Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
4. januar 10:08
OVERSVØMMELSE: Det er mye vann langs veiene i Agder. Bildet er fra fylkesvei 439 ved Suvatnet

Flere veier oversvømt i Agder: – Vær obs

Foto: Statens Vegvesen

Vegtrafikksentralen sør advarer om oversvømte fylkesveger i Lyngdal og Lindesnes.

Både fylkesveg 4002, 459, 454 og 480 har høy vannstand onsdag formiddag.

– Mye regn kombinert med høye brøytekanter gjør at vannet ikke renner av, opplyser Vegtrafikksentralen.

De oppfordrer trafikanter til å være obs.

Like etter klokken 10 melder politiet at en bil har fått vannplaning og kjørt av vegen i Lindesnes. Fører er ute av bilen og uskadd, men bilen står delvis under vann.

Russland truer seg med å avslutte kornavtale etter eksplosjon i rørledning

Russland anklager Ukraina for å ha sprengt en rørledning for ammoniakk og truer med å trekke seg fra avtalen om eksport av ukrainsk korn.

En talsperson for det russiske forsvarsdepartementet kalte onsdag eksplosjonen et «slag mot kornavtalen» og hevdet at «et ukrainsk rekognoserings- og sabotasjeteam» sto bak.

Eksplosjonen skjedde mandag kveld i landsbyen Masiutivka i ukrainske Kharkiv. Rørledningen forbinder den russiske byen Togliatti med ukrainske Odesa ved Svartehavet og frakter ammoniakk, som er basisen for moderne gjødselproduksjon.

De siste månedene har Russland flere ganger presset på for at en gjenåpning av rørledningen skal inngå som en del av avtalen som sikrer korneksport fra Ukraina.

(©NTB)

Flere barn knivstukket på lekeplass i Frankrike 

Den franske avisen Le Dauphine melder at det har vært et knivangrep i sentrum av Annecy, sør-øst i Frankrike.

Ifølge avisen er åtte barn fornærmet i saken. Det franske nyhetsbyrået AFP skriver at sju personer er skadd, blant dem seks barn.

De skriver videre at gjerningspersonen skal være skutt og at gjerningspersonen får medisinsk behandling.

Frankrikes innenriksminister Gérald Darmanin har kommentert saken på Twitter.

– Flere personer, inkludert barn, ble skadet av en person bevæpnet med en kniv på et torg i Annecy. Personen ble arrestert takket være politiets svært raske intervensjon, skriver han.

Ifølge vitner skal en mann iført hodeplagget turban angrepet barn fra en barnehage på tur rundt klokka kvart på ti i morges.

Det er fortsatt ikke klart om barna er hardt skadd.

Leirskred ved E6 i Målselv

Det har gått et leirskred ved E6 i Målselv. Skredet har gått 5-10 meter fra E6 mot Andsfjellet, melder politiet.

– Entreprenør er på stedet og engasjerer geologer for å vurdere området. Fartsgrensen på stedet reduseres med skilt og lysregulering.

Så ofte skrur kjedene opp bensinprisen

Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

En ny kartlegging gjort av Konkurransetilsynet gir detaljer om hvordan prismønsteret i drivstoffmarkedet var fra oktober 2022 til og med mars 2023. 

Bensinstasjonene setter oftest opp bensin- og dieselprisene tidlig i uken og på fredager, fremgår det av kartleggingen.

Det kommer også frem hvor ofte drivstoffkjedene skrur opp prisene.

Ifølge kartleggingen skrur kjedene opp prisene som hovedregel to ganger i uka. Mellom disse løftene går prisene gradvis ned, skriver tilsynet. 

– Det har vært ulikt fra uke til uke hvilke dager prisendringene skjer, men gjennomgangen viser likevel en tendens til at prisene oftere har blitt satt opp mandager eller tirsdager og fredager, skriver Konkurransetilsynet.

Ettersom prisendringene ikke skjer på faste dager, kan det være utfordrende å vite når det er best å fylle tanken. 

Derfor kommer Konkurransetilsynet med et råd.

– Da kan det være lurt å følge med på hvor lang tid det er siden forrige prisøkning. Kartleggingen viser at det vanligvis går tre dager mellom hvert prisløft, men at fire dager heller ikke er uvanlig, skriver de videre.

Finanstilsynet: Bankene er utsatt i et scenario med tilbakeslag og krakk i eiendomsmarkedene

Det er stor usikkerhet om utviklingen i realøkonomien og finansmarkedene framover både i Norge og internasjonalt, konkluderer Finanstilsynet.

Høy gjeld i norske husholdninger og høye bolig- og næringseiendomspriser utgjør de viktigste sårbarhetene i det norske finansielle systemet, skriver Finanstilsynet i sin siste rapport om norsk økonomi.

Norske banker er særlig utsatt i et scenario med økonomisk tilbakeslag, renteoppgang og krakk i eiendomsmarkedene.

Ifølge tilsynet er det stor usikkerhet om utviklingen i realøkonomien og finansmarkedene framover, både i Norge og internasjonalt. Tilsynet viser til at den underliggende inflasjonen har holdt seg høy, og rentene har økt mye på kort tid. I tillegg har sentralbankene varslet nye renteøkninger dersom det er nødvendig for å få inflasjonen tilbake til fastsatte mål.

Usikkerheten forsterkes av krigen i Ukraina og det geopolitiske spenningsnivået.

(NTB)

Zelenskyj på besøk i flomrammede områder

Foto: Javad Parsa/NTB

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj er torsdag på plass i Kherson fylke for å besøke de flomrammede områdene. 

Ifølge Reuters skal Zelenskyj ha diskutert konsekvensene av ødeleggelsene og betydningen av å kompensere de flomrammede innbyggerne.

Det var tirsdag at Nova Kakhovka-demningen ble sprengt, som har forårsaket en stor flom. Guvernøren i Kherson antar at et område på rundt 600 kvadratkilometer er dekket.

Russiske RIA har meldt om fem omkomne. Det er ikke kjent hvem som står bak. Russland og Ukraina peker på hverandre.

Russisk nyhetsbyrå: Fem døde etter demning kollapset

Foto: Maxar Technologi

Det statlige russiske nyhetsbyrået RIA melder torsdag at fem personer er døde etter at Nova Kakhkovka-demningen i Kherson fylke kollapset tirsdag.

Kyiv Independent melder at tre personer er døde.

Etter at demningen kollapset har store landområder blitt lagt under vann og mange mennesker er blitt evakuert.

Om lag 600 kvadratkilometer er under vann, ifølge Kherson-guvernør Oleksandr Prokudin.

68 prosent av vannmassene skal ligge på det russisk-okkuperte området på venstre side av Dnipro-elven, og ifølge guvernøren er det gjennomsnittlige vannivået 5.61 meter.

Ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået Tass er 4.300 mennesker evakuert og over 14.000 hus rammet av flommen. Tass siterer nødetater i okkupasjonsområdet.

Det har ikke blitt registrert dårligere luftkvalitet i New York enn onsdag. Målingene startet i 1999. Foto: Andy Bao / AP / NTB

Røyk fra canadiske skogbranner fører til elendig luftkvalitet og økt helserisiko

Skogbrannene i Canada har ført til den dårligste luftkvalitet som er registrert i New York. Røykleggingen kan skape helseutfordringer på begge sider av grensen.

Det amerikanske miljødirektoratet EPA har registrert luftkvaliteten siden 1999. Onsdag bidro store mengder finpartiklet støv fra skogbranner til at luftkvalitetsindeksen i New York nådde 413, skriver New York Times.

Det er mer enn dobbelt så ille som toppnoteringen fra tirsdag. Indeksen går ikke høyere enn 500.

Ber folk bli hjemme

Er tallet høyere enn 100, fører det gjerne til at det blir utstedt helseadvarsler for barn, eldre og andre i risikogrupper. Verdier over 300 anses som skadelige for alle.

Aller verst står det ifølge CBS til i Philadelphia, der indeksen natt til torsdag lå på 447.

New York-guvernør Kathy Hochul opplyser at delstaten vil dele ut en million N95-munnbind, 400.000 av dem i byen New York. Hun ber videre folk om å holde seg hjemme.

– Dere må ikke ut for å gå en tur. Dere må ikke trille babyen, sa Hochul onsdag kveld.

– Nå er det ikke trygt å gjøre det, la hun til.

Ekstrem og svært sjelden situasjon

En Nasa-forsker som spesialiserer seg på luftforurensing sier det som skjer nå, er en ekstrem hendelse og er uhyre sjelden.

– Det nærmeste vi kommer i løpet av de siste 20–25 årene, er en lignende situasjon 7. og 8. juli 2002. Det er nesten skremmende hvor likt det var, med skogbranner i canadiske Quebec og røyk som drev rett inn i det nordøstlige USA, sier Ryan Stauffer.

– For mange målestasjoner i nordøst er dette den mest forurensende hendelsen fram til nå med tanke på denne typen partikler.

I tillegg til brannene bidrar et helt spesifikt værmønster til røykleggingen, forklarer Stauffer.

Det er et stort høytrykkssystem over det sentrale Canada, mens et stort lavtrykkssystem ligger utenfor kysten av USA. Sammen skaper de nordavind som sender røyken fra Quebec rett inn over det nordøstlige USA og Atlanterhavskysten, forteller Nasa-eksperten.

Kan havne i blodomløpet

Han sier den mest bekymringsfulle faktoren i luftforurensingen fra skogbranner er såkalte PM2,5-partikler. Dette er svevestøv der partiklene er mindre enn 2,5 mikrometer i diameter. En mikrometer er en tusendels millimeter.

– De er med andre ord mye mindre enn tykkelsen til et hårstrå. De er så små at når du puster dem inn, skaper de ikke bare pusteproblemer og irritasjon i lungene; de er små nok til å bli tatt opp i blodet, forklarer Stauffer.

Det kan føre til en rekke helseproblemer med økt belastning på hjerte og økt risiko for hjerteinfarkt og slag, legger han til.

– Vi vet at når vi registrere høye nivåer med luftforurensing, kan vi vente oss en økning i sykehusinnleggelser, og det rammer i størst grad folk i utsatte grupper, som eldre, barn og personer som er følsomme for luftforurensing.

Historisk skogbrannsesong

Eksperter har varslet at Canada kan stå overfor sin verste skogbrannsesong noensinne. 20.000 har blitt fordrevet av 400 skogbranner.

Bare i Quebec var det over 150 aktive skogbranner tirsdag. Den fransktalende provinsen har bedt om internasjonal hjelp til å takle de mange brannene. USAs president Joe Biden snakket onsdag med Canadas statsminister Justin Trudeau over telefon og lovte å sende ytterligere hjelp.

I sentrum av den canadiske hovedstaden Ottawa var røyken onsdag så tjukk at høye bygninger knapt var synlige på tvers av Ottawa-elven.

Mer dårlig nytt er det at værsystemet som bidrar til det store røykteppet, ikke ventes å flytte seg stort. Dermed vil det trolig bli liggende minst til fredag, muligens også lengre.

(©NTB)

Russlands Sikkerhetsråd-sekretær møter Lukasjenko 

Russlands sekretær for Sikkerhetsrådet møter torsdag Hviterusslands president Lukasjenko i Aleksandr Minsk, melder Reuters som siterer det statlige russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

Bil krasjet i Power-butikk i Odda

Politier er på plass i Odda etter melding om en bil som har kjørt inn i butikkvinduet til en Power-butikk, melder politiet i Vest.

Bilfører er oppegående, og det er ikke meldt om skadde personer, ifølge politiet.

Har du bilder eller video av hendelsen? Send til tips.tv2.no.

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?