Henrik Thorsnes Lefdal skriver...
13. januar 23:16

Kystruten vil ikke lenger frakte elbiler

Havila Kystruten er ett av to selskap som seiler mellom Bergen og Kirkenes. Nå vil de ikke lenger ha elbiler, hybridbiler eller hydrogenbiler om bord.

– Avgjørelsen er tatt etter en ekstern risikoanalyse som er utført for oss. Konklusjonen i den analysen gjør at vi har besluttet å ikke ta denne type biler om bord på grunn av sikkerheten, sier Lasse A. Vangstein i Havila Kystruten til NRK.

Hovedfrykten er brann i kjøretøy som ikke går på fossilt brensel. En elbil-brann blir veldig varm, det kan være eksplosjonsfare og det vil slippes ut giftgasser, påpeker Vangstein.

– Det kan gjøre at man må evakuere skipet umiddelbart, og i verste fall kan man få et totalhavari av skipet, sier Vangstein, som understreker at skipet i hovedsak er designet for å frakte passasjerer og gods.

Hurtigruten opplyser til NRK at selskapet har gjort sine egne risikovurderinger, og de vil fortsatt frakte alle typer biler.

En gjennomgang utført av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DBS) har vist at fossilbiler brenner fire-fem ganger så ofte som elbiler når man tar høyde for størrelsen på bilparken.

(©NTB)

FORBUDT: Kystruten går mellom Bergen og Kirkenes. Nå får du ikke lenger elbilen din ombord.
Foto: Kåre Breivik / TV 2
ICC har utstedt arrestordre på Russlands president Vladimir Putin for krigsforbrytelser. Men dersom han skulle reise til Ungarn, vil han ikke bli pågrepet der, ifølge statsminister Viktor Orbans stabssjef.

– Ungarn vil ikke pågripe Putin

Ungarn vil ikke pågripe Russlands president Vladimir Putin dersom han skulle ankomme landet, sier stabssjefen til Ungarns statsminister Viktor Orban.

I forrige uke utstedte Den internasjonale straffedomstolen (ICC) arrestordre på Putin. Domstolen anklager Putin for å være ansvarlig for krigsforbrytelser begått i Ukraina. 

Men selv om Ungarn er EU-medlem, er landet ikke juridisk bundet av arrestordren, hevder Orbans stabssjef Gergely Gulyas.

– Vi følger ungarsk lov, og på det grunnlaget kan vi ikke pågripe den russiske presidenten ettersom ICCs statutter ikke har blitt kunngjort i Ungarn, sa Gulyas på en pressekonferanse i Budapest torsdag.

Ungarn undertegnet ICCs statutter i 1999 og ratifiserte dem i 2001 under Orbans første periode som statsminister.

Men ifølge Gulyas er domstolens statutter ikke formelt tatt inn i ungarsk lovgivning «ettersom det vil være i strid med grunnloven». 

Orban regnes som mer vennlig innstilt til Vladimir Putin enn noen andre europeiske ledere.  

ICCs arrestordre mot Putin er begrunnet med mistanke om ulovlig deportering av barn og ulovlig overføring av mennesker fra ukrainsk territorium til Russland.

Russiske myndigheter har gjentatte ganger avvist anklagene.

(NTB)

Tiktok-direktøren grilles i Kongressen: – Kommunistpartiets spionverktøy

Følg høringen direkte i videovinduet øverst. 

Direktør i Tiktok, Shou Chew, vitner i dag i Kongressen i Washington, D.C. Her skal han forsøke å overbevise de amerikanske politikerne om at den kinesiske appen er trygg, etter at stadig flere har tatt til orde for å forby tjenesten.

– Tiktok samler inn nesten alle typer data som finnes, fra folks posisjon til hva de skriver og kopierer, biometriske data og mer. Tiktok overvåker oss alle. Det kinesiske kommunistpartiet bruker dette som et verktøy for å manipulere USA, sier republikaneren Cathy McMorris, som leder Husets Energi- og Handelskomite.

Les hva Tiktok henter fra telefonen din her.

McMorris er tydelig på at hun ønsker seg et Tiktok-forbud, men nøyer seg ikke med det: 

– Til alle amerikanere som ser på i dag, vit dette: Tiktok er det kinesiske kommunistpartiets spionverktøy, som de bruker til å manipulere hva du ser og til å utnytte fremtidige generasjoner. Et forbud er bare en kortsiktig løsning på Tiktok. Vi trenger en brukerdatalov for å hindre at vi får et nytt Tiktok i USA, sier McMorris. 

Chew insister på at beskyttelse av brukerdata er Tiktoks høyeste prioritet, og avviser anklager om at kinesiske myndigheter ønsker å benytte seg av dataen til amerikanske Tiktok-brukere. 

– Myndighetene har aldri spurt oss, og jeg har ikke sett noe bevis på at dette faktisk skjer, sier Chew. 

150 millioner amerikanere bruker Tiktok, og Chew påpeker at appen har blitt vitkig del en del av amerikansk kultur. 

Les mer her.

24-TIMERS STREIK: 350.000 ansatte oppfordres til streik mandag. 

Hundretusenvis av ansatte oppfordres til streik i Tyskland på mandag

Foto: Jonas Walzberg

De tyske fagforbundene Verdi og jernbane- og transportforbundet (EVG) ønsker å lamme trafikken i hele landet mandag. Det varsler det tyske nyhetsmediet BR24. Om de får viljen sin vil tog, busser, fly og skip stå stille. 

Verdi oppfordrer totalt 120.000 ansatte over hele landet til å gå i 24-timers streik mandag, med oppstart ved midnatt. EVG oppfordrer 230.000 buss- og togarbeidere til å gjøre det samme. 

Det foregår løpende forhandlinger i ulike sektorer og bedrifter i Tyskland om dagen. Flere store flyselskaper måtte for elleve dager siden innstille flyene sine da sikkerhetspersonellet på flyplasser i Berlin, Hamburg, Hanover og Bremen streiket.

Demonstrasjonene mot Macrons pensjonsreform fortsatte torsdag. Tusenvis samlet seg i Paris' gater. Foto: Aurelien Morissard / AP / NTB

Protestene i Frankrike fortsetter

Demonstrasjonene i Frankrike skaper hodebry. Flyplasser er bekymret for forsinkede drivstoffleveranser, og det er usikkerhet rundt besøket til kong Charles.

Hundrevis av demonstranter samlet seg for å blokkere toglinjene og skapte forsinkelser fra togstasjonen Gare de Lyon i Pars torsdag, opplyste det franske statsbaneselskapet SNCF.

– Vi fortsetter til reformen oppheves, ropte demonstrantene.

Onsdag sa president Emmanuel Macron at pensjonsreformen må tre i kraft innen året er omme. Reformen innebærer blant annet at pensjonsalderen heves til 64 år, og at ansatte må jobbe i minst 43 år for å få full pensjon.

Forstyrrelser i leveranser fra raffinerier har ført til bekymring for om flyplassene i Paris har nok drivstoff til flyene.

Franske myndigheter ennå ikke offentliggjort programmet for kong Charles' besøk til Frankrike neste uke. De er bekymret for at det skal bli forstyrret av demonstranter.

(©NTB)

Tyrkiske medier: Tyrkias utenriksråd har godkjent Finlands Nato-søknad

Utenriksrådet i det tyrkiske parlamentet har godkjent Finlands Nato-søknad. Det sier den statlige tyrkiske nyhetskanalen TRT Haber torsdag. 

Mens utenriksrådets godkjenning er et steg i riktig retning for Finland, må søknaden fremdeles godkjennes av den tyrkiske nasjonalforsamlingen. Dette er derimot forventet å gå smertefritt, og president Recep Erdogan sa i forrige uke at Finlands søknad ville godkjennes. 

15:06
DØDE: Ny rapport viser at Finn Christian Jagge døde etter feilbehandling i 2020. 

NRK: Rapport viser fryktkultur ved sykehuset der Finken døde

Foto: ERLEND AAS

Ny rapport viser at alpinist og OL-vinner Finn Christian Jagge døde etter feilbehandling ved gastrokirurgisk avdeling på Ullevål sykehus i 2020.

Det melder NRK. 

Mellom 2011 og september 2020 var det totalt 19 uventede dødsfall ved denne avdelingen. 

Etter flere bekymringsmeldinger fra pasienter, pårørende og helsepersonell har Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten (UKOM) gransket to avdelinger ved to ulike sykehus.

I følge rapporten har ansatte unngått å varsle, selv om dette er pålagt. Mange er redd for å varsle fordi de frykter konsekvenser til sine kollegaer. 

15:05

Varetektsfengslet etter voldtekt av barn

En mann i midten av 20-årene er varetektsfengslet i Møre og Romsdal tingrett, siktet for en rekke grove seksuelle overgrep mot barn. Siktelsen omfatter flere tilfeller av voldtekt av barn under 14 år.

Mannen er også siktet for seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år samt fremstilling av seksuelle overgrep mot barn eller fremstilling som seksualiserer barn.

Ifølge fengslingskjennelsen har mannen samtykket til fire uker i varetekt med brev og besøksforbud samt fullstendig isolasjon i 14 dager.

– Etter rettens syn er det viktig at den videre etterforskning kan skje uten at siktede får mulighet til å kontakte fornærmede eller vitner, slik at forklaringer kan avgis uten påvirkning fra ham, heter det i kjennelsen.

Retten viser også til at flere av de fornærmede er barn, og at minst en av de fornærmede ikke er avhørt.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) opplyser at det ikke lenger skal være første mann til mølla for bedrifter for å få strøm til produksjonen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Regjeringen vil skrote førstemann til mølla-prinsippet i strømkøen

Regjeringen vil skrote førstemann til mølla-prinsippet i strømkøen og foreslår et prioriteringssystem som sørger for at visse typer aktører får nettilknytning.

Det bekrefter olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) til Teknisk Ukeblad.

Onsdag skrev VG at forsvarsindustribedriften Nammo trenger mer strøm til sin produksjon, men det lokale nettselskapet Elvia har lovet ledig strømkapasitet bort til TikToks nye datasenter.

– Det er et uttrykk for at rangering kan være nødvendig, sier Aasland torsdag.

Det regjeringsoppnevnte Strømnettutvalget vurderte om det burde innføres kriterier for å kunne prioritere mellom ulike aktører i strømkø. 

Utvalget landet til slutt på å ikke foreslå et prioriteringssystem, men å åpne for at modne prosjekter kunne komme foran i køen.

Dette vil regjeringen nå stille krav om, bekrefter Aasland.

– Og så kommer vi med en ytterligere prioriteringsvurdering, eller en prioriteringsretning, for nettilknytning, sier han.

(NTB)

MISFORNØYD: Statsadvokaten i Manhattan, Alvin Bragg, har lite til overs for Donald Trump og republikanernes utsagn om etterforskningen av den tidligere presidenten. 

Statsadvokaten anklager Trump og republikanere for politisk spill

Storjuryen i Manhattan vil ikke ta noen avgjørelse rundt den mulige tiltalen mot Donald Trump torsdag. Det melder MSNBC og CNN.

Det vil i så fall bety at en avgjørelse i saken ikke kommer før tidligst neste uke, da storjuryen ikke møtes igjen før mandag. 

Lørdag meldte Trump at han ville pågripes denne uken, og oppfordret tilhengerne sine til å demonstrere. Siden den gang har det vært ventet at statsadvokaten i Manhattan vil ta ut en tiltale, men tross omfattende spekulasjoner virker det nå svært sannsynlig at en eventuell tiltalebeslutning lar vente på seg.  

Like etter det ble kjent at tiltalen ikke kommer denne uken, publiserte statsadvokat Alvin Bragg en uttalelse hvor han anklager Trump for et politisk spill. 

Trumps innlegg skapte voldsomme reaksjoner på republikansk side, og tre høytstående kongressmedlemmer sendte et åpent brev til statsadvokat Bragg hvor de forlangte å få innsyn i bakgrunnen for etterforskningen, samtidig som de anklaget saken for å være politisk motivert. 

– Trump skapte en falsk forventing om at han ville pågripes og advokatene hans oppfordret dere til å gripe inn, skriver Bragg i et brev Reuters har fått tilgang til. 

At folkevalgte politikere uttaler seg om en etterforskning på delstatsnivå er ytterst sjelden, og statsadvokat Bragg anklager nå republikanerne for å blande seg inn i saken. 

– Innsynskravet fra republikanerne er et ulovlig angrep på New Yorks uavhengighet, skriver Bragg, som videre forteller at han er villig til å møte med republikanerne. 

Statsadvokaten har etterforsket Trumps utbetalinger av hysj-penger til pornostjernen Stormy Daniels i 2016. Mens disse utbetalingene i seg selv ikke er ulovlige, mener statsadvokat Alvin Bragg at Trump kan ha brutt valgkampfinansieringsloven ved å forsøke å skjule utbetalingene til Daniels. 

BRÅK: Sikkerheten i New York er trappet opp i påvente av en mulig tiltale mot Donald Trump.
Foto: REUTERS/Amanda Perobelli

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?