21. okt. 2022 15:03

Agder politidistrikt: – Jeg beklager dypt og oppriktig

Politimester Kjerstin Askholt sier at et stort korps av politifolk ble koblet på Baneheia-saken i 2000.

– Jeg vet at det var et ønske om å gjøre et profesjonelt faglig politiarbeid den gangen, sier Askholt på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

Baneheia-saken gikk både gjennom tingretten, lagmannsretten og Høyesterett. 

– Likevel står vi her i dag, sier Askholt på en pressekonferanse. 

Hun sier at de i dag stiller seg full og helt bak Riksadvokatens avgjørelse om at Viggo Kristiansen bør frifinnes.

– Avgjørelsen innebærer at vi ikke nådde målet for etterforskningen. Vi har ikke klart å gi de pårørende et endelig svar i den grufulle saken med to små jenter som offer. Begge deler berører meg sterkt, sier politimesteren.

– Ord blir fattig i dag. Likevel er det viktig for meg på vegne av Agder politidistrikt å belage sterkt og tydelig, fortsetter politimesteren.

– Jeg beklager dypt og oppriktig, gjentar hun.

Hun beklager overfor Viggo Kristiansen og overfor familiene til Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10).

Hun sier at det nå er tid for selvransakelse om hvordan dette kunne skje. 

Askholt sier at Agder politidistrikt må bære en stor del av ansvaret for at Kristiansen har sittet i fengsel i mange år.

– Hvordan skal dere gjenopprette tilliten?

– I dag er det tid for å beklage overfor de som har vært involvert. Dernest ta innover seg Riksadvokatens avgjørelse om at Kristiansen er uskyldig, og vi stiller oss bak avgjørelsen. Det er viktig at vi går gjennom den, sier politimesterne og fortsetter:

– Ingen skal tvile på at vi skal finne svar på hvorfor dette kunne skje. I tillegg må Agder fortsette å levere gode polititjenester på samfunnsoppdraget vi har og bygge tilliten videre, sier Askholt til TV 2. 

Hun sier at de skal bidra til undersøkelsen om hvordan dette kunne skje. 

– Det er en mørk dag for Agder politidistrikt. Det er viktig for meg sterkt beklage de som har vært berørt og deretter ta innover oss riksadvokatens avgjørelse og på alle måter bidra til undersøkelsen hvordan dette kunne skje, sier Askholt. 

Politimester Kjerstin Askholt på en pressekonferanse fredag.
Foto: Tom Rune Orset / TV 2
11 minutter siden
TUNGE: Hver vogn veier minst 50 tonn. Her blir de klargjort for transporten til Ukraina. Foto: Maria Selnes, Forsvaret

Norske stridsvogner på plass i Ukraina

Åtte stridsvogner av typen Leopard 2 er nå fraktet fra Norge til Ukraina, melder Forsvaret. Det samme er fire støttekjøretøy.

Hver stridsvogn veier minst 50 tonn, så det har ikke vært en enkel operasjon. Vognene ble fraktet med ukrainske Antonov-fly.

Opplæringen av personell er også i gang. Den foregår i Polen, i regi av EU.

– Det er viktig for norsk og europeisk sikkerhet at Russland ikke vinner fram med sin aggresjon mot Ukraina, sa forsvarsminister Bjørn Arild Gram da donasjonen ble kjent i slutten av januar.

Norge er også involvert i oppæring innenfor eksplosivrydding, sanitet, skarpskyting og lagførertrening.

Begravelsesarbeidere bærer kisten til et av ofrene for Russlands krigsherjinger i Butsja, utenfor Kyiv. Massedrapene på sivile i Butsja er blant hendelsene som etterforsker som en mulig krigsforbrytelse. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB

Verdens justisministre møtes for å diskutere krigsforbrytelser i Ukraina

Storbritannia og Nederland er vertskap for en internasjonal konferanse som skal se på ansvarsforholdet for krigsforbrytelser begått i Ukraina-krigen.

Over 40 nasjoner samles i London mandag for å støtte arbeidet som Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC) gjør om krigsforbrytelser i Ukraina.

Storbritannias visestatsminister Dominic Raab og hans nederlandske motpart er verter for konferansen, som også Norges justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) deltar på.

– Vi samles i London i dag forent av én sak, og det er å holde krigsforbrytere til ansvar for grusomhetene som har blitt begått i Ukraina under denne urettferdige, uprovoserte og ulovlige invasjonen, sa Raab mandag.

Samtidig lovet han at Storbritannia vil fortsette å støtte ICCs arbeid med å avdekke krigsforbrytelser i det krigsherjede landet.

Norges justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) bekreftet overfor TV 2 søndag at eksperter fra Kripos kan bli sendt inn i Ukraina for å bidra til å identifisere ofre for krigsforbrytelser.

– Det kan bli aktuelt å sende personell som kan bidra med identifiseringen av ofre og med kriminalteknisk kompetanse. Vi er også gode på avhør av barn eller særlig sårbare personer. Alt dette er viktig i tiden som ligger foran oss, sa hun til kanalen.

ICC utsendte i helgen en arrestordre på Russlands president Vladimir Putin, som er siktet for krigsforbrytelser i forbindelse med tvangsflytting av ukrainske barn til Russland.

Russland, som ikke anerkjenner ICC, avviser anklagene som juridisk ugyldige, mens Kina har bedt ICC om å unngå en «dobbeltmoral».

Arrestordren er den første ICC har utstedt mot en leder av ett av de fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd.

Xi i Moskva for å diskutere Ukraina-plan med Putin

Kinas president Xi Jinping har ankommet Moskva der en kinesisk fredsplan for Ukraina er blant samtaleemnene.

Xi har på forhånd beskrevet reisen til Russland som en reise for «vennskap, samarbeid og fred».

Like før Xi landet mandag formiddag, opplyste Kreml at de kinesiske forslagene helt sikkert kommer til å bli diskutert, og at Putin kommer til å klargjøre Russlands syn på Ukraina.

– På en eller annen måte, så kommer spørsmål som er reist i Kinas plan for Ukraina, til å bli berørt under forhandlingene. President Putin kommer til å gi en utfyllende forklaring på Russlands standpunkt, sa Kremls talsmann Dmitrij Peskov til pressen.

Han anklaget samtidig USA for å skape hindringer som gjør en nedtrapping i kampene vanskelig.

(©NTB)

Raser mot dotilbud: – Ydmykende og nedverdigende

Toalettsituasjonen flere steder fører til et evigvarende dilemma for Stein Arne Sørli.
Les hele artikkelen

«Tyrkias Gandhi» utfordrer Erdogans grep om makten

Kemal Kiliçdaroglu beskrives som en undervurdert, stille kraft i tyrkisk politikk. Nå tar «Tyrkias Gandhi» opp kampen mot Recep Tayyip Erdogan i presidentvalget.
Les hele artikkelen

Samtlige togselskap slakter avtale med Bane Nor

TV 2 kan avdekke konflikt mellom togselskapene og Bane Nor. De mener Bane Nor fraskriver seg ansvar og sprer feilopplysninger.
Les hele artikkelen
Røyk fyller gatene i Nablus på den israelskokkuperte Vestbredden under et sammenstøt mellom palestinere og israelske soldater den 22. februar. Arkivfoto: Majdi Mohammed / AP / NTB

Norge får kraftig kritikk

For å opprettholde folkerettens prinsipper må Norge se på sitt forhold til Israel, mener FNs spesialrapportør Francesca Albanese.

Albanese er spesialrapportør for FN i okkuperte palestinske områder.

Hun mener at både Oslo-avtalene og Giverlandsgruppa for Palestina, som Norge leder, har bidratt negativt til palestinernes rett til selvbestemmelse.

I et åpent brev til utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) som er publisert i Dagsavisen , retter hun også kraftig kritikk mot Norges bidrag til å opprettholde folkeretten.

– Det er nedslående at vestlige stater, inkludert Norge, kategorisk nekter å treffe tiltak nedfelt i FN-pakten. Til tross for Israels ugjerninger og oppfordringer fra sivilsamfunnet, som norsk fagbevegelse, heter det i brevet.

Hun kritiserer blant annet Norge for å avstå å stemme ja til resolusjon 77/247 i FNs hovedforsamling, der Den internasjonale domstolen blir bedt om å uttale seg om lovligheten i den israelske okkupasjonen.

– Det er ikke en måte å gi folkeretten forrang på, skriver hun.

(©NTB)

SVARER MED BÆSJE-EMOJI: Elon Musk har innført ny praksis for håndtering av pressehenvendelser hos Twitter. Foto: Jim Watson / AFP / NTB

Twitter svarer journalister med bæsje-emoji

Twitter-eieren Elon Musk melder – via Twitter, selvsagt – at pressehenvendelser heretter møtes med et autosvar med en bæsje-emoji.

TV 2 har sjekket, ved å sende en henvendelse til press@twitter.com, og kan bekrefte at det kommer en bæsje-emoji i retur.

Musk har ifølge tyske Der Spiegel sparket nesten hele kommunikasjonsavdelingen i selskapet. I stedet kommenterer han ofte saker selv, via Twitter.

Eposten press@twitter.com har i årevis blitt brukt til å svare på henvendelser fra media. TV 2 benyttet adressen til å spørre om Twitter vil kommentere sin bruk av bæsje-emoji:

– 💩, svarer Twitter.

Vi vil oppdatere denne posten dersom det kommer et annet og mer – eller mindre – utfyllende svar.

RASER: Dmitrij Medvedev under en militærparade i Russland i 2020.

Medvedev: – Mulig å forestille seg rakettangrep mot Haag

Foto: Yekaterina SHTUKINA / SPUTNIK

– Akk, mine herrer, alle går under gud og missiler. Det er fullt mulig å forestille seg et rakettangrep mot domstolen i Haag, med hypersoniske missiler fra russiske skip i Nordsjøen, sier Dmitrij Medvedev, nestleder for Russlands sikkerhetsråd.

Medvedev, som tidligere har vært både president og statsminister i Russland, uttaler seg på Telegram. 

Truslene kommer han med etter at dommere ved Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i nederlandske Haag utstedte fredag en arrestordre på Vladimir Putin.

– Det er bare en elendig internasjonal organisasjon. Dommerne bør følge nøye med på himmelen, sier Medvedev. Han er ansett som en av Putins mest lojale støttespillere.

ICC anklager Putin for å være ansvarlig for krigsforbrytelser utført i Ukraina. Krigsforbrytelsene gjelder bortføring og omskolering av ukrainske barn.

Nederland er i likhet med Norge et av landene som har vært med i forsvarsalliansen Nato siden den ble opprettet i 1949. Et angrep mot Haag ville derfor ført Russland i åpen krig med Nato.

Dette gjør et russisk angrep mot domstolen derfor svært usannsynlig.

Høysterett nekter snøkrabbefangst ved Svalbard – latvisk rederi tapte sak mot staten

Norge har eksklusive rettigheter på kontinentalsokkelen utenfor Svalbard, slår Høyesterett fast. Et latvisk rederi tapte saken om snøkrabbefangst.

I den såkalte «snøkrabbesaken» mente den norske stat at de etter Svalbardtraktaten har rett til å straffe både norske og utenlandske krabbefiskere som uten tillatelse har satt ut teiner på norsk sokkel i området rundt Svalbard.

Det latviske rederiet Sia North Star har argumentert med at Svalbardtraktaten gjelder på hele sokkelen og ikke bare innenfor tolvmilsgrensen. De gikk derfor til sivil sak mot Nærings- og fiskeridepartementet.

Et avgjørende spørsmål var hvordan begrepet «territorial waters» i traktaten skulle defineres. Rederiet har tidligere tapt både i tingretten og lagmannsretten.

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?