Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
26. nov. 2022 10:33

Midt-Norge: Setter beredskap med skogbrannhelikopter

Foto: Meteorologisk institutt

Farevarsel for skogbrann i ytre strøk av Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland, gjør at Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) setter inn skogbrannhelikopter på Værnes.

Det melder statens skogbrannhelikopter på Twitter. Beredskapen er satt inn lørdag og søndag.

Helikopter er normalt i beredskap fra 15. april til 15. august.

I farevarselet oppfordrer Meteorologisk institutt folk om være forsiktige med ild i de aktuelle områdene.

– Vegetasjon kan lett antennes og store områder kan bli berørt, skriver de. Farevarselet er gult, noe som innebærer en moderat fare for skogbrann.

6 minutter siden

Rapport: Oslo-skytingen kunne vært avverget

Det slår evalueringsutvalget fast i en rapport. Utvalget har sett på informasjonsdeling og samhandling mellom politiet, PST og helsevesenet i forkant av hendelsen 25. juni i fjor.

Utvalget mener at angrepet kunne vært forhindret.

– Det er mulig at angrepet natt til 25. juni 2022 kunne vært forhindret dersom PST hadde opprettet en forebyggende sak mot Zaniar Matapour i månedene frem mot angrepet, står det i rapporten. 

Les hele saken her

12 minutter siden

Følg fremleggelsen av 25. juni-rapporten 

I dag legges rapporten om masseskytingen i Oslo frem. 

Utvalget har sett på informasjonsdeling og samhandling mellom politiet, PST og helsevesenet i forkant av hendelsen 25. juni i fjor. 

14 minutter siden
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl må komme til Stortinget for å redegjøre om evalueringsrapporten etter Oslo-skytingen, krever SV. Her er Mehl under et med skeive organisasjoner og Oslo Pride nylig. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

SV hasteinnkaller justisministeren til Stortinget – rystet over innholdet i 25. juni-rapporten

Justisministeren må redegjøre i Stortinget om hvordan hun skal følge opp evalueringen etter Oslo-skytingen, krever SV. Partiet ber henne komme allerede i dag.

– Dette er blant de verste angrepene i Norge i nyere tid og rapporten peker på at mye gikk galt. Da kan ikke Stortinget ta ferie før ministeren har redegjort for rapporten og det må avklares at Stortinget skal ha en rolle i det videre arbeidet, sier stortingsrepresentant Andreas Sjalg Unneland, som sitter i justiskomiteen for SV, til NTB.

Basert på den informasjonen som er framkommet, er det nødvendig at Stortinget involveres, poengterer han idet evalueringsrapporten etter masseskytingen i fjor blir offentliggjort.

– Dette er rystende lesning, sier han om evalueringen av håndteringen til politiet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) må komme til Stortinget allerede torsdag ettermiddag, krever Unneland. I utgangspunktet må hun svare på hans ønske om en redegjørelse, men det vil bli en begrenset debatt om rapporten, hvor alle partier og statsråden deltar.

– Jeg har bedt presidentskapet hasteinnkalle justisministeren til Stortinget allerede i dag, sier han.

Vanligvis ville en slik forespørsel blitt henvist til for eksempel spørretimen, men sommeren står for døra og det skal ikke holdes flere spørretimer før Stortinget tar ferie. Når ingen andre parlamentariske verktøy lar seg bruke, åpner Stortingets forretningsorden for å kunne kalle inn regjeringsmedlemmer «ved møtets avslutning». 

Det er denne sjeldent brukte unntaksbestemmelsen Unneland benytter seg av for å få det videre arbeidet med evalueringen inn i Stortinget.

– Vi er i pridemåneden juni og det ville vært helt uholdbart dersom Stortinget ikke diskuterer denne rapporten før til høsten, sier Unneland. 

Han har tidligere gått langt i å antyde at det er behov for en ekstern granskning av hendelsene 25. juni. Evalueringen som er gjennomført på oppdrag fra Politidirektoratet og Politiets sikkerhetstjeneste, har hatt et for snevert mandat og evalueringsutvalgets sammensetning har for snever representasjon, mener han.
Kunne vært avverget

Evalueringen av politiet og PSTs håndtering av terrorskytingen i Oslo sentrum natt til 25. juni i fjor, viser blant annet at angrepet muligens kunne ha vært avverget hvis PST hadde håndtert informasjon fra Etterretningstjenesten på en annen måte.

To menn ble drept da Zaniar Matapour åpnet ild mot utestedene Per på hjørnet og London Pub. Sistnevnte er et populært samlingssted for det skeive miljøet.

Ni personer ble skuddskadd og flere andre skadd under dramaet.

Matapour er siktet for drap og drapsforsøk med terrorhensikt. Det er en utbredt oppfatning at angrepet trolig var en terrorhandling rettet mot det skeive miljøet i Oslo. En av de siktede er den ytterliggående islamisten Arfan Bhatti.

Matapour har ikke forklart seg for politiet. Bhatti sitter fengslet i Pakistan, men avviser å ha hatt noe med skytingen å gjøre.

(©NTB)

Foto: Annika Byrde / NTB

2,2 millioner reiste med SAS i mai

Foto: Annika Byrde / NTB

Flyselskapet SAS fraktet 2,2 millioner passasjerer i mai. Det er 300.000 flere enn i april.

2,2 millioner passasjerer i mai er en oppgang på 19 prosent sammenlignet med samme måned i fjor, skriver SAS i en pressemelding torsdag.

(©NTB)

Rapport viser utstrakt bruk av Instagram blant overgrepsnettverk

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Instagram er den viktigste plattformen for å fremme og selge innhold med overgrep mot barn, viser en ny rapport fra Stanford University og Wall Street Journal. 

– Store nettverk med kontoer som ser ut til å være drevet av barn, reklamerer for og selger selvprodusert overgrepsmateriale, skriver forskere på Cyber Policy Center ved Stanford.

De skriver videre at Instagram er den viktigste plattformen for disse nettverkene på grunn av egenskaper som anbefalingsalgoritmer og direktemeldinger. Dette hjelper både kjøpere og selgere.

 Wall Street Journal skriver at enkle søk for uttrykkelig seksuelle nøkkelord som refererer til barn, fører brukere til kontoer som reklamerer for overgrepsmateriale med slike nøkkelord.

Kontoene synes å være drevet av barna selv og bruker åpenlyst seksuelle pseudonymer, skriver avisa.

Selv om de ikke åpent sier at de selger slike bilder, viser kontoene fram «menyer» med oversikt over hva slags bilder kjøperne kan bestille. Noen ganger inneholder menyene bestemte seksuelle handlinger.

Forskerne på Stanford fant også tilbud om videoer med selvskading og seksuelle overgrep mot dyr.

– Kan man betale nok, kan man også møte barn fysisk, heter det.

Instagram-eieren Meta har ikke svart på henvendelsene til nyhetsbyrået AFP. Tidligere har de anerkjent problemer med sikkerhetstjenesten sin. 

(©NTB)

Russland truer seg med å avslutte kornavtale etter eksplosjon i rørledning

Russland anklager Ukraina for å ha sprengt en rørledning for ammoniakk og truer med å trekke seg fra avtalen om eksport av ukrainsk korn.

En talsperson for det russiske forsvarsdepartementet kalte onsdag eksplosjonen et «slag mot kornavtalen» og hevdet at «et ukrainsk rekognoserings- og sabotasjeteam» sto bak.

Eksplosjonen skjedde mandag kveld i landsbyen Masiutivka i ukrainske Kharkiv. Rørledningen forbinder den russiske byen Togliatti med ukrainske Odesa ved Svartehavet og frakter ammoniakk, som er basisen for moderne gjødselproduksjon.

De siste månedene har Russland flere ganger presset på for at en gjenåpning av rørledningen skal inngå som en del av avtalen som sikrer korneksport fra Ukraina.

(©NTB)

Tre barn livstruende skadd etter knivstikking på lekeplass i Frankrike 

Det har torsdag formiddag vært et knivangrep i sentrum av Annecy, sørøst i Frankrike.

Tre barn er livstruende skadd, opplyser politiet til Reuters.

Totalt åtte barn og én voksen skal være skadet i knivangrepet. Politiet opplyser at alle barna er i treårsalderen. 

Politiet har kontroll på gjerningspersonen, som får medisinsk behandling. Gjerningspersonen skal ha blitt skutt under pågripelsen.

Nyhetsbyrået AFP melder at Frankrikes statsminister, Élisabeth Borne, nå reiser til Annecy i forbindelse med angrepet.

Ifølge vitner skal en mann iført hodeplagget turban angrepet barn fra en barnehage på tur rundt klokka kvart på ti i morges.

Ifølge Le Dauphiné er seks til åtte barn skadet. AFP skriver at sju personer er skadd, blant dem seks barn.

Frankrikes innenriksminister Gérald Darmanin har kommentert saken på Twitter.

– Flere personer, inkludert barn, ble skadet av en person bevæpnet med en kniv på et torg i Annecy. Personen ble arrestert takket være politiets svært raske intervensjon, skriver han.

Leirskred ved E6 i Målselv

Det har gått et leirskred ved E6 i Målselv. Skredet har gått 5-10 meter fra E6 mot Andsfjellet, melder politiet.

– Entreprenør er på stedet og engasjerer geologer for å vurdere området. Fartsgrensen på stedet reduseres med skilt og lysregulering.

Så ofte skrur kjedene opp bensinprisen

Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

En ny kartlegging gjort av Konkurransetilsynet gir detaljer om hvordan prismønsteret i drivstoffmarkedet var fra oktober 2022 til og med mars 2023. 

Bensinstasjonene setter oftest opp bensin- og dieselprisene tidlig i uken og på fredager, fremgår det av kartleggingen.

Det kommer også frem hvor ofte drivstoffkjedene skrur opp prisene.

Ifølge kartleggingen skrur kjedene opp prisene som hovedregel to ganger i uka. Mellom disse løftene går prisene gradvis ned, skriver tilsynet. 

– Det har vært ulikt fra uke til uke hvilke dager prisendringene skjer, men gjennomgangen viser likevel en tendens til at prisene oftere har blitt satt opp mandager eller tirsdager og fredager, skriver Konkurransetilsynet.

Ettersom prisendringene ikke skjer på faste dager, kan det være utfordrende å vite når det er best å fylle tanken. 

Derfor kommer Konkurransetilsynet med et råd.

– Da kan det være lurt å følge med på hvor lang tid det er siden forrige prisøkning. Kartleggingen viser at det vanligvis går tre dager mellom hvert prisløft, men at fire dager heller ikke er uvanlig, skriver de videre.

Finanstilsynet: Bankene er utsatt i et scenario med tilbakeslag og krakk i eiendomsmarkedene

Det er stor usikkerhet om utviklingen i realøkonomien og finansmarkedene framover både i Norge og internasjonalt, konkluderer Finanstilsynet.

Høy gjeld i norske husholdninger og høye bolig- og næringseiendomspriser utgjør de viktigste sårbarhetene i det norske finansielle systemet, skriver Finanstilsynet i sin siste rapport om norsk økonomi.

Norske banker er særlig utsatt i et scenario med økonomisk tilbakeslag, renteoppgang og krakk i eiendomsmarkedene.

Ifølge tilsynet er det stor usikkerhet om utviklingen i realøkonomien og finansmarkedene framover, både i Norge og internasjonalt. Tilsynet viser til at den underliggende inflasjonen har holdt seg høy, og rentene har økt mye på kort tid. I tillegg har sentralbankene varslet nye renteøkninger dersom det er nødvendig for å få inflasjonen tilbake til fastsatte mål.

Usikkerheten forsterkes av krigen i Ukraina og det geopolitiske spenningsnivået.

(NTB)

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?