13. des. 2022 15:33
Illustrasjonsfoto: John Thys / AFP / NTB

New Zealand forbyr tobakk for fremtidige generasjoner

Parlamentet på New Zealand har vedtatt en lov om å fase inn et tobakksforbud fra neste år, skriver BBC. Den nye loven forbyr alle født etter 2008 muligheten til å kjøpe tobakksvarer. 

Det betyr at antall personer som kan kjøpe tobakk vil krympe hvert år. Innen 2050 vil eksempelvis 40-åringer være for unge til å kjøpe sigaretter.

Helseminister Ayesha Verrall, som presenterte lovforslaget, sier det er et skritt «mot en røykfri fremtid».

– Tusenvis av mennesker vil leve lengre og sunnere liv. Helsesystemet vil spare fem milliarder New Zealand dollar av å ikke måtte behandle sykdommer forårsaket av røyking, sier hun, skriver BBC.

Antall personer som røyker på New Zealand er allerede på et historisk lavt nivå. Daglig er det bare 8 prosent av den voksne befolkningen som røyker daglig, ifølge tall fra regjeringen. Det er en nedgang fra 9,4 prosent i fjor.

I lovforslaget begrenses også antall forhandlere som kan selge tobakksprodukter til 600, en nedgang fra 6000 i dag. Samtidig blir nikotinnivået redusert for å gjøre dem mindre vanedannende. 

Kritikere av lovforslaget frykter at den nye loven vil føre til et svart marked for tobakksprodukter og nedleggelser av små butikker. 

Polens president Andrzej Duda (til høyre) – her sammen med sin tsjekkiske kollega Petr Pavel.

Polen vurdere å gå tettere inn i Natos atomforsvar

Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB

Polen vurderer å bli mer involvert i Natos felles atomforsvar, men vil ikke ha atomvåpen på polsk jord, sier presidentens sikkerhetsrådgiver.

– Polen kan potensielt være klar for å øke sitt engasjement og samarbeid innenfor rammene av Natos kjernefysiske avskrekking og ta på seg ansvar. Men utplassering av atomvåpen er noe helt annet, sier Jacek Siewira i et intervju med det tyske nyhetsbyrået DPA. Siewira er sikkerhetsrådgiver for Polens president Andrzej Duda.

Uttalelsen kommer bare noen dager etter at Russlands president Vladimir Putin kunngjorde planer om å plassere atomvåpen i Belarus, Polens naboland. 

USA har i flere tiår hatt atomvåpen utplassert i flere europeiske land, blant annet Tyskland. Detaljene er gradert informasjon, men det antas at så mange som 20 atombomber er plassert på flybasen Büchel vest i Tyskland. I en krisesituasjonen kan de brukes av Tornado-fly stasjoner på basen.

Polens bidrag til Natos felles atomforsvar har hittil begrenset seg til å delta på møter i den topphemmelige planleggingsgruppen, men Duda sa i fjor høst at han er interessert i å gå dypere inn i dette arbeidet. Den gangen ble det oppfattet som at han var åpen for en mulig plassering av atomvåpen i Polen. 

USA skal også ha atomvåpen i Nederland, Belgia, Italia og Tyrkia, skriver DPA. I tillegg har Nato-landene Frankrike og Storbritannia sine egen atomvåpen. (NTB)

06:21
Elkjøp-butikken som skulle åpne i Bamble, fikk store skader i en brann 25. mars. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Politiet har sikret seg video etter Elkjøp-brannen i Bamble

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Politiet håper at videoopptak kan gi svar på hvorfor det begynte å brenne på Elkjøp i Bamble 25. mars.


– Det er ikke sikkert videoen kan gi oss svar med to streker under, men vi håper den kan lede oss mot hvor brannen startet og hvor vi skal begynne å lete, sier Liv Berit Nesland i politiet til Telemarksavisa. Hun leder politiets etterforskningsseksjon i regionen.

Butikken skulle åpne bare dager etterpå, men det endte heller med store skader på det 2.000 kvadratmeter store nybygget.

Teknikere var på stedet etter kort tid, men skal tilbake til uka for å gjøre flere undersøkelser inne i bygget. 

(©NTB)

05:57
Nord-Koreas leder har beordret økt produksjon av anriket fisjonerbart materiale som kan brukes i atomvåpen. Satellittbilder som viser økt aktivitet ved landets viktigste atomanlegg tyder på at det jobbes med å følge ordren. 

Bilder viser høy aktivitet ved nordkoreansk atomanlegg

Satellittbilder fra Nord-Koreas viktigste atomanlegg viser høy aktivitet etter at Kim Jong-un ba om økt produksjon av atomvåpenmateriale, sier en tankesmie.

Tankesmia 38 North i Washington sier bilder tatt i første halvdel av mars antyder at en eksperimentell lettvannsreaktor snart er ferdig ved Yongbyon-anlegget.

Byggearbeidet er i gang på et nytt bygg for støttefunksjoner og man kan se utslipp fra kjølevannsystemet, noe som antyder at reaktoren «nærmer seg en overgang til operativ status», heter det i en rapport fra North 38.

Bildene antyder også at en reaktor som yter 5 megawatt fortsatt er i drift og at det bygges ved anrikingsanlegget for uran, trolig for å øke kapasiteten.

– Denne utviklingen ser ut til å gjenspeile instruksen Kim Jong-un nylig ga om å øke produksjonen av fisjonerbart materiale og utvide atomvåpenarsenalet, står det i rapporten.

(©NTB)

05:21

En til legevakta etter å ha blitt slått uten foranledning

I Tromsø er en person pågrepet etter en voldhendelse i sentrum i natt. Det skriver Tromsø politidistrikt på Twitter. 

– Den pågrepne skal uten foranledning ha slått til en annen person i ansiktet, skriver politiet. 

Fornærmede fikk skade på flere tenner og er sendt til legevakten. 

Det opprettes sak på forholdet, opplyser politiet. 

05:17
Drøyt tre måneder etter at Lula tok over som president, sier tre av ti brasilianere at de ikke er fornøyd med jobben han gjør som landets leder. Foto: Bruna Prado / AP / NTB

Tre av ti brasilianere misfornøyd med Lula

Brasils president Luiz Inacio Lula da Silva er nesten like upopulær som forgjengeren Jair Bolsonaro i starten. Tre av ti er misfornøyd, viser en måling.

Målingen som er gjengitt i avisen Folha de S. Paulo lørdag viser at 38 prosent synes Lula gjør en god jobb, mens 29 prosent synes han gjør en dårlig jobb. Drøyt 2.000 personer i 126 byer har svart i Datafolhas måling, som har en feilmargin på 2 prosentpoeng.

Lula kom til makten i januar etter et svært jevnt valg. Høyrepopulisten Bolsonaro, som styrte landet fra 2019 og ut 2022 har aldri formelt innrømmet nederlag, men var i selvpålagt eksil i USA i drøyt tre måneder. Han kom tilbake til Brasil denne uken.

Bolsonaros tilhengere stormet en rekke regjeringsbygg i hovedstaden Brasilia i 8. januar, bare n ukes tid etter at Lula tok fatt på sin tredje presidentperiode. Venstrepolitikeren styrte også landet fra 2003 til 2011.

(©NTB)

04:40
POENGLØS: Dennis Hauger endte uten poeng i dagens hovedløp i Melbourne. 

Formel 2: Pallplassen røk for Dennis Hauger i Melbourne 

Foto: Lage Ask / TV 2

Nordmannen startet som nummer ti i dagens Formel 2 hovedløp i Melbourne og var nær pallen før det gikk galt i runde 30 av 33.

Hauger spant ut og måtte avsluttet løpet, dermed endte han uten poeng.

Japanske Ayumu Iwasa vant løpet, etterfulgt av Theo Pourchaire og Arthur Leclerc.

Hauger vant gårdagens sprintløp, hvor han startet på pole posisjon.

04:28
POPULÆRE: Elektriske sparkesykler har blitt svært populære i flere storbyer de siste årene.  

Pariserne stemmer over forbud mot elsparkesykler

Foto: Terje Pedersen

Søndag holder Paris folkeavstemning om hvorvidt byen skal forby utleie av elsparkesykler. 

Den franske hovedstaden var tidlig ute med de omstridte doningene, og nå kan de bli den første storbyen som fjerner dem.

Etter at elsparkesyklene dukket opp, har de blitt populære som fremkomstmiddel på kortere strekninger, særlig blant unge. Men de har også møtt motbør fra mange, som har klaget over uvettig kjøring og sparkesykler som ligger slengt overalt.

Det siste er det tatt tak i gjennom strengere regulering, blant annet med krav om parkeringssoner. Etter en ganske kaotisk start i 2018, er det også kommer restriksjoner på farten og på hvor mange selskaper som får leie ut sparkesyklene.

Et eventuelt forbud vil ikke omfatte private sparkesykler. Flere franske byer er ventet å følge etter dersom pariserne går inn for et forbud. (©NTB)

04:05

Norge vant åpningskampen i curling-VM

Det ble en jevnspilt affære da det norske curlinglandslaget møtte USA i sin åpningskamp i VM natt til søndag.

Norge vant de to første omgangene og så umiddelbart ut til å feste grepet om kampen. 

Etter fire omganger ledet det norske laget 5-1, men amerikanerne slo tilbake og lå kun ett poeng bak Norge etter sju omganger. 

Nærmere kom aldri USA. Det norske laget holdt unna og vant til slutt 8-5.

Det norske laget består av skip Magnus Ramsfjell, Gaute Nepstad, Bendik Ramsfjell og Martin Sesaker. Mesterskapet spilles i den canadiske hovedstaden Ottawa. (©NTB)

02:52

Gjøvik: Kvinne slo, beit og spyttet på vekter

En kvinne i 20-årene ble natt til søndag pågrepet og innsatt i arrest etter at hun slo, beit og spyttet på en vekter på et utested i Gjøvik. Vekteren ble ikke alvorlig skadet. 

Det opplyser politiet i Innlandet på Twitter. 

Kvinnen er også anmeldt for trusler mot politiet. 

02:47
Dødstallene stiger etter jordskredet i Ecuador forrige uke. Nå er antallet bekreftede døde på 27. Foto: Dolores Ochoa / AP / NTB

Tallet på døde stiger etter jordskred i Ecuador

Foto: Dolores Ochoa / AP / NTB

Tallet på døde etter det store jordskredet i Ecuador for en uke siden er oppe i 27, opplyser myndighetene.

Redningsmannskapene leter fortsatt etter titalls savnede etter at kraftig regn utløste jordskredet som begravde deler av byen Alausi sist søndag. 163 hjem ble ødelagt eller fikk skader.

De siste dagene har redningsmannskapene gravd seg gjennom jord og bygningsrester i byen, som ligger rundt 300 kilometer sør for hovedstaden Quito.

En drøy uke tidligere ble den samme regionen rammet av et jordskjelv som kostet 15 mennesker livet.

(©NTB)

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?