Håkon Kvam Lyngstad skriver...
28. nov. 2022 09:19

Samtykker til fengsling etter drap i Oslo

Begge de to siktede etter drapet på Grønland natt til søndag fremstilles for varetektsfengsling mandag.

– Min klient har samtykket til fengslings, og vi ber om at den går som kontorforretning, sier forsvarer, advokat Tor Even Gjendem til TV 2.

Han representerer mannen i 30-årene som ble pågrepet søndag kveld.

Den andre siktede representeres av advokat Inam Ghous Ali. Forsvareren opplyser til TV 2 at politiet har begjært hans klient fengslet i ettermiddag.

11 minutter siden

Frankrike forbyr TikTok på offentlig ansattes tjenestetelefoner

Det melder Reuters, som viser til en uttalelse fra Stanislas Guerini, som er Frankrikes minister for transformasjon og offentlig tjeneste.

– For å trygge cybersikkerheten hos våre offentlig ansatte, har myndighetene besluttet å forby sosiale medier som TikTok fra tjenestetelefoner, sier Guerini.

Frankrike følger dermed etter land som USA, Norge, Danmark, Canada og Storbritannia.

Torsdag ble TikToks toppsjef grillet i fem timer under en høring i den amerikanske Kongressen. USA vurderer å totalforby appen.

Tyskland: Mann skal ha kjørt inn i folkemengde med vilje

Tyske Bild melder at en mann med vilje skal ha kjørt inn i personer og andre biler på en parkeringsplass ved flyplassen i Köln/Bonn fredag morgen.

Flere personer skal være skadet, men det er uvisst hvor mange og hvor alvorlig. 

Ifølge Bild gjorde mannen motstand da politiet overmannet ham. To politibetjenter skal ha blitt skadet.

En talsperson fra politiet sier ifølge Focus.de at det mistenkes at mannen er psykisk ustabil. Sjåføren er kjørt til sykehus for å bli evaluert. 

Saken oppdateres.

Hovedeieren i Schibsted vil saksøke staten for masseovervåkning av norske borgere

Stiftelsen Tinius mener loven som vil overvåking av befolkningens bruk av elektroniske kommunikasjonstjenester, er i strid med loven. De vil nå saksøke staten.

Stiftelsen Tinius vil domstolsprøve de delene av loven som vil tillate etterretningstjenesten å overvåke store deler av befolkningens daglige bruk av elektroniske kommunikasjonstjenester. Det samme gjelder lovendringen som vil gi PST adgang til å registrere og lagre i inntil 15 år alt hva folk publiserer på internett. Begge lovendringene må også sees på i kombinasjon, opplyser Stiftelsen i en pressemelding fredag.

De mener lovendringene utfordrer både personvernet og ytringsfriheten etter Grunnloven og Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK).

– Av hensyn til ytringsfriheten og personvernet, som er avgjørende for pressens arbeid, mener vi det er viktig for alle at de aktuelle delene av denne lovgivningen blir prøvd rettslig av domstolene, sier Kjersti Løken Stavrum, leder i Stiftelsen Tinius, ifølge Bergens Tidende , som først skrev om saken. (NTB)

Bruken av sikkerhetsbelte på buss skal kontrolleres neste uke, opplyser Statens vegvesen. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Beltebruken på buss skal kontrolleres neste uke

Ifølge bussjåfører bruker under halvparten av passasjerer sikkerhetsbelte på buss. I uke 13 skal Statens vegvesen gjennomføre kontroll på busser i hele landet.

– Skadepotensialet er stort ved usikrede passasjerer dersom uhellet er ute. Budskapet vårt er derfor der det er belte, bruk det, sier Ingvild Ryengen-Bjerke i Statens vegvesen i en pressemelding.

I en undersøkelse fra 2021 rapporterte 70 prosent at de bruker belte når det tar buss, men bussjåfører mener det er under halvparten som faktisk gjør det.

Neste ukes kontroll er ment å rette søkelyset mot viktigheten av bruk av sikkerhetsbelte i buss, sier Ryengen-Bjerke.

– Det er høy aksept for påbud om bruk av belte i buss, men bevisstheten i øyeblikket er likevel lav. Bruk av belte i buss holder deg på plass i setet, slik at du ikke er til fare for andre eller deg selv dersom det skulle skje en ulykke, sier hun.

(©NTB)

NEDGANG: Oslo børs er fredag preget av fall i oljeprisene og ytterligere uro i banksektoren.

Oslo børs ned nesten tre prosent

Foto: Thomas Evensen / TV 2

Fredag 24. mars kan bli årets hittil dårligste dag på Oslo børs, melder NTB.

Ved 12-tiden er hovedindeksen ned 2,94 prosent.

Dette skyldes blant annet fall på mer enn tre prosent for oljeprisene og dessuten ytterligere bankdrama.

Den tyske storbanken Deutsche Bank faller kraftig. I tillegg sender Commerzbank og Societe Generale de europeiske børsene nedover, ifølge NTB.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte sist fredag på 1.153 poeng, foreløpig laveste notering for året. Den ligger nå på 1.038 poeng.

TIL NORGE: James Austin Johnson skal opptre på Latter i Oslo 10. juni. Foto: Evan Agostini / Invision / AP / NTB

Saturday Night Lives «Donald Trump» kommer til Norge

James Austin Johnson kommer til Norge, Oslo og Latter 10. juni, melder Atomic Soul i en pressemelding.

Han er en del av TV-programmet Saturday Night Live, der han er ganske fersk.

Johnsons parodi av Donald Trump er så god at han overtok dette ansvaret i SNL fra Alec Baldwin, som er et vesentlig «større» navn i amerikansk underholdningsindustri. 

Han er opprinnelig en standupkomiker og har blant annet opptrådt under den kanadiske Just for Laughs-festivalen.

Han har også hatt roller i Better Call Saul, Future Man, Baskets, The Last Tycoon, Robbie og Coen-brødrenes komedie Hail, Ceasar!

KRYPTO: En graf viser krakket i mai i fjor, da kryptovalutaen Luna kollapset. Mannen bak er nå pågrepet etter flere måneder på flukt.

Svindelsiktet kryptokonge pågrepet med falskt pass

Foto: Ryu Hyo-lim/Yonhap via AP

Interpol bekrefter fredag til CNN at den sørkoreanske kryptokongen Kwon Do-hyeong er pågrepet.

Mannen er best kjent kun som Do Kwon, og har vært etterlyst i blant annet Sør-Korea, Singapore og USA. Han er mistenkt for svindel.

Kwon sto bak blokkjede-plattformen bak kryptovalutaene TerraUSD og Luna. I mai i fjor mistet begge disse all sin verdi på få dager.

TerraUSD skulle egentlig holde en stabil pris på én dollar.

På et blunk forsvant 400 milliarder kroner i verdier fra kryptosektoren, som siden har slitt med å komme seg. Det ble ikke bedre da også kryptobørsen FTX i november falt fullstendig sammen.

Kwon ble pågrepet i Podgorica i Montenegrino, takket være matchende fingeravtrykk, skriver CNN.

– Han ble pågrepet på flyplassen med falsk identifikasjon, og er etterlyst av flere land, sier den montenegrinske innenriksministeren Filip Adžić på Facebook. 

Siden kollapsen har Do Kwon vært på flukt gjennom en rekke land: Singapore, Emiratene og Serbia.

Falske bilder av Trump-arrestasjon sprer seg på Twitter

Kunstig intelligens har gjort det mye enklere å lage falske bilder. Slik kan du avsløre dem selv.
Les hele artikkelen

Bane Nors utbyggingsdirektør sier opp jobben

Foto: Aleksander Myklebust / TV 2

Etter snart 16 år i Jernbaneverket og Bane Nor har konserndirektør for Utbygging, Stine Undrum, valgt å si opp sin stilling. Det skriver Baner Nor i en pressemelding.

– Konklusjonen er at jeg mangler motivasjonen som kreves til å fortsette å lede og utvikle Utbyggingsdivisjonen i Bane Nor videre, sier Undrum. 

Bettina Sandvin, som i dag er prosjektdirektør i Utbygging Øst, har takket ja til å fungere i rollen som konserndirektør for Utbygging fra 11. april.

Kong Charles utsetter sitt planlagte besøk til Frankrike

Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

Kong Charles' planlagte statsbesøk til Frankrike utsettes som følge av de voldelige protestene i landet.

Det bekrefter det franske presidentkontoret fredag formiddag. De franske og britiske regjeringene tok avgjørelsen etter en telefonsamtale mellom Frankrikes president Emmanuel Macron og kong Charles.

Kongen skulle etter planen besøke Frankrike fra og med søndag sammen med sin kone dronning Camilla.

Utsettelsen av statsbesøket skyldes uroen i landet. De siste dagene har det vært flere voldelige sammenstøt mellom demonstranter og fransk politi over Macrons omstridte pensjonsreform, som vil heve pensjonsalderen fra 62 til 64 år.

Tidligere i uka sa en kilde ved det britiske hoffet at urolighetene i Frankrike kunne få følger for det planlagte statsbesøket. (NTB)

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?