Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
30. januar 11:02

Kreml benekter Boris-anklager: – Løgn

Foto: Andrew Boyers

I et intervju med BBC hevder Storbritannias tidligere statsminister at Vladimir Putin truet med å sende en rakett mot ham. Trusselen skal ha skjedd under en telefonsamtale i i fjor, før Russland invaderte Ukraina. 

Nå slår Kreml tilbake mot påstandene, og avviser Johnsons anklager. 

– Det Johnson sa er ikke sant. For å være mer nøyaktig: Det er en løgn. Dersom det er en bevisst løgn, kan man spørre seg hva motivet hans er. Alternativt er en ubevisst løgn, og Johnson forsto ikke hva president Putin snakket om. Det er i så fall uheldig for Putins oversettere, sier Dmitry Peskov, talsperson for presidenten ifølge RIA

Innfører restriksjoner mot hagevanning i Oslo

Det skriver Oslo kommune i en pressemelding. 

Oslo kommune: To av bekymringsmeldingene gjelder samme sak

Oslo kommune bekrefter til TV 2 at to av tre bekymringsmeldinger som ble slettet gjelder samme sak. De to meldingene ble sendt til barnevernet i bydel Søndre Nordstrand. 

– De to meldingene ble sendt henholdsvis 30.03.2023 og 05.05.2023. Vi har undersøkt og funnet ut at begge bekymringsmeldingene gjaldt samme sak, forteller enhetsleder Joacim Solum i barnevern i Søndre Nordstrand til TV 2.

Barnevernet har vært i kontakt med innmelder, som bekreftet at det ble forsøkt å sende digitalt to ganger.

– Datoene stemmer overens med opplysninger fra melder. Det gjelder altså samme melding som er forsøkt sendt to ganger. Meldingene er mottatt og håndtert, sier han. 

5 minutter siden

Takako Ellefsen (83) får likevel opphold i Norge

83 år gamle Takako Ellefsen får likevel opphold i Norge. Utlendingsnemnda først mente at hun ikke oppfylte kravene for oppholdstillatelse. 

– Hun har fått opphold, og de legger vekt på hennes tilknytning til Norge i tillegg til alderen hennes, sier Ellefsens advokat Alexander Nyheim Jenssen til Aftenbladet

Tidligere besluttet Utlendingsnemnda at Ellefsen, som var gift med en nordmann i 46 år, måtte reise tilbake til Japan - hvor hun kommer fra opprinnelig. Dette skyldtes at ekteparet hadde bodd mange år i utlandet. I desember 2022 bestemte Utlendingsnemnda seg for å se på saken på nytt. 

Nå får altså 83 år gamle Ellefsen likevel opphold i Norge. Ektemannen Karsten Ellefsen døde i 2009. 

Ellefsen har ytret ønske om å bo hos sin datter i Stavanger og å bli begravet ved siden av sin ektemann når den tid kommer. 

– Jeg er så veldig glad, jeg vil si takk for støtten jeg har fått. Tusen takk, sier Takako Ellefsen til Aftenbladet.

Også datteren til Ellefsen takker for støtten. 

(©NTB)

GRATIS FOR DE UNGE: Gråværet i nord har utløst gratis bading for barn og unge mellom 0 og 16 år, en uke til ende.

Politikere tar grep for bedre badetemperaturer

«Gråværet i nord har holdt på i det som føles som en evighet. Hvem skal man skylde på?», spør meteorologene på Twitter

Og like grått og og hustrig skal det bli i dagene som kommer, noe som ikke akkurat lokker fram badelysten hos små og store nordlendinger. 

Men nå tar Tromsø-politikerne grep.

300 000 til gratis bading

– Været kan vi ikke gjøre noe med. Og vi vet jo at det ikke egentlig finnes dårlig vær, men det kan finnes dårlige badetemperaturer. 

Dette sier ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap), etter at at han og politikerkollegaene har besluttet å gi gratis inngang for alle barn fra 0 til 16 år på Tromsøbadet fra 8. til 14. juni. 

Gladmeldingen kom under barnas- og ungdommens kommunestyremøte tirsdag, og politikerne regner med å bruke 300 000 kroner på tiltaket.

Det kommunale badeanlegget ble åpnet i 2019, og byr på flere stupetårn, vannsklier og bassenger både ute og inne. I januar 2023 tok 28.308 gjester turen innom badet, ifølge Nord24.

– Kenguruen har det som plomma i egget

Den lille dyrehage har ennå ikke funnet kenguruen som rømte.

– Vi har fått mange tips, som viser seg å være rådyr. Nå tror alle at alt er kenguru, sier dyreansvarlig Nils Harald Reiersen hos Den lille dyrehage til TV 2.

Det var en vennegjeng som på vei hjem fra fest natt til søndag så kenguruen hoppe foran dem på veien, som først skjønte at kenguruen måtte ha rømt fra den lokale dyrehagen.

Selv om kenguruen nå har vært på frifot i tre dager, er ikke Reiersen bekymret.

– Den har det som plomma i egget! Det er ingen fare for den. Her er det store skogsområder å boltre seg i.

DYREANSVARLIG: Nils Harald Reiersen er dyreansvarlig i Den lille dyrehage. Foto: Privat

Kenguruer er lite aktive på dagtid, hvilket gjør at det vanskelig å få øye på den i skogen.

– Den er litt som en hjort eller et rådyr. Det er først når det skumrer og blir mørkt at den beveger på seg. Så varmt som det er på dagtid nå, ligger den rett ut, tror Reiersen.

– Det er ingen fare for at andre dyr tar den?

– Vi har både gaupe og rev her, men jeg tror ikke de klarer å få has på den her. Da er det nok mye enklere å ta et rådyr, sier Reiersen.

– Tror du at dere finner kenguruen til slutt?

– Ja. Spørsmålet er om det tar to eller ti dager.

13:59

Bufdir skal kartlegge omfanget av IT-feil

Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) har bedt om statusoppdatering fra Bufdir innen klokken 16.00 etter at en IT-feil har ført til at flere bekymringsmeldinger har blitt slettet. 

Dette er blant annet noen av spørsmålene som Bufdir skal gi svar på, som TV 2 har fått innsyn i:

Hvilke kommuner er omfattet av feilen?

Hvor mange meldinger er det grunn til å frykte ikke er kommet frem?

Hvor lenge kan feilen ha ligget der?

Kan det være en sammenheng mellom feilen og trenden med færre bekymringsmeldinger til barnevernet?

RULLET RUNDT: Lastebilen havnet i grøfta etter å ha rullet rundt. Det skal ha gått bra med føreren. 

Lastebil full av kadavre rullet ut i grøft

Foto: Jan Arne Austad / TV 2

Politiet i Trøndelag fikk litt før klokken 11 tirsdag melding om en lastebil som har trillet rundt på Inderøy.

Fører er ute av kjøretøyet og sier seg uskadd, skriver politiet på Twitter.

Lastebilen var full av kadavre av griser, viser bilder fra stedet.

– Lastebilen, som var full av kadaver, har trillet rundt og havnet på taket. Ingen airbager er utløst og han skal ha brukt bilbelte, bekrefter operasjonsleder ved Trøndelag politidistrikt, Anlaug Oseid, til Adressa.

DSA mener det ikke er umiddelbar fare for atomsikkerheten i Zaporizjzja

Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) følger nøye med på kraftverket i Zaporizjzja etter at Kakhovka-demningen sør i Ukraina ble ødelagt.

De mener det ikke er noen umiddelbar fare.

– Samtidig kan vi ikke se bort fra at det skjer en ulykke som fører til radioaktivt utslipp. Situasjonen er uoversiktlig. Derfor følger vi nøye med, slik vi har gjort siden krigen startet, sier beredskapsdirektør Astrid Liland i DSA i en pressemelding.

Ukraina og Russland anklager hverandre for å ha sprengt Kakhovka-demningen i den russiskokkuperte delen av Øst-Ukraina. Dammen forsyner det russiskokkuperte Zaporizjzja-kraftverket med kjølevann.

– Vår bekymring til nå har vært strømbrudd ved kraftverket. Det i kombinasjon med at anlegget kanskje kan komme til å miste vannforsyning, gjør situasjonen ekstra utfordrende, sier Liland.

DSA er bekymret for det ikke vil være nok vanntilførsel inn til anlegget til produksjon av tilstrekkelig kjølevann.

Liland understreker at det er lang avstand mellom Ukraina og Norge, og et eventuelt radioaktivt utslipp i Ukraina vil bli kraftig fortynnet før det eventuelt når Norge.

(©NTB)

VITNER: Prins Harry vitner i søksmålet mot tabloidavisen Mirror. 

Prins Harry grilles i retten – sier tabloidartikler gjorde ham deprimert og paranoid

Foto: Kin Cheung/AP

Like før klokken 11.30 inntok Prins Harry vitneboksen i London High Court, hvor hertugen saksøker den britiske tabloidavisen Mirror. Prins Harry trekker frem 33 ulike artikler publisert av Mirror og deres søsteraviser mellom 1996 og 2009, som bevis på at avisene har benyttet seg av telefonavlytting og andre ulovlige virkemidler for å kunne publisere intime detaljer om hans privatliv. 

Mirror nekter på sin side å ha gjort noe galt, og advokat Andrew Green KC innleder rettssaken med å grille prins Harry. 

– Disse artiklene er illustrerer de mest åpenbare eksemplene på inngripende ulovlig aktivitet, sier prinsen på spørsmål om hvorfor han valgte akkurat disse artiklene. Prinsen hadde opprinnelig klaget inn 148 artikler, men har siden nedjustert dette antallet. 

Prinsen sier artiklene publisert i Mirror endret hvordan folk forholdt seg til ham. Dette gjaldt blant blant annet hans mor, prinsesse Diana, som endret hennes forhold «til meg som hennes sønn». 

– Det var uunngåelig at deres oppførsel endret seg rundt meg, sier prins Harry. 

I prins Harrys forberedte vitneutsagn, som blant annet Sky News har fått tilgang til, skriver han videre at tabloidpressen fikk flere romantiske forhold til å ta slutt. Prinsen sier også at han ble deprimert og paranoid som følge av all oppmerksomheten. 

– Jeg husker at minst en av kjærestene mine sa at foreldrene hennes hadde advart mot meg og sagt at jeg ikke var verdt alt bryet. Forholdet vårt tok slutt kort tid senere, heter det i vitneutsagnet. 

– Vi kunne aldri være på egenhånd og nyte hverandres selskap borte fra de årvåkne øynene til tabloidpressen, skriver prins Harry videre. 

– Jeg husker at det var veldig vanskelig å stole på noen, som førte til perioder med depresjon og paranoia, erkjenner han. Tanken på at disse problemene kom som et resultat av ulovlige midler fra avisenes side oppleves som svært opprørende. 

I tillegg til å gå hardt ut mot Mirrors angivelige telefonavlytting av ham selv, trekker prinsen også frem tilfeller hvor avisen, som da ble ledet av redaktør Piers Morgan, skal ha avlyttet prinsesse Dianas telefon. Harry sier han ønsker å stille journalistene, inkludert Piers Morgen, til ansvar. 

– Tanken på at Piers Morgan og hans gjeng med journalister avlyttet min mors private og sensitive meldinger, slik de også har gjort med meg, for så å ha utsatt henne for et mareritt bare tre måneder før hennes død, gjør meg kvalm. Jeg blir enda mer bestemt på å stille de involverte, inkludert Morgen, til ansvar for deres motbydelige og fullstendig urettmessige oppførsel, tordner prins Harry. 

Dette er første gang siden 1891 at et meldem av den britiske kongefamilien kryssforhøres i en rettssak. 

Det er ikke tillat å filme under rettssaken, men tilhørerbenken i rettslokalet er tettpakket av både journalister og andre interesserte. 

 

Kvinne i 30-årene funnet død på Stord

En person ble bekreftet død på stedet etter at politiet fikk melding via AMK om at det var funnet en livløs person på en adresse på Stord tirsdag formiddag. 

Politiet bekrefter litt før klokken 14 tirsdag et personen var en kvinne i 30-årene. Pårørende er varslet.

– Vi er i gang med teknisk og taktisk etterforskning på stedet, og vi jobber fremdeles for å finne ut om det har skjedd noe straffbart eller ikke, sier operasjonsleder Roger Litlatun.

Politiet fikk melding om hendelsen klokken 09.49 tirsdag.

Foto: Jostein Viestad

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?