19. januar 17:36

Mann i 60-årene siktet for drapsforsøk på ekskona på Karmøy

Foto: Jan Kåre Ness/NTB

En mann i 60-årene er pågrepet og siktet for drapsforsøk etter at en kvinne ble knivstukket utenfor McDonalds på Karmøy torsdag ettermiddag. 

– Siktede vil etter planen bli avhørt i løpet av kvelden, sier politiadvokat Christine Kleppa i en pressemelding.

Den fornærmede kvinnen, som også er i 60-årene, ble fraktet til sykehus med ukjent skadeomfang. De involverte var tidligere gift, men nå separert.

Hun har foreløpig ikke vært i stand til å la seg avhøre, sier Kleppa til TV 2.

Politiet har en annen straffesak under etterforskning der de to partene har samme status som henholdsvis siktet og fornærmet, opplyser Kleppa til TV 2.

Ifølge Kleppa ble siktede ilagt et besøks- og kontaktforbud overfor kvinnen i september i fjor.

– Jeg kan ikke gå nærmere inn på hva slags type straffesak det er snakk om, sier Kleppa.

Hun bekrefter at kontaktforbudet fremdeles var gjeldende torsdag.

Krimteknikere gjennomfører undersøkelser av åstedet torsdag kveld. Flere vitner er allerede avhørt, og dette arbeidet vil fortsette utover kvelden.

– Vi har gjort beslag av en kniv på åstedet, men det er for tidlig å konkludere med sikkerhet at det er denne som er brukt i forbindelse med handlingen. Kniven vil bli kriminalteknisk undersøkt. Politiet har nå fokus på å kartlegge foranledning, hendelsesforløp og motiv. Vi må være sparsommelige med å dele de opplysningene vi har, da det gjenstår flere avhør, sier Christina Kleppa.

AKTOR: Statsadvokat Peter André Johansen har ført påtalemyndighetens sak mot den tiltalte artisten.

Ber om 10 års fengsel for populær artist

Foto: Sigve Bremer Mejdal / TV 2

Påtalemyndigheten mener at den populære artisten som står tiltalt for å ha skutt en 17-åring utenfor Stovner senter i oktober 2021, skal dømmes til 10 år i fengsel.

Artisten har hele tiden nektet straffskyld for drapsforsøk og aldri forklart seg for politiet. Statsadvokat Peter André Johansen at teledata fra hans telefon, videoovervåkning og en veske med en pistol er de viktigste bevisene i saken.

– Hadde N.N. (fornærmede) dødd, så hadde vi kalt dette en ren likvidering, sier Johansen.

Overvåkningsbilder viser artisten og flere andre personer på stedet i minuttene før skytingen. Artisten snakker også med gutten som senere ble skutt. Etter skytingen har politiet klart å finne igjen alle personene på videoen, utenom artisten. Det er bevist at artisten ble hentet av en kamerat like etterpå.

For å begrunne påstanden om lang fengselsstraff pekte aktor særlig på at fornærmede var et barn, at artisten har stor innflytelse i sitt nærmiljø, og at det må reageres sterkere på skyting på åpen gate fordi politiet ser en økning i slike saker.

Senere tirsdag vil artistens advokat Usama Ahmad holde sin prosedyre i saken. Der vil han be om at hans klient frifinnes.

ALLE OM BORD: Japans statsminister Fumio Kishida går om bord et tog i Przemysl i Polen tidlig tirsdag morgen. Skinnene skal ta ham helt til Kyiv i Ukraina. 

På plass i Kyiv: Japans statsminister møter Zelenskyj

Foto: NTV via AP

Japans statsminister Fumio Kishida er tirsdag på besøk i Ukrainas hovedstad Kyiv tirsdag. Han ankom like før klokken 11.30 norsk tid.

Det melder japanske regjeringskilder til blant annet avisen Chunichi. I hovedstaden møter han president Volodymyr Zelenskyj.

Det japanske besøket skjer samtidig som at Kinas president Xi Jinping er på et tredagers besøk i Moskva. Han og president Vladimir Putin snakker varmt om hverandre.

Kishida er den siste av lederne for G7-landene som frem til i dag ikke hadde vært på besøk i Kyiv etter Russlands invasjon.

I mai skal Japan være vertskap for det neste G7-møtet. Da møtes lederne i Hiroshima.

Hensikten med besøket i Kyiv er å vise solidaritet og støtte til Ukraina etter den russiske invasjonen, ifølge Japans utenriksdepartement.

Japan har fordømt den russiske invasjonen av. De har bidratt med utstyr til den ukrainske hæren, men har ikke bidratt med angrepsvåpen.

Den japanske grunnloven forbyr salg av våpen til land som er involvert i væpnet konflikt med andre nasjonalstater.

Japan har gitt skuddsikre vester, hjelmer, telt, lastebiler og annet utstyr som kan brukes av det ukrainske forsvaret. Japan har også sluttet opp om økonomiske sanksjonene mot Russland.

Russiske bombefly over Japanhavet mens Japans statsminister er på vei til Kyiv

Foto: Russlands forsvarsdepartement via Reuters

Japans statsminister Fumio Kishida er tirsdag på vei til Ukrainas hovedstad Kyiv, for å møte president Volodymyr Zelenskyj.

Mens Kishida sitter på tog fra Polen til Kyiv, har to russiske bombefly gjort en testflyvning over Japanhavet.

Det opplyser det russiske forsvarsdepartementet, som deler video av flyvningen. Den skal ha vart i mer enn syv timer.

Russland understreker at de fløy over internasjonalt farvann, i tråd med internasjonale lover.

Foto: Russlands forsvarsdepartement via Reuters

Det japanske besøket i Ukraina skjer samtidig som at Kinas president Xi Jinping er på et tredagers besøk i Moskva. Han og president Vladimir Putin snakker varmt om hverandre.

Kishida er den siste av lederne for G7-landene som frem til i dag ikke hadde vært på besøk i Kyiv etter Russlands invasjon.

I mai skal Japan være vertskap for det neste G7-møtet. Da møtes lederne i Hiroshima.

Storstilt politiaksjon mot fiskerinæringen – to pågrepet

Troms politidistrikt etterforsker personer og selskaper for brudd på fiskerilovgivningen og regnskapsovertredelser.

– Vi har satt inn betydelige ressurser, sier kommunikasjonsrådgiver Erik Lieungh ved Troms politidistrikt til TV 2.

To personer er pågrepet i henholdsvis Troms og i Møre og Romsdal, mens politiet har tatt ut siktelse mot fire selskap som et ledd i etterforskningen.

Det er tatt ut siktelse mot både personer og selskap rundt mistanke om brudd på fiskerilovgivningen i forbindelse med ilandføring av fisk, samt regnskapsovertredelser.

Les hele artikkelen om politiaksjonene her.

De fleste isbreene i Norge vil forsvinne innen 2100, mener forskere. Her fra Briksdalsbreen i Stryn. Bildet er fra 2017. Foto: Paul Kleiven / NTB

De fleste isbreene i Norge kan forsvinne før år 2100

Halvparten av verdens isbreer vil smelte bort i løpet av dette århundret, selv om oppvarmingen holder seg innenfor 1,5-gradersmålet.

Fram mot år 2100 går det verst ut over områder med relativt få breer, som Skandinavia og de europeiske alpene, skriver Titan.uio.no.

– Vi anslår at Skandinavia vil miste minst 60–80 prosent av isen, selv uten ytterligere oppvarming, sier professor Regine Hock ved Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo.

– For mer realistiske scenarioer, som 2,7 grader global oppvarming innen 2100, mister Skandinavia rundt 90 prosent av isen og isbreene, fortsetter Hock.

De største isbreene vil klare seg.

– Men også de vil krympe voldsomt, sier Hock.

Sammen med internasjonale forskere har Hock presentert nye beregninger for smeltingen av isbreer.

– Og for første gang gir vi også tall på hvor mange isbreer som vil forsvinne, ikke bare den totale ismassen.

I kaldere områder med mer is å tære på, vil smeltingen gå langsommere. Men også disse områdene er sårbare for temperaturøkning. Svalbard er et godt eksempel på det.

– Ved 1,5 graders temperaturøkning vil Svalbard beholde rundt 80 prosent av isen, men for hver grad med oppvarming er det en massiv økning i hvor mye is som forsvinner. Ved 4 eller 5 grader, er det ingenting igjen, sier Hock.

– Hver eneste grad teller for Svalbard, og enhver reduksjon i utslipp vil bidra til å bevare isbreer på Svalbard, sier hun.

(©NTB)

STATSBESØK: Kinas president Xi Jinping sammen med Russlands president Vladimir Putin i Kreml mandag. 

Kreml: Putin og Xi har diskutert kinesisk fredsforslag i Ukraina

Foto: Sergej Karpukhin / Kreml via AP / NTB

Kinas president, Xi Jinping, er på offisielt statsbesøk i Russland. Mandag møtte han president Vladimir Putin i over fire timer til uformelle samtaler.

Tirsdag startet de formelle samtalene mellom de to statslederne. Kreml opplyser at Xi og Putin har hatt en «grundig» meningsutveksling, skriver nyhetsbyrået Reuters. 

Statslederne skal blant annet ha diskutert Kinas fredsforslag for å avslutte krigen i Ukraina.

På årsdagen for den russiske invasjonen av Ukraina presenterte Kina et fredsforslag, for oppnå våpenhvile og en slutt på konflikten.

Putin har sagt at han respekterer forslagene til Kina, men det er uklart hva han mener om den. Før Xis besøk meldte Kreml at Putin kom til å klargjøre Russlands syn på Ukraina overfor Xi.

Ukraina har stilt seg positive til deler av forslaget, i motsetning til USA, EU og Nato.

TRAFIKKULYKKE: Den ene bussen har veltet og ligger i grøften.

To busser kolliderte på E6 i Nordland – to skadet

Foto: Politiet

To møtende busser har tirsdag støtt sammen på Hamarøyveien ved Storlagmannsvika i Nordland.

«Det skal ikke ha vært plass nok til begge», skriver Nordland politidistrikt på Twitter. 

– Per nå har ikke politiet oversikt over antall passasjerer i hver enkelt buss. Da flere har satt seg inn i personbiler, og vi har andre prioriterte gjøremål på stedet, sier politioverbetjent Remi Johansen i en pressemelding.

Det er opplyst at det skal være tosifret antall passasjerer i hver buss.

– Politiet har fått melding om at to personer skal være skadet. Det fremstår ikke som at de er alvorlig skadet, men for ytterligere skadeomfang henvises det til helse. 

Nødetatene er på stedet og jobber for fullt.

– Det jobbes for å få passasjerer over på en annen buss. Bilberger skal være varslet av busselskap.

E6 er stengt på grunn av ulykken, opplyser Vegtrafikksentralen nord.

Nordlandsbanen stengt – tog sperrer sporet 

Et tog sperrer sporet mellom Drevvatn og Bjerke. Dette fører til forsinkelser og innstillinger på Nordlandsbanen, opplyser Bane Nor på sine nettsider.

Nordlandsbanen går fra Trondheim til Bodø, med fire daglige avganger.

Oslo Børs har i likhet med markeder verden over vært preget av uro den siste tiden, mest av alt forårsaket av bankproblemene i USA. Illustrasjonsfoto: Beate Oma Dahle / NTB

Videre oppover på Oslo Børs

Oppgang for de fleste av de store selskapene bidrar til at hovedindeksen ved Oslo Børs tirsdag formiddag stiger 1,3 prosent.

Noe etter klokka 9.30 ligger indeksen på 1.180,68 poeng.

Dermed fortsetter utviklingen fra mandag, da børsen først falt over 2 prosent, men endte med en oppgang på drøyt 1 prosent.

Alle de ti mest omsatte selskapene på hovedindeksen har oppgang, blant dem Equinor (+1,2), DNB (+0,2) og Frontline (+2,9). Vinneren så langt er Rec Silicon, som stiger 11,2 prosent.

Oljeprisen er tirsdag formiddag på vei opp. Et fat nordsjøolje omsettes for 74,25 dollar, opp 0,7 prosent fra nattens nivå.

(©NTB)

AVFØRING: Fylte du 55 år i 2022 og er bosatt i Nord-Norge? Da vil Jan-Magnus Kvamme ved Universitetssykehuset i Tromsø ha avføringen din.

Jan-Magnus vil ha avføringsprøve fra 55-åringer

Foto: Hege Iren Hanssen / UNN

Norge er blant de landene i verden som har flest tilfeller av tarmkreft, uten at årsaken til dette er kjent. 

I 2021 ble det oppdaget 4550 tilfeller av tarmkreft. Om lag 1500 personer dør årlig av sykdommen.

For å oppdage tarmkreft så tidlig som mulig er det innført et nytt kreftscreeningprogram for 55-åringer i Norge.

Programmet blir rullet gradvis ut til hele landet, og nå er tilbudet kommet til Nord-Norge. Derfor vil de første 55-åringene i regionen motta en invitasjon om deltakelse.

– Tarmkreft har blitt en folkesykdom, og andre land har hatt screening for denne sykdommen lenge. Så dette er et viktig screeningprogram. 

Det sier overlege Eyvind Paulssen ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø i en pressemelding.

BLOD: Slik ser en test for avføring i blod ut.
Foto: Kreftregisteret

Alle som er født i 1967 vil fra de nærmeste ukene motta et prøvesett i posten. Håpet er at så mange som mulig velger å bli med i masseundersøkelsen og sender inn avføringsprøve.

– Det er viktig at flest mulig deltar for at dette skal bli bra for befolkninga, sier Jan-Magnus Kvamme, seksjonsleder ved seksjon for fordøyelsessykdommer, UNN Tromsø.

Masseundersøkelsen er innført for å få ned både antall tilfeller og antall dødsfall som følge av kreft i tykk- og endetarm.

Metoden som brukes i det norske screeningprogrammet er en test for blod i avføringen.

Når programmet er rullet ut til hele landet vil rundt 70.000 nye 55-åringer bli invitert hvert år. Det vil samtidig være kapasitet til å analysere opptil 200.000 prøver i året, ifølge Kreftregisteret.

De som får påvist blod i avføringsprøven vil få tilbud om koloskopi, og dette vil i første omgang gjøres i Tromsø for de som tilhører UNN.

Kreftregistret er ansvarlig for prosjektet. De første invitasjonene ble sendt av Helse Sør-Øst i fjor.

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?