tvinge deler av landets offentlige sektor til å bytte ut gjeld i utenlandsk valuta med gjeld i landets egen valuta peso.

Regjeringens beslutning er et forsøk på å bremse fallet i landets internasjonale valutareserver, delvis som følge av mangel på utenlandsk valuta og ustabile vekslingskurser for finanssektoren i landet. Hensikten er å stabilisere markedene og fortsette å bekjempe inflasjon, forklarer regjeringen.

Inflasjonen i Argentina var i fjor på like under 95 prosent. Tolvmånedersinflasjonen passerte i februar 100 prosent.

Ifølge landets sentralbank har Argentina internasjonale valutareserver på litt over 37,5 millioner dollar, men nettotallet er ifølge analytikere betydelig lavere.

(©NTB)

04:58

Syria: Flere titalls bortført av IS

Flere titalls personer skal være bortført av IS i den sentrale syriske provinsen Hama, og noen er blitt funnet drept med strupen skåret over.

Opplysningene kommer fra den britiskbaserte eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), som får sine opplysninger fra et kildenettverk i Syria. Også regjeringsvennlige medier i Syria melder om bortføringene og funnet av drepte.

Ifølge SOHR ble rundt 40 personer bortført av ekstremistene torsdag. Fredag ble minst 15 lik, blant dem sju sivile og åtte militsmedlemmer, funnet drept.

Den regjeringsvennlige radiostasjonen Sham FM melder at ekstremistene angrep bønder som høstet inn trøfler i den østlige delen av landsbygda i Hamas-provinsen.

Til tross for å ha blitt nedkjempet i Syria i mars 2019, finnes det såkalte sovende celler med IS-medlemmer i Syria som gjennomfører dødelige angrep både der og i Irak.

I forrige måned angrep IS-medlemmer mennesker som høstet inn trøfler nær byen Sukhna sentralt i landet. Minst 53 personer ble drept, flesteparten av dem arbeidere, men også noen som var medlemmer av den syriske regjeringens sikkerhetsstyrker.

Trøfler en sesongavhengig delikatesse som kan sikre gode inntekter. Trøffelsankere arbeider i store grupper i avsidesliggende områder, noe IS i flere år har benyttet seg av ved gjentatte anledninger, ved å bortføre dem, drepe noen og kreve løsepenger for andre.

(©NTB)

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?