Roy Kvatningen skriver...
27. des. 2022 16:06
Her ved Ila i Trondheim ligger MS Nordlys og venter på bedre vær. 

Hurtigrute-skip værfast i Trondheim

Foto: MS Nordlys/Hurtigruten

Hurtigruteskipet MS Nordlys har lagt seg til kai ved Ila i Trondheim på grunn av uværet på Trøndelagskysten. 

I en melding på hjemmesidene opplyser Hurtigruten at på grunn av storm på Folda må MS Nordlys kansellere følgende havner de kommende dagene: 

27.12: Rørvik 

28.12: Brønnøysund 

28.12: Sandnessjøen 

28.12: Nesna

SOVER IKKE: Doris prøver å unnslippe en grytidlig melking.

Ku later som hun sover for å slippe melking

Foto: TikTok.com/laurabrodie3

Doris bor på en gård på Isle of Wight, en øy ved sørkysten av England. Der har hun det bra, hvis man skal dømme ut i fra TikTok-videoene derfra.

Det eneste problemet er at sjefene, gårdbrukerne Laura og John Brodie, ofte vil at hun skal stå opp fryktelig tidlig for å bli melket.

Nylig prøvde Doris å snike seg unna, ved å late som at hun fremdeles sov.

– Dette er sånn en lat melkeku ser ut. Alle er ute, alle er klare til å bli melket, bortsett fra Doris. Doris later som hun sover. Hun sover egentlig ikke. Doris, jeg ser ørene dine røre på seg. Kom igjen! sa John Brodie til Doris mens han filmet.

John Brodie syntes dette var så morsomt at han filmet Doris' siste stunt og sendte klippet til kona Laurie. Hun ble så sjarmert at hun la ut videoen på TikTok.

Responsen lot ikke vente på seg.

1,5 millioner visninger senere er hun berømt, både på grunn av oppmerksomheten på TikTok og på grunn av medieoppslag både i Storbritannia og USA.

«Jeg tror jeg har funnet min sjelevenn. La Doris være!», skriver én på TikTok. «Jeg er Doris. La jenta sove», skriver en annen.

Aftenbladet: Politiet undersøker mistenkelig dødsfall i Stavanger

Stavanger Aftenblad melder at politiet har opprettet undersøkelsessak etter at en kvinne i 40-årene er blitt funnet død.

Kvinnen ble funnet av helsepersonell natt til 7. mars.

– Jeg kan bekrefte at vi undersøker saken. Samtidig vil jeg understreke at det per nå ikke foreligger en sterk mistanke om at avdøde er utsatt for noe kriminelt, sier politiadvokat Torkel Tjørhom Fandrem til Aftenbladet.

Politiet har gjennomført avhør og venter nå på den endelige obduksjonsrapporten.

Politiet: Har gjort norgeshistoriens største kokainbeslag

Foto: Rune Blekken / TV 2

Politiet og Tolletaten har gjort det største beslaget av kokain i Norge noensinne denne uken.

Beslaget ble gjort på et sentralt sted i Oslo. Funnet er på cirka 800 kilo til en gateverdi på flere hundre millioner kroner.

– Vi etterforsker saken med stor styrke fra her i Oslo politidistrikt, sier leder for felles enhet for etterretning og etterforskning i Oslo politidistrikt, Grete Lien Metlid.

Ingen personer er pågrepet i forbindelse med beslaget.

Politiet jobber med flere hypoteser. En av dem er at dette ikke var ment for det norske markedet.

Det hele startet da det ble beslaglagt et store mengder kokain i et parti med frukt i Brandenburg i Tyskland. De oppdaget at et tilsvarende parti også var på vei til Norge.

Hun rettet et budskap direkte til bakmennene og aktørene som har hatt befatning med saken.

– Vi velger å gå ut offentlig med dette etter en totalvurdering av saken. Vi må forutsette at bakmenn eller kriminelle aktører vil lete eller forsøke å få kontroll på stoffet. Det kan utgjøre en sikkerhetsrisiko, sier Metlid.

– Derfor er budskapet vårt til aktørene at stoffet nå er beslaglagt av politiet, sier hun.

Det er ingen som er pågrepet i saken, og politiet sier det er for tidlig å si noe konkret om hvem som var mottaker, eller om stoffet skulle fraktes videre fra Norge.

– Vi kan ikke utelukke at det er større nettverk med tilknytning til Norge, sier Metlid.

Områdeleder Tim Gurrik i Tollvesenet sier at det har vært et godt samarbeid med tyske tollere og tysk politi.

– I denne saken bidro etterretningssamarbeidet til meget gode indikasjoner på smugling. Tollere i Oslo klarte å spore opp denne forsendelsen i Oslo, den var losset, men ble sporet opp sentralt i Oslo by, sier han.

Gurrik påpeker at beslaget er mer enn dobbelt så stort som det samlede beslaget av kokain gjort av Tollvesenet de siste fem årene.

Russer la ut nakenbilde på Bali – risikerer å bli deportert

Foto: Firdia Lisnawati / AP / NTB

Et bilde av en russisk turist med buksene nede på toppen av vulkanen Agung på Bali gikk i forrige uke viralt i sosiale medier.

Agung er det høyeste punktet på den indonesiske øya, og antas av hinduer å være gudenes hjem.

Det gjør at russeren nå risikerer å bli deportert på grunn av det lettkledde stuntet, skriver CNN.

Mannen, som bare er identifisert som Yuri, har slettet det fornærmende bildet fra Instagram. Han har erstattet innlegget med en video der han ber om unnskyldning.

En lokal tjenestemann sier det ikke finnes noen unnskyldning for oppførselen hans.

– Han brøt normer og viste ingen respekt for vår kultur, sier vedkommende til The Jakarta Post.

Yuris sak blir nå behandlet av Balis direktør for immigrasjon. Han er derfor pålagt å rapportere til øyas immigrasjonskontor hver dag.

Som en del av meklingen skal russeren angivelig delta i en tradisjonell seremoni sammen med hinduer på Bali, for å opprettholde harmoni mellom mennesker og natur.

Det er ikke tatt noen endelig avgjørelse om han vil bli deportert fra øya eller får lov til å bli etter seremonien.

Regjeringen har den siste tiden tatt grep for å slå ned på oppførselen til utenlandske turister som strider mot lokale skikker.

Tidligere i mars ble det lagt ut råd til turister som besøker øya. Listen med råd inkluderer: «Ikke legg ut støtende, vulgære bilder på sosiale medier.»

Russere er for tiden den nest største turistgruppen på Bali. Over 43.000 russiske statsborgere ankom øya i løpet av de tre første månedene av 2023.

En årsak til tilstrømningen er at noen unge russere flykter fra hjemlandet for å unngå å bli innkalt til militæret.

– Hver gang vi får rapporter om en utlending som oppfører seg dårlig, er det nesten alltid en russer, sa en politimann i byen Kuta til CNN tidligere i mars.

Det hvite hus: Amerikanere i Russland bør forlate landet umiddelbart

– Amerikanske borgere som bor eller reiser i Russland bør forlate landet umiddelbart, advarer Det hvite hus i en uttalelse ifølge Reuters.

Uttalelsen kommer etter at myndighetene i Moskva avslørte at de har pågrepet en amerikansk journalist fra The Wall Street Journal.

Nå sier Joe Bidens administrasjon at de har vært i kontakt med journalistens familie og med avisen som arbeidsgiver.

De er også i dialog med Russland, melder Reuters.

USA har i lang tid rådet sine innbyggere til å forlate Russland. Dette rådet ble gitt allerede 5. mars i fjor og gjentok det blant annet i september.

Regjeringen går inn for totalt røykeforbud på lekeplasser, idrettsanlegg, holdeplasser og i privatbiler med barn. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Røykeforbudet kan strammes kraftig inn

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Regjeringen går inn for totalt røykeforbud på lekeplasser, idrettsanlegg, holdeplasser og i privatbiler med barn.

Det vil fremgå av den nye Folkehelsemeldingen, som helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) legger fram fredag.

– Nå knepper vi til et hakk for å unngå at nye generasjoner begynner med tobakksprodukter og blir nikotinavhengig, sier Kjerkol til VG.

Målet er en tobakksfri generasjon for dem som er født i 2010 og senere.

– Dette er de største tobakksgrepene siden røykeloven ble innført. Det sender er helt tydelig signal om at røyking er svært helseskadelig og uønsket i Norge, sier generalsekretær Frode Jahren i LHL, tidligere Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, i en kommentar til NTB.

Regjeringen kommer i meldingen til å vise at de vil verne fremtidige generasjoner mot all passiv røyking.

Tiltakene gjelder røykeforbud i privatbiler med barn, lekeplasser, idrettsområder, holdeplasser og fellesarealer i leilighetskomplekser.

I tillegg ønsker regjeringen et forbud mot nettsalg av tobakksvarer og e-sigaretter, standardisert innpakning og forbud mot smakstilsetninger for e-sigaretter og innføring av et nasjonalt program for røykeslutt med gratis legemidler og veiledning.

Forslagene om utvidelse av røykeforbudene var på høring i 2021. Regjeringen må nå søke støtte på Stortinget for å oppnå flertall for forslaget sitt.

(NTB)

IOC-president Thomas Bach avbildet under et styremøte tidligere i uken. Foto: Laurent Gillieron/ Keystone / AP / NTB

IOC trenger tid: Russland-avgjørelse kommer under ett år før OL

Foto: Laurent Gillieron / AP / NTB

Det blir ingen rask avklaring fra Den internasjonale olympiske komité (IOC) i spørsmålet om russisk og belarusisk deltakelse i neste års sommer-OL i Paris.

IOC-president Thomas Bach antydet torsdag at en avgjørelse tidligst kan komme på sensommeren eller til høsten. Han mener organisasjonen trenger tid og må skaffe seg et best mulig grunnlag før de konkluderer.

– Det er en veldig kompleks sak, sa Bach etter et tre dager langt styremøte i sveitsiske Lausanne.

Det betyr at det ikke blir gitt tommel opp eller ned før IOC sender ut de offisielle OL-invitasjonene til de nasjonale olympiske komiteene. Det pleier å skje rundt ettårsdagen før lekene starter. Åpningsseremonien i Paris er lagt til 26. juli 2024.

Tirsdag anbefalte IOC-ledelsen internasjonale særforbund å la russiske og belarusiske utøvere få delta i idretten igjen. Det skal i så fall skje under klare betingelser, deriblant at de skal konkurrere individuelt under nøytralt flagg.

Utøverne kan heller ikke ha noen bindinger til militæret eller sikkerhetsbyråer i Russland. Åpningen for russisk deltakelse er blitt møtt med hard kritikk fra flere vestlige land.

(©NTB)

Oslo Børs sluttet markert opp torsdag, hjulpet av aksjer i oppdrettsnæringen. Hovedindeksen endte på 1.184,66 poeng, 1,38 prosent i pluss. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Oslo Børs fortsetter oppgangen

Oslo Børs sluttet igjen opp torsdag, hjulpet av aksjer i oppdrettsnæringen. Hovedindeksen endte på 1.184,66 poeng, 1,38 prosent i pluss. 

Oslo Børs har steget hver dag så langt denne uken, etter at bankuroen som preget markedene tidligere denne måneden ser ut til å ha lagt seg, skriver E24.

Også retningsgivende børser i Europa steg torsdag. I Frankfurt var DAX-indeksen opp 1,33 prosent, i London steg FTSE 100 med 0,74 prosent, mens CAC 40 i Paris sluttet 1,17 prosent i pluss.

Et fat nordsjøolje kostet torsdag ettermiddag 78,39 dollar fatet, opp 1,24 prosent.

Noen av de mest omsatte aksjene var Equinor (+0,77 prosent), Aker BP (-1,13), DNB (+1,52), Norsk Hydro (+2,72) og Frontline (-2,31).

Lakseaksjene trakk børsen opp torsdag, og sjømatindeksen steg 2,94 prosent. Noen av selskapene som noterte oppgang er Mowi (+2,65 prosent), Salmar (+2,75), Lerøy (+4,4), Grieg Seafood (+5,7), Bakkafrost (+1,62) og Austevoll Seafood (+4,22).

(©NTB)

Dette bildet er tatt i Oldervik i Troms torsdag. Husene på bildet er ikke blant dem som er evakuert.

Politiet evakuerer tre bygder i Troms på grunn av snøskredfare

Foto: Ove Strand

Innbyggerne i Breivikeidet, Oldervik og Vasstrand i Troms evakueres på grunn av snøskredfare.

Det har politimesteren i Troms besluttet.

– Det er grunnet sterkt økende snøskredfare at åtte boligenheter i Oldervik, tre boligenheter på Breivikeidet og to boligenheter på Vasstrandvegen evakueres i dag, skriver Troms-politiet i en pressemelding.

Evakueringen gjelder til politimesteren opphever den. 

– Jeg har ikke oversikt over antall personer enda. Vi har fått gjennomført evakueringen på Brevikøya og Vasstrand, sier politimester Roy Tore Meyer i Troms politidistrikt til TV 2 klokken 18.34.

Politiet varsler at det trolig vil vare de neste to døgnene.

– De som har behov for innkvartering og transport, det blir besørget av Tromsø kommune. De blir fraktet inn til Tromsø, med tilbud om innlosjering på hotell, sier politimester Meyer.

Det er meldt stor snøskredfare på faregrad 4 i Troms og Finnmark torsdag kveld og inn mot helgen. Det kan bli store til svært store skred som kan påvirke bebyggelse.

– Det blir gjort fortløpende vurderinger. Sånn som været ser ut til å utvikle seg nå, skal det øke på med mer snø, med en topp i natt. Nye vurderinger i morgen, sier politimesteren.

Det er sendt ut rødt farevarsel for Vest-Finnmark, Nord-Troms, Lyngen, Tromsø og Indre Troms.

Han sier det så langt ikke er vurdert å evakuere folk fra andre steder enn de tre som blir evakuert torsdag kveld.

Politiet og Tolletaten holder pressekonferanse om større narkotikabeslag

Politiet i Oslo og Tolletaten holder torsdag kveld en pressekonferanse på politihuset i Oslo etter at det er gjort et større narkotikabeslag.

Pressekonferansen er klokka 18.45.

Til stede på orienteringen er områdeleder i Tolletaten, Tim Gurrik, og leder for felles enhet for etterretning og etterforskning i Oslo politidistrikt, Grete Lien Metlid.

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?