TV 2 Play
Min konto

Siste nytt

5. jan. 2023 21:09
INNRØMMER FEIL: St. Olavs hospital i Trondheim.

St. Olavs bekrefter forveksling under assistert befruktning: – En alvorlig svikt

Foto: Annika Byrde / NTB

St. Olavs hospital i Trondheim bekrefter torsdag kveld en hendelse på 90-tallet, hvor et embryo ble forvekslet under assistert befruktning.

– St. Olavs hospital ble kjent med forbyttingen i 2018 da hen kontaktet sykehuset. Ved tester ble det avklart at mor og far ikke er genetisk mor og far, og at det måtte ha skjedd en forbytting av embryo under behandling på slutten av 1990-tallet, skriver sykehuset i en redegjørelse Helsetilsynet har bedt om.

– De berørte parter er satt i en svært vanskelig situasjon og er påført betydelige belastninger som følge av hendelsen. På den annen side, dersom svikten ikke hadde skjedd, er det ingen sikkerhet for at hen hadde vært født., skriver sykehusets etikkomité i en redegjørelse.

«Risikoen for forbytting av embryo er og har til alle tider vært embryologer og ansvarlige legers største frykt», heter det i redegjørelsen.

Sykehuset konkluderer med at saken høyst sannsynlig skyldes menneskelig svikt ved mangelfull ID-kontroll før innsetting.

– Saken har avdekket en alvorlig svikt i sykehusets behandling med assistert befruktning, skriver de, og fortsetter:

– Hendelsen ligger langt tilbake i tid og det faglige kunnskapsgrunnlaget og prosedyrer for identitetssikring og merking av prøveglass, skåler og strå, er vesentlig endret og oppdatert i dagens praksis. 

Sykehuset mener risikoen for forbytting av kjønnsceller med dagens kunnskapsgrunnlag, prosedyrer og teknisk system med elektronisk merking, vurderes svært lav.

St. Olavs hospital sitt mål har vært å ivareta de involverte på best mulig måte og ha fokus på hvilke valg som gir minst mulig skade.

Henrik Thorsnes Lefdal skriver...
9 minutter siden
13 minutter siden
NTB
13 minutter siden
NTB
14 minutter siden
NTB
09:24
08:30
07:00

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?