26. des. 2022 16:23

Kraftig brann i fabrikk på Toten

Det brenner kraftig i en fabrikk på Lena i Østre Toten andre juledag.

Det ble først meldt at det brant i en potetfabrikk, men det viser seg at det brenner hos Selmer Utvikling – som produserer løk.

– Brannvesenet er framme på stedet og har startet slukking. Det brenner kraftig, sier politiets operasjonsleder Stig Folstad Hansen til TV 2.

Det er ingen hus i umiddelbar nærhet, og politiet vet foreløpig ikke om det var folk i fabrikken da brannen oppstod.

Det er flere patruljer fra både brannvesen og politi på stedet.

I en oppdatering skriver politiet at deler av bygget har rast sammen.

TV 2 oppdaterer saken videre her.

Observasjon av mann med sverdlignende gjenstand ved skole – ingen konkret trussel

Politiet i Nordland rykker ut til Melbu etter observasjon av en mann med en sverdlignende gjenstand i nærheten av Melbu videregående skole.

– Det har ikke vært noen konkret truende situasjon, opplyser politiet.

«Hybridkrigen» som Russland utkjemper mot Vesten, vil vare lenge, sier Kreml-talsmann Dmitrij Peskov. Arkivfoto: Pontus Höök / NTB

Kreml: «Hybridkrigen» mot Vesten vil vare lenge

Foto: Pontus Höök / NTB

Kreml-talsmann Dmitrij Peskov sier at «hybridkrigen» som Russland utkjemper mot Vesten, trolig vil vare lenge.

Peskov kom med spådommen etter å ha blitt spurt om hvor lenge det Kreml omtaler som den «militære spesialoperasjonen», vil vare.

– Om du refererer til krig i en bredere kontekst, en konfrontasjon med fiendtlige stater, en hybridkrig mot landet vårt, så kommer den til å vare i lang tid, sa Peskov onsdag.

– Og her må vi være resolutte, selvsikre og samle oss rundt presidenten, la han til. (NTB)

Brev med pulver sendt til en rekke svenske statsforvaltere

En rekke svenske länsstyrelser, som tilsvarer norske statsforvaltere, har blitt utsatt for trusler onsdag. Til sammen har minst ti länsstyrelser blitt rammet.

Det er funnet pulver i posten flere steder.

– Det handler om noen form av pulverbrev. Ettersom man ikke kan utelukke at pulveret er farlig, har vi blitt tilkalt for å kontrollere det nærmere, sier Katarina Rusin ved politiet i Skåne.

Flere steder er personalet hos statsforvalterne blitt evakuert.

(©NTB)

I Agder tingrett i Kristiansand var det satt av 10 dager til rettssaken, med siste dag 8. mars.

Dømt til 11 års fengsel: Retten mener fornærmede levde under et regime

Foto: Terje Frøyland / TV 2

En mann i 20-årene er dømt til 11 års fengsel for grov voldtekt og fysisk og psykisk vold mot sin samboer, samt voldtekt av en annen kvinne.

Hendelsene fant sted i Kristiansand. 

Tiltalte erkjente seg i retten ikke skyldig etter tiltalen, men Agder tingrett finner det bevist at han voldtok og banket hans daværende samboer, en kvinne i 20-årene.

Blant annet skal tiltalte ha slått samboeren gjentatte ganger i ansiktet, før han klippet av henne mesteparten av håret og voldtok henne. 

I den enstemmige dommen skriver retten at samboeren til tiltalte levde under et «regime». Og at tiltalte utøvde kontroll over bekledning, telefonbruk og hvilke venner hun fikk ha. 

«Tiltalte bestemte at hun ikke fikk lov til å gå med klær som han oppfattet som «utfordrende». Hvis hun gikk i lettkledde klær ute på byen eller andre steder, sa han at hun var horete», står det i tingrettens dom. 

Mannen i 20-årene er dømt til å betale 350.000 kroner i erstatning til sin tidligere samboer. Det er høyere enn standardbeløpet, men retten viser til at voldtektene var svært grove, ifølge dommen. 

I tillegg ble mannen dømt til å betale 220.000 kroner i erstatning til det andre voldtektsofferet i saken. 

Lange køer etter ulykke mellom flere biler på E6

Nødetatene er på vei til E6 inngående retning før Furuset etter melding om en trafikkulykke med flere kjøretøy involvert.

To lastebiler og 4-5 biler er involvert, melder politiet i Oslo.

– Det er ikke meldt om alvorlig personskade, men per nå virker det som fire personbiler må taues vekk fra stedet.

Trafikken gikk en stund forbi i ett felt.

– Sånn, da var alle felt på E6 inngående åpnet igjen! skriver politiet på Twitter klokken 12.39.

– Ulykken har ført til lange saktegående køer bakover mot Lillestrøm og Hvam. I tillegg blir det noe kø i utgående retning, trolig på grunn av oppmøtet av mange nødetatskjøretøy med blålys, skrev politiet i en tidligere oppdatering. 

Skadeomfanget er ukjent. 

To tenåringer til sykehus etter akeulykke

Nødetatene rykket onsdag formiddag ut til en akeulykke i Fjellhaugen skisenter i Kvinnherad i Vestland. 

To tenåringer falt ned et hull på 1-2 meter. Én av dem fraktes til sykehus med luftambulanse. 

– Det er to ungdommer i 15-16-årsalderen. En av dem har vært bevisstløs. Det er trolig den som blir sendt med luftambulanse til sykehus, sier operasjonsleder Knut Dahl-Michelsen i Vest politidistrikt til Bergens Tidende.

Den andre personen sendes til sykehus med ambulanse.

Nødetatene fikk melding om hendelsen klokka 10.30. 

Politiet opplyser til lokalavisa Kvinnheringen at det er skoledag i skitrekket og at Røde Kors er på vakt.

Leder Rafael Grossi for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) besøker onsdag atomkraftverket i Zaporizjzja i Ukraina. Atomkraftverket, Europas største, er okkupert av russiske styrker. Foto: Jevhen Maloletka / AP / NTB

IAEA-sjefen er ankommet atomkraftverket Zaporizjzja

Det internasjonale atomenergibyråets (IAEA) leder Rafael Grossi ankom onsdag Zaporizjzja-kraftverket i Ukraina onsdag. Kraftverket er okkupert av russiske styrker.

Okkupasjonen har ført til bekymring for sikkerheten ved atomkraftverket, Europas største, som ligger i Zaporizjzja-regionen sør i Ukraina, der det har vært harde kamper siden den russiske invasjonen.

IAEA-delegasjonen med Grossi skal etter planen dra igjen på ettermiddagen, ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass, som siterer en tjenesteperson i det russiske atombyrået Rosenergoatom.

Besøket blir Grossis andre til kraftverket siden invasjonen i februar i fjor. Han vil vurdere den alvorlige sikkerhetssituasjonen ved kraftverket med sine egne øyne, ifølge IAEA.

Byrået har hatt en ekspertgruppe på kraftverket siden september, men Grossi har sagt at situasjonen stadig er prekær. I forkant av besøket på anlegget har han møtt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

10:49
Bilder fra finalen i Skal vi danse: all star lørdag 12. november 2022. Finaleparene var Cengiz Al (25) og Rikke Lund (27) mot Jørgine Massa Vasstrand (33) og Santino Mirenna (28).

Bekrefter ny «Skal vi danse»-sesong

Det er bekreftet at det kommer en ny sesong av seerfavoritten.

– Det er en glede å kunne bekrefte at det blir en ny sesong av «Skal vi danse» til høsten med Helene Olafsen og Anders Hoff som programledere, og med Trine Dehli Cleve, Merete Lingjærde og Morten Hegseth som dommere. Vi er i full gang med jakten på nye spennende deltakere, og gleder oss til å fortelle mer nærmere høsten, sier programredaktør Kathrine Haldorsen i TV 2.

Forrige sesong av danseprogrammet var en så kalt «all star»-sesong, hvor gamle «Skal vi danse»-vinnere konkurrerte mot hverandre. Årets sesong vil gå tilbake til å ha kjendiser som ikke har vært på parketten før.

Aftenposten: Terrorsiktede søstre framstilles for varetektsfengsling torsdag

Aftenposten skriver onsdag formiddag at søstrene fra Bærum fremstilles for varetektsfengsling torsdag.

Det bekrefter forsvarer Geir Lippestad til avisa.

De to kvinnene ble natt til onsdag pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) da de landet i Norge. De er siktet for deltagelse i terrororganisasjonen Den islamske stat (IS).

Les mer om saken her

Sverige kaller inn Russlands ambassadør på teppet

Foto: AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / Anders WIKLUND / Sweden OUT

Sverige har kalt inn Russlands ambassadør til landet, Viktor Tatarintsev, på teppet for trusselen mot dem, melder svenske SVT.

Bakgrunnen er at den russiske ambassaden tirsdag kveld publiserte et innlegg der det ble ført et lengre resonnement om hva et svensk Nato-medlemskap vil innebære.

Om Nato går til angrep mot Russland, vil det få konsekvenser for Sverige, skrev ambassaden ifølge SVT.

– De nye medlemmene i den fiendtlige alliansen blir et legitimt mål for Russlands hevntiltak, inkludert militære, skal det ha stått i innlegget.

Den svenske utenriksministeren Tobias Billström sier at innkallelsen av ambassadøren skjer for tydelig å markere motstand «mot dette åpenbare forsøkte på påvirkning».

Han legger til at Sveriges sikkerhetspolitikk kun bestemmes av Sverige selv, og ingen andre.

Etter at Russland gikk til angrepskrig mot nabolandet Ukraina for over ett år siden, valgte både Sverige og Finland å forlate sine nøytralitetslinjer og søker seg inn i forsvarsalliansen Nato. 

Finland er nå formelt godkjent av samtlige Nato-medlemmer, noe som er et krav for å bli med i alliansen. 

Sverige har møtt mer motgang på sin vei inn i Nato, og både Tyrkia og Ungarn har ventet med å godkjenne landet. 

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?