Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
25. nov. 2022 16:44
Utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) ble torsdag erklært uønsket ved Universitetet i Oslo av Studentparlamentet. Moe mener det er en pubertal uttrykksform. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Borten Moe erklært uønsket ved universitet: – Pubertal uttrykksform

Utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) ble av Studentparlamentet torsdag erklært uønsket ved Universitetet i Oslo. Moe mener dette er en pubertal uttrykksform.

Årsaken til at forsknings- og høyere utdanningsministeren er erklært ønsket er blant annet at studentene ikke føler seg prioritert.

– Dette synes jeg er en litt pubertal uttrykksform, sier Borten Moe i en epost til NTB.

Han sier han ønsker å invitere seg selv til studentparlamentet, gjerne ved første anledning.

– Jeg ønsker å ha en god dialog med alle, og det inkluderer selvsagt studentene, sier utdanningsministeren, som legger til at regjeringen er nødt til å prioritere i en tid der samfunnet står overfor store utfordringer.

– Vi har en verdensøkonomi på vei ut av pandemi og en krig i Europa som slår inn i realøkonomien for alle, også for studentene. Forrige regjering kunne bevilge seg ut av problemene ved å ta av oljepengene. Det kan vi ikke nå, vi er nødt til å prioritere.

Lederen av studentparlamentet ved Universitetet i Oslo (UiO), Oline Sæther, skriver i Khrono fredag at studentene har forståelse for at det er trange budsjetter.

– Vi har forståelse for at det er krig i Europa. Vi har forståelse og sympati for at mange i Norge sliter nå. Men vi er lei av å bli prioritert til sist – til og med av vår egen minister, skriver Sæther.

Til nettstedet sier hun at de setter pris på at ministeren er innstilt på dialog, og at det ikke er noen hindring at studentparlamentet har erklært Moe uønsket ved universitetet.

– Det går an å møte Ola Borten Moe utenfor Villa Eika og UiO, sier hun.(©NTB)

To israelere skutt på grensen mot Egypt

Det israelske militæret IDF opplyser lørdag at to israelere har blitt skutt ved landets grense med Egypt.

De er begge skadet, og IDF etterforsker saken, melder avisen Haaretz.

Ifølge The Times of Israel skjedde hendelsen ikke langt fra byen Nitzana. Skadeomfanget og hendelsesforløpet er fremdeles ukjent.

Brannvesenet reddet geit i nød:  – Var nervøs

Foto: Vestfold interkommunale brannvesen

Brannvesenet i Vestfold var på øvelse med brannbåten «Havkatten» da de kom over et noe uvanlig oppdrag.

En geit hadde forvillet seg ned i et søkk på Ormøy i Færder. Hendelsen skjedde onsdag, men brannvesenet melder om det på Twitter først lørdag.

– Det så ikke normalt ut. Vi seilte inn til øya og en av brannmannskapene hoppet i land, sier brannmester Arne Steinbo.

Han kan fortelle at geita var preget av hendelsen, men at det hele fikk en lykkelig slutt.

– Vi avtalte med bonden på Hauan gård at vi skulle seile geita til Knarberg. Den var nervøs stakkars, la igjen noen visittkort på dekk. Ellers rolig. Vel i havn bar Eivind Ingvaldsen geita i land og la i bilen til boden, som håpet at han kunne redde den, avslutter brannmesteren.

NRK omtalte saken først.

Foto: Vestfold interkommunale brannvesen
USAs forsvarsminister Lloyd Austin og Japans statsminister Fumio Kishida under et møte i Tokyo tidligere i uka. Foto: Eugene Hoshiko / AP / NTB

USA, Japan og Sør-Korea vil dele varslinger om nordkoreanske raketter

USA, Japan og Sør-Korea ønsker å få på plass deling av varslingsdata om nordkoreanske raketter i løpet av 2023.

Det oppgir de tre landene i en uttalelse under et forsvarsministermøte i Singapore lørdag.

Planen går ut på å etablere en mekanisme som varsler om nordkoreanske rakettutskytinger i sanntid. Mekanismen skal bidra til at landene blir bedre til å oppdage og vurdere rakettutskytingene.

Så sent som onsdag forsøkte Nord-Korea å skyte opp en spionsatellitt. Den styrtet i sjøen som følge av en feil med utskytingsraketten.

Ifølge Sør-Korea har landet greid å lokalisere og hente opp noen av vrakdelene.

(©NTB)

Zelenskyj: – Vi er klare for en motoffensiv

Foto: Javad Parsa/NTB

I et intervju med Wall Street Journal sier Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj at Ukraina er klare for å sette i gang en etterlengtet motoffensiv.

– Vi har stor tro på at vi vil lykkes.

– Jeg vet ikke hvor lang tid det vil ta. For å være ærlig kan det utarte seg på mange måter, men vi skal gjennomføre en offensiv, og vi er klare, forsikrer han.

Ukraina håper en motoffensiv og potensielt gjenvinning av områder vil forandre dynamikken i krigen. I mai sa Zelenskyj at de trengte flere pansrede kjøretøy fra Vesten før de starter en motoffensiv.

Robåt med åtte om bord har gått rundt: – Henger på båten

Vest politidistrikt melder lørdag morgen at de rykker ut etter å ha fått melding om en robåt som har gått rundt i Bergen.

Åtte personer skal ha vært om bord.

– Disse er svømmedyktige og henger på båten. Ikke melding om savnede, skriver politiet på Twitter.

Hendelsen har skjedd på Nordåsvatnet.

DUO: Bella Ramsey og Pedro Pascal på rød løper i april.

Stjernen ble sexsymbol: – Vet ikke om han liker det

Foto: Jordan Strauss/Invision/AP

«The Last of Us»-stjerne Bella Ramsey sier i et intervju med Vanity Fair at det har blitt hverdagskost å se medstjernen Pedro Pascal (48) få stor oppmerksomhet på nettet.

Pascal har fått status som en såkalt «daddy», altså en attraktiv, noe eldre mann.

– Jeg spilte veldig på det selv til å begynne med, men nå er jeg redd det kan ha gått for langt, sier Ramsey.

– Jeg vet ikke om han fortsatt liker det. Jeg må spørre ham. Han er et globalt fenomen slik han bør være, fordi han er spektakulær, fortsetter de.

Pascal har i «The Last of Us»-serien rollen som Joel – en farsfigur for Ramseys rollefigur Ellie.

Selv har Pascal tidligere sagt at han har satt pris på det som har florert av «memes» om ham på internett.

– Jeg har det gøy med det, svarte han til The Hollywood Reporter i mai. Pascal mente da at statusen henger sammen med rollene han har hatt i «The Last of Us» og «The Mandalorian».

Men han presiserte at han ikke er pappa på ekte. Det har han heller ingen planer om å bli:

– Jeg er ikke en «daddy». Og jeg kommer heller aldri til å være en «daddy», sa han bestemt.

Gjorde forhistorisk funn på strand: – Ekstremt viktig

Foto: Jennifer Schuh/AP

Fagfolk fryder seg etter at det ble gjortet oppsiktsvekkende funn på en strand i California, men det var ikke bare bare for dem å få kloa i funnet.

Da Jennifer Schuh gikk seg en tur på stranda i Santa Cruz forrige helg, så hun noe stikke opp fra sanden, skriver The Guardian.

Schuc måtte ty til sosiale medier for å finne ut av hva det var. Etter å ha lagt ut et bilde på Facebook fikk hun svar fra kompetent hold.

Paleontolog ved det naturhistoriske museet i Santa Cruz, Wayne Thompson, kontaktet henne. Han kunne avsløre at hun hadde kommet over et eldgammelt funn: En mammut-tann.

Nærmere bestemt har tanna tilhørt en voksen stillehavsmastodont, en for lengst utdødd elefantlignende art.

– Dette er et ekstremt viktig funn, skrev han til Schuh.

Det var bare ett problem: Fossilet lå igjen på stranda, og da de dro tilbake for å lete, var den borte. Etter en uke med mislykket søk, tok Thompson til sosiale medier for å spre budskapet om den forsvunne tanna.

Torsdag fikk de en gledelig nyhet, da en jogger hadde gjenfunnet tanna. Nå ligger den på plass hos museet.

– Tanna er under en million år gammel, som er relativt «ungt» når det kommer til fossiler, sier representant for museet, Liz Broughton.

– Vi er begeistret over funnet og hva det har å si for forståelsen av forhistorisk liv, legger hun til.

Liz Broughton ved museet for naturvitenskap i Santa Cruz og joggeren som klarte å gjenfinne tanna og var villig til å donere den bort, Jim Smith.
Forskere anslår at tanna er under en million år gammel.
Foto: Jennifer Schuh/AP
RØDT FLAGG: Det kinesiske flagget vaier utenfor Folkerepublikken Kinas ambassade på Vinderen i Oslo. 

Kina tar avstand fra Stoltenbergs trusselstempling

Kinas ambassade i Oslo tar sterkt avstand fra at uttalelsen til Nato-sjef Jens Stoltenberg om at Kina utgjør en trussel.

– Kina ber Nato om å slutte å nøre oppunder regionale konflikter og skape splittelse og uro, heter det i en uttalelse fra ambassaden.

Stoltenberg har ifølge uttalelsen beskyldt Kina for å true naboland og for å undertrykke land som ikke retter seg etter kinesisk politikk.

– Nato hevder å være en regional forsvarsallianse, men visse medlemmer av Nato beveger seg konstant utover den tradisjonelle forsvarsregionen og etablerer ofte militære kontakter med land i Asia- og Stillehavsregionen, noe som fører til økt spenning, skriver ambassaden.

– Det står klart for verdenssamfunnet hvem som er den virkelige trusselen mot regional og global fred, heter det videre. (NTB)

ADVARER: Den sørkoreanske forsvarsministeren Lee Jong-sup på sikerhetskonferansen Shangri-La Dialogue lørdag.

Mener Nord-Korea blir ignorert av «enkelte land»: – Vil forverre sikkerheten

Den sørkoreanske forsvarsministeren Lee Jong-sup sier ifølge Yonhap at «enkelte land» ignorerer ulovlige nordkoreanske handlinger.

Han sikter med dette trolig til Russland og Kina, som ikke har gått med på resolusjonen i FNs sikkerhetsråd om å fordømme nordkoreanske rakettoppskytinger.

– Å velge ingen handling for å møte Nord-Koreas ulovlige handlinger vil forverre sikkerheten ikke bare på Korea-halvøya, men i hele verden, sier Lee.

Uttalelsene gir han på sikkerhetskonferansen Shangri-La Dialogue i Singapore.

– Jeg ber om at vi samler vår stryke i møte med trusler fra Nord-Korea – en stat som gjør Stillehavet til sin skytterbane, fortsetter forsvarsministeren.

Britisk etterretning: Luftbårne styrker stadig viktigere for Russland i Bakhmut

Foto: UKRAINIAN ARMED FORCES

Det britiske forsvarsdepartementet skriver i sin oppdatering lørdag at Russland fortsetter med å sette ut styrker i Bakhmut, øst i Ukraina, samtidig som soldater fra Wagner-gruppen fortsetter sin tilbaketrekking.

De skriver videre at de russiske luftbårne styrkene har fått en stadig viktigere rolle i Bakhmut, med to brigader i området.

– Russiske kommandører har trolig prøvd å holde disse relativt kompetente styrkene som en oppspart reserve, skriver de.

Men det kommer ikke uten en hake, ifølge britisk etterretning.

– Siden disse styrkene har blitt plassert utover hele frontlinjen i Bakhmut, vil trolig hele den russiske hæren bli mindre fleksible når det kommer til å reagere operative utfordringer.

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?