Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
17. okt. 2022 17:03
Foto: Solveig Vikene / NTB

Detur slår seg konkurs

Det har stormet rundt charteroperatøren Detur den siste tiden, etter at flere reisende varslet om store problemer på flere syden-destinasjoner. 

TV 2 var i kontakt med flere reisende som ble kastet ut av hotellene sine etter kryptiske meldinger om at selskapet var blitt solgt på kort tid. 

Detur bekreftet at selskapet ble overtatt av nye eiere med en visjon om å reorganisere, og varslet dermed at de avlyste resten av chartersesongen i 2022.

– Veien tilbake for reiselivsnæringen viste seg imidlertid å være lengre og vanskeligere enn antatt, skriver Detur i en pressemelding mandag. 

Selskapet skriver at blant annet økende driftskostnader har satt selskapet i en særdeles dårlig og presset situasjon. 

– Ledelsen har derfor sett seg nødt til å slå fast at det ikke lenger gir mening å fortsette med omorganisering, rekapitalisering eller et alternativt salg og må dessverre meddele at Detur er tvunget til å begjære seg konkurs. 

Kortutsteder kan betale tilbake

– De som har bestilt reise, må innstille seg på at det ikke blir tur. For å få tilbake pengene, finnes det i hovedsak to gode muligheter: kortreklamasjon og reisegaranti. I tillegg bør du uansett melde krav til konkursboet, sier juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet til NTB.

Kunder som har betalt med kort, kan ta kontakt med kortutsteder og kreve pengene derfra. Iversen legger til at Deturs uttalelse viser til at mange kortutstedere har holdt tilbake en god del penger.

– Jeg håper dette betyr at flesteparten av de berørte reisende har betalt med kort, sier han.

Dersom man ikke kan få noe fra kortutsteder, kan man vanligvis kontakte Reisegarantifondet.

– Forskjellen her er at garantien er stilt i Sverige, ikke i Norge, som er vanlig for pakkereiseselskaper som opererer her. Vi har veiledning for dette på Forbrukerrådets nettsider, sier Iversen.

Husk å avbestille andre deler av reisen

Han legger til en ekstra påminnelse til dem som har bestilt reise med Detur:

– Jeg håper de fleste får pengene sine tilbake. Men man må smøre seg med litt tålmodighet, og være obs på at hvis du har bestilt noe på reisemålet som ikke inngår i pakketuren, bør du undersøke muligheten for avbestilling før avreisetidspunktet. Den typen krav går blant annet ikke inn i reisegarantien, og dekkes heller ikke av kortutsteder.

Iversen legger til at reiseforsikringen vanligvis ikke dekker krav som skyldes konkurs.

Detur stanset virksomheten ut året 23. september. Det ble forsøkt å skaffe kapital og omorganisere, men det var ikke mulig å berge selskapets likviditetssituasjon.

Stor politiaksjon på skole i Oslo etter melding om mulig knivangrep

Nødetatene har rykket ut Hellerud videregående skole på Tveita i Oslo, etter melding om at en person angrep en eller flere med kniv.

Det melder Oslo-politiet på Twitter tirsdag ettermiddag, og skriver at de er på stedet med et stort antall patruljer. 

– Vi søker etter mistenkte og har per nå ikke noen info om skadde, sier operasjonsleder Eirik Sannes. 

Situasjonen beskrives som uavklart, ifølge politiet. 

– Vi er i kontakt med to personer vi mener er de fornærmede, som mistenkte har gått etter på skolens område, sier Sannes.

Politiet håper å få mer informasjon fra disse to personene.

– Ingen av de fornærmede fremstår som skadd, legger operasjonsleder til.

Skolen har cirka 650 elever og rundt 120 ansatte, ifølge NTB.

Har du bilder eller tips i saken? Send inn til: tips@tv2.no

GLADNYHET: Artisten Freddy Kalas har blitt pappa til en liten gutt. 

Freddy Kalas har blitt pappa

Foto: Camilla Blok / God morgen Norge

Musikkartisten Freddy Kalas, som egentlig heter Fredrik Auke, har blitt pappa. 

Det melder kjæresten Jeanette Krogsether i ett innlegg på Facebook, hvor hun har delt bilde av begge foreldrene sammen med den lille gutten. 

– Søndag 28. mai klokken 01.38 kom vår elskede Johannes med sine 4590g og 53cm ren kjærlighet til verden, skriver den nybakte mammaen. 

– Mamma og Pappa elsker deg og kunne ikke blitt mer stolte, legger Krogsether til. 

Gladmeldingen har allerede fått mange kommentarer og gratulasjoner. 

Nye detaljer i bortføringssaken

En mann i 20-årene har i politiavhør forklart at han ble holdt mot sin vilje i omtrent én måned, skriver NRK.

Tre menn er pågrepet og siktet i saken.

– Vi ser på dette som en alvorlig straffesak, sier politiadvokat Christian Finnanger i Øst politidistrikt.

Finnanger sier til NRK at mannen kan ha blitt holdt fanget i Moss-området. Hans bistandsadvokat Kenneth Hansen sier at klienten er sterkt preget.

– Han har det tøft, sier Hansen.

Bekrefter: Russland deltar på BRICS-toppmøte

Kreml bekrefter tirsdag at Russland vil ta del i BRICS-toppmøtet i Sør-Afrika på et «passende nivå», ifølge nyhetsbyrået Reuters. 

Landets president Vladimir Putin er invitert til å delta på møtet, men en deltagelse kan føre til arrestasjon av presidenten, etter arrestordren fra dommere ved Den internasjonale straffedomstolen (ICC).

Hvorvidt Putin selv skal delta på møtet, er ikke kjent, men Kremls talsmann Dmitrij Peskov sier mandag at ytterligere detaljer vil bli kunngjort ved en senere anledning. 

– Russland mener utviklingen av dette integreringsformatet er veldig viktig. Og Russland vil delta på dette toppmøtet på et passende nivå, sier Peskov. 

Arrestordren innebærer nemlig at Putin ikke lenger vil kunne reise til land som støtter og anerkjenner ICC, noe som er tilfellet for Sør-Afrika. 

I forkant av toppmøtet mellom BRICS-landene (Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika) i Durban i august, har flere bedt sørafrikanske myndigheter om å sette Putin i fengsel hvis han reiser inn i landet.

EU og USA diskuterer Kina i Luleå

USAs utenriksminister Antony Blinken er blant deltakerne når EU og USA møtes i den svenske byen Luleå for å diskutere 6G-nett, kunstig intelligens og Kina.

Det to dager lange møtet innledes tirsdag og holdes i regi av Trade and Technology Council (TTC). Det er et forum som er etablert for at USA og EU skal samordne sine tilnærminger til global handel samt økonomiske og teknologiske spørsmål.

I et utkast til en felles uttalelse er Kina kun nevnt to ganger, men Kina kommer likevel til å ta stor plass på møtet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Ikke navngitte diplomater sier at USA har presset på for at uttalelsen skal gjenspeile de samme bekymringene som ble uttrykt på G7-toppmøtet i Hiroshima for en uke siden – et møte som ble stemplet som en «antikinesisk workshop» av den statskontrollerte kinesiske avisen Global Times.

(©NTB)

– Veldig tung avgjørelse å ta

Vaktsjefen på broa vil ikke ha skylden for kollisjonen mellom fregatten Helge Ingstad og tankeren Sola TS. Nå er ankesaken allerede berammet.
Les hele artikkelen

Tjener grovt på rentehopp: – Rentefest for eierne i banken

Boliglånsrentene stiger i takt med styringsrenten. Nå ber Huseierne myndighetene ta bankgrep – og bankene ta samfunnsansvar.
Les hele artikkelen
I fjor ble regnbueflagget heist på Løvbakken ved Stortinget for å markere åpningen av Oslo Pride. Det var et unntak – og i år blir det ingen flagging. Arkivfoto: Marianne Løvland / NTB

Ingen pride-flagging på Stortinget

Stortinget kommer ikke til å flagge i anledning Oslo pride eller på årsdagen for terrorhandlingen i fjor, 25. juni.

Stortinget opplyser dette i et svar til MDG, som har spurt om regnbueflagget blir heist denne sommerdagen. Partiet påpeker at mange skeive er blitt reddere etter terrorangrepet, og at det derfor er viktig at Stortinget markerer at hat og diskriminering ikke hører hjemme i samfunnet.

Men Stortinget viser til det nye flaggreglementet, som ble vedtatt i 2019.

– Etter en grundig vurdering våren 2019 besluttet presidentskapet at man ikke ønsker å åpne for flagging fra stortingsbygningen ved politiske markeringsdager og arrangementer. Presidentskapet holder fast ved denne vurderingen, heter det i brevet undertegnet stortingspresident Masud Gharahkhani.

Flaggingen i fjor var et unntak i forbindelse med 50-årsmarkeringen av at homofili ble avkriminalisert.

Han understreker at han og flere andre fra Stortinget også i år kommer til en rekke pride-arrangementer og til årsdagen for angrepet 25. juni.

(©NTB)

Nord-Norge kan få snø helt ned i fjæra

De neste dagene kan det bli vått og kaldt i Nord-Norge.

– Nord-Norge vil få en del regn fremover. I løpet av onsdag vil snøgrensen bli lavere, slik at Troms og Finnmark kan få sludd og snø helt ned i fjæresteinene, skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

Værmeldingen står i kontrast med værmeldingen for Sør-Norge. Her varsler instituttet sol og over 20 varmegrader ut uka.

(©NTB)

Stoltenberg på besøk hos kong Harald

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg har tirsdag vært på audiens hos kong Harald på Slotten i Oslo. 

Også kronprins Haakon og dronning Sonja var til stede.

Stoltenberg er i Oslo i forbindelse med Natos uformelle utenriksministermøte onsdag og torsdag. Senere tirsdag skal han blant annet holde et foredrag på Gamle Logen i Oslo, og han skal besøke statsminister Jonas Gahr Støre, samt utenriksminister Anniken Huitfeldt og forsvarsminister Bjørn Arild Gram.

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?