TV 2 Play
Min konto

Siste nytt

23. jan. 2023 09:20
Tre slike jagerfly skulle ankomme Ørland flystasjon i januar. Disse blir nå forsinket. 

F-35 til Norge forsinket etter krasj i USA

Foto: Stein Roar Leite / TV2

Etter planen skulle Norge få levert tre nye F-35 jagerfly til flystasjonen på Ørlandet i Trøndelag i slutten av januar. Disse blir nå forsinket etter at flyprodusenten Lockheed Martin har stoppet testflyvninger etter en ulykke i desember.

Da ulykken skjedde hadde ett av de tre norske flyene allerede fullført testingen, og for de to andre gjenstod bare en siste flygning og avsluttende godkjenninger, opplyser Forsvaret til TV2.

- Vi håpet i det lengste at testingen kunne komme i gang igjen nå i januar, og at alle flyene ville bli klare til dagen vi hadde planlagt å hente de hjem. Vi har imidlertid nå fått bekreftet at dette ikke lar seg gjøre. Vi må derfor utsette hjemtransporten av disse inntil videre, forteller spesialrådgiver i Forsvarsmateriell, Endre Lunde til TV2.

Norge skal i utgangspunktet få levert ni F-35 i løpet av året. Når de kommer er usikkert. 

- Fremdriftsplanen for resten av leveransen legger opp til at vi skal få levert disse tre flyene og seks andre i år. De seks siste skal vi få levert til neste år. Det er for tidlig å si hva slags effekt stansen i testingen vil få for denne planen, da det kommer an på hvor lenge den varer, sier Lunde. 

Han påpeker at produksjonsprosessen for F-35 er kompleks, og en langvarig stans i en ende av denne prosessen etterhvert vil forplante seg bakover. 

- Dette er noe som har høyt fokus i det flernasjonale programmet, da det selvsagt stanser leveransene til alle kunder, og vi håper derfor på en snarlig løsning, sier Lunde. 

Til nå har Norge mottatt 37 av i alt 52 innkjøpte jagerfly til en innkjøpskostnad på 64 milliarder kroner.  

Luftforsvaret sier at forsinkelsene i liten grad vil påvirke beredskapen i Norge.

- Forsinkelsen på tre av flyene får ikke en signifikant innvirkning på beredskapen eller operasjonene våre. Vi løser dagens pålagt oppdrag med de flyene og det personellet vi har, sier kommunikasjonssjef Eivind Byre i Luftforsvaret. 

Norge har i dag ansvaret for NATOs stående QRA-beredskap mot nord (Quick Response Alert). Oppdraget utføres på vegne av NATO og innebærer at Norge har to kampfly klare til å rykke ut til enhver tid. Når alarmen går, skal flyene være i luften innen 15 minutter. 

I tillegg patruljerer norske F-35 luftrommet over Island i januar og februar på oppdrag fra NATO.

Luftforsvaret planlegger for at alle de 52 jagerflyene er på plass i Norge i løpet av 2024. 

- Vi skulle selvsagt gjerne fått hjem tre fly nå i januar som planlagt, men dette er en type endringer vi må være forberedt på i et så stort og omfattende program, og vi tilpasser våre planer deretter, sier Lunde i Forsvarsmateriell. 

Jørgen Bae Nesset skriver...
17:28
17:22
16:54
16:37
16:10
16:09
Kristian Arnesen Strømshoved  & Jørgen Bae Nesset
15:51
NTB , Bae Nesset  & Une Solheim
15:34

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?