20. des. 2022 13:20

Martine-saken: –Gjør alt de kan for å arrestere Abdulhak 

Utenriksminister Anniken Huitfeldt hadde en samtale med Jemens utenriksminister Ahmed bin Mubarak 19. november hvor hun ba Bin Mubarak gjøre det han kan for å bidra til en løsning på Martine-saken, opplyser talsperson i Utenriksdepartementet Lars Gjemble til TV 2. 

– Fra norske myndigheters side er vi opptatt av at denne britiske straffesaken finner en løsning siden den drepte er norsk. Bin Mubarak svarte i løpet av samtalen at den mistenkte befinner seg i et houthi-kontrollert område, men at lokale jemenittiske myndigheter er kjent med at han er etterlyst, skriver Gjemble i en e-post til TV 2. 

– Han svarte videre at den internasjonalt anerkjente regjeringen i Jemen (basert i Aden) gjør alt de kan for å arrestere Abdulhak. Utenrikstjenesten har fått en skriftlig bekreftelse på at det er sirkulert en arrestordre på Abdulhak til flyplassene i Jemen.

Martine-saken er også regelmessig fulgt opp i dialog med britiske myndigheter, sist med Storbritannias utenriksmininister James Cleverly i et møte 5. desember i London. 

– Der bekreftet Cleverly at denne saken fortsatt er prioritert av politiet i London, og at den også følges opp fra det britiske utenriksdepartementet, skriver Gjemble. 

BAKRGUNN: Avslører nye detaljer om forhandlinger - håper de kan bidra til utlevering

Kvinne i rullator påkjørt i gangfelt

Klokken 20.30 fikk politiet i Innlandet melding om en påkjørsel i Skarnes. En kvinnelig fotgjenger i rullator ble påkjørt da hun skulle krysse et gangfelt, opplyser politiet. 

– En bil kom ut fra en parkeringsplass og en kvinne ble påkjørt, opplyser operasjonssentralen ved Innlandet politidistrikt. 

Kvinnen undersøkes nå av helsevesenet. 

Operasjonsleder Atle Bernhoft von Obstfelder sier til NTB at kvinnen ikke er alvorlig skadd.

– Vi gjennomfører vitneavhør på stedet. Det er ikke besluttet hva som blir utfallet for sjåføren, sier Bernhoft von Obstfelder.

Stor oljelekkasje sør i England –over 30.000 liter i vannet 

Sky News melder om en «alvorlig hendelse» ved et oljefelt ved sørkysten av England søndag kveld.

Havnevakta ved Poole Harbour i Dorset sier det har vært en lekkasje i en oljeledning tilknyttet oljefeltet Wytch Farm. 

Ifølge BBC har 200 fat reservoarvæske lekket ut i havna – over 31.000 liter. Reservoarvæske kan inneholde ulike typer olje. 

– Lekkasjen er nå under kontroll, har men oljen har lekket ut i vannet og til det nærliggende området, opplyser Phillip Broadhead, byrådsleder i Bournemouth, Christchuch og Poole, i en uttalelse til Sky News. 

Flere etater er nå i sving for å få situasjonen under kontroll. 

– Det er selvsagt ekstremt skuffende å høre om dette, og mens vi vil være en tid for sinne og etterforskning på et senere tidspunkt, vil vi nå fokusere på å begrense omfanget av hendelsen, sier Broadhead videre. 

Wytch Farm er et av de største onshore oljefeltene i Europa. Den aktuelle rørledningen drives av olje- og gasselskapet Perenco. 

UPOPULÆR: Det har vært store protester mot statsminister Benjamin Netanyahus rettsrefrom.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sparker forsvarsministeren

Foto: Toby Melville/Reuters

Statsminister Benjamin Netanyahu spraker forsvarsminister Yoav Gallant. Det kunngjør Netanyahu i en uttalelse gjengitt av blant annet Associated Press og Reuters lørdag kveld. 

Det skjer dagen etter at forsvarsministeren gikk hardt ut mot Netanyahus kontroversielle rettsreform. 

– Israels sikkerhet har alltid vært, og vil alltid være mitt livs viktigste oppgave, sier Gallant kort tid etter at nyheten ble kjent. 

Mens det har vært store demonstrasjoner mot lovforslaget blant det israelske folk, var Gallants utsagn første gang et av Netanyahus egne regjeringsmedlemmer uttalte seg kritisk om saken.

– Prosessen må stoppes, for sikkerheten til Israel og for våre sønner og døtre. Dette har jeg ikke tenkt å være med på, sa Gallant lørdag. 

Loven innebærer blant annet at parlamentet skal kunne overprøve avgjørelser fra Høyesterett og at politikere skal ha større innflytelse over nominasjoner av dommere til samme domstol. Den beskytter også Netanyahu juridisk under rettssaken hvor han er anklaget for korrupsjon.

Store demonstrasjoner med titusenvis av deltakere har vært holdt hver lørdag i tre måneder. Ifølge israelske medier deltok over 100.000 mennesker i en gigantisk demonstrasjon i Tel Aviv lørdag. De ble blant annet møtt av politi utstyrt med vannkanoner.

– Sinne, smerte og misnøye vokser i alle retninger, med en styrke som jeg aldri har sett maken til. Hvis bare én side vinner, enten det er på gata eller inne i Knesset, så er staten Israel den store taperen, advarte Gallant lørdag.

SPARKEN: Israels forsvarsminister Yoav Gallant får sparken dagen etter at han uttalte seg kritisk om statsminister Benjamin Netanyahu.
Foto: Amir Cohen/AFP

Brann i lagerbygg i Oslo – ber naboer holde vinduer lukket

Foto: Kajsa Garmann Lønrusten / TV 2

Nødetatene rykket ut til et større lagerbygning i Gamle Oslo, etter melding om kraftig røykutvikling. Brannmannskapet var på plass med åtte biler, og fikk slukket en mindre brann inne i bygget klokken 18.30.

Brannvesenet kunne melde om store mengder røyk. 

– Vi oppfordrer alle som bor i Turbinveien og området rundt om å holde vinduet lukket på grunn av røyk, sa vaktkommandør Robert Gudmundsen til TV 2. 

Det var ingen mennesker i bygget.

– Vi søker gjennom bygget som om det kan være mennesker der, men vi har ingen indikasjoner på at det faktisk er noen der, sa Gudmundsen. 

Det var en innringer som meldte om brannen.

– Det har vært sett flammer, ifølge melder. Det kommer hvit røyk derifra som patruljen vår har sett. Brannvesenet jobber seg innover bygget for å finne ut av dette, sier operasjonsleder Sven Christian Lie i politiet.

Politiet vil nå etterforske saken videre for å finne brannårsaken. 

Etterforskes for blind vold mot mann i 80-årene

En ung mann etterforskes for blind vold mot en mann i 80-årene i Stavanger. Mannen er siktet for grov kroppskrenkelse. 

Voldshendelsen skal ha funnet sted i nærheten av DNB Arena på Tjensvoll utenfor Stavanger sentrum lørdag ettermiddag, skriver Stavanger Aftenblad

– Vedkommende er siktet for grov kroppskrenkelse. Volden fremstår som uprovosert, og derfor kommer hendelsen inn under denne bestemmelsen, sier jourhavende jurist Per Terje Brundtland i Sørvest politidistrikt. 

Mannen i 80-årene skal etter det Brundtland erfarer ikke ha blitt fysisk skadd som følge av volden, men det skal ha vært en skremmende opplevelse for ham.

Den siktede mannen er avhørt av politiet. 

– Han har avgitt forklaring, og det ble tatt blodprøve. Siktede er løslatt, forteller Brundtland.

(NTB)

KØ: Passasjerene må vente lengre enn vanlig med å levere bagasjen på Oslo Lufthavn Gardermoen søndag.

Bagasjetrøbbel på Oslo Lufthavn

Foto: Roy-Arne Salater / TV 2

Oslo Lufthavn har hatt problemer med bagasjeinnleveringen siden søndag ettermiddag.

– De med bagasje henvises til en annen skranke hvor de kan få sjekket inn bagasjen sin. Det medfører litt ventetid, sier Erik Lødding, leder for samfunnskontakt i Avinor.

Han anslår at det på det meste har vært opptil 25 minutter ventetid på å sjekke inn bagasjen.

Innsjekkingsautomatene fungerer som normalt, sier Lødding, slik at de uten bagasje kan gjøre som vanlig. Ingen fly skal være forsinket som følge av problemene.

– Er det passasjerer som står i fare for å ikke rekke flyene sine?

– Det vet vi ikke. De må eventuelt ta kontakt med flyselskapet sitt på flyplassen, sier Lødding.

UD om varselskudd mot Ocean Viking: – Viktig å få alle fakta på bordet 

Norske myndigheter vurderer behovet for videre oppfølging, etter at den libyske kystvakten avfyrte flere varselskudd mot det norsk-eide skipet Ocean Viking lørdag. Det sier Ragnhild Simenstad i Utenriksdepartementet til TV 2. 

– Vi kan bekrefte at vi har vært i kontakt med rederiet nå i helgen. Det er viktig å få alle fakta på bordet. Vi vil nå vurdere behovet for oppfølging og hvordan dette eventuelt kan gjøres, skriver Simenstad i en e-post. 

Hendelsen utenfor den libyske kysten fikk blant andre Harald Solberg, administrerende direktør i Norges Rederiforbund, til å reagere. 

– Det synes tydelig at denne hendelsen fant sted i internasjonalt farvann. I så tilfelle er denne typen trussel mot et norskflagget fartøy ikke akseptabelt, og bør medføre en reaksjon fra norske myndigheter, sa Solberg lørdag. 

Tulletelefon utløste storutrykning: – Noe vi sterkt misliker

Klokken 16.20 rykket nødetatene ut med store ressurser til en privatadresse på Borre, etter melding om brann på stedet. Da brannvesen og politi kom frem til stede, viste det seg at brannen var en spøk. Skøyermakerne var noen lokale barn. 

– Dette er noe vi sterkt misliker. Patruljen snakker med barnas foreldre nå, skriver Sør-Øst politidistrikt på Twitter. 

Russland: Ukrainsk drone skadet tre i russisk by

To personer er skadet i en eksplosjon i byen Kirejevsk, melder det russiske nyhetsbyrået Ria.

Ifølge russiske myndigheter skyldes eksplosjonen en ukrainsk drone lastet med sprengstoff. Ukraina har så langt ikke kommentert påstanden.

Kirejevsk ligger i Tula-regionen, langt inne i Russland og langt fra den ukrainske grensen. Også i januar skal en drone, ifølge Russland, ha krasjet inne i Moskva fylke, ikke langt fra hovedstaden.

Foto: AP

Russland benåder 5000 kriminelle Wagner-soldater

Foto: Concord Press Service via REUTERS

Over 5000 kriminelle som har kjempet det private militære selskapet Wagner-gruppen mot Ukraina er benådet av russiske myndigheter.

Flere tusen menn i russiske fengsler har blitt rekruttert til Wagner-gruppen, der de har fått muligheten til å bli sluppet fri mot å delta i krigen i Ukraina.

– Til nå har over 5000 mennesker blitt løslatt og benådet etter å ha fullført kontraktene deres med Wagner, sier Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin i en uttalelse på Telegram.

Ifølge Prigozjin har kun 0,31 prosent av dem som har blitt benådet etter å ha gjennomført tjeneste for gruppen, begått ny kriminalitet i etterkant.

(NTB)

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?