24. januar 11:39

Politiet deler bilde etter skyting på gatekjøkken i Oslo

Foto: Politiet

Politiet har ennå ikke pågrepet noen etter skytehendelsen i Nydalen mandag kveld, opplyser de i en pressemelding. 

Skuddene ble avfyrt rundt klokken 21.40, og det var den ansatte selv som kontaktet politiet. Mannen i 50-årene er ikke fysisk skadd, men saken etterforskes som drapsforsøk

– Vi oppfordrer de som kan ha opplysninger om hendelsen, vet hvem gjerningspersonen kan være eller har andre opplysninger som kan opplyse saken om å snarlig ta kontakt med politiet, sier Anne Alræk Solem, leder etterforskningsseksjon drap.

Politiet har derfor delt overvåkningsbilder fra gatekjøkkenet. 

– Per nå har vi ikke informasjon som tilsier at det er noen sammenheng med andre hendelser i Oslo, sier Solem, som understreker at de er tidlig i etterforskningen.

Politiet skriver at hendelsen fremstår målrettet, og at de ikke har noen informasjon som tilsier at det er fare for andre.

Foto: Politiet

Radiokanal: Flere døde i helikopterkrasj i Kentucky i USA

Flere personer skal være døde som følge av en kollisjon mellom minst to helikoptre i Trigg County i den amerikanske delstaten Kentucky. 

Byen Alausi i Ecuador ble i helgen rammet av et stort jordskred .

Dødstallet stiger etter jordskredet i Ecuador

Foto: Dolores Ochoa / AP / NTB

Minst 14 personer er funnet omkommet etter jordskredet sør i Ecuador i helgen, ifølge myndighetene i landet. Samtidig er over 60 personer fremdeles savnet.

Etter et styrtregn brøt en stor del av en fjellside løs søndag og begravde deler av byen Alausi med jord og gjørme. Redningsarbeidere har siden jobbet iherdig for å finne overlevende i ødeleggelsene. 

Fire dager etter jordskredet er fremdeles 67 personer savnet.

Over 150 hus er ødelagt eller påført skader, og myndighetene har åpnet tilfluktsrom for de som er rammet av ødeleggelsene. 

Rundt en uke før jordskredet ble den samme regionen rammet av et jordskjelv som tok livet av 15 personer. (NTB)

LEDER: Fondet, som ledes av Nicolai Tangen (bildet), ønsker ikke å kommentere hvilke vurderinger som ligger til grunn for investeringene. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Oljefondet investerer fortsatt i selskaper knyttet til atomvåpen

Oljefondet skal ikke investere i selskaper involvert i produksjon av atomvåpen, men gjør det likevel, ifølge Den internasjonale kampanjen mot atomvåpen (Ican).

Ifølge Ican er oljefondet til tross for egne retningslinjer inne på eiersiden i sju selskaper som kan knyttes til atomvåpen, blant dem amerikanske Raytheon og General Dynamics.

Fondet har også en eierandel i franske Thales, et selskap som er involvert i produksjon av atomvåpen og leveringsplattformer for slike.

Også i amerikanske Harris Technologies, de to italienske selskapene Leonardo og Leidos, samt i den indiske rakettprodusenten Bharat Dynamics er fondet inne på eiersiden, ifølge Icans oversikt.

– Utelukkelse av kjernevåpenprodusenter reiser en rekke kompliserte avgrensingsspørsmål, og det vil nødvendigvis være et element av skjønn når grensene for utelukkelse skal trekkes, sier fagsjef Aslak Skancke i Etikkrådet, som er satt til å vurdere hvilke selskaper det ikke skal investeres i.

Nordmenn kan få rett til betalt ferie første året i jobb

Regjeringen gir etter for Esas krav og vil endre ferieloven slik at alle får minst fire ukers betalt ferie første året i arbeidslivet.

– Vi ønsker å kartlegge alternative løsninger, der arbeidstakere kan få både ferie og feriepenger det første året i arbeid. Utredningen vil gi oss svar på hvordan dette kan gjennomføres praktisk, skriver statssekretær Maria Schumacher Walberg (Ap) i Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID) i en epost til Aftenposten.

Ferieloven slik den er nå innebærer at arbeidstakere ikke har rett til betalt ferie det første året de er ansatt. Norge har ment at loven ikke er i strid med EØS-retten, og har pekt på at «ferielovens opptjeningssystem» er lik for alle og innebærer en forskyvning av utbetalingen.

Esa, som er Eftas overvåkingsorgan og passer på at EØS-retten blir etterlevd, har ment at ferieloven strider med innholdet i EUs arbeidstidsdirektiv. Direktivet sier at arbeidstakerne årlig skal ha minst fire ukers betalt ferie.

Fredag sendte AID brev til Esa om at Norge vil utrede og vurdere den norske feriepengeloven. Reformen vil tidligst kunne tre i kraft neste år.

(©NTB)

Ti omkom i skipsbrann på Filippinene

Ti personer omkom da det brøt ut en brann på et passasjerskip på Filippinene, opplyser kystvakten i landet.

230 personer har blitt reddet fra skipet, sier en representant for kystvakten til radiokanalen DZMM.

Skipet befant seg utenfor den sørlige provinsen Basilan da det begynte å brenne. Brannen skal ha oppstått i noen av skipets kabiner, opplyser kystvakten.

Ni personer ble skadd i brannen.

(©NTB)

Brann i bilbutikk i Arendal

Nødetatene rykket til stedet etter at det begynte å brenne i en bilforretning på Industritoppen i Arendal ved 04-tiden natt til torsdag. 

Det var åpne flammer på stedet da politiet ankom. 

– Vi har ingen grunn til å tro at det er mennesker i bygget, men brannvesenets røykdykkere jobber med å hindre at brannen sprer seg til flere kjøretøy i forretningen, sa operasjonsleder Ronny Aateigen Andersen i Agder politidistrikt til TV 2 klokken 04.10. 

Ved 05-tiden opplyser politiet at brannvesenet har kontroll på brannen og at ingen personer ble skadd. 

SKADD: En person er kritisk skadet etter  ha blitt stukket med en skarp gjenstand på Torshov i Oslo natt til torsdag.

Mann kritisk skadd i Oslo – to pågrepet

Foto: Rodrigo Freitas/NTB

En mann i 50-årene er kritisk skadd etter en hendelse på Torshov i Oslo natt til torsdag.

Mannen ble funnet med skader som trolig var forårsaket av stikk med en skarp gjenstand, opplyser Oslo politidistrikt.

– Vi fikk melding klokken 01.45 om at en person var funnet med skader forenelig med å ha blitt stukket med en skarp gjenstand. Ambulansepersonell betegnet vedkommende som kritisk skadd, men ikke livstruende skadd, sier operasjonsleder Eirik Sannes til TV 2. 

Den skadde er sendt til sykehus. 

– Politiet er på stedet for å ivareta teknisk og taktisk etterforskning, sier Sannes. 

Han opplyser ved 03.40-tiden at to personer er pågrepet av politiet. 

– Vi har pågrepet en mann i slutten av 40-årene og en mann i slutten av 50-årene, begge bosatt i Oslo. Vi vet ikke hvilken relasjon disse har til den skadde, men det kan virke som at hendelsen har skjedd innendørs, sier han.

Eksplosjoner hørt i utkanten av Damaskus i Syria

Det er meldt om eksplosjoner i utkanten av den syriske byen Damaskus, melder landets statlige nyhetsbyrå.

Syrisk luftvern konfronterte det som blir kalt en «israelsk aggresjon» rettet mot Damaskus-området tidlig torsdag, ifølge nyhetsbyrået SANA.

Siden 2011 har Israel utført hundrevis av angrep i nabolandet Syria. De pleier sjeldent å kommentere angrepene.

(©NTB)

Person smittet av fugleinfluensa i Chile

Chile har registrert sitt første tilfelle av fugleinfluensa hos et menneske, melder landets helsedepartement.

Tilfellet ble oppdaget hos en 53 år gammel mann med alvorlige influensasymptomer, ifølge en uttalelse fra departementet. Mannen skal være stabil.

Myndighetene undersøker hvordan mannen ble smittet, samt andre som har vært i kontakt med ham.

Det er sjelden av mennesker blir smittet av fugleinfluensa, og når de gjør det en sjelden gang, er det som oftest fordi de har kommet i direkte kontakt med smittede fugler.

Verdens helseorganisasjon (WHO) gikk i forrige uke ut og sa at de er urolige for at det tilsynelatende registreres flere smittetilfeller blant mennesker – men understreker at risikoen for at fugleinfluensa smitter mennesker, fortsatt er lav.

(©NTB)

Flere overleger i Trondheim krever at Helseplattformen skrotes.
Foto: Annika Byrde / NTB

58 overleger i Trøndelag vil skrote Helseplattformen

Foto: Annika Byrde / NTB

58 overleger i Trøndelag vil at det nye journalsystemet skrotes og erstattes av det gamle.

Legene ved St. Olavs hospital i Trondheim er sterkt bekymret for pasientsikkerhet og økonomi etter at det nye journalsystemet Helseplattformen ble innført i november i fjor, skriver Klassekampen.

Legene har skrevet brev til styret ved sykehuset og helseforetakene i regionen. I brevet krever legene at sykehuset umiddelbart går tilbake til den tidligere løsningen og de andre systemene som fortsatt brukes i regionen.

Den digitale plattformen har fått krass kritikk siden den ble lansert på St. Olavs hospital i Trondheim på grunn av en rekke problemer.

(©NTB)

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?