Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
26. januar 18:34
Den omstridte IT-journalen Helseplattformen i Midt-Norge må utsettes ved flere sykehus. Det vedtok styret i Helse Midt-Norge nå i kveld.

Helseplattformen utsettes ved sykehus i Midt-Norge: Vedtatt i styremøtet nå

Etter alle problemene som oppsto ved innføring av det nye journalsystemet på St. Olavs hospital, har styret for Helse Midt-Norge vedtatt å utsette innrulleringen av systemet ved alle andre sykehus i regionen. 

Innføringa av Helseplattformen var planlagt ferdigstilt innen sommeren 2023, men nå er målet å være ferdige innen sommeren 2024. Styremøtet ble fortalt i kveld at utsettelse kommer til å koste, uten at det nøyaktige beløpet kunne presenteres. 

– Vi utsetter fra februar til november. Det er datoen som er satt nå. Vi utsetter fordi vi har hatt en del utfordringer ved innføringen på St. Olavs hospital, og vi ser at det er nødvendig å gjøre noen feilrettinger og optimalisere før vi går videre, sier administrerende direktør i Helse Midt-Norge, Stig Slørdahl.

Kapasiteten på enkelte avdelinger ved sykehuset i Trondheim ble tatt betydelig ned da man innførte journalsystemet i november i fjor. Fremdeles er driften et godt stykke unna full drift, og noen oppgaver må løses av private aktører i denne perioden. For eksempel er kapasiteten ved MR sunket ned til 85 prosent av full drift. Til tross for at det er oppbemannet ut over det normale.

Slørdahl står likevel fast på at pasientsikkerheten ivaretas, til tross for at det er en sjanse for at åtte alvorlige hendelser kan knyttes til helseplattformen.

– Vi har fått forsikringer fra St. Olavs Hospital at pasientsikkerheten og forsvarligheten er godt ivaretatt. Det er trygt å være pasient på St. Olavs Hospital.

Leger og annet helsepersonell har fortalt pressen om svært krevende tider, fordi Helseplattformen har framstått som tungvint, lite intuitiv, og med betydelige feil og mangler.

Statens Helsetilsyn har, sammen med Statsforvalteren i Trøndelag, varslet et stedlig tilsyn ved sykehuset i nær framtid. Årsaken er de 74 bekymringsmeldingene som er kommet inn.

På styremøtet ble det redegjort for alvorlige hendelser, skjedd etter at Helseplattformen ble tatt i bruk. Åtte innmeldte hendelser av alvorlig art kan muligens knyttes til journalsystemet, men dette krever en grundigere gjennomgang, sier en representant for sykehuset.

– Vi må lære av dette som er skjedd, og bør sørge for å bestille en ekstern evaluering om innføringen av Helseplattformen, foreslo styreleder for HMN, Odd Inge Mjøen.

Under styremøtet på Stjørdal i ettermiddag kom det også fram at eksperter på systemet mener feilretting og optimalisering er i framgang. I det forrige styremøtet ble det gjort klart at IT-systemet må bli bedre og mer brukervennlig, og at opplæringa av helsepersonell bør forbedres.

Amerikanske Epic ble valgt da Helse Midt-Norge gikk i gang med å etablere et helhetlig journalsystem, etter prinsippet en borger - en journal. Hver innbygger skal ha sin kjernejournal, som følger personen enten man går til fastlegen, oppholder seg på et sykehus eller annet sted i helsesystemet.

5 minutter siden

140 millioner kroner frosset i Norge etter sanksjonering av Russland

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Siden sanksjonene mot Russland ble innført, har norske finansinstitusjoner frosset 140 millioner kroner, skriver Dagbladet.


– UD har per 3. april 2023 mottatt i underkant av 80 meldinger om frys fra finansinstitusjoner, med en samlet verdi på omtrent 140 millioner kroner, skriver pressetalsperson Guri Solberg i Utenriksdepartementet (UD) til Dagbladet.

Det dreier seg om overføringer til sanksjonerte banker og kontoer, og overføringer tilhørende listeførte personer og selskaper. Selskapene driver blant annet med transport, gjødsel, stål og energi. 

Blant de berørte er det statskontrollerte oljeselskapet Rosneft, ledet av Igor Setsjin, en venn av Russlands president Vladimir Putin. Avisen har tidligere skrevet at det norske selskapet PB Norge i Rosneft-konsernet er under tvangsoppløsning. Dette fordi ingen revisor har villet ta på seg oppdraget. Selskapet eier 18 tankskip, som leies ut til Russland.

Ifølge borapporten til PB Norge ble 1,5 millioner kroner på selskapets konto frosset, men skal nå være tilgjengelig.

– Det er en gigantisk og massiv, og veldig, veldig krevende utfordring som min avdeling nå står i hver eneste dag. Invasjonen av Ukraina har stilt hele vårt system overfor massive utfordringer, sa avdelingsdirektør i Martin Sørby i UD i podkasten Pod. Jur. i fjor.

(©NTB)

8 minutter siden

Armenias statsminister til Tyrkia

Foto: Mikhail Metzel / AP / NTB

Armenias statsminister skal delta på seremonien der Recep Tayyip Erdogan tas i ed for en tredje presidentperiode, opplyser Nikol Pasjinians kontor.

Pasjinians reise til Ankara lørdag er nok et tegn på at isfronten mellom de to landene er i ferd med å tine.

Armenia og Tyrkia har aldri opprettet formelle diplomatiske forbindelser. Landenes felles grense har vært stengt siden 1990-tallet.

De to nabolandene har hatt et svært anstrengt forhold siden deportasjonen og drapene på millioner av armenere i Det osmanske riket for drøyt 100 år siden.

Mens Armenia og flere andre land mener at det som skjedde, var et folkemord, avviser Tyrkia denne beskrivelsen.

(©NTB)

15 minutter siden

Mann døde etter utforkjøring i Hammerfest

En mann i 70-årene mistet livet i en trafikkulykke utenfor Hammerfest fredag kveld. Han var bosatt i Vest-Finnmark.

Det opplyser politiet i Finnmark. De pårørende er varslet.

Ulykken inntraff da mannen kjørte av veien og inn i en fjellvegg. Han satt alene i bilen.

Politiet fikk inn melding om trafikkulykken klokken 19:09. Veien var stengt i begge retninger.

Nå er det ene kjørefeltet er åpent, imens politiet dirigerer trafikken forbi.

Rykket ut til slagsmål i Oslo

Politiet har rykket ut til området Trosterud i Oslo etter melding om slagsmål, opplyser de på Twitter.

Det fremstår som om slagsmålet er mellom to grupperinger.

– Melding inn til politiet går på at det skal være observert kniv eller lignende i forbindelse med slåssingen, skriver politiet. 

I en oppdatering ved 22:30-tiden opplyser politiet at de har gjort beslag av et skytevåpen. 

– Vi har kontroll på flere personer i området. Ingen er meldt eller funnet skadet etter slagsmålet, skriver de. 

21:26

Spanske medier: Tre svensker mistenkt for voldtekt av to nordmenn i Spania

Avisen El Espanol og nyhetsbyrået La Vanguardia skriver at tre svensker er mistenkt for seksuelt overgrep mot to nordmenn i Spania. 

Det opplyser politikilder til de to mediene. Flere andre spanske medier omtaler hendelsen. 

Noen skriver at det skjedde på torsdag, imens andre skriver at det skjedde søndag forrige uke. 

Nordmennene skal ha kommet i kontakt med svenskene over et sosialt nettverk. Deretter skal de ha dratt til en leilighet som de mistenkte svenskene skal ha leid.

Pressevakt i utenriksdepartementet Mathias Rongved skriver i en mail til TV 2 at de kun er kjent med saken fra spanske medier.  

– Norske borgere kan ved behov kontakte ambassaden for konsulær bistand, skriver Rongved. 

Svensk UD skriver i en mail til TV 2 at de også er kjent med saken fra spanske medier.

– Sveriges ambassade i Madrid er i kontakt med lokale myndigheter, skriver pressevakt i svenske UD, Hanna Johansen til TV 2.

Brann i lagerbygning i Holmestrand

Det brenner i en lagerbygning i Isdamveien i Holmestrand. Det er satt en sikkerhetsavstand på 100 meter.

– Nødetatene er på stedet. Brannvesenet har startet slukking, skriver Sørøst politidistrikt på Twitter.

Brannvesenet skriver på Twitter at lagerbygget har to etasjer. Det skal være en total grunnflate på cirka 700 kvadratmeter. 

– Minst to av seksjonene er påvirket av brannen og vi har fortsatt ikke kontroll. Det pågår stor innsats med mannskaper fra tre brannstasjoner for å få ned temperaturen i bygget, sier underbrannmester Thor-Arne Strand via Twitter.

(©NTB / TV 2)

Fallskjermhopper reddet ned fra tre i Skien

Brannvesenet har rykket ut til en melding om en fallskjermhopper som har havnet i et tre i Skien.

Fallskjermhopperen endte opp i et tre i Flyplassveien i Skien like før klokken 21 fredag kveld, opplyser Sørøst 110 på Twitter.

Fallskjermhopperen, en kvinne, er uskadd

Brannvesenet klarte til slutt å redde kvinnen ned med stige, skriver politiet i en oppdatering. 

20:48
SIGNERING: Biden har bedt om rask behandling for forslaget om å heve gjeldstaket. Nå mangler kun hans signatur.

Det Hvite Hus: Gjeldstaksforslag kan godkjennes lørdag

Talsperson for det hvite hus, Karine Jean-Pierre sier fredag kveld at den amerikanske presidenten kan godkjenne lovforslaget om å heve USAs gjeldstak på lørdag.

Hun sa videre at signeringen kan gjøres når Kongressen er ferdig med å arbeide med lovforslaget. 

Lovforslaget som vil heve USAs gjeldstak har allerede gått gjennom i Senatet. Senatet fordelte seg natt til fredag norsk tid på 63 stemmer for og 36 stemmer mot forslaget.

Det nåværende gjeldstaket er på 31.400 milliarder dollar, omtrent 336.435 milliarder kroner etter dagens kurs.

Lovforslaget har vært avhengig av godkjenning før 5. juni, som er fristen for når finansdepartementet ikke lenger har midler til å betale nasjonens gjeld.

Hvis det skulle ha skjedd, kunne det ha utløst økonomisk krise i USA, noe som videre kunne ha rammet andre lands økonomier.

Lasso stiller ikke til gjenvalg i Ecuador

Ecuadors president Guillermo Lasso, som nylig oppløste nasjonalforsamlingen som innledet riksrettssak mot ham, stiller ikke til gjenvalg.

Den 67 år gamle konservative Lasso styrer for tiden ved dekret etter at han i mai oppløste nasjonalforsamlingen. Det er duket for nyvalg på både president og nasjonalforsamling 20. august.

De folkevalgte innledet riksrettsprosessen mot Lasso fordi han angivelig tolererte korrupsjon i statseide bedrifter. Det ble også holdt en riksrettssak mot Lasso i fjor sommer, der han ikke ble felt.

Lasso var ventet å stille til gjenvalg, men oppslutningen om ham er nede på 10 prosent på meningsmålingene.

I valget vil opposisjonen på venstresiden under ledelse av tidligere president Rafael Correa kunne gjøre det bra, mener eksperter. Correa oppholder seg i Belgia etter at han flyktet utenlands for å unngå en åtte år lang fengselsstraff for korrupsjon.

(©NTB)

Alvorlig trafikkulykke i Hammerfest

En bil har kjørt ut av veien utenfor Hammerfest, opplyser politiet på Twitter. 

– Det er en alvorlig ulykke. Det er for tidlig å si hva som er årsaken til ulykken, sier operasjonsleder Bjørn Tormod Syversen til TV 2.

Politiet fikk inn melding om en trafikkulykke klokken 19:09 fredag kveld.

En person satt i bilen da ulykken inntraff. Skadeomfanget er ikke kjent, men ulykken er altså karakterisert som alvorlig.

Det ene kjørefeltet er åpnet forbi ulykkesstedet.

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?