Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
16. nov. 2022 22:24

SE NÅ: Møte i FNs sikkerhetsråd

Norge langet ut mot Russland under møtet i FNs sikkerhetsråd. Les deler av den norske ambassadøren, Mona Juul, sitt innlegg her.

8 minutter siden

USA med ny hjelpepakke til Ukraina

USA forbereder en pakke med militærhjelp til Ukraina på mer enn 2 milliarder dollar, rundt 22 milliarder kroner, melder Bloomberg.

Nettstedet siterer tjenestepersoner i Biden-administrasjonen på at den nye pakka kan bli kunngjort allerede fredag.

Mye av pengene vil være satt av til luftforsvar og til å hjelpe Ukraina med å kjøpe Hawk-rakettkastere og avanserte Patriot-luftforsvarsraketter.

Pakka kommer mens det spekuleres på at Ukraina har igangsatt en lenge varslet motoffensiv.

02:23

Hytte på Kvitfjell overtent 

Det brenner i en hytte på Kvitfjell natt til fredag. Nødetater er på stedet, og brannvesenet har startet å slukke brannen. 

– Skal være full overtenning. Ukjent om det er personer i hytta, skriver politiet i Innlandet på Twitter. 

Det er ikke fare for spredning til nærliggende bygninger eller terreng, men det brenner noe i skogen rundt hytten. 

Politiet ble varslet om brannen klokken 02:10 natt til fredag. 

02:03
Tidligere Coop-sjef Geir Inge Stokke mottar over 18 millioner fra konsert fordelt på 18 måneder. Foto: Terje Pedersen / NTB

Tidligere Coop-topp får over 10,8 millioner i etterlønn

Den tidligere Coop-sjefen Geir Inge Stokke får en etterlønn på 10,83 millioner kroner fordelt på 18 måneder.

Det kommer fram i årsrapporten fra Coop som ble publisert torsdag

Stokke fikk nær seks millioner kroner i lønn, godtgjørelser og pensjonskostnad i 2022, fram til han sa opp sin stilling den 31. juli, skriver Nettavisen.

I årsrapporten heter det at Coop betaler 18 måneders fastlønn etter at arbeidsforholdet ble avsluttet. Det utgjør 10,83 millioner kroner. I Coops tilfelle dreier det seg om en konkurranseklausul, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis til avisen.

Dette bekrefter Stokke overfor Dagens Næringsliv.

– Klausulen er basert på at jeg har stor innsikt i Coop sine planer og strategier. I praksis betyr dette to år der jeg ikke kan jobbe for virksomheter i direkte konkurranse med Coop, verken i dagligvarebransjen eller byggevarebransjen. Det blir jeg kompensert for, skriver han i en tekstmelding til avisen.

(©NTB)

01:57
En tidligere leder i kaffebarkjeden Espresso House sier at hun ble bedt om å fjerne det ansatte jobbet ekstra og ikke ta med overtidstimer på lønnsslippene.
Foto: Heiko Junge / NTB

Espresso House skal ha fjernet ansattes overtidstimer

I mai ble det avslørt at flere Espresso House-ansatte ikke fikk utbetalt lønn på flere måneder. Nå sier en tidligere leder at de også fikk avkortet timelønnen.

Til Dagens Næringsliv sier lederen at kaffebarkjeden ba henne fjerne registrert arbeidstid, slik at ansatte fikk mindre i lønn. Da hun selv ble sykmeldt, ble hun trukket titusener for ferie hun ikke hadde hatt.

– Vi var underbemannet og overarbeidet, så det var ikke unormalt at ansatte jobbet ekstra for å rekke alt. Men jeg fikk beskjed om å kun godkjenne lønn for de oppsatte timene, sier hun til avisen.

– Sluttet vakten klokken 16 og de stemplet seg ut en halvtime senere, fikk jeg beskjed om å fjerne dette i systemet, sier hun.

Avisen har også snakket med ansatte som har fått godkjent timene sine, mens andre sier de først har fått betalt for ekstraarbeid etter runder med diskusjoner og klager.

Selskapets Norges-sjef May-Britt Østby beklaget i mai de manglende lønnsutbetalingene, og forklarte at det skyldes en kombinasjon av rutiner, kommunikasjonssvikt og systemfeil.

Østby svarer ikke direkte på anklagene om fjerningen av overtidstimene, men påpeker at ansattes timeregistrering ikke godkjennes uten videre.

– Dersom en medarbeider av ulike grunner ser behov for å jobbe utover oppsatt tid, skal dette godkjennes av en leder og forklares med kommentar i timeregistreringssystemet. Arbeidet tid skal altså utbetales i tråd med rutiner beskrevet i vår personalhåndbok, skriver hun i en epost til avisen.

(©NTB)

Trump sier han har fått beskjed om tiltale i dokumentsaken

USAs ekspresident Donald Trump har fått beskjed om at han er tiltalt i dokumentsaken, skriver han på nettplattformen Truth Social torsdag.


– Den korrupte Biden-administrasjonen har informert advokatene mine om at jeg er tiltalt, skriver Trump. Han legger til at det tilsynelatende er i dokumentsaken.

Videre skriver han at han er bedt om å møte i retten i Miami neste uke.

Flere amerikanske medier meldte onsdag at Trump har fått et såkalt «target letter» fra justisdepartementet, som ofte sendes til personer som er i ferd med å bli tiltalt i føderale straffesaker.

Føderale myndigheter etterforsker Trump for håndteringen av hemmelige dokumenter etter han forlot Det hvite hus og for angivelige forsøk på å klynge seg fast til presidentmakten etter valgnederlaget i 2020.

Tidligere statsråd og fredsmekler Erik Solheim er kritisk til at Norge legger ned ambassaden på Sri Lanka. Han mener beslutningen er tatt for å spare penger og på grunn av manglende interesse for Sør-Asia. 

Norge legger ned ambassaden på Sri Lanka

Bare to år etter at Norge brukte flere millioner kroner på ny ambassade på Sri Lanka, blir den lagt ned for godt.


Norge har i mange år hatt et omfattende engasjement på Sri Lanka, og i 2021 ble det brukt 7,3 millioner kroner på en ny ambassade, skriver Panorama.

I disse dager stenges imidlertid ambassaden ned for godt, knappe to år etter at norske diplomater flyttet inn. UD har nå sagt opp alle lokalt ansatte.

Tidligere miljø- og utviklingsminister Erik Solheim er svært kritisk til beslutningen.

– Dette er helt gal beslutning, det er uklokt og det er kortsynt. Det har jeg også kommunisert til regjeringen, sier han. 

Stengningen kommer som et resultat av at utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) i fjor varslet om endringer i utenrikstjenesten for å «ivareta norske interesser i en ny tid i Europa».

Det innebærer at flere ambassader og utenriksstasjoner blir lagt ned i år. Ambassaden i New Delhi overtar ansvaret for Sri Lanka.

(©NTB)

01:07

Selvkjørende ferje har startet avganger i Stockholm

En selvkjørende ferje har kjørt sin første tur i Stockholm. Byen er dermed først i verden til å ta i bruk teknologien, ifølge den norske produsenten.

En kaptein følger med på at alt går som det skal, men trenger ikke å styre ferja. Fra mandag skal MF Estelle begynne å kjøre korte ruter mellom øyer i den svenske hovedstaden.

Administrerende direktør Stein Andre Herigstad-Olsen i Torghatten, som produserer ferja, sier at målet på sikt er å gjøre den helt selvstendig.

Båten er utstyrt med radar, kameraer, laserteknologi for å skanne omgivelsene og ultrasoniske systemer. Den kombinerer informasjonen den innhenter med verktøyene for å velge kurs, opplyser operativ leder Erik Nilsson i Torghatten.

– Om en båt endrer kurs eller kan komme til å gjøre det, ser vi det på mindre enn et sekund. Så oppdateres ferjas kurs, sier han.

Prislappen for ferja er på drøyt 17 millioner kroner. Den kan frakte 30 passasjerer.

(©NTB)

Ukrainske soldater skyter mot russiske mål i lufta ved fronten nære Bakhmut i Donetsk-regionen. President Volodymyr Zelenskyj sa torsdag at det er gjort framskritt i regionen. Tidligere samme dag meldte amerikanske medier at den lenge ventede motoffensiven er i gang. 

Zelenskyj melder om framskritt i Donetsk

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gleder seg over det han sier er resultater i Donetsk-regionen øst i landet. 

– Det er veldig tunge kamper i Donetsk-regionen. Men det er resultater, og jeg er takknemlig overfor dem som oppnådde disse resultatene. Bra jobbet i Bakhmut. Steg for steg, sa Zelenskyj i sin faste videotale torsdag.

Videre viste presidenten til flere området der det pågår stridigheter, men han sa at han ikke ville gi detaljer. På Telegram-kontoen hans er det lagt ut bilder av at han møter noen av landets fremste generaler ved fronten. 

 NBC News og Washington Post
meldte torsdag at ukrainernes motoffensiv er i gang. NBC siterer en soldat og en offiser ved fronten på dette, mens Washington Post siterer fire anonyme ukrainske militærkilder på at styrker, inkludert angrepsenheter med vestlige våpen og trening i Nato-taktikk, har trappet opp angrepene langs fronten sørøst i landet.

I går 23:25

Gift-alarmen: Bekrefter at tilstanden skal være god

Det ble iverksatt en stor politiaksjon på Bøler i Oslo torsdag kveld etter at en tenåring skal ha blitt eksponert for et svært giftig stoff. 

Det var totalt tre personer i leiligheten med det farlige stoffet og tilstanden til alle skal være god, ifølge en pressemelding fra politiet. 

– Det er foretatt foreløpige tester av stoffet, som indikerer at dette er et svært giftig og skadelig stoff, skriver politiet, men ønsker ikke å utdype selve stoffet ytterligere. 

– Det skal foretas ytterligere undersøkelser av stoffet, legger politiet til. 

Etterforskningen fortsetter med avhør og videre undersøkelser ut over natten. 

– Vedkommende som skal ha fått det giftige stoffet på seg, har status som siktet og er pågrepet. Vedkommende er siktet for befatning med et farlig stoff som kan medføre skade, skriver politiet. 

Politiet er tydelig på at det fremdeles er flere uavklarte faktorer i saken, med tanke på bakenforliggende hendelser og hvorfor stoffet befant seg i leiligheten. 

Det er ingen fare for naboer eller andre i området. 

I går 23:14
ANGREP: Rapporter om beskytning mot evakueringen i Kherson har fått Joseph Borrell til å se rødt. 

Borrell med tordentale: – Vil bli holdt ansvarlige

Foto: AP Photo/Julia Nikhinson / NTB. 

EUs utenrikspolitiske sjef, Joseph Borrell, kommer torsdag kveld med en sterk tordentale til Russland, og ber dem stoppe beskytningen umiddelbart. 

Bakgrunnen er de mange rapportene om målrettede russiske angrep under evakueringen av innbyggerne i Kherson, etter kollapsen av demningen i Nova Khakovda.

– Vi ber Russland om å stanse disse uakseptable handlingene umiddelbart. Dette kan utgjøre nok en krigsforbrytelse. Alle ansvarlige vil bli holdt til ansvar, sier Borrell i et innlegg på Twitter

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?