Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
3. februar 12:17

Andrej Jakunin vurderer gigantsøksmål mot Norge

Foto: Sverre Saabye / TV 2

Britisk-russiske Andrej Jakunin vurderer gigantsøksmål mot Norge, opplyser Jakunins forsvarer Bernt Heiberg i Elden Advokatfirmaet til TV 2.

Heiberg sier at de mener dommen viser at Jakunin har blitt ulovlig fengslet og at han dermed har gått glipp av betydelige inntekter. 

– Det er naturlig at det er snakk om svært betydelige summer, sier Heiberg.

Han understreker at dette er noe de vil komme tilbake til når frifinnelsen eventuelt blir rettskraftig. 

Den britisk-russiske forretningsmannen ble tiltalt for å ha fløyet drone over Svalbard i august og september under en seilas med båten Firebird. Yakunin ble først frikjent i Nord-Troms og Senja tingrett. Torsdag ble det kjent at han også frifinnes i Hålogaland lagmannsrett.

Statsadvokaten har varslet at de anker lagmannsrettens frikjennelse.

5 minutter siden

Stryn: Leteaksjon etter 17-åring

Politiet har startet en leteaksjon etter en 17-åring som ikke kom hjem fra fest lørdag kveld. 

Den 17 år gamle gutten ble sist sett i sentrum av Stryn natt til søndag. Pårørende er varslet og frivillige mannskaper er kalt ut for å bistå i letingen.

– Det var kompiser av gutten som først meldte fra, vi har sett an om kompisene klarte å finne ham i nærområdet, sier operasjonsleder i Vest politidistrikt Frode Kolltveit.

Politiet gir følgende beskrivelse av gutten: Sort hettegenser, beige jakke, sort bukse, hvit T-skjorte og gule sko.

Videre står det at mannskaper fra lokalt brannvesen søker i et par elver rundt sentrumsområde. 

Politiet ber om tips på nummeret 02800.

19:49

MC-fører kjørte på elg

Politiet skriver på Twitter at en motorsykkelfører har kollidert med en elg ved Raufoss i Innlandet.

– MC fører kjørt til Gjøvik sykehus, fremstår som lettere skadet, veien ryddet, skriver politiet i meldingen.

Videre skriver politiet at voltnemda søker etter elgen.

19:34

Fire menn til arrest etter slagsmål på Bybanen

– Fire menn er fraktet til arresten etter et slagsmål på bybanen, skriver politiet på Twitter.

Personene beskrives som lite samarbeidsvillige. To av dem er i 20-årene, en er i 30-årene og en er i 40-årene. 

Slagsmålet skjedde på bybanestoppet Danmarksplass like utenfor Bergen sentrum klokken 19.15 søndag kveld. En kniv ble observert.

I følge politiet kom de raskt på stedet og fikk kontroll på de fire personer. Ingen skal ha blitt skadet. 

MC-fører til sykehus etter trafikkulykke på Teisen

En motorsyklist er kjørt til sykehus etter en trafikkulykke på Ring 3 østgående ved Teisen i Oslo. 

Skadeomfanget er foreløpig ukjent. 

Motorsykkelen kolliderte med en bil ca. klokken 19:00 søndag. 

– Veibanen er ryddet og trafikken kan kjøre som normalt, skriver politiet på Twitter. 

I en melding til pressen skriver politiet at MC-føreren ikke er alvorlig skadet.

18:35

En halv million demonstrerte mot Polens regjering

Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB

Over en halv million mennesker deltok da opposisjonen i Polen organiserte en storstilt demonstrasjon mot regjeringen i landet søndag. 

Demonstrasjonen i hovedstaden Warszawa er den største siden kommunismen tok slutt for over 30 år siden. 

Aksjonistene beskylder regjeringen for å opptre udemokratisk, og innbyggere fra hele landet møtte etter oppfordring fra Donald Tusk, landets tidligere statsminister og tidligere leder av Det europeiske råd.

Også Polens tidligere president og mottaker av Nobels fredspris, Lech Walesa, deltok side ved side av Tusk da demonstrantene marsjerte gjennom sentrum av Warszawa.

– Vi er samlet her i dag så hele Polen, hele Europa og hele verden kan hvor sterke vi er, og hvor mange av oss som forberedt på slåss for frihet og demokrati, på samme måte som for 30 og 40 år siden, sa Tusk til menneskemengden.

Tusk er nå leder av opposisjonspartiet Borgerplattformen. Regjeringen, under ledelse av president Andrzej Duda, har i flere uker blitt sterkt kritisert fordi den har vedtatt en lov som kan hindre kritikere til å få offentlige stillinger. Også flere andre land, som USA og EU, har uttrykt bekymring for loven sagt at den at den kan påvirke frie valg i landet. 

Demonstrasjonen søndag skjedde på dagen 34 år etter Polen hadde sitt første frie valg i 1989. Lovforslaget fra det regjerende konservative regjeringspartiet Lov og rettferdighetspartiet (PiS) er blitt beskyldt for å bli laget spesielt for å hindre Tusk i å stille som kandidat når det holdes nytt valg i Polen til høsten. 

Med plakater hvor det blant annet sto «Europa – vi unnskylder PiS» og «PiS i pissoaret» marsjerte demonstrantene gjennom gatene i Warszawa.

Forslaget kommer fra det konservative regjeringspartiet til Jaroslaw Kaczynski og må ses på bakgrunn av at det til høsten skal holdes parlamentsvalg i Polen.

Kaczynski er leder for Lov og rettferdighetspartiet. Han og Donald Tusk har i årevis vært bitre politiske rivaler.

(©NTB)

18:13

Senegals regjering kutter internettet midt i opptøyer

Foto: Leo Correa / AP / NTB

Senegals regjering har kuttet tilgangen til mobilt internett i visse områder på grunn av dødelige opptøyer i landet de siste dagene.

Årsaken er at «hatefulle og undergravende» meldinger er lagt ut på nettet, heter det i en uttalelse fra regjeringen søndag.

Minst 15 mennesker har mistet livet i Senegal etter at den populære opposisjonslederen Ousmane Sonko ble dømt til to års fengsel torsdag. Dommen kan hindre ham i å stille som kandidat i det neste presidentvalget.

Siden dommen falt, har det vært voldsomme sammenstøt mellom opprørspoliti og tilhengere av opposisjonen. Lørdag sa en talsperson for regjeringen at situasjonen er under kontroll i hovedstaden Dakar.

Verdenssamfunnet følger spent med på utviklingen i landet, og FNs generalsekretær António Guterres har fordømt volden.

(©NTB)

18:13

Mangel på egnet bolplass kan være årsak til at humlen sliter noen steder, viser studie

Foto: Gorm Kallestad / NTB

En gruppe forskere ved NIBIO har forsket på humlens bolplass-rutiner. Mangel på egnede plasser kan være en medvirkende årsak til at arten sliter noen steder.


– Det har vært mange ulike henvendelser, både gladmeldinger og bekymringsmeldinger, sier landskapsøkolog og prosjektleder Wenche Dramstad ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO).

NIBIO startet i 2021 et prosjekt hvor det ble laget humlekasser som skulle bidra til innhenting av mer kunnskap om insektet. Men i løpet av de to årene prosjektet har pågått, er det få forskere som har fått innflyttende humler i kassen sin.

– Basert på de tilbakemeldingene vi har fått om kasser der humler har etablert seg, hovedsakelig fra eksterne, kan det virke som det har noe å si at humlekassene ikke står rett på bakken, sier Dramstad.

– Vi har også mottatt flere meldinger om at humler har etablert seg, men at humlebolet dør ut i løpet av sommeren. Dette med dødelighet er et interessant tema som vi gjerne skulle hatt mer kunnskap om. Det er imidlertid vanskelig å forske på dette fordi det er så vanskelig å finne humlebol i naturen.

Dramstad sier dette kan skyldes flere ulike ting, som blant annet bolets plassering, klima og sykdommer.

(©NTB)

17:52

Svensk statsborger pågrepet i Spania etter mulig voldtektssak

Spanske medier har skrevet om at tre svenske statsborgere er mistenkt for seksuelt overgrep mot to nordmenn i Spania.

Nå bekrefter svensk UD ovenfor TV 2 at en svensk statsborger er pågrepet i forbindelse med saken.

– Utenriksdepartementet har i dette tilfellet ingen verserende sak. Pågripelser i utlandet trenger ikke nødvendigvis å bli en sak for UD, skriver pressevakt i svensk UD, Hanna Johansen til TV 2.

Det er enda noe uklart hva som har skjedd.

Den spanske avisen El Español viser til kilder i nasjonalt politi, og skriver at pågripelsen av svenskene fant sted i Rancho Park, Marbella, i morgentimene torsdag. 

La Vanguardia gjengir nyhetsbyrået EFE, som også viser til politikilder. De oppgir at hendelsene fant sted i morgentimene søndag, hvorpå de to fornærmede nordmennene oppsøkte sykehuset Hospital Materno Infantil i Málaga, som deretter iverksatte prosedyrene for mottak av personer som er utsatt for seksuell vold.

Flere medier skriver at nordmennene kom i kontakt med svenskene over et sosialt nettverk. Deretter skal de ha dratt til en leilighet som de mistenkte svenskene hadde leid.

Pressevakt i det norske utenriksdepartementet, Mathias Rongved sier at UD er kjent med saken og at de jobber med saken via ambassaden i Madrid. 

16:55
VED STASJONEN: Redningsaksjonen fant sted rett ved Blaker stasjon i Lillestrøm

Person funnet i vannkanten: Bekreftet død

Foto: Maria Schiller Tønnesen / TV 2

Politiet rykket ut med store ressurser til Blaker i Lillestrøm kommune der en person lå i elven Glomma.

Politiet skriver at personen er en mann som er bekreftet død. Videre skriver politiet at han bærer preg av å ha ligget i vannet i 24-48 timer. 

De pårørende er varslet.

16:48

Minst 19 mennesker har mistet livet i jordskred i Kina

19 mennesker er funnet omkommet etter at det gikk et jordskred i Sichuan-provinsen sørvest i Kina, opplyser lokale myndigheter.

Jordskredet gikk ved en gruve i et fjellområde i Jinkouhe, som ligger i nærheten av millionbyen Leshan. Det inntraff tidlig søndag morgen lokal tid.

Over 180 redningsarbeidere er sendt til stedet, opplyser lokale myndigheter i en uttalelse på nettet.

Raset skjedde på produksjonsanlegget til et lokalt gruveselskap, og en etterforskning er satt i gang for å avdekke årsaken til skredet, melder det statlige mediet CCTV.

Storbyen Leshan ble rammet av kraftig regn de to dagene før hendelsen.

(©NTB)

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?