Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
28. okt. 2022 10:00
OSLO 2021:. Karusellen snurrer i Spikersuppa.
Foto: Ørn E. Borgen / NTB

NHO: Nordmenn vil julehandle for 124 milliarder

I sin juleprognose anslår NHO Service og Handel at nordmenn vil bruke mindre penger på julehandel i 2022 enn de foregående to årene, da det på grunn av pandemien ble julehandlet mer enn vanlig.

«Den sterke julehandelsveksten under pandemiårene skyldes koronarestriksjonene som ga fravær av grensehandel, stengte utesteder og restauranter, et redusert kulturtilbud, hjemmekontor og stengte grenser. Restriksjonene bidro til færre kjøp av tjenester, flere kjøp av varer og dermed rekordsterke julehandelstall,» poengterer NHO i sin prognose.

Det går mot en nedgang i de fleste bransjene, men netthandelen forventes å holde seg på samme nivå som i fjor.

I år venter NHO at flere enn i fjor vil bruke penger på julebord, restaurantbesøk og andre tjenester som ikke var like tilgjengelig de to foregående årene. I tillegg har mange fått redusert kjøpekraft gjennom renteøkninger, høyere strømkostnader og generell prisstigning.

NHO forventer at nordmenn vil handle varer i Norge for 124 milliarder kroner i forbindelse med årets jul. Det innebærer en nedgang på 2,4 prosent mot i fjor, men 14,7 prosent opp fra 2019.

I snitt regnes det med at hver nordmann vil bruke 12.000 kroner på julegaver, mat, diverse butikkjøp og netthandel i desember.

Flere går til legen med psykiske problemer

P4-nyhetene melder at det i 2022 var 1.849.672 konsultasjoner hos fastlegene i landet på grunn av psykisk sykdom eller lidelse.

Dette er færre enn i koronaåret 2021, men samtidig en økning på hele 41,5 prosent sammenlignet med for ti år siden, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

– Det er veldig bekymringsfullt at det tallet såpass høyt, sier generalsekretær Tove Gundersen i Rådet for psykisk helse til radiokanalen.

Hun tror dette har flere årsaker.

– Nedstenginger, krigsangst, og en økning av vold og overgrep har gjort at den psykiske folkehelsen er under press, forklarer hun.

Droneangrep mot boligblokker i Moskva

To boligblokker i Moskva er blitt truffet av droner, melder det russiske nyhetsbyrået Ria Novosti.

Tass skriver ikke at det er snakk om droner, men rapporterer at flere vinduer ble knust i en boligbygning.

Øyenvitner har ifølge nyhetsbyrået også hørt en eksplosjon.

– Dronene traff de øvre etasjene i en boligbygning i Profsojuznaja-gate 98. Fasaden og glassene til huset ble ødelagt, sier en talsperson for nødetatene til Ria Novosti.

Talspersonen legger til at det samme skjedde i et 24-etasjersbygg på Atlasova-gaten.

– Det var en ødeleggelse av fasaden og glassene i de øvre etasjene. Det var ingen personskader, sier talspersonen.

Reuters skriver at flere beboere er blitt evakuert, samt at flere Telegram-kanaler i Russland melder at mellom fire og ti droner ble skutt ned tirsdag morgen.

Moskvas borgermester Sergej Sobjanin bekrefter at det er snakk om et droneangrep.

– I dag tidlig ble flere bygninger påført mindre skader som en følge av droneangrep. Alle nødetatene er på åstedene. Så langt er ingen blitt alvorlig skadet, sier Sobjanin.

Foto: Virginia Mayo / AP/ NTB

Dette skjer i dag

Foto: Virginia Mayo / AP / NTB

Dette er blant de ventede hendelsene i dag, tirsdag 30. mai.

Stoltenberg–audiens hos kongen
Natos uformelle utenriksministermøte finner sted i Oslo i dag og i morgen. Generalsekretær Jens Stoltenberg er til stede og har et tettpakket program. Klokka 10.30 i dag skal han i audiens hos kong Harald. Deretter skal Stoltenberg ha et møte med statsminister Jonas Gahr Støre, utenriksminister Anniken Huitfeldt og forsvarsminister Bjørn Arild Gram på Statsministerens kontor klokka 18. 

Vaktsjefen avklarer ankespørsmålet
Forsvareren til vaktsjefen på fregatten Helge Ingstad, som forliste i 2018, har kalt inn pressen for å informere om dommen fra Hordaland tingrett skal ankes eller ikke. Vaktsjefen er dømt til 60 dagers betinget fengsel. 

Revidert budsjett
Finansbyråd Einar Wilhelmsen, byråd for oppvekst og kunnskap Sunniva Holmås Eidsvoll og byråd for helse, eldre og innbyggertjenester Marte Scharning Lund presenterer revidert budsjett 2023 for Oslo kommune.

DeSantis starter valgkampen
Florida-guvernør Ron DeSantis, som har erklært seg som kandidat i Republikanernes nominasjonsvalg, starter valgkampen sin med et arrangement i Iowa.

Ministermøte i TTC
Ministre fra USA og EU samles til møte i Trade and Technology Council (TTC), rådet som koordinerer teknologi og handelspolitikk mellom EU og USA. Sverige, som har presidentskapet i EU dette halvåret, er vert for møtet, som varer til i morgen. 

Ruud i aksjon i Roland-Garros
Casper Ruud møter svenske Elias Ymer i 1. runde av Grand Slam-turneringen Roland-Garros. Kampen starter klokken 11. Ruud går inn i turneringen som fjerdeseedet og skal forsvare 1200 rankingpoeng etter fjorårets suksess i Paris. Da tapte Snarøya-mannen finalen i strake sett mot tennislegenden Rafael Nadal.

(©NTB)

05:42
NEI: Kina svarte nei til et møte med USAs forsvarssjef Lloyd Austin. 

Kina takker nei til å møte USAs forsvarssjef

Foto: Kevin Wolf / AP / NTB

Kinas avviser amerikanernes invitasjon til et møte i Singapore mellom forsvarsminister Lloyd Austin og hans kinesiske kollega Li Shangfu, ifølge Pentagon.

– Kinas manglende vilje til å delta i viktige diskusjoner om vårt og deres forsvar kommer ikke til å svekke vår forpliktelse til å søke åpen kommunikasjon med Kinas hær, sier Pentagons talsperson, general Pat Ryder.

Ifølge USA har Kina avvist en rekke invitasjoner til samtaler siden 2021.

Li fikk sanksjoner mot seg av USAs regjering i 2018 for å ha kjøpt russiske våpen. Pentagon mener likevel ikke at det hindrer Austin i å forhandle med ham.

Austin skal reise til Singapore senere denne uken for å delta på Shangri-La Dialogue, et forsvarstoppmøte der han møtte Lis forgjenger Wei Fenghe i juni i fjor. (©NTB)

05:33
RIKSRETT: Texas' delstatssenat har besluttet å stille regjeringsadvokaten, den ultrakonservative republikaneren Ken Paxton, for riksrett. 

Omstridt regjeringsadvokat i Texas stilles for riksrett

Senest 28. august starter riksrettssaken mot den omstridte regjeringsadvokaten i Texas, republikaneren Ken Paxton, har delstatssenatet besluttet.

Et flertall i Representantenes hus i delstaten stemte lørdag for å suspendere Paxton etter omfattende korrupsjonsanklager. 

Det skjedde etter at en granskningskomité nedsatt av Kongressen i Texas torsdag vedtok enstemmig en tiltale i 20 punkter mot Paxton. Tiltalen omfatter blant annet korrupsjon, misbruk av offentlige midler, falsk forklaring og forsøk på å hindre etterforskning.

Komiteen ble ledet av Paxtons republikanske partifeller.

Riksrettssaken finner sted på sensommeren. Paxtons kone, senator Angela Paxton, kan komme til å sitte i juryen som avgjør skjebnen hans. (©NTB)

04:29

Tre menn siktet for frihetsberøvelse

Tre menn i 30- og 40-årene er pågrepet, siktet for frihetsberøvelse, vold og trusler mot en mann på Østlandet. Dette skal ha vart i «betydelig tid».

De tre ble pågrepet natt til lørdag, ifølge NRK

– Vi mener at det er skjellig grunn til å mistenke at han skal ha vært utsatt for vold og trusler under den perioden han skal ha vært frihetsberøvet, sier politiadvokat Anders Bækkemoen i Øst politidistrikt.

Han vil ikke gå inn på varigheten, men sier at offeret skal ha blitt utsatt for frihetsberøvet «over en betydelig tid».

Dagbladet viser til flere uavhengige kilder som hevder at mannen skal ha vært holdt fanget i en periode på flere uker.

To av de tre siktede nekter straffskyld, mens den siste så langt ikke har tatt stilling til skyldspørsmålet, melder NRK. (©NTB)

03:13
NI PERSONER SKADD: Det var folksomt ved Hollywood Beach da skytingen skjedde. Foto:  Eva Marie Uzcategui / Getty Images / AFP / NTB

Flere barn såret i skyting ved en strand i Florida

Ni personer, deriblant tre barn, er såret i en skyteepisode ved en strand i Florida i USA. En antatt gjerningsperson er pågrepet, mens det letes etter en annen.

Tre av de sårede er barn og seks er voksne, ifølge myndighetene i Florida. Det er ikke meldt om døde.

Skytingen fant sted ved Hollywood Beach mens det var duket for markering av Memorial Day.

Politiet rykket ut med mange patruljer og startet etterforskning av skytingen. Videoer i sosiale medier viser medisinsk personell som hjelper flere sårede personer.

Én person er pågrepet i saken, mens det letes etter ytterligere én person. Ifølge den innledende etterforskningen utviklet en krangel mellom to grupperinger seg til en skyteepisode.

Hollywood Beach er en populær stranddestinasjon som ligger omtrent 17 kilometer sør for Fort Lauderdale og 32 kilometer nord for Miami. (©NTB)

02:23
ANGREP: En boligblokk står i brann  etter et massivt droneangrep på Kyiv ifølge Reuters

Meldinger om eksplosjoner i Kyiv

Foto: KYIV CITY MILITARY ADMINISTRATIO/REUTERS

En person ble drept i russiske angrep i den ukrainske hovedstaden Kyiv natt til tirsdag. Ordføreren i byen kaller det et massivt angrep.

– Bli i tilfluktsrommene, skriver Kyiv-ordfører Vitalij Klitsjko på Telegram.

Ifølge han har en person mistet livet i angrepene, mens en annen er fraktet til sykehus.

– Jeg våknet til smell og eksplosjoner, melder TV 2s reporter Hilde Gran i Kyiv. 

Luftvernet er iverksatt og fungerer, opplyser Klitsjko videre. Flyalarmen har gått i Ukrainas hovedstad Kyiv og sentrale og nordlige områder i landet, ifølge ukrainske myndigheter.

Byens luftforsvar har skutt ned rakettene, men rester har falt ned i flere nabolag.

Det er tredje natten på rad med eksplosjoner i hovedstaden. Også på dagen mandag ble det meldt om eksplosjoner i Kyiv, men det er ikke meldt om noen sårede.

01:52

Nord-Korea skal skyte opp en militærsatellitt for å overvåke USA

Nord-Korea bekrefter at de skal skyte opp en overvåkingssatellitt i juni. Den skal de bruke til å overvåke USAs militære bevegelser, melder statlige medier.

Opplysningene kommer fra viseformann Ri Pyong Chol i militærkommisjonen til regjeringspartiet i Nord-Korea, ifølge det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Beskjeden kommer dagen etter at myndighetene i Japan sa at de hadde blitt informert om at Nord-Korea skulle sende opp en satellitt en gang mellom 31. mai og 11. juni. De frykter at nordkoreanerne planlegger å skyte opp en langtrekkende ballistisk rakett. (©NTB)

01:03

Trafikken i gang igjen på Nordlandsbanen

Nordlandsbanen er igjen åpnet for trafikk mellom Trofors og Mosjøen etter at et ras søndag gjorde at strekningen måtte stenges.

– Trafikken er i gang igjen, men du må fortsatt regne med forsinkelser og innstillinger, melder Bane Nor tidlig tirsdag morgen.

(©NTB)

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?