Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
7. januar 06:31
Kevin McCarthy har vært optimist hele veien, men trengte 14 forsøk før han endelig fikk nok stemmer til å bli valgt til leder for Representantenes hus. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB

Kevin McCarthy ble omsider valgt til leder for Representantenes hus

Det måtte 15 avstemninger til før republikanske Kevin McCarthy til slutt fikk flertall i kampen om å bli leder for Representantenes hus.

Etter avstemningen brøt det ut jubel og applaus i Representantenes hus, som har forsøkt å stemme fram en leder i over fire dager.

– Jeg er glad for at det er over, sa hovedpersonen selv etter å endelig ha sikret seg jobben.

Etter å ha blitt blokkert av drøyt 20 utbrytere i eget parti de tre første dagene, gikk det langt bedre i avstemningene fredag, da McCarthy fikk flere av utbryterne til å snu.

Likevel fikk ikke McCarthy nok stemmer til å sikre flertallet i de tre første avstemningene fredag. Klokken måtte bikke midnatt lørdag i Washington før han til slutt kom over målstreken og vant med et flertall av stemmene.

McCarthy sikret seg 216 stemmer totalt i femtende runde. For å bli valgt kreves det flertall blant korrekt avgitte stemmer på en person, fraværende, blanke stemmer og stemmer på «til stede» regnes ikke med.

Seks republikanere stemte på «til stede» i den siste runden. Blant dem var Matt Gaetz, som ble den avgjørende stemmen i runde nummer 14, og sørget akkurat for at McCarthy ikke vant da. Underveis har McCarthy tilbudt flere innrømmelser for å få de republikanske utbryterne over på sin side.

Demokraten Hakeem Jeffries har hele tiden fått full støtte fra sitt parti, som er i mindretall i Kongressens førstekammer. Han fikk 212 stemmer i den siste avstemningen.

De siste hundre årene har lederen for Representantenes hus blitt valgt i den første avstemningen i kammeret, som er en del av den amerikanske Kongressen.

Huset trenger en leder for å konstituere seg etter mellomvalget i november, ta de nye representantene i ed og ta fatt på det politiske arbeidet.

04:04
NTB  & Ane Hem
04:04
NTB  & Ane Hem
03:18
NTB  & Ane Hem
02:45
NTB  & Ane Hem
00:03
I går 23:33
NTB  & Johannes Steen
I går 22:30
I går 22:07
I går 21:53
I går 21:39
NTB  & Johannes Steen

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?