Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
2. januar 05:32

To eksplosjoner i Stockholm – én person er pågrepet

Natt til mandag skjedde det to eksplosjoner på forskjellige steder i Stockholm. Politiet undersøker om den ene har sammenheng med et drap nyttårsaften.

Den første eksplosjonen inntraff ved portgangen til et bolighus i Grimsta ved 3-tiden. Den beskrives som svært kraftig og forårsaket store skade på inngangspartiet.

Politiet vil ikke utelukke at eksplosjonen kan ha sammenheng med at en 20 år gammel mann nyttårsaften ble skutt og drept i Vällingby i et mulig gjengoppgjør.

– Det er en av hypotesene vi ser på, men det er for tidlig å uttale seg om. Men vi kommer naturligvis til å undersøke det, sier Ola Österling i politiet til TT.

En drøy time senere inntraff en ny eksplosjon i Bagarmossen.

– Den er betydelig mindre enn den i Grimsta, men denne skjedde i en trappeoppgang, sier Österling.

I morgentimene opplyser politiet at en mann er pågrepet og siktet for å stå bak eksplosjonen i Bagarmossen.

– Han er siktet for skadeverk og for grove trusler. Det skjer ettersom han har utløst en sprengladning som skal ha vært rettet mot en person, forteller Österling.

Det er ikke meldt om skadde etter eksplosjonene. Politiet ser foreløpig ingen forbindelse mellom de to hendelsene. De ser derfor etter ytterligere en gjerningsperson.

(NTB)

9 minutter siden

UBS: Oppkjøpet av Credit Suisse fullført 12. juni

UBS regner med å ha fullført overtakelsen av den kriserammede rivalen Credit Suisse så tidlig som 12. juni, opplyser den sveitsiske storbanken.

UBS er Sveits' største bank og gikk i mars med på å kjøpe opp Credit Suisse mot at myndighetene bidro med en solid redningspakke.

Landets regjering stilte drøyt 100 milliarder kroner til rådighet, og oppkjøpet var ventet å gå i orden i løpet av andre kvartal.

Den nye storbanken vil ha 120.000 ansatte verden over, men ledelsen har varslet bemanningskutt.

(©NTB)

Utenlandske investorer har trukket 35 milliarder kroner ut av Oslo Børs

Utenlandske investorer har nettosolgt aksjer i tre kvartaler på rad. På ni måneder er 35 milliarder kroner trukket ut av Oslo Børs.


Det er første gang siden SSB begynte å føre statistikk at utenlandske investorer har nettosolgt aksjer i mer enn to kvartaler på rad, viser tall som NRK og Dagens Næringsliv har hentet ut.

Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen sier til DN at det kan være flere grunner til at utenlandske investorer har nettosolgt norske aksjer de siste ni månedene.

– De siste tre kvartalene stikker seg enda mer ut når man sammenligner hva norske kunder gjorde. Norske aktører nettokjøpte noterte aksjer de siste tre kvartalene på rad. Denne kontrasten er iøynefallende, sier sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management.

Ved utgangen av årets tre første måneder eide likevel utenlandske aktører 41,8 prosent av noterte aksjer målt etter markedsverdi. Og rett før storsalget hadde utenlandske aktører nettokjøpt aksjer før 90 milliarder kroner i andre kvartal i fjor.

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea sier nedsalget kan tyde på at utlendingene har endret oppfatning av å eie aksjer, men er skeptisk til denne forklaringen. 

– Det er ikke utenkelig at det er derfor. Men man kan ikke si med sikkerhet at det er slik, siden det var så kraftige kjøp i forkant, sier han til NRK.

(©NTB)

Bergen kommune melder om «alvorlig teknisk feil» –hasteinnkaller til pressekonferanse  

Bergen kommune melder mandag morgen å ha avdekket «alvorlige tekniske feil» og hasteinnkaller til pressekonferanse klokken 10 samme dag.

Den tekniske svikten gjelder overføring av bekymringsmeldinger mellom leverandørsystemet og Nasjonal portal for bekymringsmeldinger.

Nasjonal portal for bekymringsmeldinger er driftet av kommunesektorens organisasjon (KS). Alle norske kommuner og fylkeskommuner er medlemmer i KS

– Feilen er ikke isolert til Bergen kommune, og kan potensielt gjelde mange norske kommuner, skriver kommunen i pressemeldingen.

Pressekonferansen vil finne sted mandag klokken 10 i foajeen i Bergen Rådhus.

To biler og buss i ulykke i Trondheim – store materielle skader

Ifølge politiet har to biler og en buss vært involvert i en ulykke på Moholt i Trondheim.

Det er ikke meldt om alvorlige personskader, skriver politiet på Twitter. Trafikken dirigeres på stedet.

Klimaaktivister blokkerer innganger til Stortinget

Foto: Gorm Røseth / TV 2

Extinction Rebellion aksjonerer mandag morgen foran Stortinget i Oslo. 

Årsaken til demonstrasjonene er at Stortinget klokken 10 skal behandle en innstilling fra energi- og miljøkomiteen om å godkjenne produksjon fra tre nye oljefelt.

Aksjonistene blokkerer blant annet Stortingets hovedinngang, mens det vil være mulig å komme seg inn personalinngangen. 

– Der vil de bli premiert etter hvordan de stemmer. Om de stemmer mot vår framtid vil de få en negativt ladet trombonelyd, mens de vil få en hyllest om de stemmer for, sier talsperson Jonas Kittelsen til TV 2.

– Er det ikke bedre å gjøre dette politisk?

– Vi trenger politikere som prøver å stoppe dette, og mange partier ønsker ikke ny utvinning. Men så trenger de også sterk folkelig motstand som tydelig signal om at vi ikke kan holde på slik, sier han.

I tillegg har to aksjonister lagt seg i gjennomsiktige stamper med svart væske. Dette skal illustrere at de drukner i olje. 

– Stortinget må forvente at hvis de velger å ta fra oss en trygg framtid, vil de ikke møte bare motstand, men sterk motstand, sier Kittelsen.

Klimaaktevister har lagt seg i tanker med det som skal illustrere olje.
Foto: Gorm Røseth / TV 2
Politikerne må vise om de skal stemme for eller mot nye oljefelt før de får slippe inn gjennom personalinngangen.
GÅR AV: Viaplays svenske konsernsjef Anders Jensen 

Viaplay-sjefen går av

Foto: Peter Knutson / Viaplay

Medieselskapet Viaplay Group blør penger. Natt til søndag skriver Viaplay i en pressemelding at konsernsjef Anders Jensen har tilbudt seg å gå av, noe styret har akseptert.

I pressemeldingen skriver Viaplay at de forventer en nedgang mellom 12 og 16 prosent i annonseinntekter, og at de økte levekostnadene fører til at færre bruker penger på videostrømming. Forventet driftsresultat (EBIT) i andre kvartal av 2023 ligger på mellom 250 og 300 millioner svenske kroner i minus. 

Viaplay har nedjustert de kortsiktige utsiktene for 2023. Som følge av den usikre økonomien i verden, samt utnevnelsen av ny konsernsjef, har de også trukket tilbake sine operasjonelle og finansielle mål for 2025.

Ny konsernsjef for Viaplay Group blir Jørgen Madsen Lindemann, som starter med umiddelbar virkning, skriver Viaplay.

De siste seks årene har politiet mottatt 154 mobbe-anmeldelser. Hele 96 prosent av anmeldelsene henlegges. Illustrasjonsfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB

Politiet henlegger 96 prosent av anmeldte mobbesaker

De siste seks årene har politiet mottatt 154 mobbe-anmeldelser. Hele 96 prosent av anmeldelsene henlegges. 

For de fleste av dem finner politiet at det er «ikke rimelig grunn til å undersøke», skriver Dagbladet.

Dette er saker der skole eller kommune anmeldes for ikke å ha grepet inn i mobbing mot elever. Mange saker blir ikke engang etterforsket, skriver avisen, som har kartlagt alle anmeldelser som er gjort etter opplæringslovens kapittel 9 A de siste seks årene.

Alle landets 12 politidistrikt har oppgitt sine tall, som altså totalt er 154 anmeldelser. I tolv av disse er sakene fremdeles under etterforskning eller ennå ikke avgjort.

Av de 142 avgjorte sakene er 136 henlagt. Altså henlegges 96 prosent av mobbeanmeldelsene. Fire saker har endt med forelegg, mens to saker har endt med en påtaleunnlatelse – som er en form for advarsel.

Ni av tolv politidistrikt har henlagt samtlige anmeldelser i mobbesaker.

– Det er åpenbart at dette ikke har vært prioritert hos politiet, sier advokat John Christian Elden til avisen.

Han er advokat for Monica og Bengt Frantzen, foreldrene til den 12 år gamle jenta Emily som tok livet sitt i januar i år etter langvarig og omfattende mobbing.

– Vår største frykt er at politiet henlegger anmeldelsen vår uten å undersøke saken grundig, sier Bengt Frantzen.

Statsadvokat Helene Bærug Hansen hos Riksadvokaten sier at de noterer seg at henleggelsesprosenten er høy.

– Men vi har ikke grunnlag for si at det er saker om brudd på opplæringsloven kapittel 9 A som ikke burde vært henlagt, men som likevel er blitt det, sier hun.

(©NTB)

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hevder flere land og produsenter forsyner Russland med våpenteknologi, men navngir ingen. Foto: AP / NTB

Zelenskyj hevder Russland får rakettbistand

Russland får bistand fra flere land og produsenter til å omgå internasjonale sanksjoner mot landets våpenindustri, hevder Volodymyr Zelenskyj.

Den ukrainske presidenten navngir ikke hvilke land og selskap som angivelig bistår Russland med teknologi til bruk i produksjon av raketter og andre våpen, men hevder at det er snakk om et nettverk.

– Terroriststaten kan ved hjelp av et nettverk av leverandører omgå de internasjonale sanksjonene og få tilgang til teknologi fra hele verden, sier Zelenskyj i en videotale.

Ukraina er kjent med dette og vil forsøke å hindre at «teknologi fra den frie verden havner i russiske raketter», sier han.

En nær medarbeider av presidenten hevdet i april at det var funnet et økende antall kinesiske deler i russiske våpen benyttet mot Ukraina.

Kinesiske myndigheter nekter for å støtte Russland med militært utstyr i krigen.

Armenia tror på fredsavtale med Aserbajdsjan

Armenia har håp om en fredsavtale med Aserbajdsjan innen utgangen av året, sier lederen for landets sikkerhetsråd til det statlige russiske nyhetsbyrået Tass.

Armenia og Aserbajdsjan har siden 1990-tallet utkjempet to kriger over utbryterrepublikken Nagorno-Karabakh. Enklaven er internasjonalt anerkjent som en del av Aserbajdsjan, men befolkningen er overveiende armensk.

Begge sider anklager hverandre regelmessig for å bryte en våpenhvile som ble inngått i 2020, men det forhandles nå om en permanent fredsavtale.

– Dersom vi kan opprettholde intensiteten og verdenssamfunnet støtter sterkt opp for å sikre framgang, er det en sjanse for en fredsavtale innen utgangen av året, sier lederen av Armenias sikkerhetsråd, Armen Grigoryan, til Tass.

(©NTB)

Goldman Sachs kjøper over 70 prosent av brønnbåtselskapet Frøy

Investeringsbanken Goldman Sachs kjøper over 70 prosent av brønnbåtselskapet Frøy for 4,8 milliarder kroner.

Det er laksegiganten Salmar som selger sin andel i brønnbåtselskapet, som de har eid via datterselskapet NTS.

Ifølge en børsmelding kjøper Goldman Sachs 72,1 prosent av Frøy for 76,5 kroner per aksje, som tilsvarer en kjøpesum på om lag 4,8 milliarder kroner.

(©NTB)

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?