På TV 2s nettsider bruker vi og våre partnere informasjonskapsler (cookies) for personlig tilpasning av annonser og måling. Du kan lese mer om dette i vår personvernpolicy og vår informasjonsside om informasjonskapsler.
Riksrevisjonen mener vurderinger i barnevernet blir for dårlig dokumentert
I 2017 ble det satt i gang et arbeid for å bedre kompetansen i barnevernet. Riksrevisjonen mener det er usikkert om tiltakene har ført til større forbedringer.
Det var Barne- og familiedepartementet som satte i gang dette arbeidet. Nå får departementet kritikk av Riksrevisjonen for at de ikke har hatt nok oppmerksomhet på hvordan tiltakene skal tas i bruk. De får også kritikk for å ikke ha sikret at kompetansetiltakene har ført til større forbedringer så langt.
Videre skriver Riksrevisjonen at det fortsatt er mangler i dokumentasjonen av barnevernsfaglige vurderinger og barn og foreldres medvirkning.
Ifølge arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) tjener i alt 272 Nav-ansatte minst én million kroner i året. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Nesten 9 prosent av de ansatte i Arbeids- og velferdsetaten (Nav) tjener mer enn én million kroner i året. Det er for mange og for mye, mener Rødt.
Ifølge arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) tjener i alt 272 Nav-ansatte minst én million kroner i året. Opplysningene kommer fram i Mjøs Persens svar på et skriftlig spørsmål fra Rødt-representant Mímir Kristjánsson, skriver Klassekampen.
Andelen med millionlønn er forholdsvis lav i Nav sett under ett, men det er mange høytlønte i Arbeids- og velferdsdirektoratet, som ligger på toppen av organisasjonsstrukturen i Nav.
Av de 1.554 som jobber i direktoratet, har 136 ansatte en årslønn på over én million. Andelen med millionlønn i Nav sett under ett, er 1,8 prosent. Til sammenligning tjener snaut 8 prosent av alle norske arbeidstakere mer enn én million kroner i året.
Kristjánsson er kritisk til de høye lønningene og peker på at medianlønnen i Norge er 572.000 kroner.
– At man skal tjene det dobbelte når man er mellomleder i Nav, for det er det sjiktet du må ned på, det gir ingen mening, sier han.
HR-direktør Gunhild Løkkevoll i Arbeids- og velferdsdirektoratet forsvarer lønnsnivået og understreker at de trenger fagfolk med etterspurt spisskompetanse.
– Hvis vi hadde bestemt at ingen i Nav skulle tjene over en million ville det betydd at vi ikke kunnet ansette fagpersoner som i dag gjør en viktig jobb for Nav og brukerne våre.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj takker EU og USA for løfter om mer våpen og ammunisjon. Arkivfoto: Efrem Lukatsky / AP / NTB
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj takker EU og USA for ytterligere militærstøtte til landet.
– Raske leveranser samt produksjon av ammunisjon er lovet. Dette er et strategisk skritt, sier Zelenskyj i sin daglige videotale.
Han viser til at EU mandag kunngjorde at Ukraina skal få 1 million artillerigranater til en verdi av nær 23 milliarder kroner de neste tolv månedene.
USA har på sin side laget en forsvarspakke verdt 3,7 milliarder kroner som skal brukes på nye våpen og ammunisjon, forteller presidenten.
– Dette styrker overbevisningen om at vi står sammen og at ferden mot seier over terrorstaten ikke kan stanses, sier Zelenskyj.
Han sier også at EU-medlemmer har vist at de er oppriktig interessert i at Europa forblir sterkt og fritt. Tidligere mandag ringte Zelenskyj til EU-ledere for å takke dem personlig for støtten.
Rapport: London-politiet er rasistisk og homofobisk
Baronesse Louise Casey har ledet arbeidet med den uavhengige granskingen av Metropolitan Police. Foto: Kirsty O'Connor / AP / NTB
London-politiet er rasistisk, sexistisk og ute av stand til å kontrollere seg selv, ifølge en granskingsrapport bestilt av tidligere toppsjef Cressida Dick.
Gjennomgangen ble bestilt av daværende sjef for Metropolitan Police, Cressida Dick, i 2021, etter at en politibetjent ble dømt til fengsel på livstid for å ha voldtatt og drept Sarah Everard i en sak som rystet landet.
– Det finnes institusjonell rasisme, sexisme og homofobi på innsiden av organisasjonen når det gjelder hvordan betjenter og ansatte behandles, og utenfor organisasjonen når det gjelder hvordan lokalsamfunnene kontrolleres, står det i rapporten.
Politistyrken svikter kvinner og barn, heter det videre.
Den uavhengige gjennomgangen er blitt ledet av Louise Casey, som sitter i Overhuset i Parlamentet. Konklusjonen er at det er gjort alvorlige funn på tvers av London-politiet og at det derfor trengs «radikal reform».
– Det er ikke vår jobb som publikum å beskytte oss mot politiet. Det er politiets jobb å beskytte oss. Altfor mange London-innbyggere har nå mistet troen på at politiet klarer det, sier Casey.
Nåværende politisjef Mark Rowley sier at han aksepterer «diagnosen» om fordommer i politistyrken, men han går ikke med på bruk av ordet institusjonell, fordi han ser på det som politisert og tvetydig.
Casey sier til nyhetsbyrået PA at hun er skuffet over at han ikke vil godta begrepet, men hun sier at hun vil vente og se hvilke tiltak politiet iverksetter i ukene og månedene som kommer.
Paludan får ikke slippe inn i Storbritannia for å brenne Koranen
Rasmus Paludan har gjennomført flere koranbrenninger tidligere, som her på Norra Bantorget i Stockholm i januar i år. Nå har britiske myndigheter nektet ham innreise etter at han har sagt han vil brenne et eksemplar av Koranen i England. Foto: Fredrik Persson /TT / NTB
Britiske myndigheter nekter dansksvenske Rasmus Paludan innreise fordi han hadde planer om å dra til Wakefield for å brenne et eksemplar av Koranen onsdag.
Det opplyste den britiske sikkerhetsministeren Tom Tugendhat i Underhuset mandag, melder BBC.
Tugendhat grep inn etter at Labour-medlem Simon Lightwood fra Wakefield i Underhuset ga uttrykk for bekymring rundt Paludans planlagte besøk.
– Den islamofobe danske politikeren Rasmus Paludan på ytre høyre sa at han drar fra Danmark til Wakefield kun for å brenne Koranen på et offentlig sted. Herr Paludan var tidligere fengslet i Danmark for hatefulle og rasistiske uttalelser. Han er en farlig mann som ikke burde slippes inn i dette landet, sa Lightwood, henvendt til den konservative regjeringens sikkerhetsminister.
Tugendhat sa at Paludan nå er oppført på britiske myndigheters overvåkingsliste.
I en video på Twitter søndag sa Paludan at han ville dra til Wakefield for å bekjempe det han kalte udemokratiske krefter. Onsdag ble valgt fordi dagen markerer starten på ramadan, sa Paludan.
I februar ble fire elever på en skole i Wakefield utvist etter å ha ødelagt et eksemplar av Koranen, angivelig som en utfordring. Forsiden var revet i stykker og noen av sidene var slitt. Politiet konkluderte med at det ikke var begått noen forbrytelse.
Paludan la senere mandag ut et bilde på Facebook av Lightwood, med følgende tekst:
– Han har i dag sagt i Underhuset at jeg har vært fengslet. Sannheten er: Aldri i mitt liv har jeg vært fengslet. Jeg har aldri vært i fengsel, skriver Paludan.
Israels opposisjon avviser påstått kompromiss om rettsreform
Statsminister Benjamin Netanyahu (t.v.) har høstet sterk kritikk både hjemme og internasjonalt for sitt forslag til rettsreform i Israel, blant annet fra Tysklands statsminister Olaf Scholz (til høyre). Foto: AP / NTB
Statsminister Benjamin Netanyahu hevdet mandag å komme kritikerne i møte med et justert forslag til rettsreform i Israel, men opposisjonen avviser det.
Det omstridte forslaget til rettsreform har de siste elleve ukene utløst massive demonstrasjoner i Israel, der hundretusener har protester mot det de mener blir en svekkelse av demokratiet i landet.
Israels president Isaac Herzog har lagt fram flere forslag til kompromiss, som er avvist av Netanyahus sterkt høyreorienterte regjeringskoalisjon.
Rettsreformen har alt fått grønt lys i den første av tre avstemninger i Knesset, men regjeringen forsøkte mandag å dempe kritikken ved å foreta enkelte justeringer i forslaget.
Ifølge den ene justeringen skal flere politikere og jurister få plass i panelet som skal utpeke høyesterettsdommere, noe som angivelig skal sikre mindre politisk styring av prosessen.
– Det vil ikke gi koalisjonen eller opposisjonen mulighet til å ta styring over høyesterett, men det vil sikre større mangfold i valget av høyesterettsdommere, heter det i en uttalelse fra Netanyahus høyreparti Likud.
Opposisjonsleder Yair Lapid avviser helt at det nye forslaget utgjør et kompromiss og kaller det en løgn.
Biden offentliggjør informasjon om koronavirusets opphav
Foto: Evan Vucci/AP Photo
USAs president Joe Biden signerte mandag en lov som krever at amerikansk etterretning om koronavirusets opphav gjøres tilgjengelig for offentligheten. Informasjonen har vært klassifisert som hemmelighetsstemplet, men et flertall i Kongressen stemte nylig for å offentligjøre opplysningene.
Mandag signerte også Biden lovforslaget, noe som betyr at informasjonen snart vil bli tilgjengelig for allmeheten.
– Min administrasjon vil deklassifisere og dele så mye informasjon om koronavirusets opphav som mulig, så lenge ikke går på bekostning av nasjonal sikkerhet, sier Biden i en uttalelse.
Gutter skutt med luftgevær etter ring og spring: – Har følt stor frykt
Mandag kveld ringte en mindreårig gutt politiet på Færder, sør for Tønsberg. Han fortalte at kameratene hans var skutt med luftgevær.
Dette skjedde ifølge innringeren etter at en gruppe gutter hadde lekt ring og spring på en adresse. Da politiet kom til stedet kunne de bekrefte at to av guttene hadde skader som kunne stamme fra luftgevær.
– Det er to av flere ungdommer som er skutt. Det er i alt fem ungdommer i 14-15-årsalderen, og to av dem har merker som kan stamme fra luftvåpen, sier operasjonsleder Roger Aaser i Sør-Øst politidistrikt til TV 2.
Han har ikke oversikt over hvor mange skudd som ble avfyrt mot ungdommene. Ved hjelp av vitnebeskrivelser fant politiet frem til en adresse, hvor en mann i 50-årene ble pågrepet.
– Det var både vitneforklaringer fra de involverte og beskrivelse av hendelsesforløpet som gjorde at vi fant frem til vedkommende. I og med at de involverte er mindreårige, ønsker jeg ikke si noe om hvem som har sagt hva, forteller Aaser.
Mannen har erkjent de faktiske forhold, og politiet har tatt beslag i et luftvåpen.
– Han blir siktet for en form for kroppskrenkelse med skytevåpen. Det er også en form for skremmende og plagsom atferd og trusler. Også de som ikke ble truffet har følt stor frykt, sier operasjonslederen.
USA håper at Xi Jinping vil legge press på Putin for å stanse bombingen av ukrainske skoler og sykehus og å trekke de russiske soldatene ut av landet.
Det sier talsperson for Det hvite hus, John Kirby, på et pressemøte mandag ifølge Reuters.
– Vi tror fortsatt ikke at Kina har gått bort fra tanken om å levere våpen til Russland, sier han.
Mandag besøkte den kinesiske presidenten Moskva, hvor de to verdenslederne har hatt over fire timer med uformelle samtaler. Tirsdag starter de formelle samtalene.
Kina har lagt fram en tolvpunktsplan for fred i Ukraina. Den inkluderte blant annet at det inngås våpenhvile.
– Vi er bekymret for at Xi vil gjenta et forslag om våpenhvile hvor russiske soldater forblir innenfor Ukrainas territorier, sier talspersonen.
Kirby sier videre at USA oppfordrer Xi til å snakke med Ukrainas president Volodymyr Zeleneskyj.
Samtidig diskuterer USA og Kina muligheten for at finansminister Janet Yellen og handelsminister Gina Raimondo kan besøke Bejing, opplyser han.