Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
10. okt. 2022 20:47

Zelenskyj: Ukraina lar seg ikke skremme

Foto: Skjermdump Volodymyr Zelenskyjs Telegram-konto. 

Etter mandagens russiske bombeangrep mot flere byer i Ukraina, har den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj talt til folket. 

– Ukraina lar seg ikke skremm. Vi vil bare forenes enda mer. Ukraina kan ikke stanses, sier presidenten i talen som er lagt ut på hans Telegram-konto.

Her hevder presidenten også at det ble skutt 84 russiske missiler mot Ukraina mandag – og at Ukraina skjøt ned 43 av disse.

Videre sier han at det nå pågår restaureringsarbeid over hele Ukraina.

– Vi vil gjenopprette alt som ble skadet i dagens angrep av russiske terrorister. Det er bare et spørsmål om tid. 

I en annen Telegram-melding skriver Zelenskyj at han har snakket med USAs president Joe Biden etter de russiske angrepene.

- Jeg hadde en produktiv samtale med Biden. Hovedtema var luftvernsystemer, skriver den ukrainske presidenten og legger til at dette er Ukrainas fremste prioritet i deres forsvarssamarbeid med USA.

23:14

Norge øker støtten til småbønder og fiskere i u-land med nesten 1 milliard

NEW YORK (TV 2): Norge øker støtten til fattige småbønder og fiskere som produserer mat til lokale markeder i utviklingsland med 927 millioner kroner i perioden 2025-2027.

Kunngjøringen ble gjort av utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) på Global Citizen-festivalen i Central Park i New York i forbindelse med FN-uka.

– Det var veldig morsomt og tøft å stå foran 60.000 mennesker som har trosset høljregnet i New York og lansere et norsk bidrag for å hjelpe småbønder i Afrika til å fø seg selv og få sitt eget kontinent, sier Tvinnereim til TV 2.

Utviklingsministeren forteller at Regjeringen velger dette formålet fordi matusikkerheten i verden er økende.

– Derfor må vi investere i de småbøndene som produserer maten på landsbygda i Afrika og få den maten til de lokale markedene, forklarer Tvinnereim.

Hun kaller det hjelp til selvhjelp.

– Vi vet at det å investere i småskala-landbruk er to til tre ganger mer effektivt enn å investere i andre sektorer, sier Tvinnereim.

Store skader etter brann i Oslo-blokk

Foto: Terje Pedersen/NTB

Lørdag kveld brøt en brann ut i en boligblokk på Løren i Oslo. Ingen personer skal være alvorlig skadet. 

– Det er synlige flammer fra 5. etasje på en boligblokk, sa operasjonsleder Bjarne Pedersen til TV 2.

I en oppdatering kl. 22:47 opplyste politiet at brannvesenet hadde kontroll på brannen.

Brannen berørte også en leilighet i 6. etasje. 

– Det er store skader i brannleiligheten og i leiligheten over. Det er også røyk i store deler av området der oppe, sier innsatsleder i brannvesenet, Håvard Bakken. 

Brannen forårsaket også en vannlekkasje i blokken, som brannvesenet har stoppet.

– Så det er relativt store skader i blokken, sier Bakken. 

Brannvesenet hadde store ressurser på stedet og har jobbet med slokking både innenfra og utenfra.  

40 til 50 mennesker er evakuert fra bygningen. Det er ikke meldt om noen alvorlige personskader. 

Årsaken til brannen er ukjent. 

Tips, bilder eller video?
Et bilde gitt ut av Nasa viser en beholder med en prøve fra overflaten på asteroiden Bennu hengende over romsonden Osiris-Rex. Sonden hentet steinprøver for tre år siden, og er snart tilbake på jorda. Foto: NASA via AP / NTB

Romfartøy med verdifull last nærmer seg Utahs ørken

En romkapsel med prøver tatt på overflaten av en asteroide, er på vei mot jorda. Går alt etter planen, lander den i fallskjerm i Utahs ørken søndag.

Prøvene ble tatt av Nasa-sonden Osiris-Rex på asteroiden Bennu for tre år siden. Nå er fartøyet snart tilbake på jorda og på rett kurs. Det er ikke behov for justeringer, sa Nasa-representanter på en pressekonferanse fredag.

De regner med at sonden lander som planlagt på et stort test- og treningsfelt tilhørende det amerikanske forsvaret vest for Salt Lake City i Utah.

Den dråpeformede kapselen ventes å lande klokka 16.55 norsk tid, rundt 13 minutter etter at den går inn i atmosfæren med en fart på 35 ganger lydhastigheten. Det avslutter en reise som har tatt sju år.

Det er tredje gang prøver hentet fra en asteroide bringes til jorda, etter at japanske romforskere har lyktes to ganger tidligere. Osiris-Rex er et samarbeid mellom Nasa og University of Arizona. Den har hentet sine prøver på asteroiden Bennu.

(©NTB)

Falsk vekter kastet folk av Bybanen

Politiet i Bergen fikk lørdag kveld melding om at en person utga seg for å være vekter og kastet folk ut av Bybanen, skriver Bergens Tidende.

– Vi rykket ut til bybaneholdeplassen i Byparken og der traff patruljen en gutt i slutten av tenårene som var ikledd en refleksbukse, sier operasjonsleder Knut Dahl-Michelsen.

– Han skal ha gått rundt og fremstått som om han var vekter, konstaterer Dahl-Michelsen.

Få russere som vil unngå krigstjeneste, får tysk asyl

Siden Russlands invasjon av Ukraina i full skala i februar 2022, har 3500 russiske menn søkt om politisk asyl i Tyskland. Bare 90 har fått det.

Motivasjonen for svært mange i denne gruppen er å unngå å bli mobilisert til krigstjeneste i Ukraina.

Over 1500 av søknadene er behandlet så langt, opplyser det tyske innenriksdepartementet. Departementet gir ut opplysningene som svar på en forespørsel fra parlamentarikeren Clara Bünger fra venstrepartiet Die Linke.

De fleste tilfellene avvises fordi et annet EU-land har ansvaret for å behandle søknaden. EUs regler innebærer at asylsøkere må fremme søknaden sin i det første EU-landet de registreres i. Unntak gis bare i sjeldne tilfeller.

(©NTB)

Har startet gransking etter TV 2-avsløring

Et nytt utvalg skal evaluere ordningen med enmannsfengsler. – Helt unødvendig, sier lederen for justiskomiteen.
Les hele artikkelen

Wagner-soldater føler seg lurt etter benådning

Straffedømte leiesoldater og deres familier mener benådningen de ble lovet for å dra ut i krigen, er lite verdt.
Les hele artikkelen

Fant alligator med menneskedeler i munnen

En mann i Florida kom over et grufullt syn fredag, da han så en stor alligator som hadde nedre del av overkroppen til et menneske i munnen.

– Jeg kastet en stein på alligatoren for å se om det virkelig var en alligator, og da så jeg at den trakk med seg kroppen under vann, sier Jamarcus Bullard til den lokale TV-kanalen WFLA.

Han begynte å filme alligatoren, og ringte samtidig til politiet.

Alligatoren ble fanget, ved hjelp av Viltnemnda i Florida, og deretter drept «på en human måte», opplyser politiet. Ifølge deres pressemelding var alligatoren rundt fire meter lang.

Politiet fant også andre kroppsdeler fra et menneske i samme område. Det blir nå foretatt en obduksjon for å se om man kan finne en dødsårsak.

Når eller hvis identiteten til avdøde blir fastslått, vil politiet varsle de pårørende og deretter media, opplyser sheriffkontoret i Pinellas County.

Prisen på olivenolje har økt kraftig i løpet av de to siste årene, blant annet som følge av tørke i Spania. Foto: Frank May / NTB

Kraftig prishopp på olivenolje

På to år har prisen på olivenolje økt med rundt 50 prosent, ifølge SSB. Tørke i Spania bidrar til den kraftige prisveksten.

– Olivenolje er faktisk den matvaren som basert på SSBs kategorier har steget mest i pris de siste to årene, sier seksjonsleder Espen Kristiansen i Statistisk sentralbyrå til E24.

Fra august 2021 til august 2023 har prisen på olivenolje, ifølge SSBs prisstatistikk, steget med 49,5 prosent.

For to år siden kunne én liter olivenolje av merket Ybarra – blant Norges mest solgte olivenoljer – handles for 98,90 kroner hos nettbutikken Oda. I dag koster samme vare 164,30 kroner. Det er en prisøkning på 66 prosent.

Årsaken til forskjellen mellom SSBs prisøkning og priseksempelet hentet fra Oda, er at SSB baserer sine konsumprisindekser på et veid gjennomsnitt av alle olivenoljene de største dagligvarebutikkene selger.

En rapport fra det amerikanske landbruksdepartementet USDA peker ut tørken i Spania som en av årsaken til prisveksten. Det er også bekymring for at situasjonen forverres dersom produksjonen går ned i Hellas og Italia, som er to av de andre store, europeiske olivenoljeprodusentene.

(©NTB)

Et bilde gitt ut av aserbajdsjanske myndigheter viser en aserbajdsjansk politimann som gir mat til en etnisk armensk kvinne i en leir i Khojaly i Nagorno-Karabakh. Foto: Aserbajdsjans innenriksdepartement via AP / NTB

Armenerne i Nagorno-Karabakh sier nødhjelp er på vei

Armenerne i Nagorno-Karabakh sier at vilkårene i våpenhvileavtalen med Aserbajdsjan nå gjennomføres: Nødhjelp er på vei og sårede evakueres.

Lederne for de etnisk armenske innbyggerne i Nagorno-Karabakh-regionen i Aserbajdsjan hadde lørdag en ny runde med samtaler med aserbajdsjanske myndigheter. Den armenske militsen i regionen ble denne uken tvunget til å legge ned våpnene etter kraftige aserbajdsjanske angrep.

Etter kapitulasjonen er det bekymring for framtiden til den armenske folkegruppen i området. Tysklands statsminister Olaf Scholz ba fredag om sikkerhetsgarantier for innbyggerne, nå som myndighetene i Baku har tatt kontrollen.

I en uttalelse lørdag sier de armenske separatistene at det pågår politiske konsultasjoner om regionens framtid. Det bor 120.000 armenere der.

I uttalelsen sier armenerne at vilkårene i våpenhvileavtalen med Aserbajdsjan nå gjennomføres, noe som innebærer at nødhjelp er på vei og sårede evakueres. Etter det som i praksis har vært en flere måneder lang aserbajdsjansk blokade, var en kolonne lastebiler med nødhjelp fra Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) på vei lørdag.

Den aserbajdsjanske utenriksministeren Jeyhun Bayramov lovet i en tale i FN lørdag å behandle den armenske befolkningen i området som likeverdige borgere.

Regionen er internasjonalt anerkjent som en del av Aserbajdsjan, men siden 1994 har armenske separatister kontrollert deler av området.

(©NTB)

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?